Kuinka vaikea on pääsät lääkikseen?

ihmetteleelukiolaine

Miten lääkiksien pääsemiset vaihtelevat eri yliopistoissa? Aijon hakea lääkikseen, mutta en vielä tiedä minne? Mihin on helpoin päästä? Onko esim. Ouluun helppo päästä? Miten pääsukokeet rakentuu nykyään? Onko nykyään helpompi päästä lääkikseen vai ei? Kannattaako lukea lukiossa kemiaa? Kuinka moneen lääketieteelliseen tiedekuntaan voi hakea kerrallaan? Voiko esim. hakea kolmeen lääkikseen yksillä pääsykokeilla? Kiitos jo vastauksista etukäteen!

16

1524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäpä vastausta

      Pääsykoe on sama kaikissa. Vai tarkoititko sisäänpääsyprosentteja?

      Jaa. Tuo ei liene kysymys?

      Älä mieti tätä, vaan sitä, missä haluat asua ja opiskella.

      En turhan helpoksi väittäisi.

      Rakentuu? Lukion biologia. fysiikka ja kemia - tätäkö hait?

      Verrattuna mihin?

      Kannattaa.

      Yhteen.

      Ei.

      PS: Yliopistojen hakuoppaisiin kannattaa perehtyä.

      • ihmetteleelukiolaine

        Selvä! Kiitos vastaukesta! :)


    • Oliko tästä apua

      On tosi vaikee päästä. Kahdesti oon hakenu enkä vielä päässy, mutta meinaan hakea kolmannen kerran. Viimeksi jäi enää muutaman pisteen päähän. Tänä vuonna oli eka vuosi kun Galensta ei ollut, vaan rakentui lukion biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan.

      Fysiikka oli vaikea, meille ei oltu ainakaan opetettu lukiossa niitä asioita. En siis ollut koskaannähnytkään niitä kaikkia juttuja ja olen siis lukenut Galenoksenkin sitä ekaa pääsykoetta varten, mutta ei niitä ollut galenoksessakaan eikä lukiossakaan. Minulla oli pitkä fysiikka ja joitakin erikoiskursseja siihen päälle.

      Ei riitä että asioita osaa kokonaisuuksina vaan pitää muistaa myös nippelitietoa ulkoa. Oikeassa elämässähän nippelijuttuja voi aina tarkistaa netistä tai kirjoita, mutta lääkiksen pääsykokeissa ne vaan pitää muistaa, ilmeisesti hakijoita on niin paljon että eroa pitää tehdä jollain. Onko joku sitten parempi lääkäri, jos osaa hyvin fysiikkaa ja muistaa nippelijututukin, sitä voi kysyä. Meinaan kumminkin päntätä nyt ne pikkujututkin, koska haluan lääkäriksi.

      Tähän asti on voinut hakea vain yhteen paikkaan mutta sen pitäisi muuttua ensi keväänä. Tosin sen piti muuttua jo viime kevääksi, joten katsotaan nyt muuttuuko se ensi kevääksi. Oon itse hakenu Helsinkiin, jonne vaikein päästä. Mutta elämä on täällä. Jos en pääse Helsinkiin, niin voisin lähteä Tallinnaan, mutta joku Kuopio olisi kyllä aika viimeinen vaihtoehto. Voisin silti sinnekin mennä jos ei muualle pääse, koska saman tutkinnon sieltäkin saa ja ehkä sen muutaman vuoden kestää vaikka missä. Jos ei pääse heti, niin varasuunnitelma B kannatta olla siltä varalta.

    • Tasapuolistako?

      Suomi on ihmeellinen maa oppilasvalinnoissa valtavassa "kotimaisten" kielten epätasapuolisuudessaan:

      Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan suomenkielisellä linjalla opiskelee merkittävä määrä äidinkieleltään ruotsinkielistä. Ruotsinkielisten hakeutumista suomenkieliselle linjalle opiskelemaan helpottaa se, että valintakokeen saa tehdä ruotsiksi, vaikka hakeekin opiskelemaan suomenkieliselle linjalle.

      Suomenkielisen ja suomeksi äidinkielen yo-kokeen suorittaneen tulee läpäistä valintakokeen lisäksi ruotsinkielen koe, jossa vaaditaan hyvää ruotsinkielen hallintaa.

      Mutta,.... MUTTA ruotsinkielisen EI TARVITSE OSOITTAA SUOMENKIELEN hallintaa, kun hakeutuu suomenkieliselle linjalle.

      Ja SOKERIT POHJALLA... ruotsinkieliset pääsevät yliopistolain mukaan kymmenen (10) pistettä alemmilla pääsykoepisteillä sisään lääketieteelliseen tiedekuntaan kuin suomenkieliset.

      • Turhaa kitinää

        Niinpä eteensä katsova nuori opettelee ruotsin kunnolla ja vaihtaa äidinkielensä hyvissä ajoin ruotsiksi – tosin viisaat vanhemmat tekevät tämän jo ennen lapsen päiväkoti-ikää – sekä hyödyntää kielikiintiöt.


      • Näin tuossa kävisi
        Turhaa kitinää kirjoitti:

        Niinpä eteensä katsova nuori opettelee ruotsin kunnolla ja vaihtaa äidinkielensä hyvissä ajoin ruotsiksi – tosin viisaat vanhemmat tekevät tämän jo ennen lapsen päiväkoti-ikää – sekä hyödyntää kielikiintiöt.

        Tuolla tempulla RKP on kohta vaatimassa kielikiintiöiden laajentamista, kun omat Jatta ja Nalle eivät enää mahdukaan ruotsinkieliseen kiintiöön suomenkielisten kieron menettelyn takia.

        Voidaanhan tietysti taas poliittisilla lehmäkaupoilla säätää laki, että ruotsinkielisiin kiintiöön päästäkseen pyrkijällä tulee olla vähintään kahdessa sukupolvessa ruotsinkielisiä esivanhempia. Eivätpä silloin pysty monetkaan suomenkieliset enää ketkuilemaan.


    • 9

      Helsingin lääkiksen ruotsinkielinen linja on ollut perustamisestaan lähtien avoin niin suomen- kuin ruotsinkielisille, jotka omaavat rittävän ruotsinkielen taidon (taitotaso 6). Kysymys ei äidinkielenään ruotsia puhuvien opiskelukiintiöstä, vaan nimenomaan ruotsinkielisestä opintolinjasta.

      Helsingissä lääketiedettä ruotsinkielisella linjalla opiskelevista n. 30-40% on äidinkieleltään suomenkielisiä, ja näin on ollut jo viimeisen parin-kolmenkymmenen vuoden ajan, joten äkkinäisiä muutoksia tuskin on odotettavissa:-)

    • Neurologi Hgistä

      Pieni lisäys vielä edelliseen:

      Helsingissä lääketiedettä suomenkielisellä linjalla opiskelevista n. 10-15% on äidinkieleltään ruotsinkielisiä, ja näin on ollut jo viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan.

      Lisäksi Ruotsin yliopistoissa opiskelee lääkäreiksi useita satoja Suomen ruotsalaisia.

      On hyvä muistaa, että Suomessa on 4% ruotsinkielisiä, ja ruotsinkielisiä ylioppilaita valmistuu 1.500 vuosittain.

      Erittäin tärkeä seikka on tietää, että ruotsinkielisillä on oma ylioppilastutkintolautakunta ja sillä on eri kriteerit arvostella tutkinnot kuin suomenkielisellä lautakunnalla:

      Tästä syystä ruotsinkieliset onnistuvat saamaan keskimäärin yhtä arvosanaa korkeammat tutkintoarvosanat kuin suomenkieliset, vaikka ruotsinkieliset ovat esim. PISA -tutkimuksissa pärjänneet noin 10% heikommin kuin suomenkieliset.

    • 27

      Nyt taisi mennä neurologilta linjat ja luvut sekaisin.

      Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan ruotsinkielinen linja on perustettu vuonna 1979, eli vasta 33 vuotta sitten.
      Aikavälillä 1979-2009 ruotsinkielisella linjalla on opintonsa aloittanut yhteensä 792 opiskelijaa, joista yhteensä 525 eli 66% on on äidinkieleltään ruotsinkielisia.

      Ruotsinkielisten osuus opiskelijoista on vaihdellut vuosittain:
      1990-1999 55%:sta 85%:iin ja 2000-luvulla 56%:sta 96%:iin.
      2004 vuoden jälkeen ruotsinkielisten osuus on pyörinyt 60-70% välissä ja suomenkielisten osuus linjalla aloittavista n.30 opiskelijasta 30-40%:n välissä.

      Helsingin lääketieteellisen ruotsinkeliselle linjalle on itseasiassa vaikeampaa päästä opiskelemaan lääketiedettä helpommin kuin nk. provinssiyliopistoihin.
      Ruotsinkieliselle linjalle vaaditut raakapisteet ovat olleet pääsääntöisesti korkeammat kuin Kuopion tai Oulun lääketieteellisten suomenkielisille linjoille vaaditut pisteet.
      Turun tai Tampereen lääketieteellisten suomenkielisille linjoille vaaditut pisteet ovat olleet samaa luokkaa Helsingin ruotsinkielisen linjan kanssa.

      En tiedä, mitä "neurologi" yritti kommentillaan ruotsinkielisten yo-arvosanoista todistaa, mutta yo-arvosanoista saatu hyöty Helsingin lääketieteelliseen sisäänotossa on ollut jo pitkään marginaalinen kielilinjasta riippumatta.

      Hyötyäkseen yo-todistuksestaan Helsingin valinnassa hakija on tarvinnut lähtöpisteitä vähintään:
      2012 suomenk. linjalla 39p (LLEEE) / ruotsink. linjalla 41p (LLLEE)
      2011 suomenk. linjalla 39p (LLEEE) / ruotsink. linjalla 37p (LLEEE)
      2010 suomenk. linjalla 41p (LLLEE) / ruotsink. linjalla 42p (LLLLE)
      2009 suomenk. linjalla 40p (LLLEE) / ruotsink. linjalla 41p (LLLEE)
      (Pisteytysperusteet www.med.helsinki.fi/peruskoulutus/opiskelijaksi/hakuopas.html)

      Ruotsinkielisen linjan korkea lähtöpistekynnys ei selity hakijoiden korkeammilla yo-pisteillä, päinvastoin. Suomenkielisen linjan lähtöpisteiden keskiarvo on korkeampi kuin ruotsinkielisen linjan. Suomenkieliselle linjalle hakee joka vuosi usempia LLLLL-rivistöllä täydet lähtöpisteet saavia, ruotsinkieliselle linjalle ei viime vuosina yhtäkään.

      Ruotsinkielisella linjalla lääketieteen opinnot aloittaa vuosittain
      5% koko maassa aloittavista lääketieteen opiskelijoista.
      Heistä on ruotsinkielisiä 60-70% eli n.2,7%- 3,1% lääketieteen opiskelijoista.
      Ruotsinkielisellä linjalla lääketiedettä opiskelee siis ruotsinkielistä väestönosaa (4% väestöstä) pienempi osuus opiskelijoita.

      Kuopion tai Oulun lääketieteellisten suomenkielisillä linjoilla hyvästä yo-todistuksesta hyötyy suhteelliseti enemmän kuin Helsingissä kielilinjasta riippumatta, hyvän yo-todistuksen omaavan kannattaa hakea sinne.

    • Terveyskeskusraakki

      Vähän hämmentää tämä ruotsinkielisten laaja suosiminen lääketieteellisen sisäänotoissa, koska jokainen Suomessa valmistunut lääkäri opiskelee palvelemaan ruotsinkielellä (suoritettava virkamiesruotsi).

      Kaiken lisäksi lähes jokainen ruotsinkielinen puhuu vähintäänkin auttavasti suomea.

      Omasta kokemuksesta terveyskeskuslääkärinä tiedän, että paljon tärkeämpää olisi osata arabiaa ja varsinkin heidän kulttuuriaan. Minulla esim. lähes joka kymmenes potilas on Turussa arabiankielinen, kun taas ruotsinkielisiä on melko harvoin - tilanne voi olla täysin eri jossakin Jyväskylässä tai Ilomantsissa,

      Se vain ihmetyttää, miksi vain yhtä vähemmistöä (ja kaikkein parhaiten toimeentulevaa) hyysätään näin, mikseivät kaikki vähemmistöt tarvitse omakielistä palvelua?

      • Siinä syy

        Koska on kyseessä vähemmistö, joka on itse päässyt laatimaan vähemmistösäännöksensä, jolla on ollut kiintiöministeri hallituksessa vuosikymmenten ajan ja joka on hallinnut loistavasti poliittiset lehmäkaupat.


      • perin vittuuntunut

        Kyllä näiden arabien tulisi opetella sitä kieltä, mitä tässä maassa pääosin puhutaan (ainakin vielä toistaiseksi puhutaan), eikä niin, että muiden pitää opetella muilta tulevien kulttuuria ja kieltä. Taas sitä kantaväestön syrjintää. Ja kiitos mielellään sitten maksavat itse tulkkinsa, jos eivät vaivaudu suomen kieltä opettelemaan. Minä en halua muiden tulkkeja kustantaa.


      • Lunttaaminen.
        perin vittuuntunut kirjoitti:

        Kyllä näiden arabien tulisi opetella sitä kieltä, mitä tässä maassa pääosin puhutaan (ainakin vielä toistaiseksi puhutaan), eikä niin, että muiden pitää opetella muilta tulevien kulttuuria ja kieltä. Taas sitä kantaväestön syrjintää. Ja kiitos mielellään sitten maksavat itse tulkkinsa, jos eivät vaivaudu suomen kieltä opettelemaan. Minä en halua muiden tulkkeja kustantaa.

        Sisään pääsee kun valmistautuu vuoden luntaamiseen ja huijaamiseen, käy kaikki tarvittavat pimeät kurssit kuten lunttausfilosofia, sovellettu lunttaustekniikka ja stressinhallinta ääritilanteissa, jonka jälkeen vain osallistuu kokeeseen ja menee läpi täysillä pisteillä. Hyötyä oppimistasi taidoista on myös jatkossa sillä yliopistossa on myös tenttejä.


      • dsadfadfaf
        perin vittuuntunut kirjoitti:

        Kyllä näiden arabien tulisi opetella sitä kieltä, mitä tässä maassa pääosin puhutaan (ainakin vielä toistaiseksi puhutaan), eikä niin, että muiden pitää opetella muilta tulevien kulttuuria ja kieltä. Taas sitä kantaväestön syrjintää. Ja kiitos mielellään sitten maksavat itse tulkkinsa, jos eivät vaivaudu suomen kieltä opettelemaan. Minä en halua muiden tulkkeja kustantaa.

        Arabiankieliset tulkit vituttavat, mutta ei lainkaan pakkoruotsi peruskoulussa, pakolliset virkamiesruotsit yliopistossa, ruotsinkielinen kiintiö lääkiksessä jne. Yksin pakkoruotsi heikentää merkittävästi Suomen kilpailukykyä, ruotsin sijasta kaikki ylioppilaat olisivat voineet kuuden vuoden ajan opiskella jotain kauppasuhteiden kannalta hyödyllisempää kieltä.

        Aika ironinen postaus aiheen huomioiden, ottaen huomioon että ruotsinkieliset ovat yleensä asuneet Suomessa jo sukupolvien ajan, mutta kaikki eivät ole vaivautuneet suomen kieltä kunnolla opiskelemaan, puhuvat kuitenkin kaikki englantia jolla tulisi tarvittaessa toimeen, ja suurin osa ruotsinkielisistä olisi tarpeeksi varakkaita palkkaamaan tarvittaessa tulkin itselleen.


    • iha mite vaan

      kyllä vähän kannattaa miettiä että minne hakee. varsinkin jos oma taso ei ole hirveän korkea, niin kannattaa hakea sinne minne on parhaat mahdollisuudet päästä, eikä "sinne missä haluaa opiskella ja asua"

      muutaman vuoden pystyy asumaan muuallakin kuin omassa unelmakaupungissa. harva jää kuitenkaan opiskelupaikkakunnalle töihin. ja kun lääkärinpaperit on taskussa, niin on ihan yksi lysti missä on opiskellut

      tai no, voihan sitä vuodesta toiseen hakea helsingin lääkikseen ja itkeä kun ei pääse sisään, vaikka turkuun pisteet olisivat riittäneet. tyhmä saa olla muttei idiootti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8443
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe