Pitkälanka-antennin maadoitus

Kytketäänkö?

Ajattelin kokeilla pitkälanka-antennin liittämistä maailmanradioon. Koaksiaaliliittimen keskiöön tulee antenni, mutta en ole löytänyt yksiselitteistä vastausta, kannattaako liittimen vaippa kytkeä maahan vai jättää kytkemättä, varsinkin jos antennin pituus ei ole millään tavoin sovitettu taajuudelle. Mitä mieltä olette?

38

5439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tinaaliitoksiin

      Kyllä kannattaa kytkeä maahan vaippa mutta ei pakko, kyllä lanka kuuntelee ilman maadoitustakin, siitä voidaan kyllä olla montaa eri mieltä onko siitä hyötyä mutta ainakaan siitä ei haittaa ole, pelkästään kuunneltaesa ei lanka-antennin pituudella ole merkitystä.

    • 66hz

      Jos kyseessä vain lanka-antenni joka kiinni koaksiliittimen keskipinnissä, niin eihän sillä vaipan yhdistelemisellä ole minkään valtakunnan merkitystä mihinkään.
      Radiossa lienee maadoitusruuvi tms. ja sen voi aina maadoittaa. Mutta ei tuollaisten (saippua)laatikoiden maadoituksella kuitenkaan ole myöskään mitään merkitystä eikä vaikutusta muuhun kuin omistajansa aivokäyrään.

      • Lankamies

        Totta hemmetillä on merkitystä maadoittamisella. Jos vehje on saippualaatikko, se voidaan toki maadoittaa. Älkää ihmeellä panko pitkälanka-antennia koaksiaalin keskipinniiin. Se ei ole virhe - se on suorastaan anteeksiantamaton tyräys!
        Tasavallan armeijalla on pirun hyvä ja modernisoitu pitkälanka-antenni muun muassa VHF:lle. Ottakaa ihmeellä oppia siitä!
        Mielestäni nimimerkki 66hz:n asiantuntemattomat kommentit voidaan panna roskikseen.
        Kysy ihmeellä joskus detaljeita kyseisen lanka-antennin kehittäjältä eli modifikaation tekijältä impedanssisovituksineen.


    • tinaaliitoksiin

      Niinpä niin, tästä voidaan olla montaa eri mieltä, oletko aivan varma että maadoittamalla vaippa niin sillä ei ole mitään merkitystä?? ..eikö edes ääritapauksissa, niissä ääritapauksissa joissa yritetään kuunella erittäin heikkoa signaalia.

      Tämä asiahan ei selviäisi muutoin kuin tarkasti mittaamalla ja melkeinpä laboratorio olosuhteissa mutta kuten jo edellä mianitsin ei maadoituksesta ainakaan mitään haittaa liene ja jos vaikkapa haitan havaitsee niin helppohan se maadoitus on purkaa, jos tykkää rakennella ja kokeilla niin mikä ettei voisi pitkälle langallekin maadoituksen tehdä, mutta jos asialla on suurikin merkitys positiivisesti radioharrastajan aivokäyrälle niin silloinhan maadoittaminen on tärkeää.

      Maan vaikutus on tärkeä tekijä niin kuuntelussa kuin lähetettäessäkin, maan vaikutus heikkenee mitä korkeammalle antenni nostetaan ja myös maapohjan rakenne vaikuttaa myös, kostea maa on parempi kuin kuiva hiekkakangas, tämä asia on tosin eri asia kuin maadoittaminen mutta tulipahan mainittua tuokin seikka

    • Lankamies

      Totta kai sekä radio että pitkälanka-antennin vastapainot (vastuksen jälkeiset langat) on maadoitettava kunnolla. Kuitenkin tuon antennin säteilykeila on oikein asennettuna voimakkaasti suuntaava oikein asennettuna joko pysty- tai vaakapolarisoitu. Et voi liittää antenniasi suoraan epäsymmetriseen koaksiaaliin, sillä se vaatii impedanssisovittimen.
      Kyllä antenni on erinomainen, jos sen hallitsee. Jopa VHF:llä on pidetty yhteyksiä pitkälanka-antennilla Suomesta Pohjois-Afrikkaan ja päinvastoin.

    • radh2ohywza

      Parempi kun ei laita mitään maadotuksia, koska sinkku uppoaa maihin ihan turhaan sitä kautta. Pitkä lanka toimii ihan itellään.

      • Lankamies

        Kysymyksessähän on resiprookkisuus; jos antenni lähettää se myös vastaanottaa. Kymmenettuhannet SWR-ja kenttävoimakkuusmittaukset ovat osoittaneet, että pitkä-lanka-antenni tarvitsee ehdottomasti sovituksen liitettynä koaksiiliitäntään sekä samalla päätevastuksen ilman induktanssia ja kapasitanssia sekä vastapainot 1/4 lambdaa x lyhennyskerroin.
        Näin laajakaistaisella langalla on oltava erimittaiset vastapainot. Iskekää ihmeellä SWR-mittari radion koaksiaaliliitännän ja antennin väliin ja lähettäkää ainakin oktaavin taajusaalueella 1 Megan välein piirtäen samalla käyrää SWR-käyriä. Se on sovittamattomana kuin siniaaltoa, ja pahimmassa tapauksessa roiskuu takaisin radioon noin 90% epäsovituksen takia.
        Lähetyksessä tämä tuhoaa liiankin usein sovittamattomalla pitkälangalla päätevastukset. Tämä ilmiö havaittiin eräällä suurella radiokorjaamolla, kun sovittamattoman pitkälanka-antennin takia satojen radioiden päätetransistorit paloivat.
        Totta kai kytkettynä koaksiaaliliitäntään signaalia tulee vaikka naapurin piikkilanka-aidalla tai vaikka armeijan rautasängyllä, mutta kuinka on sovituksen laita?


    • r3g456tfds

      No ei se sinkku mihinkään maihin uppoa.

      Ja nyt on pidettävä se mielessä että kysehän on pelkästä kuuntelusta, pitkälanka kuuntelee kyllä ilman balunia eli kyllä sen voi kuuntelun takia kytkeä pelkkään koksiin, toki jos haluaa fifistellä ja minimoida häiriöt niin sitten baluni väliin. maailmanradiolla ei yhteyksiä pidetä kuin yksipuolisesti.

      • Lankamies

        Tuo kommenttisi on silkkaa kakkaa! Pitkälanka-antenni nimenomaan "Beverage- antennina" nimenomaan vaatii sovituksen ja ennen kaikkea vastapainot. En jaksa enää väitellä poikasten kanssa, sillä itse olen käyttänyt 14 vuotta elämästäni kehittääkseni ja saadakseni kaupallisen pitkälanka-antennin tuotantoon oppien Vietnamin sodan virheistä AN/PRC-77-llä tai venäläläisten pienellä päätevastuksella, mikä Suomen radiokalustolla suorastaan kyrvähti.

        Ainahan pitää vedota hyväksyttyihin tutkimuksiin kyseisestä lanka-antennista ja niitä löytyy tuhansia sivuja...jopa suomeksi.
        Jatkakaa ihmeellä epätoivon vimmalla uusi nuoriso ja sukupolvi typerää väittelyänne, sillä vaikuttaa vakavasti siltä, että KOULUTUS Suomessa ja etenkin kokemus radioamatöörien joukossa on lopullisesti päättynyt!

        En kommentoi enää!


    • elton 750

      Aivan. Ja ei siihen välttämättä yarvita mitään antennia. Niillä kuulee aina yhtä huonosti.

      • Lankamies

        Erittain hyva kommentti. Kaikilla todella yhtä huonosti kuuluu. Kuitenkin suosittelen kyseistä antennia "Beveragenana" nimenomaan DX-kuunteluun oikein sovitettuna ja useilla langoilla, joita voit kytkeä kauko-ohjatuilla releillä. Kuitenkin releiden ohjauksessa on otettava huomioon muiden antennien toimiminen heijastimina = 3 dB lisää. Iske ihmeellä ilman sovitusta naapurin piikkilanka-aitaan., ja ole onnellinen: kaikille DX-junteille kuuulu aina jotain (tämä oli topikin aloittajalle piikki)..


    • porkkanatpoiskorvist

      No onpas sulla huonot kokemusket kuuntelusta, joko ei sinun laitteet ole sopivat tai kunnossa tai sitten olet kuunnellut väärään aikaan ja väärää bandia.

      Minulla myös tuo "elton 750" ja aivan hyvin sillä kuulee ja oikeastaan pirun hyvin.

    • hihvisti

      nippanappa kuuluu Nova eikä paljoo muuta. 24/7 yleensä ja välillä vaimeammin. Mutta nythän niitä paakkuja ei ole paljookaan.

    • jumboratio

      "paakkuja"???..välillä tuntuu siltä että olis ihan suotavaa ettei nova kuuluis lainkaan :)

      Harmi kun markkinoilla ei ole saatavilla sellaista vastaanotinta mistä kuuluis aivan kaikki tajuudet, laidasta laitaan...siis aivan kaikki radiolähetteet.

    • harraskuuntelia

      Auringossa niitä paakkuja on välillä enemmän ja välillä vähemmän. Novan kuuluvuus kertoo milloin on mitäkin.

    • lankatonyhteys

      Pilkkuja, pilkkuja...auringonpilkkuja ne on eikä paakkuja.

      "yonosväärin" kauttako novaa kuuntelet?

    • kunntelulla,.

      Onko maadoituslangan pituudella merkitystä ja mikä olis sovpivin materiaali?

      • klingaP

        No riippuu siitä mihin saakka pitää maadoituslanka vetää, laitteiden maadoitukseen riittää 6 neliömillin johdin ja esim antennin, antennimaston maadoitukseen 16 neliömillin kuparikaapeli, liitokset tehtävä huolella eikä varsinkaan ukkosen takia tehtyyn maadoituskaapeliin saa jättää jyrkkiä mutkia.

        Googlettakaa ko. asia niin löytyy tarkemmat ja varmasti oikeat tiedot. Ja esim. SRAL:n (suomen radioamatööriliitto) sivuilta löytyy juuri nimenomaan maadoitukseen hyvät ohjeet.


      • kuuköe ite
        klingaP kirjoitti:

        No riippuu siitä mihin saakka pitää maadoituslanka vetää, laitteiden maadoitukseen riittää 6 neliömillin johdin ja esim antennin, antennimaston maadoitukseen 16 neliömillin kuparikaapeli, liitokset tehtävä huolella eikä varsinkaan ukkosen takia tehtyyn maadoituskaapeliin saa jättää jyrkkiä mutkia.

        Googlettakaa ko. asia niin löytyy tarkemmat ja varmasti oikeat tiedot. Ja esim. SRAL:n (suomen radioamatööriliitto) sivuilta löytyy juuri nimenomaan maadoitukseen hyvät ohjeet.

        siis ei mitään tietoa asiasta kuin jotkut neliömillit joilla ei ole mitään merkitystä. Oli kysymys pituudesta Maadoitus lanka vedetöään yleensä radioon saakka jos et sattunut sitä tietämään. Mastot ei kuulu tähän ollenkaan.


    • kuusikanava

      Aivan niin, aloittaja kysyi eltonin maadoitusta, eikä siinä tietääkseni ole mitään mastoja.

    • pläästyk

      Ja tuskinåa siinä mikään biisi vaikutaa enskassa tai muuallakaan??

      • 4

        Jaa niinkö?


    • klingaP

      Tottakai maadoitusjohtimen pituus määräytyy siten että radiosta maadoituselementtiin saakka, esim keskuslämmitysverkosto käy maadoitukseen tai sitten johdin viedään maahan saakka.

    • käööräys

      Aina parempi kun ei maadota ollenkaan tuollaista anteenia.

    • maavaikutus

      Niin, yhtä monta mielipidettä asiasta kuin on vastaajiakin, mielestäni antennin vastakohta täytyisi löytyä maastakin ja juuri maadoittamalla. Perustelepas miksi tuollainen antenni ei mielestäsi tarvitse maadoitusta?

    • Radionrakentaja

      Minulla on useita erilaisia radioita enkä ole ikinä maadoittanut yhtään muuten kuin joskus ihan kokeillakseni, onko siitä mitään apua. Ei minkäänlaista eroa kuuluvuudessa suuntaan eikä toiseen. Nykyaikaiset radiot eivät tarvitse sellaisia vanhanaikaisia juttuja. Ei niissä ole minkäänlaista maadoituspistettäkään. Asia oli ennenvanhaan eri asia joissain jenkkiradioissa, missä toosan runko oli suoraan virtapiirissä.

    • 3+65

      Jos häiriöitä esiintyy, niin ferriitit auttavat asiaan. Maajohdot kai ovat humpuukia.

    • maavaikutus

      Aika minimaalinen on ferriittien antama apu häiriötilanteissa, riippuu myös mistä häiriö tulee ja lisäksi otettava huomioon materiaali mistä ferriitit on valmistettu.

      Jaa että ei ole maadoitusjohtimelle paikkaa?? minulla kaikissa radioissa/vastaanottimissa maadoitusjohtimelle paikka.

      Ehkä edellinen kirjoittaja tarkoittikin tällaisia nykyajan tavallisia radiovastaanottimia, esim liikennevastaanottimissa ja sekä hieman paremmissa radioissa joista voidaan jo käyttää liikkari nimeä on maajohtimelle paikka.

      Ehkä aivan tavallisessa kuuntelussa ei tarvita maajohtimia mutta jos alkaa kuuntelemaan ja poimimaan kaukaisia ja hyvin heikosti kuuluvia diieksiä niin silloin tulee raja vastaan jossa jo maadoittamiseen on syynsä mutta edelleenkään ei ole pakko maadoittaa vaikka kuuntelis aboriginaalien piraatiradioa.

      Itselläni vanjoja metallikuorisia radioita ja radiolähettimiä joissa jo syytä olla maadoitus, jos ei muuten niin suko-pistorasia ainakin.

    • smouk

      Tähän voisi joku laittaa yleispätevän ohjeen "pitkälanka torspoille- longwire antenna for dummies" tyylisen ohjeen. On meinaan itsellä 100 m piuhaa jemmassa ja lähipäivinä tulossa vanha liikenneradion romisko joten tarttis rykästä toimiva antenni lyhytaalloille dx-kuuntelun alotteluun pitkästä aikaa (30v) . Joten mittoja ja balunin kierroksia ym tiskiin? Tilaa on mutta yksityiskohdat hämäriä, just käytänkö koaksiaalia ja mitä siihen väliin?

      • tiski

        tiskiallasta ja lämpöpatteriakin voi hätätapauksessa käyttää, ainut vaan nuo häiriöt tuppaa kerrostaloissa olemaan tänä päivänä kovat.


      • seafmradio sucks

        Hienoa että löysit lyhytaallot uudelleen! Tarjonta on paljon parempaa kuin Suomen surkeilla radioaalloilla.


    • smouk

      Joo tässä on netistä kateltu jo SDR mokkuloitakin mutta perinteinen nuppikone tulee iltojen ratoksi. Testailin jo vanhalla philipsin matkaradiolla jotain lanka- ja maadoituskonsteja, kumma kyllä radion maadoitus patteriin oli parempi kuin hiukka huonoon oikeaan maahan (3 neliön kuparijohto joka maahan upotettuun isoon rautalevyyn, vanhan kellarin rakenne, maa kosteaa savea) paitsi että häiriöitä enemmän. Mietityttänyt vaan eikö lankaa kannatais viekä koaksiaalilla kauemmas rakennuksesta oman huushollin häiriöiden vähentämiseksi? Pääkatkaisijaa ei viitsi aina käännellä pois kun rupee pakastimet sulamaan yms.

    • fufruuffruffrrruuuuu

      kuuluuko suomessa SDR lähetykset kun ne DAB läähätyksetkin lopettiin?

    • Putkista transistori

      Maadoitus pitää periaatteessa aina olla. Ongelmana on vain se, että transistoroitujen nykyvastaanottimien dynamiikka on usein niin huono, että pitkälanka-antenni saattaa "tukkia" vastaanottimen. Silloin tarvitaan antennivaimennin! Putkiradiot kestivät ennen ihan tolkuttomia antennijännitteitä!

      • putki sähkö

        Hyvin muutki kestää vieläkin 230V suoraan seinästä.


    • qwerty_2

      Patteriin kiinni se riittää

    • kylämääkuuletiiännää

      eikönää hiihto hissit oo pahraita anteeneja ku ajaa keskikarvaa

    • kylämääkuuletiiännää

      keski karvaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe