Vuokranantajani tunkeutuu päivittäin asuntooni omilla avaimillaan.
He soittavat ovikelloa, koettavat soittaa puhelimeeni ja tunkeutuvat sisään.
Verrokkina he sanovat, että haluavat olla selvilläö asukkiensa hyvinvoinnista.
Kyseinen asumismuoto on avustettu asuminen vuokra asunnossa.
Koska asuntoyhtiössä havaittiin itsemurhan tehnyt, otettiin kyseinen käytäntö käyttöön ja jokaiselta asukilta otetttiin allekirjoitus sopimukseen, jossa heille annetaan lupa tähän.
Mutta.
Kyseinen sopimus rikkoo asumislakia §10
olen edelleen täysin vastuussa itsestäni, joten kaiken järjen mukaan minun tulisi olla oman terveyteni mittari, ja päätöskyvyllinen siitä, tarvitsenko lääkinnällistä apua, ilman että vuokra-asuntoni henkilökunnan tulisi sitä monitoroida.
Olen myös tehnyt sopimuksen, että viikon joka toinen arkipäivä otan vastaan opastettua toimintaa asunnon henkilökunnalta. Eli sopimus on, että ma,ke & pe on vuokran erillissopimuksen mukaan toimintaa henkilökunnalta. Tämän mukaan ti ja to ei vuokranantajalla ole mitään lupaa tulla asuntooni, ellei kyseessä ole todellinen hätätapaus.
Joten sanonkin: Onko kyseinen sopimus lainvoimainen, vai voinko hakea sen kumottavaksi ja kieltää jokapäiväistä asuntooni tunkeutumista?
Mitkä on oikeuteni t'ässä tilanteessa?
Voinko ohittaa erillissopimuksen lainvastaisena?
He soittavat ovikelloa, koettavat soittaa puhelimeeni ja tunkeutuvat sisään.
Verrokkina he sanovat, että haluavat olla selvilläö asukkiensa hyvinvoinnista.
Kyseinen asumismuoto on avustettu asuminen vuokra asunnossa.
Koska asuntoyhtiössä havaittiin itsemurhan tehnyt, otettiin kyseinen käytäntö käyttöön ja jokaiselta asukilta otetttiin allekirjoitus sopimukseen, jossa heille annetaan lupa tähän.
Mutta.
Kyseinen sopimus rikkoo asumislakia §10
olen edelleen täysin vastuussa itsestäni, joten kaiken järjen mukaan minun tulisi olla oman terveyteni mittari, ja päätöskyvyllinen siitä, tarvitsenko lääkinnällistä apua, ilman että vuokra-asuntoni henkilökunnan tulisi sitä monitoroida.
Olen myös tehnyt sopimuksen, että viikon joka toinen arkipäivä otan vastaan opastettua toimintaa asunnon henkilökunnalta. Eli sopimus on, että ma,ke & pe on vuokran erillissopimuksen mukaan toimintaa henkilökunnalta. Tämän mukaan ti ja to ei vuokranantajalla ole mitään lupaa tulla asuntooni, ellei kyseessä ole todellinen hätätapaus.
Joten sanonkin: Onko kyseinen sopimus lainvoimainen, vai voinko hakea sen kumottavaksi ja kieltää jokapäiväistä asuntooni tunkeutumista?
Mitkä on oikeuteni t'ässä tilanteessa?
Voinko ohittaa erillissopimuksen lainvastaisena?
Vastaukset 7
Vanhimmat
Mikä on asumislaki, mitä sen §10:ssä sanotaan? ei löydy Finlexistä sillä nimellä.
Samaa pykälää ihmettelen?
Yleensä nuo lakipykälät puhuvat oikeudettomasta tunkeutumisesta, kuten esim. RL 24 luku 1§, kotirauhan rikkominen. Allekirjoittamalla sopimuksen tuo lupa myönnetään, eikä kyseessä ole enää oikeudeton tunkeutuminen. Noin niinkuin esimerkkinä.
Asutko mahdollisesti tukikodissa? On aika ymmärrettävää, että henkilökunta huolestuu ja tulee asuntoosi tarkistamaan tilanteen, jos et reagoi ovikellon soittoon etkä vastaa puhelimeen. Eikö asia hoituisi sillä, että käyt ovella tai vastaat puhelimeen ja ilmoitat, että kaikki on ok?
Ei, kyseessä on tuettu asumismuoto. (vuokra-asunto, ei laitoshoito ja koti = osastollinen hoito)
Ei ole ihan niin helppoa: minulla on todettu vakava unihäiriö, jota hoidetaan unilääkityksellä. Tämä saa minut niin syvään uneen, että kello 10 aikoihin kun nuo kierrot tehdään, olen vielä niin syvässä unessa, etten herää tuohon kelloon, en myöskään kuule puhelintani tai sen herätyskelloa.
Vasta kun tullaan ravistamaan hereille, niin herään, mutta siitä tämä koko juttu johtuu alunpenin.
Joka kerta kun minut ravistetaan hereille, sään sätkyn, pelästyn, stressaannun ja stressista aiheutuu migreenejä. Tämä pelkästään käytännönö takia, jonka en näe lailliseksi,
Kohta jonka mainitsin on selkokielellä http://www.asumisenabc.fi/tunne_oikeutesi/oikeudet_velvollisuudet/index.html
kohta 5 * merkillä.
"22 §
Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon
Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon."
Kyseisessä luvussa siis ei mainita vuokralaisn terveydentiloihin johtuvista tekijöistä antavan lupaa vuokranantajalle astua omilla avaimilla asuntoon. Ainoastaan että jos huoneiston rakenteellisen tai huollollisen takia tarvitsee tarkistaa asunto, on mun päästettävä tai annettava lupa vuokranantajalle päästä asuntoon, kun se on minulle sopivaa, ilman viivytystä.
§10 oli vanhentunut, sorry...
eksyttin hieman aiheesta: mutta lyhyesti:
Jos vuokranantaja tekee sopimuksen joka rikkoo vuokralaisen oikeutta kotirauhaan momentin §22 mukaan, onko se lainvoimainen ja täytyykö minun noudattaa sitä, vaikka teoriassa se rikkoo lakia?
Mainitsemasi pykälä on asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 22 §. Kyseisen lain 3 §:ssä on lain pakottavuudesta säädetty seuraavaa: "Tämän lain säännöksistä voidaan huoneenvuokrasopimuksessa poiketa, jollei siitä tässä laissa toisin säädetä tai sitä muutoin ole katsottava kielletyksi."
Lain 22 §:ää ei ole säädetty pakottavaksi, vaan osapuolet voivat lähtökohtaisesti sopia toisinkin vuokranantajan oikeudesta päästä huoneistoon. Tekemäsi sopimus on siis pätevä. Et mainitse, onko sopimus mahdollisesti tehty vain tietyksi ajaksi vai toistaiseksi ja onko siinä mitään sopimuksen irtisanomisesta. Jos sopimus on voimassa toistaiseksi, voit sen irtisanoa, vaikka irtisanomisesta ei sopimuksessa mitään mainittaisikaan. Ota yhteyttä vuokranantajaasi ja keskustele mahdollisesta irtisanomisesta tai mahdollisista muista toimista ongelmiesi ratkaisemiseksi.