Laitetaan nyt sitten tänne, kun ei tuolla hirsitalopuolella tullut vastauksia. No, eihän tää mikään hirsimöksä ole, vaan "hirsi"-aitta :)
Tuollainen Pilha Parviaitta tuli tilattua Ultimatemarketista. Otin siihen kaikki härpättimet mukaan, eli rautakauppatavarat ja lämpöseinärakenteen eristeineen.
http://www.ultimatemarket.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=11402poisto
Vaan onko muilla kokemuksia? Kiinnostaisi kuulla millaisia kokemuksia on. Miten teitte perustukset? Miten kasaaminen sujui?
Ohjeita tuli jo läjä postissa ja näyttää siltä, että pitää esimerkiksi päätykolmiot sahata itse ja sahata myöskin mittaansa moni muukin asia. Vaan eipä haittaa, kun hinta oli kohdillaan.
Kaikki vinkit ja kokemukset otetaan kiitollisena vastaan. Ja oletteko laittaneet mitään tulisijaa? Mitenkä hormi? Toiveissa on SVT Tupatakka ja siihen sitten perus-savuputkea parisen metriä ja sitten eristettyä katon läpi ja tulisija ihan siihen möksän keskelle.
Saakohan tuota savuputkea olla paljaaltaan muuten noin pitkää matkaa? Eli varmaan 3 metriä paljaaltaan tulisi ainakin. Vai pitääkö jatkaa eristettynä? Tulee hintaa ja lämmöt ei jää aittaan.
Ja muutenkin kokemukset ja vinkit Pilhojen rakentamista koskien tietysti kiinnostaa. Vinkkejä tulemaan! Tiedän että edessä on melkoinen puurtaminen, mutta tavoitteena on saada aitta valmiiksi 9 päivän aikana ja meitä on kuitenkin kaksi, onnistuuko?? Työkaluja on, naulaimet sun muut löytyy.
Pilha Parviaitta ultimatemarketista
37
4395
Vastaukset
Upitaanpas tätä.. möksä tulee parin viikon päästä pihaamme. Kokemuksia, vinkkejä ja muuta tietoa kaivataan :)
Onko kukaan edes käynyt tämmöisessä? Esittelyaitassa? Me on tilattu tämä siis täysin kuvien perusteella.No, eipä ole siis keneltäkään tullut kokemuksia. Itsellemme on nyt sen verran kertynyt kokemusta tästä että:
-Seitsemän pakettia saapui eilen
-Kuljetusfirma ei "kyennyt" peruuttamaan lähes tasamaalla, kun tiellä oli toisella puolella pieni mutainen kohta (siis yrityksen ja halun puutetta)- 10+1
Sahaa ne polttopuiksi ja tilaa timpuri
- Pilhaaja
10 1, olipa taas ihan vitun älykkäästi lohkaistu. Sanan säiläsi viiltää kuin partaterä!
- 5+11
Pilhaaja kirjoitti:
10 1, olipa taas ihan vitun älykkäästi lohkaistu. Sanan säiläsi viiltää kuin partaterä!
VIduddaako? :)
- Pilhaaja
5+11 kirjoitti:
VIduddaako? :)
5 11, mikä? Sekö että trollaus ei tehoa vai että provo ei päde?
- 16+4
Pilhaaja kirjoitti:
5 11, mikä? Sekö että trollaus ei tehoa vai että provo ei päde?
Edelleen viduddaa?
- mökki-inssi
Laita ihmeessä viestiä miten hanke edistyy ja minkälainen on lopputulos. Näistä ei ihme kyllä tuoretta keskustelua löydy...
Äkkiseltään katsottuna halpaa hintaa selittää ohut "hirsi", heikkoluokkaiset ovet ja ikkunat ja vähän säästeliäät rakenteet ala- ja yläpohjassa sekä todella matala sisäkorkeus.
Itseä kiinnostaa tämä ns. väliaikaiseksi mökiksi/tukikohdaksi ennen kuin alkaa huvilaa rakentamaan. Jättäisi sen myöhemmin vierasmajaksi.
Mitä muuten rakennusvalvonnassa tuumasivat? Mökki-inssi, laittelen toki kuulumisia ja viestiä. Rakentaminen alkaa huomenna, saapa nähdä mitä siitä tulee. Vähän tuo lumisade huolestuttaa, pitää yrittää pitää kamat kuivana.
Me ostettiin se 2-laatuinen tarjouspaketti. Mukaan siis tuli lämpöseinärakenteet sun muut. "Hirsi" on 58mm. Veikkaan että halpaa hintaa selittää se, että hyvin suuri osa tuosta materiaalista on ihan metritavaraa ja itse joutuu oikeaan mittaan sahailemaan. Hirret sentään on valmiita.
Tavoitteena on, että neljässä päivässä saataisiin parviaitta sateeelta suojaan-kuntoon.
Äkkiseltään tavaraa vilkaisten (muovin alle hieman kurkkasin), materiaali on ihan priimaa. 2-laadussa kuulemma voi olla trukkipiikkien jälkiä, kolhuja, oksia ja sen sellaista pientä.
Rakennusvalvonnan kanssa ei ongelmia. Ilmoitettiin ihan vain sanallisesti, että perustukset on sellaiset, että on sorapedillä ensin puutarhalaatta (sementtiä 50x50cm) ja sen päällä sitten harkot.
Lisäksi raksavalvonnalle kelpasi ihan vain käsin piirretty "asemakaava" ja Ultimatemarketista löytyi nimet suunnittelijoille ymsyms.
Tässä vaiheessa siis raksavalvonnan kannalta tämä on makuuaitta, johon ei tule sähköjä, vettä, viemäriä tai tulisijaa.
Tulisija on kyllä tarkoitus laitella myöhemmin.Nyt aloitettiin sitten parviaitan rakentaminen. Päivä kului hirsiä lajitellessa, mutta saatiin sitten pari hirsikertaakin asennettua.
Hirret, tai "hirret" (voiko 58mm paksua edes kutsua hirreksi..), ovat kyllä kakkoslaaduksi ihan priimaa. Kahdessa hirressä huomattiin "vikaa", toisessa oli kaksi pientä mustaa jälkeä (vissiin jostain kumista tai rasvasta) ja toisessa oli naaraspontti raksahtanut sisään hieman. Jälkimmäinen tosin varmaan tuli kuljetuksessa, siinä kohtaa oli näet kuljetusauton nosturin liina.
Hätäisiä päätöksiä ei kannata tehdä. Kannattaa rauhassa lajitella kaikki hirret ja kirjoittaa tai muutoin merkitä kuhunkin lajiteltuun hirsikasaan että mikä hirsi on kyseessä (esim k9, k9p, F1 jnejne). Sitten on helppo lukea suunnitelmia ja latoa hirsiä paikalleen. Hirsien salvoksiin lyödään ohjeen mukaan naulat sekä suoraan että vinottain.
Sattuipa niinkin, että amatöörien tekemät perustuksetkin on kohdillaan :)
Nauloja mukana tuli "riittävästi". Rautakauppatoimitus oli erittäin kattava, mutta se ihmetytti, että sokkelikaistarullat näyttivät siltä, että ne oli puolitettu. Ihmettelinkin että miten on niin kapeaa sokkelikaistaa. Eipä siinä, ainakin sitä oli riittävästi, puolitoista rullaa meni, kun peitettiin kaikkien pilarien päät kokonaan.
Siinäpä taisi olla kaikki tällä erää..Ja lisää kuulumisia tämän edistymisestä.
Asiat ovat edenneet muutoin ihan mukavasti... mutta kyllä tässä taas amatööri sai näpeilleen. Piirustuksia ja ohjeita kannattaa sitten lukea tarkkaan. Meille kävi niin, että pieniä A1-palasia ei yllättäen tuntunut riittävän. Todettiin että laitettiin niitä sitten päätykolmioita kasatessa nurkkiin, vaikka ei olisi pitänyt. Myöskin tuli naulattua ne kiinni, vaikka ei olisi tarvinnut sitäkään tehdä. Päätykolmiot naulataan vain keskeltä.
No, kasasimme sitten toisen päätykolmion ja sahasimme siitä sitten ylimääräiset pois. Näin olisi siis saatu sitten purkamalla niitä lyhyitä A1-palasia lisää käyttöön ja päästy kasaamaan myös toista päätykolmiota. Vaan ne kun on tosiaan naulattu toisiinsa..
Tulimme siihen tulokseen, pimeän jo tullessa, että pyydämme tehtaalta lisää A1-palasia.
Tuleville parviaitan rakentajille vinkkejä:
-Lukekaa piirustuksia
-Salvoksiin tarvitaan vain yksi 125mm naula (58mm hirsi, kapeammissa tehdään vinonaulaus ja paksummissa ei naulata ollenkaan)
-Päätykolmioiden noustessa ei I5-palkkienkaan päihin laiteta A1-palasia, ne tarvitaan keskelle
-Välipohjan kannattimet kannattaa asentaa melko pian, ne helpottavat korkealla toimimista. Niitten päälle voi tasoksi asetella vaikka puutoimituksen mukana tulevia raakalautoja, joilla voi kävellä ja työskennellä.
-Jostain syystä moni I5-hirsi piti kääntää toisin päin, ennen kuin se loksahti mukavasti paikalleen.
-Ei kannata pakottaa kovin väkisin hirsiä paikalleen, vaan tutkailla, että osuuko se kääntämällä paremmin paikalleen ja suoraan sitten tarjota vaikka hieman sahaa, jos ei meina mennä paikalleen. Purkaminen on todella veemäistä puuhaa.
Eli tilanne on se, että meillä on runko melkein kokonaan pystyssä. Ratkaisematon ongelma on vielä, että miten saadaan päätykolmioiden nurkat sahattua, kun siellä on tosiaan ne naulat. Luultavasti moottorisahalla ja naulojen kohdalla sitten käsisahalla tms.Saimme tehtaalta parissa päivässä lisää A1-osia, ihan veloituksetta. Nyt viikonloppuna sitten on tarkoitus naputella mökki siihen kuntoon, että sen saa järkevästi säältä suojaan. On tuo tietysti ollut nytkin pressulla peitettynä, mutta ilman kurkihirsiä ja kattoniskoja, on pressun laittaminen vähän niin ja näin. Onneksi ei ole ihan mahdottomasti satanut.. vielä :)
Nyt ollaan sitten harjakorkeudessa (tai siis viikonloppuna jo).
Kokemuksia: Kannattaa rakennella telineitä ja laittaa niitä lattianiskoja parvelle, helpottaa työskentelyä korkealla. Tosiaan niitä raakalautoja voi sitten käyttää kävelysiltoina.
Sen avoimen tilan kohdalla voi "telineet" tehdä vaikkapa tikkaista ja laittaa niille sitten laudat.
Nyt saatiin siis hirsirunko valmiiksi, kattoniskat asennettua, päätykolmiot leikattua ja hieman jo kattolautojakin paikalleen.
Päätykolmioitten leikkaaminen on hankalaa. Siinä onnistuin melko hyvin 1050 Wattisella puukkosahalla, johon ostin pitkän terän. Mitä pitempi ja leveämpi terä on, sitä helpompaa leikkaaminen on. Toiset ovat käyttäneet myös pyörösahaa (käsisirkkeli). Sillä tulee hyvä jälki, eikä kiemurtele niin helposti, mutta kolmion muodon merkitsemisen kanssa pitää olla tarkkana. Ja melkoinen pyörösaha pitää olla, että ylikuumenematta kestää sahata yhteen pötköön useampi metri paksua puuta.
Itselläni tuli päätykolmioissa hieman kiemurtelua, mutta onneksi päätykolmiot jäävät piiloon sisällä eristeisiin ja ulkona ne peitetään laudalla. Meillähän lisäongelmia tuli siitä, että reunoilla oli salvokset ja niissä naulat sisällä, hyvällä terällä sekin onnistui, mutta terän pituus loppui salvoksen kohdalla.
Viikonloppuna on sitten ohjelmassa katon laudoitus loppuun. Sitten tuleekin jo alushuovan laittoa ja sitten siirrytään sisähommiin. Mökki saa olla pelkän alushuovan suojaama talven yli. Ei lämpökään riitä palahuovan asentamiseen tähän aikaan vuodesta enää.
Suosittelen parien monitoimitikkaiden hankintaa. Niistä on ollut paljon hyötyä. Myöskin ruuvien käyttö kannattaa monin paikoin, vaikka ohjeissa nauloista puhutaankin.
Pressun laittaminen helpottui paljon kun saatiin kattoniskat paikalleen.Tämäkin on edennyt. Saatiin viikonloppuna koko katto laudoitettua. Vielä on hieman epäselvää, että montako laudanmittaa sivuräystään pitää tulla rungosta yli. Nyt taidettiin laittaa viisi. Jostakin kuvasta laskin, että taisi olla kuusi jossain valmiissa. Täytynee laittaa yksi lisää täten.
Viikonloppuna ohjelmassa on sitten alushuovan laitto. Koska katto on niin jyrkkä, päätettiin laittaa alushuopa pystysuuntaisesti. Katolla on hankala työskennellä, joten tikkaitten avulla saa pystysuuntaisesti vedettyä huovan paremmin paikalleen. Sitten vaan ahkerasti naulailemaan. Vinkkejä otetaan vastaan.
Nyt tarkoitus on laittaa monitoimitikkaan L-moodiin ja sitten tikkaitten pääty harjan yli ja sitten työskentely tikkaitten pitemmällä osalla istuen/polvillaan/tms.
Sitten päästäänkin jo "sisähommiin". Ohjeitten mukaan pitäisi kattoniskojen väleihin laittaa varahirsien pätkiä, mutta kun niitä ei tullut eikä tehdas ollut asiasta kuullutkaan. Täytynee kyhätä ylijäämälaudoista jotakin sinne. Vai onko muita vinkkejä?- itse laitoin
laita hirsipaneelia...
Luultavasti laittelen kattoniskojen väliin parit lattia/kattolaudan pätkät per väli. Tällä tiivistyy riittävästi.
Nyt on sitten alapohja vailla villaa, paperia ja lattialautoja.
Seuraaville rakentajille suosituksia: Kannattaa leikata ylimääräiset hirsien osat alapohjassa tieltä pois ajoissa, eli ennen kuin laitatte niitä lattianiskoja. Homma sujuu parhaiten käsisirkkelillä ja puukkosahalla.
Ja kannattaa sitten kattoa tehdessä ehdottomasti peittää KOKO katto sateelta suojaan, vaikka pressulla, jos ei pääse töitä tekemään. Itsellemme kävi niin, että kun kattolaudat saatiin paikalleen, pressu ei riittänyt ihan kokonaan kattoa peittämään ja päädyistä jäi laudoitusta näkyville 10-20cm. Laudoitus otti molemmista päistä kosteutta sateessa, turposi ja meni aalloille. Vaan eipä hätää, kyllä se siitä oikenee kun kuivaa. Pahimmat aallot oikaisin ruuvien ja lautojen avulla.
Katto on todella jyrkkä, mutta tosiaan monitoimitikkaat kun laittaa L-moodiin ja siitä sitten L:n sakara harjan yli, onnistuu työskentely. Itse varmistimme tikkaat vielä niin, että vedimme liinan harjalta mökin toiselle puolelle kiinni.
Mukana tuli siis tarroitettua alushuopaa ja sitä voi laittaa pystysuuntaisestikin. Tarratonta ei kai voi laittaa kuin vaakasuunnassa ja se voi olla todella hankalaa noin jyrkällä katolla. Todella pitkillä tikkailla sekin homma voisi luonnistua.
Ja alapohja kannattaa sitten tiivistää kunnolla, ettei tule vetoisaa mökkiä. Eli ensin laitetaan alapohjaan lattianiskoihin ja reunoihin ne raakalaudat ja sitten leikataan sopivat tuulensuojalevyjen palaset, jotka tiputellaan raakalautojen päälle. Raot tiivistetään PU-vaahdolla (ei tule mukana).
Nyt näyttää muuten siltä, että huonekorkeus alakerrassa olisi yli 210cm, eli 10cm enemmän kuin luvattu.- UltimateKusetus
REHELLINEN JA ASIANTUNTEVA YRITYS !!
http://www.ultimatemarket.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=solar13inverter- Anonyymi
Ultimate on Rosendahlien uusi yritys kun edellinen meni vuosikymmeniä sitten konkurssiin ja keräsi vain rahaa tilaajilta mutta ei toimittanut mökkejä. Oikeudessa kaksi tyyppiä sai tuomion mutta rahojaan huijatut eivät ole saaneet. Tämä Ultimate ei saa enää ottaa etumaksuja.
Me ainakin ollaan saatu ihan hyvää palvelua. Ei tuolla rahalla voi kovin mielettömiä juttuja odottaakaan. Ja kyllä tuo solar-ILP-paketti on oikein hyvä idea, mutta aika kalliit on paneelit vaan tuossa.. Ja outoa että max 3x 195w paneelit, ei varmaan säädin kestä.
Tyhmä se ei ole joka pyytää ja keksii näitä tuotteita!Eipä ole paljon motivaatiota kirjoitella suoli24:n mitään, lähinnä näitten trollien, provoilijoitten ja muitten idioottien takia.
Paljon olisi taas kerrottavaa kokemuksia.- uusvanha mökkiläinen
Kiitos perusteelisseta selostuksesta. Siitä on arvokasta apua meille maallikoille samankaltaista puuhaa suunnitellessa. Trolleista ja provoilijoista ei pidä välittää.
- mökin mimmi
Olis tosi kiva lukea kokemuksia enkä varmaan ole ainut :-) eli kirjoittele ihmeessä jos jaksat, jätä trollit omaan arvoonsa!
No, jatketaanpas tätä.
Nyt ollaan siis siinä vaiheessa, että sisäpuoli on paneloitu, lukuunottamatta välipohjan alapuolta, eli ns "alakerran" kattoa. Ihan kohtuullisesti on siis edetty.
Edellisen päivityksen jälkeen on siis tehty:
-Alapohjan eristys (100mm)
-Alapohjan paperointi tervapaperilla
-Lattialautojen asennus
-Oven ja ikkunoiden asennukset
-Yläpohjan eristys (100mm)
-Yläpohjan paperointi
-Lämpöseinärakenne
-Seinien eristys (50mm)
-Seinien paperointi
-Paneloinnit
Ja lähdetäänpäs sitten käymään läpi:
Alapohjan eristys laitetaan siis tuulensuojalevyjen päälle, ihan vain villan palasia leikaten. Homma sujui hyvin, MUTTA: käytimme 50mm paksuja villalevyjä, koska emme huomanneet että mukana on tullut runsaasti 100mm villaa. Tämä kostautui myöhemmin seinien eristyksessä.
Paperointi on melkoista hommaa. Paperi tykkää repeillä koko ajan ja on hankalaa. Jos mahdollista, kannattaa käyttää höyrynsulkupahvia, mutta sen joutuisi tietysti ostamaan erikseen, kun tuo paperi taas tulee mukana. Asennukseen tarvitaan nitojia, teippiä ja leikkausvälineet. Teippiä tarvitaan reikien paikkaamiseen, ja jotkut teippaavat myös saumat, me ei teipattu saumoja. Meidän fiilis on, että saumojen teippaus jo tiivistäisi liikaakin. Tiedä tuota sitten.
Alapohjan eristyksen jälkeen tehtiin sitten lattiat. Se on aika simppeliä hommaa, kannattaa käyttää naulainta. Yhdistelmänaulain ja 40mm naulat siihen riittävät ihan hyvin.
Ja parven lattiaa tehdessä kannattaa sitten huomioida se, että kattoniskojen alapuolelle naulataan vielä yhdet 44x48mm puut, jotta eristettäessä jäisi sitten vähintään se 40mm sitä tuuletusrakoa sinne villan ja kattolautojen väliin.
Eli jos mahdollista, kannattaa laittaa ne 44x48mm puut kattoniskoihin ennen parven lattian tekemistä. Tällä on merkitystä sen vuoksi, että katon paneloinnin haluaa jatkuvan yhtenäisenä alhaalta asti ja jos parven lattiasta tekee liian leveän, ei panelointi mahdu kulkemaan yhtenäisenä. Eli parven lattian ja kattoniskojen väliin kannattaa jättää vähintään se 44mm panelin paperin paksuus ja rapiat väliä. Ymmärrätte kyllä kun teette itse. Mehän tietysti tehtiin ajateltiin toki tuota asiaa, mutta unohdettiin että ilmaraon vuoksi tulee vielä se 44x48mm rima siihen.. joten meillä se panelointi ikäänkuin alkaa sitten uudelleen parvelta. Ei se nyt ole mikään katastrofi, mutta vaikuttaa listoitukseen ja laskeutumisvara piti jättää myös sinne parven panelointiin, eli jälleen mielenkiintoinen listoitus tiedossa.
Ja kun sitten nuo 44x48mm puut on naulattu kattoniskoihin korokkeeksi ja tehty parven lattia, kannattaa ehdottomasti tukkia ne kattoniskojen välit, koska seuraavaksi on vuorossa yläpohjan eristys ja paperointi. Kattoniskojen väleihin laitoimme sitä pontattua lautaa, mikä on tarkoitettu kattoon ja lattioihin, sitä riittää ja ylimääräiseksi jäi niin paljon, että tehtiin siitä myös väliaikainen terassin lattia. Kattoniskojen ja rungon välit täytimme siis niin, että laitettiin pystysyyntaisesti ne pontatut laudat ja naulattiin ne alareunastaan. Tämä oli helpoin, koska näihin on tehtävä myöskin ura, josta kattoniskojen koolausliukuraudat mahtuvat. Ja näitä ei sitten saa sovittaa liian tiukaksi ainakaan yläreunastaan, koska ilmankin pitää liikkua, muttei kuitenkaan niin että linnut ja muut eläimet mahtuisivat. Voi olla että mekin joudumme vielä sinne lisää tekemään reikiä, että tuuletus pelaa.
No, tuon jälkeen vuorossa oli sitten tietysti ikkunoiden ja oven asennus. Oven asennus on melko helppo, mutta ovi ja ikkunat pitää sitten asentaa lämpöseinärakenteeseen, josta tehdään liukuva. Me halusimme rakennuksen umpinaiseksi mahdollisimman nopeasti, koska se tekee työskentelystä miellyttävämpää talvella. Teimme siis ovelle 44x48mm puusta liukuvan rungon, johon ovi sitten asennettiin. Oviaukko oli valmiiksi todella tiukka, mutta me vielä laajensimme oviaukkoa pyörösirkkelillä ja puukkosahalla leveyssuunnassa noin 3cm ja korkeussuunnassa elovaran vuoksi 50mm. Näin oven karmia voi reilusti säädellä ja ei varmasti tule oven kanssa ongelmia. Eristeet vain joka puolelle karmia ja ruuvit kiinni. Ja ovi tosiaan asennetaan siihen liukuvaan runkoon.
Samoin teimme ikkunoiden kanssa. Eli ne asennetaan siihen liukuvaan lämpöseinärunkoon. Ikkuna-aukkojen kohdalla täytyy ainakin korkeussuunnassa tehdä hieman leikkausta, jotta on elovaraa, vaikka ikkunat tulevatkin sisäpuolelle lämpöseinärakenteeseen. Muistaa kannattaa, että edustan ikkuna-aukko on eri korkeudella, joten sen elovara leikataankin alareunaan! :)
Ikkunat asennettiin ihan vain itseporautuvilla torx-ruuveilla, ei ongelmia.
Muutenkin ongelmilta säästyy, kun vain muistaa aina, että mökki laskeutuu sen 30-50mm ja elovaraa pitää olla.
Lämpöseinärunko oli sitten seuraava asennettava. Se oli aika helppo, koska kyse oli vain koolausten tekemisestä. Muutama niksi on kuitenkin syytä tietää ja muistaa.
...jatkuu.. "Viestin sisältö on liian pitkä!"...jatkuu...
Lämpöseinärakenteen pitää olla liukuva. Se tarkoittaa, että alinta naulaa lukuunottamatta (koolauksen on pystyssä), pitää jokaiselle naulalle tehdä oma liuku-uransa. Ja urat pitää olla suorassa.
Meillä liuku-urien tekeminen ratkaistiin niin, että liukujen pääty-urat tehtiin katkaisusirkkelillä, niin että koolauspuu oli jalkojen välissä kohtisuoraan sirkkelin terään. Sitten vain sirkkeli käyntiin, teränsuojus pois tieltä ja se puun pää sirkkeliin. Suoruuden varmistamiseksi piirsimme kaikkiin urien kohtiin suorat viivat.
Ja keskempänä puuta (2-4 naulaa per puu) olevat urat tehtiin käsipyörösahalla eli käsisirkkelillä. Oikea upotussaha on tässä paras, mutta kun sellaista ei ollut, otettiin käsisirkkelistä ensimmäisenä irti se terän takainen ohjain ja sitten nippusiteellä avattiin teränsuojus kokonaan. Samoin terän syvyyssäätö avattiin ja lukittiin täysin aukinaiseksi. Tämä sitten tekee sahan aika vaaralliseksi, joten en voi suositella.
Sitten vain painettiin käsisirkkelin terä läpi puun varmistaen että sirkkelin terä kulkee suoraa viivaa pitkin. Huomattava on, että toiselle puolelle tulee lyhyempi viiva/ura ja naulaus pitää suorittaa siltä puolelta.
Lämpöseinärungon asennus oli noitten liukuvien puitten tekemisen jälkeen melko helppoa. Meillä koolaukset katkaistiin parven lattian kohdilta, mutta jos oikein viisas on, niin tekee parven lattiasta sellaisen, että panelointi onnistuu katkeamatta joka puolelta, myös mökin päädyissä, näin myös kylmäsillat vähenevät.
Sitten alkaakin yläpohjan eristys, mikä on melkoista hommaa kun se paperi repeilee helposti. Kannattaa leikata siitä valmiita paloja, joita saa aseteltua ja nidottua paikalleen ja samalla voi täyttää välejä villalla. Kannattaa muistaa sitten eristää myös päätykolmioiden koloset ja muut.
Meillä kävi päätykolmioiden sahauksen kanssa niin, että niistä tuli epätasaiset. Tähän suosittelen työkaluksi kunnollista käsisirkkeliä ja piirtämään kunnolliset merkinnät. Sahaaminen kattoniskaa pitkin on aika haasteellista.
Päätykolmioiden ja katon väliin jäi meillä vaikka mitä mutkia ja aukkoja, joten ne tukittiin siististi PHL-laudoilla listoituksen tapaan ja laitettiin väleihin sitten runsaasti villaa. Myös ne hankalat päätykolmioiden kulmat saatiin siististi eristettyä ja peitettyä PHL:n avulla.
No, yläpohjaa eristettäessä pitää muistaa, että sinne katon ja eristeen väliin täytyy jäädä 40mm ilmarako, joten kovin mutkilla eriste ei saa olla.
Yläpohjan jälkeen eristetään sitten seinät. Tässä huomattavaa on, että 50mm eriste oli tarkoitettu tähän. Meillä se oli kulutettu lattiaan. Onneksi 100mm eristelevyt saa suhteellisen järkevästi puolitettua. En kuitenkaan voi tätä suositella muille. Meillä seinien eristepaksuus vaihtelee nyt 40-60mm välillä, juurikin tuon vuoksi. Tässä se huolimattomuus taas kostautuu.
Vaikka tuota villaa meni miten sattui, niin silti jäi yksi täysi paketti käyttämättä 100mm villaa.
Seinien paperointi on sitten melko triviaalia lattian ja katon jälkeen. Meillä tosin loppui paperi kesken, koska sitä hassaantui kattoon. Tosin mielestäni sitä ei ollut oikeasti riittävästi, vaikkakin en tiedä, millaisia saumoja Ultimatemarketissa oli kaavailtu tehtävän. Meillä saumat on 15-20cm ylimeneviä. Onneksi paperi ei maksa paljon.
Sitten vain paneloimaan! Tätä olikin odotettu, koska hirsipaneeli on melko mukavaa tavaraa, 14cm leveys nopeuttaa rutkasti panelointia.
Panelointia tehdessä kannattaa miettiä etukäteen, miten haluaa sen tehdä ja huomioida myös nurkat lämpöseinärakennetta tehdessä! Mekin jouduimme tekemään yhden lisäkoolauksen kesken paneloinnin, koska nurkassa paneeli olisi jäänyt tyhjän päälle. Sattuuhan näitä :)
Itse suosittelen, että päädyt kannattaa paneloida ensin. Näin saa ns helppoja sahauksia peittämään mahdollisesti huonosti onnistunutta päätykolmioiden panelointien vinosahauksia. Näin tulee sivujen panelointien pelkät suorat sahaukset peittämään niitä päätyjen paneelien päitä.jets kirjoitti:
...jatkuu...
Lämpöseinärakenteen pitää olla liukuva. Se tarkoittaa, että alinta naulaa lukuunottamatta (koolauksen on pystyssä), pitää jokaiselle naulalle tehdä oma liuku-uransa. Ja urat pitää olla suorassa.
Meillä liuku-urien tekeminen ratkaistiin niin, että liukujen pääty-urat tehtiin katkaisusirkkelillä, niin että koolauspuu oli jalkojen välissä kohtisuoraan sirkkelin terään. Sitten vain sirkkeli käyntiin, teränsuojus pois tieltä ja se puun pää sirkkeliin. Suoruuden varmistamiseksi piirsimme kaikkiin urien kohtiin suorat viivat.
Ja keskempänä puuta (2-4 naulaa per puu) olevat urat tehtiin käsipyörösahalla eli käsisirkkelillä. Oikea upotussaha on tässä paras, mutta kun sellaista ei ollut, otettiin käsisirkkelistä ensimmäisenä irti se terän takainen ohjain ja sitten nippusiteellä avattiin teränsuojus kokonaan. Samoin terän syvyyssäätö avattiin ja lukittiin täysin aukinaiseksi. Tämä sitten tekee sahan aika vaaralliseksi, joten en voi suositella.
Sitten vain painettiin käsisirkkelin terä läpi puun varmistaen että sirkkelin terä kulkee suoraa viivaa pitkin. Huomattava on, että toiselle puolelle tulee lyhyempi viiva/ura ja naulaus pitää suorittaa siltä puolelta.
Lämpöseinärungon asennus oli noitten liukuvien puitten tekemisen jälkeen melko helppoa. Meillä koolaukset katkaistiin parven lattian kohdilta, mutta jos oikein viisas on, niin tekee parven lattiasta sellaisen, että panelointi onnistuu katkeamatta joka puolelta, myös mökin päädyissä, näin myös kylmäsillat vähenevät.
Sitten alkaakin yläpohjan eristys, mikä on melkoista hommaa kun se paperi repeilee helposti. Kannattaa leikata siitä valmiita paloja, joita saa aseteltua ja nidottua paikalleen ja samalla voi täyttää välejä villalla. Kannattaa muistaa sitten eristää myös päätykolmioiden koloset ja muut.
Meillä kävi päätykolmioiden sahauksen kanssa niin, että niistä tuli epätasaiset. Tähän suosittelen työkaluksi kunnollista käsisirkkeliä ja piirtämään kunnolliset merkinnät. Sahaaminen kattoniskaa pitkin on aika haasteellista.
Päätykolmioiden ja katon väliin jäi meillä vaikka mitä mutkia ja aukkoja, joten ne tukittiin siististi PHL-laudoilla listoituksen tapaan ja laitettiin väleihin sitten runsaasti villaa. Myös ne hankalat päätykolmioiden kulmat saatiin siististi eristettyä ja peitettyä PHL:n avulla.
No, yläpohjaa eristettäessä pitää muistaa, että sinne katon ja eristeen väliin täytyy jäädä 40mm ilmarako, joten kovin mutkilla eriste ei saa olla.
Yläpohjan jälkeen eristetään sitten seinät. Tässä huomattavaa on, että 50mm eriste oli tarkoitettu tähän. Meillä se oli kulutettu lattiaan. Onneksi 100mm eristelevyt saa suhteellisen järkevästi puolitettua. En kuitenkaan voi tätä suositella muille. Meillä seinien eristepaksuus vaihtelee nyt 40-60mm välillä, juurikin tuon vuoksi. Tässä se huolimattomuus taas kostautuu.
Vaikka tuota villaa meni miten sattui, niin silti jäi yksi täysi paketti käyttämättä 100mm villaa.
Seinien paperointi on sitten melko triviaalia lattian ja katon jälkeen. Meillä tosin loppui paperi kesken, koska sitä hassaantui kattoon. Tosin mielestäni sitä ei ollut oikeasti riittävästi, vaikkakin en tiedä, millaisia saumoja Ultimatemarketissa oli kaavailtu tehtävän. Meillä saumat on 15-20cm ylimeneviä. Onneksi paperi ei maksa paljon.
Sitten vain paneloimaan! Tätä olikin odotettu, koska hirsipaneeli on melko mukavaa tavaraa, 14cm leveys nopeuttaa rutkasti panelointia.
Panelointia tehdessä kannattaa miettiä etukäteen, miten haluaa sen tehdä ja huomioida myös nurkat lämpöseinärakennetta tehdessä! Mekin jouduimme tekemään yhden lisäkoolauksen kesken paneloinnin, koska nurkassa paneeli olisi jäänyt tyhjän päälle. Sattuuhan näitä :)
Itse suosittelen, että päädyt kannattaa paneloida ensin. Näin saa ns helppoja sahauksia peittämään mahdollisesti huonosti onnistunutta päätykolmioiden panelointien vinosahauksia. Näin tulee sivujen panelointien pelkät suorat sahaukset peittämään niitä päätyjen paneelien päitä....jatkuu..
Ja päätykolmioiden paneelien vinojen osien sahaus ei ole mitään rakettitiedettä, vaikka trigonometria siinä auttaakin. Homma sujuu helpoimmin näin:
Ensin on paneloitu siihen korkeuteen, mistä vino katto alkaa. Sitten mitataan tuon kolmion mitat, eli korkeus ja leveys.
Seuraavaksi sahataan suorina pätkinä riittävästi paneelia, jotta saadaan tuo kolmio rakennettua, ikäänkuin tulee portaikko. Sitten otetaan vain tasaiselle pinnalle ne paneelit, kasataan se portaikkoinen kolmio. Sitten vain otetaan ne leveys ja korkeusmitat, merkitään ne ja vedetään väliin viiva. Näin jokaiseen paneeliin jää vino viiva ja paneelit voi irroittaa toisistaan. Sitten sahaus sujuu kätevästi esimerkiksi pöytäsirkkelillä. (Ymmärsiköhän kukaan??)
Meillä nuo kolmiot onnistuivat lähes täydellisesti. Parissa paikassa kolmio jäi tipan verran liian matalaksi, mutta se ei haittaa, koska listoitus on keksitty. Sitten vain paneloimaan! Tässä kompressori ja naulain ovat parhaimmat apuvälineesi :) Samoin kannattaa käyttää vasaraa ja puupalikoita, jotta voit lyödä paneelia syvemmälle, jollei uppoa helposti pontilleen.
Meillä nyt paneloidessa laitettiin ensimmäisen kerran lämpöjä mökkiin. Lämmitys tapahtui valopetroolilämmittimellä, mikä sitten tuotti kosteutta kylmään mökkiin. Ilmanvaihtoventtiilit asennettiin ensimmäisen lämmitysyön jälkeen oven alaosaan ja toiseen päätyyn lähelle harjaa.
Kylmäsiltoihin ja ikkunoihin alkoi ensimmäisenä lämmitysyönä ilman ilmanvaihtoventtiileitä tiivistyä vettä. Kosteusmittarin mukaan kuivaminen kuitenkin alkoi kun ilmanvaihtoventtiilit oli asennettu.
Kannattaa siis laittaa ilmanvaihtoa kuntoon, ennen kuin alkaa lämmittämään, ainakin jos lämmittä valopetroolilla tai nestekaasulla.
Mukavinta on kuitenkin se, että parviaitta lämpeni todella hyvin. Matalan jakkaran päällä oli 20 astetta lämmintä alakerrassa, vaikka lämmitin oli makuuhuoneessa.
Tarkoitus olisi kuitenkin tuoda mökkiin kuivaa lämpöä raa'asti aggregaatin ja sähköpuhaltimen avulla. Puutulisija kun tulee sitten vasta joskus keväällä tai kesällä. Bensaa kuluu, mutta pakko kuivattaa, jotta voidaan laittaa paneeleihin ja lattiaan käsittelyaineet.
Ainoa luotettavasti pakkasenkestävä aine on oikeastaan saunavaha (sisäkäyttöön). Siitä meillä on aiempaakin hyvää kokemusta, joten seiniin tulee valkeaksi Supi-sävytetty saunavaha ja lattiaan harmaaksi (tms) sävytetty Supi-lattiaöljy.
Mitähän muuta.. No nyt talvella ei haluttu laittaa terassille sitä PHL:ää, kun ei voi käsitellä talvella, joten teimme rungon ja siihen päälle laitettiin väliaikaislattiaksi sitä tasaponttista lattia/kattolautaa.
Siinä taisikin olla kaikki tältä erää!
Lisäkommenttina tähän väliin pari asiaa:
-Rakentaminen talvella sähköttömässä ympäristössä ei ole suositeltavaa. Pimeässä jää moni asia näkemättä, vaikka käytössämme onkin aggregaatti ja otsalamput sekä pari roikkalamppua. Jos rakentaa talvella, on syytä herätä aikaiseen ja käyttää päivänvalo hyödyksi, vaikka se ei sisälle ulotukaan. Pimeässä, lumessa ja muovien vuoksi jäi meiltä muun muassa huomaamatta että 100mm villaa oli paljon, luulimme että kaikissa paketeissa on 50mm levyjä. Halusimme tietysti avata paketteja mahdollisimman vähän, koska ne oli hyvin suojattu runsaalla muovilla ja pysyisivät täten paremmin hyvänä ja kuivana näin talvisaikaan ja vaikka sateenkin yllättäessä.
-Kylmyys vaikuttaa hidastavasti pimeyden ohella. Kunnolliset talvityövaatteet, välineet hanskoineen, kuulosuojaimineen, lamppuineen, pipoineen jne ovat todella tarpeen.
-Polvisuojat ovat erittäin hyödylliset, konttaamista on ikävän paljon.
-Valoa ei ole koskaan riittävästi. Jos käytössä on edes aggregaatti, kannattaa hankkia kymmenenkin roikkalamppua ja riittävästi jatkojohtoja, jotta kaikille saa virtaa sekä sisälle, että ulos.
-Virransaanti sisälle sähköttömään mökkiin aggregaatilta tulee ongelmaksi heti kun mökki on saatu umpeen. Periaatteessa voi jättää oven päälle elovaraan vielä aukinaisen villalla tukitun aukon, josta jatkoroikka tulee, mutta me löimme sen kiinni. Joten kannattaa ajoissa sitten tehdä pieni reikä seinään ja sähkömies tekemään siihen jatkoroikkaläpivienti tms.
Harmi ettei tänne voi postata kuvia. Jos jotakuta nyt sattuisi vakavasti asia kiinnostamaan, niin yhteyttä voinee ottaa yksityisviestillä (kai täällä semmoinen toiminto on). Olen dokumentoinut projektia kuvin ja tekstein tuonne googleplussaan. Luulisi että tästä on apua tuleville parviaitan rakentajille.Jaahas, ainakin semmoinen email toimii kuin [email protected], joten sinne sitten vain mailia jos tämä aihe kiinnostaa.
Täällä sitä istuskellaan parviaitan "olohuoneessa" nojatuolissa ja nautitaan sunnuntaista. Eilen päästiin ns "muuttamaan sisään". Ensimmäinen yö on nyt nukuttu mökissä ja hyvältä vaikuttaa. Ainakaan ei ole tarvinnut palella. Mökkiä on nyt lämmitetty nestekaasulämmittimellä. Myös valopetroolilämmitintä on käytetty. Kummallakin lämppärillä tiivistyy kosteutta ikkunoihin. Muualle kuin ikkunoihin, ei ole juuri havaittu kosteuden tiivistyvän.
Meillä on nyt käsitelty seinät vaaleaksi sävytetyllä supi-saunavahalla ja lattiat harmaaksi sävytetyllä supi-saunaöljyllä. Hienolta näyttää. Oikeastaan täältä uupuu nyt vain listat.
Ulkona on muutama miinusaste ja mökki pysyy lämpimänä noin 1KW teholla, itse asiassa liiankin lämpimänä. Parvella oli yöllä kuumakin. Veikkaisin että muutamassa miinusasteessa peruslämmityksen jälkeen voi olla yön parvella ilman lämmitintä, tai vaikka niin että alakerrassa palaa muutama kynttilä tms. Kovemmat pakkaset sitten varmaan erikseen.
Mökkiin tehtiin pieni Ikean keittiö, jossa on tiskiallaskin ja kaasuliesi/-uuni. Tiskialtaasta on vedetty letku lattian läpi ulos, jonne vedet toistaiseksi saavat valua ilman mitään suodattimia. Koska käytössä on kantovesi, on järjestely täysin laillinen. Kesällä tehdään pitempi letku ja johdetaan vedet panospuhdistamoon.
Tulisija tänne on kuitenkin saatava. Näistä nestekaasu ja/tai valopetroolilämppäreistä tulee liikaa kosteutta, vaikka ovessa on ilmanvaihtoventtiili ja toinen tuolla korkealla mökin toisessa päässä.
Tämä talvi mennään kuitenkin nykyisillä järjestelyillä.- Suunnitelmissa myös
Kiitos Jetsille, tässä sitä tavaillaan oman hankintaa suunnitellessa. Miten varauduit perustuksia tehdessä puutulisijan myöhempään lisäämiseen?
"Suunnitelmissa myös". Puutulisijaan ei varauduttu perustusten yhteydessä mitenkään. Meillä on tarkoitus siis hankkia kevythormi ja kevyttakka/-kamiina. Oikeastaan valintakin on tehty ja se tulee olemaan SVT Tupatakka.
Nyt on aika hyvin kertynyt kokemusta jo talven mittaan parviaitasta ja tässä huomioita:
-Erityisesti harjalla, sen "kurkihirren" kohdalla kannattaa olla eristyksessä ja tiivistyksessä huolellinen. Meillä on siinä kurkihirren vierellä joitakin rakoja villassa ja joitakin repeämiä ja aukkoja tervapaperissa eikä ole listaa. Siitä johtuen lämpöä ja täten kosteuttakin vuotaa aluskatolle. Meiltä jopa lumet suli siitä ihan harjalta pois. Kosteuden kertymisongelman ratkaisi hyvä tuuletus.
-Hyvä tuuletus ja ilmanvaihto ovat tärkeitä. Parvella tuppaa olemaan huono ja kuuma ilma, jos yhtään lämmittää liikaa. Meillä oli pakko lämmittää myös alakertaa (kaasulämppäri), koska yksi koirista on pakko jättää alakertaan. Ilmanvaihto järjestyi parhaiten niin, että oveen laitettiin tuloilmaventtiili ja toiseen pääähän parvelle lähelle harjaa poistilmaventtiili ja siihen läpivientiin pieni akulla toimiva tuuletin (pikkutuuletin pelaa 3-4 viikkoa 60Ah akulla). Tämä myöskin paransi ilmaa ja mökki kuivui parissa kuukaudessa, edes lämmitettäessä ei enää juurikaan tiivistynyt kylmiin laseihin yms vettä.
-Älkää hitossa rakentako talvella, ihan hirveää.. :)
-Lattialaudat kannattaa naputella niin tiiviisti toisiinsa kuin mahdollista, mutta siltikin rakoja syntyy varmasti, koska ainakin meillä ovat laudat hieman kutistuneet. Onneksi ovat pontillisia, joten ei sentään näy ihan lattian tervapaperiin :)
-Alapohjan tiivistys tuulelta on tärkeää. Meillä ei vedä sisällä ollenkaan. Muutenkin parviaitta tuntuu olevan todella lämmin.
-10-20 asteen Pakkasella 6KW (alkulämmityksessä käytettiin kahta lämppäriä: valopetroolilämmitin ja nestekaasulämmitys a 3KW) lämmitys lämmitti mökin T-paitakelpoiseksi (alakerta) 2 tunnissa. Parvella saikin sitten jo hikoilla..
-Parasta on ollut niinä kertoina kun on pikkupakkasella saanut lämmittää mökin lämpimäksi ja sitten on voinut sammuttaa lämppärin yöksi.
Suosittelen kyllä tätä parviaittaa lämpimästi. Mitään hirveitä takkoja ei sinne ehkä kannata laittaa.
Aurinkoilmalämppärin tekaisin ja se otetaan käyttöön ensi viikonloppuna. Siinä on myös pieni aurinkopaneelilla toimiva tuuletin joka puskee lämmintä ilmaa mökkiin aina kun aurinko paistaa.
- rakentaminen jatkuu
Oli kiva lukea mökintekoprosessia. Itse ei valittu sitä ultimatemarkettia tilojen epäkäytännöllisyyden (?) takia. No, nyt te siellä mökissä oleskelette, ja meillä alkaa toinen kesä, kun rakennamme mökkiä "pitkästä".:)
Mukavia mökkipäivä teille! - Erkki kuusistonpoika
Vertasin eilen Ultimaten ja Honkarakenteen hintoja. Olen todella yllättynyt, kun tämä "halpapulju" olikin kalliimpi kuin laadustaa tunnettu Honkarakenne. Kyse oli 130mm ( ultimaten) ja Hongalla 134.. lamelli hirsi parvellinen 60 neliön mökki. Hongalla 42 000€ ( saatiin myyjältä tarjous) ja Ultimatella 47 tuh. vastaava toimitussisältö kutakuinkin. Tietäen usemamn mökin pystytyksessä mukana olleena, että Hongalla paljon valmiimpi paketti. joten ei tarvi miettiä kumman valitsen.
Erkki, ihan hyvinkin voi olla Ultimate kalliimpi. Meidän tapauksessa hinta tosin oli ylivoimainen. Laskeskelin että Parviaitalle tuli hintaa kaikkineensa 15000€, se sisältää _kaiken_ perustuksista palahuopaan ja oven tiivisteistä keittiön hellaan. Kaapistot, kalusteet, matot ja sun muut kuuluvat myös tuohon summaan.
Tosin me tilattiin siis 2-laatuinen, eli 40% halvempi kuin normaalisti.
Erkki, meitä kaikkia kiinnostaisi vertailla toimitussisältöä, et viittisi laittaa sitä näytille?
- Erkki kuusistonpoika
Mulla on tää Honkarakenteen paperilla, joten en saa tätä tänne ja se on niin seikkaperäinen etten jaksa alata kirjoittelemaan tänne. Ultimaten on netissä. Hongalta ei saa enää kakkoslaatua, kysyin kyllä. Vertailua vaikeuttaa, kun Utimaten laadusta ei ole samanlaista tuotekorttia kuin Hongalta sai ikkunoista ja ovista.
Tosin olen aika monessa Ultimaten mökissä käynyt ja olen ollut mukana talkoomiehenä pystytyksessä, niin jonkinlainen käsitys on. Nythän on tulleet uudet mökkejä koskevat energiamääräykset, niin joutuu pakosta valikoimaan vähän kalliimpia ja energiatehokkaampia ratkaisuja.
Päätös tehdään tämän viikon aikana, kun toimitusaika oli vähintään 8 viikkoa ja tarkoitus on kesän aikan valaa pohjat ja syksyllä ottaa paketti ja talven aikana pikku hiljaa pykätä. Pystykseen otan vierasta apua. Muutoin pyrin itse nikkaroimaan.
Hongan myyjältä saat varmaan heidän pakettinsa hinnan. Minä valittin aika täydellisen ja pyysin tekemään samanmoisen tarjouksen kuin tuo Ultimaten on. Tuossa hinnassa oli peltikatto mukana, mutta sen jätän pois, samoin osan lautatavarasta, jonka otan paikallisesta firmasta. Peltikaton saan halvemmalla tutun peltifirmasta ja sieltä tulee myös asentaja. Kalusteita en ottanut, eikä niitä Hongan pakettiin tullut. Mulla sattuu olemaan ne omasta takaa.
Oikeasti en ollut aivan tosi yllättynyt, koska kaksi kaveria on juuri rakentaneet suunnilleen saman malliset mökit, toisella on Ultimate ja toisella Honka. Samankokoiset mökit tulivat jokseenkin samoihin hintoihin. Ainoa erona oli, että Ultimaten pakettiin kuului ulkovaraston laudat mukaan ja takka, jonka laastit tosin irotsivat ensimmäisenä talvena. Nyt on edessä uudelleen muuraus. Mutta vastaavasti siinä sai sitten timprata kattotuolit ja paljon enempi näpertelya. Ja hirren vahvuus oli Hongan 134mm, vastaavasti ultimaten mökkiin laitettiin villat seiniin ja hirsi oli muistaakseni 98mm. Ulkonäöllisesti tykkään enempi Hongan mökistä. on jotenkin jykevämmän ja arvokkaamman näköinen.- Erkki
Korjaus: saat varmaan hongan myyjältä heidän pakettinsa toimitustapaselosteen.
- hassutukka
Ja ei varmaan tarvitse kahta kertaa miettiä kun muistaa kumman rakennuksen kanssa kohteen mahdollinen jälleenmyyntiarvo on korkeampi...
Kannattaa ajatella ainakin välillä hieman nenäänsä pidemmälle.
- mökkiläinen
Jotkut voi maksaa jostain nimestä ylimääräistä mitä en kyllä ymmärrä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3127272Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662136- 1751817
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä151337- 1121277
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie81213Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181691200RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j541136Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411071Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901009