Kateus

Lorena*

Tekee mieleni heittää ilmoille kysymys, oletko eläkkeellä ollessasi kokenut kateutta. Toden sanoakseni kateutta on kyllä liikkeellä. Onko se sitten sitä että torpataan sanojan tai kirjoittajan mielipide täysin tyhjäksi.

Kateutta esiintyy varsin mittavasti esim pitkäänkin jatkuneissa ryhmissä, yksityisen kateuden lisäksi. Jos ryhmässä joku on fiksumpi kun ryhmän avuton vetäjä jo alkaa juonittelu miten fiksummat saisi ulos ryhmästä.
Tämä on samaa kuin koulukiusaaminen kohde on vain eläkeläisryhmän jäsen.

Taloudellinen puoli jos elää mahdollisuuksien mukaan, matkustelu antaakin sitten aiheen varsin mittavaan kateuteen. Tosi asiassa budjetti on pidettävä tasapainossa, mietittävä tulevia menoja ja tuloja, tehtävä suunnitelma varojen käytöstä.
Kateudun kohteeksi voi joutua kodin sistus, pukeutuminen, perhe asiat.

Kadehtiminen onko se hyvä vai huono ominaisuus siinä pulmaa kerrakseen.

43

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omakohtaisuus

      Aiheen käsittely tuntuu kaikin puolin vastenmielistä,eikä jätä sijaa rakentaville ajatuksille,joten, osaltani vain lyhyt kommentti.Viimeisen lauseen olisin aloittajana jättänyt kirjoittamatta!

    • Lorena*

      Kiitos kritiikistä! Jos aihe tuntuu sinusta vastenmieliseltä, mitä turhaa sitten vastailet sellaisiin aloituksiin?
      Kateus on jokapäiväinen ilmiö, joka pahimmillaan aiheuttaa pahaa mieltä kateuden kohteeksi joutuneelta, pahimmillaan ilmiö näkyy samalla tavalla kun koulu kiusatulla.

    • poikjhnbh

      kriitikko on suurin kadehtija ja palstavahti. Mitään ei voi aloittaa tai kirjoittaa vapaasti hänen ohjaamatta.

      • Auttaako tämä

        Eikö yhtään positiivisempiä aiheita? Kaikkihan sen tietää että ihmiset ovat kateellisia ,kuka mistäkin, ja kuka kenellekin. Vaikka täällä pohditaan ja vatkataan asiaa miten paljon, ketä se auttaa ja onko se rakentavaa ? . Vai tuoko se hyvän mielen kun tietää että on muitakin kateellisia kuin minä tai sinä.
        Tämä on kannanotto asiaan


      • $$$$$$$$$
        Auttaako tämä kirjoitti:

        Eikö yhtään positiivisempiä aiheita? Kaikkihan sen tietää että ihmiset ovat kateellisia ,kuka mistäkin, ja kuka kenellekin. Vaikka täällä pohditaan ja vatkataan asiaa miten paljon, ketä se auttaa ja onko se rakentavaa ? . Vai tuoko se hyvän mielen kun tietää että on muitakin kateellisia kuin minä tai sinä.
        Tämä on kannanotto asiaan

        Näät aloituksen sammakkopersspektiivistä, liiekö olet kateellinen aloituksen tekijälle, näyttää siltä.
        On hyvä huomata kateus kun sen kohteeksi joutuu kuten nyt aloittaja, silloin voi kästellä asiaa joko omassa mielessä tai parhaimmillaan lukijat huomaavat asian sisältämän kateuden.

        Tule ulos "auttaako tämä" sieltä myrkyllisten panettelujen loukosta.


    • 151

      "Kaakonkulman kateuden voittaa vai Kuusamon kiusaus"

      sanoo sananlasku.

      • tuttu

        Latteus


    • Olenko kokenut kateutta. Tuohon vastaan etten ole. Minusta tuntuu vieraalta ajatella, että joku viitsisi minua kadehtia.
      Tai sitten en katsele muita "sillä simällä". Harvemmin edes tulee pohdittua koko aihetta, mutta ihan kiva on lueskella ketjusta mitä muut ajattelevat ja ovat kokeneet.

      Miltä se sitten itsestä tuntuu kun joku sinua kadehtii. Tuleeko siinä ihmisten välille huonot välit sitten. Voiko siinä sitä kadehtijaa jotenkin auttaa.
      Aloitukset ovat tervetulleita.

    • Oliskoos niin että en tunne että minua oltais kadehdittu , päinvastoin joskus nuorempana joku jopa sääli minua. Olinhan naimisissa miehen kanssa jolla työ oli Vuorokausi työssä vuorokausi vapaa ja vuorokausi työssä ja kaksi vuorokautta vapaan , Ja ne vapaat oli Treenattava , että pysy huopulla .
      Hänelle oli kaikkikaikessa hänen urheilu ,
      Jopa sillon kun Olin lapsia saamassa ,ensikerralla oli jalka nyrjähtänyt , ja toisella kertaa oli Moskovan jossao Bartakin suurissa kisoissa v 72 . Sillon synty toinen lapsemme.
      Olen ihmetellyt mitä teatteria nyky Äidit --synnyttäjät pitää lapsen saamisesta .

      Jaa nyt poikkesin aiheesta .
      Hyvä näin --minusta enemmän sääli on sairasta -- onneksi kateutta en ole huomannut. Sairastahan sekin on---:=(

    • Kadehtiminen on varsi yleinen ilmiö, kyllä moni joka hoitaa omat asiansa hyvin, joutuu
      kadehdinnan kohteeksi. Eihän sellaisesta kannata ottaa itseensä jos joku sinua kadehtii. Olen itsekkin joutunut sen kohteeksi, olin vuosia kunnallispolitiikassa ja menestyin hyvin, Ne kadehtijat olivat samasta joukosta jota itsekkin edustin. Enää en usko. että kukaan minua kadehtii, vaikka asiani ovatkin kunnossa, itse olemme ne hoitaneet.
      Luulen kuitenkin, että niitä eniten kadehditaan jotka ovat syntyneet kultalusikka suussa. Late Vaan

    • av

      En ole kokenut kuin yhden kerran ja sen huomasi toinen, tästä on 40 vuotta aikaa ja asia oli pieni mutta tunteellinen.

      En ole kateellinen on vain todeta oma sekä muitten elämä ja yrittää pitää kaikki budjetit tasapainossa.

      • Onhan sitä kateutta paljonkin. Voi ilmetä monella tapaa.
        Joskus työ aikoina aistin sellaista itseeni kohdistuvaa. Ohitin sen takertumatta siihen. Voihan se johtua huonosta itsetunnostakin- jos toisella on jokin asia paremmin.

        Oma elämä on niin hyvässä jamassa- enkä koskaan ole ollutkaan kateellista sorttia. Sitä vaan punnersi töitä perheensä hyväksi.
        Pahinta on jos kateus menee katkeruuden puolelle. Sillähän vaan pahentaa omaa tilaansa.
        Meidän ikäluokat ovat niin "vähään tyytyväisiä". Se mitä on sen kanssa eletään ja toimeen tullaan. Eipä siinä kademieli auta.
        Joku ihmetteli nykyäitien synnytys- sirkusta. Samaa mieltä yhtäkovasti sattui silloinkin, eikä mitään hulabaloota siitä tehty.
        Oltiin onnelisia kun tuli terve lapsi.

        Kaikki riippuu siitäkin, millainen osa meille on annettu elettäväksi.
        Toisilla on sanoisko, onnea. Toisilla ei.
        Joskus on vastoinkäymistä toisensa jälkeen.
        Ulkopuolisestakin tuntuu että missä on kohtuuden raja
        Eipä siinäkään kateus auta, ainut tie yrittää taas selviytyä elämän nurkkaan kiinni.
        Virtaset ja Lahtiset. Siinä kuvataan hyvin suomalaista kateutta.
        Kun naapurilla on,. minulle kans ja heti- vielä vähän suurempi ja komeampi


    • Ramoona*

      Minulla on samantapainen tuntuma asiaan kuin Meri-kukalla. Me pula-ajan lapset opimme tyytymään vähään, tärkeintä oli lämmin koti ja puhtaus, ruokaa pöydässä, perhe koossa, koulunkäynti oli jo etuoikeus. Perusarvot olivat selvät, opittiin myös että ihminen on oman onnensa seppä. Naimisiin mentiin opintovelkaisina, uurastuksen myötä säästettiin oma koti, alkoi jäädä vähän ylimääräistäkin. En ole kuuta taivaalta kurkottanutkaan, sain mitä olin nuorena haaveillut ja enemmänkin. On tietysti myös ollut onni myötä, on sattunut hyviä ihmisiä tielleni, terveyttäkin on riittänyt. Mutta mitäpä kateus auttaa, jos esim. terveys reistaa, päinvastoin se syö energiaa ja elämäniloa.

      Minusta tuntuu, että kateus riipoo juuri niitä, jotka rahan ja maineen perässä juostessaan eivät pidä huolta ihmissuhteistaan, omat lapsetkin voivat jäädä vieraiksi. Viimeksi sain osakseni kateutta viime viikolla, kun muutama meitä entisiä työkaveruksia tapasimme tauon jälkeen. Yhtä lukuunottamatta olemme isoäitejä, ja luonnollisesti lasten ja lastenlasten kuulumisista juteltiin. Minulla oli kännyssä paljon heistä juuri otettuja kuvia ja esittelin niitä muille. Sain erittäin happaman kommentin lastenlasten kuvilla muita ikävystyttävistä mummoista. Kateus syntyykin monasti asioista, joita ei voi edes suurella rahalla saada.Ymmärrän toki, että lapsettomuus on kipeä asia, mutta hienotunteisuuskaan ei edellytä sitä, että muut eivät saa omista lapsistaan puhua.

    • nuha)(nenä

      Kyllä lapsettomankin ihmisen pitäisi saada sanoa miltä tuntuu, kumpikohan olikaan kateellinen?

    • mummu 63 v

      Kyllä olen kokenut kateutta

      Lähinnä omaisuuteen ja kehoon kohdistuvaa vainoa ja riistoa. Ikävintä on siitä seuranneet hulppea rahanmeno ja ihan fyysiset terveysongelmat.
      Hakattiin muunmuoassa kun en suostunut antamaan pankkikorttiani, -tunnuksia, nettitunnuksia. Myöhemmin nekin käytiin kotona varastamassa ja jouduin hankkimaan uudet.
      Omaa rauhaa ja aikaa ei myöskään saisi olla, jehovalaiset kantoivat 2 isoa muovikassillista seurakuntansa julkaisuja, joita ei kuulemma saa palauttaa vaan olisi pakko lähteä ovelta ovelle niitä jakamaan ja keskustelemaan uskosta ihmisten kanssa. Olen liian vajaakuntoinen siihen hommaan, joka pitäisi tehdä omalla kustannuksella tietysti. Ei riitä pieni eläke -- toisekseen hakkaamisen seurauksena tuli ihan vakavia vammoja, toinen silmä sokeutui ja niinpä meni autolla-ajolupakin. Korvaamattomia vahinkoja, joita ei korvaa mikään instanssi.

      Masennuksen ja unettomuuden vuoksi myös mielenterveyststokäyntejä ja lääkitys.

      Syytetään hulluudesta, ainakin on saanut koko ikänsä pelätä väkivaltaisia ja rahanahneita fanaatikkoja.
      Oma tarinansa työuralta ja elämänajalta on juoppo-narkki/huumehurlukit, joiden vainolta ei säästyneet oma perhekään ihan pieniä lapsenlapsiakaan myöten.

      Mun mielestä äärimmäinen kateus voi olla myös järjestäytyneen rikollisuuden yksi toimintamotiivi.

    • " roope "

      Nikilliset kadehtii verisesti nikittömi, se näkyy selkeästi monellakin tapaa

      hymm,,

      miksikökähän ?

    • höhl

      mitä kadehtimist näis

    • pahnanpohjimmainen

      Sananlasku tämäkin: Kateus vie kalat vesistä, kaakkotuuli kattilastakin. kummassakaan ei ol perää.
      Kun pitää matalaa profiilia elämässään, kellään ei ole syytä kateuteen.

    • höhl

      Ei kannata olla vaatimaton, eikä piilotella kybnttilöitään vaan poltetaan ne molemmista päistä.

      • Selvähän se ! Niin lapsellisilla kuin lapsettomilla on sama oikeus kertoa tuntemuksistaan.
        Mummo 63 kertoo, hänen tarinansa on jo suorastaan ryöstöä, riistoa ja pahoinpitelyä.

        Eihän sitä köyhällä eläkeläisellä ole edes millä leveillä. Kenellä on taipumus kadehtimiseen hän näkee tai keksii kyllä syitä,, ,, niitähän löytyy aina.


    • merihuisku.

      Kun jouduin leipääni etsimään nuorena Helsinkiin,niin en huomannut kadetta siellä ollessani koskaan. Eläkepäivät lähestyivät kotiseutu puoleensa veti
      tänne pohjoiskarjalaan,niinpä sekin ilmiö kävi selväksi..Muutin kirkonkylälle
      kerrostaloon,opettelen uutta elämää,jota pentuna maaseudulla ei ymmärtänyt huomioida Kyllä pärjää päivän sanomisilla ja on jonnekin lääkäriin tai kampaajalle mitä vaan sepustaa,juorut ei kuulu piireihin.

      • Merihuisku hei

        Onko se sitten se sananlasku niin päin että Kuusamon kateuden voittaa vain Kaakonkulman kiusaus? Kun tavallisesti sanotaan Kaakonkulman kateuden voittaa vain Kuusamon kiusaus.
        Onhan Kuusamo = pohjois Karjalaa??


      • Merihuisku hei kirjoitti:

        Onko se sitten se sananlasku niin päin että Kuusamon kateuden voittaa vain Kaakonkulman kiusaus? Kun tavallisesti sanotaan Kaakonkulman kateuden voittaa vain Kuusamon kiusaus.
        Onhan Kuusamo = pohjois Karjalaa??

        Ei ole Kuusamo Pohjois-Karjalaa, Kuuluu Oulun lääniin.


      • Läänikö
        LateVaan kirjoitti:

        Ei ole Kuusamo Pohjois-Karjalaa, Kuuluu Oulun lääniin.

        Ai, sullako on vielä Oulun lääni?


      • hl
        Läänikö kirjoitti:

        Ai, sullako on vielä Oulun lääni?

        Jestas! onhan Oulun lääni vielä.


    • Kuusamo on itää

      Oulu on lännessä,,, mutta Kuusamohan on itärajalla.

    • kaino kysyjä

      Missäs Kainuu, eikö Kuusamo jotenkin edes vähän kuuluis Kainuuseen?

      • soon iso kunta

        Alueellisesti Kuusamo kuuluu mnuun tietojen mukaan Pohjois-Pohjanmaan alueeseen. Koillismaatakin? vai mitä se on.


    • ITÄrajalla on sekä

      Kainuu että Kuusamo, Pohjois-Karjalaa.

      • Tässä tarkasti

        Kuusamo (pohjoissaameksi Guossán) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Koillismaalla. Kuusamon kunta perustettiin vuonna 1868 ja kaupunki Kuusamo on ollut vuoden 2000 alusta alkaen. Kuusamo on Koillis-Suomen talousalueen keskus. Kuusamon naapurikuntia ovat Posio, Salla, Suomussalmi ja Taivalkoski. Rukan hiihtokeskus sijaitsee Kuusamossa. Kuusamossa sijaitsee myös lentoasema, johon on matkaa Kuusamon keskustasta 6 km.

        Vai että Pohjois-Karjalaa hi hiii


    • kartasto

      Oe voe, katsokaa Google Mapista.

    • merihuisku.

      Kyllä on aika huonosti,jos ei Suomenkarttaa vielä osaa lukea.

      Tutustu ensin Suomeen ennenkuin lähdet ulkomaille,niin pieni on maamme
      täytyyhään tutustua pieneen rakkaaseen omaan maahan.

      Nääs vielä on Suomi ,kun Katainen ei kaikkea ole lähettänyt naapurimaihin..--

    • canasta

      Pohjoisesta etelän maille muuttanut leskirouva meni kokkareiden korttipelikerhoon jospa siihen mukaan solahtaisi. Osasi bridget, canastat, ristikontrat, paskahousut sun muut koska oli pohjoisessa niitä harrastanut kerhossa. Parin kerran jälkeen sai tuta pahemman jälkeen. Yksi huomautti hajuveden tuoksusta, toinen huomautti lyöt täysin vääriä kortteja pöytään minähän häviän tässä sinun parina ollessa.
      Pohjosen tyttö kokosi kamppeensa tajusi hänelle näytettiin ovea.

      Joskus on vaikeaa päästä ryhmän henkeen mukaan, pahinta tässä olikin kateus, pohjoisen murre tuli sotkemaan etelän murretta mikä vielä pahinta jourut kertoivat pohjoisen tytön olevan hyvin älykäs ja ammatissa varsin pitkälle arvostettu henkilö. Pitihän hänet savustaa ulos etelän porukan tasapäisestä kerhosta. Kateus ilmeisesti uutta jäesentä kohtaan.

      On se niin kumma kun tässäkin iässä - 70 v, viitsitään kadehtia, päinvastoin uudet ajatukset ja tavat rikastuttavat elämää

      • Noin se on.

        Länsimurteet varsinkin joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.

        Samoin pärjääminen, jos se tulee ilmi.


      • sen pärjaamise
        Noin se on. kirjoitti:

        Länsimurteet varsinkin joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.

        Samoin pärjääminen, jos se tulee ilmi.

        voi sitte kyllä ,piilotellakki. täällä oppinut


    • hevat

      Nyt hei pidetään omista- asioista kiinni,niin kateus ei juolada mieleen.
      Miettikää ja aatelkaa miten minulla on kaikki hyvin.Leipää ja lämmintä,katto pään päällä. Vahva särkykapseli välillä poskeen eipä huolenhäivää...Usein niitä lavitsa päiviä pidämme,kyllä se siitä..saparo pystyyn.

    • katikka
    • 11

      ,ateutta voi joku tuntea siitäkin etten ole hoitanut asioitani hyvin, en lapsianikaan. Yksinhuoltajana ollessani en jaksanut huolehtia kunnolla heistä vaan annoin kasvaa
      ltoimenaan, en kieltänyt kouluun mennosta enkä käskenyt. Annoin heidän kasvaa ihmisiksi ja ihmisiksi he kasvoivat. Miten se on mahdollista kun kadullekin olisivat voineet päätyä.

      Mutta ovat ilman korkeita koulutuksia nyt osin kouluttamassa omia lapsiaan parempiin asemiin väittävät että itse hehaluavat

    • vastaus kiinostaa

      Kysymys alotuksen tekijälle :

      miksi teki mielesi heittää kysymys,? = "oletteko koskaan konenu kateutta "

      kiva jos vastaisit !

      • Lorena*

        Kiitos kysymästä, vastaan yhtä suoraan kun kysyit. Aloituksessa jo ilmenee mitä kateuden kohteita elämässä eläkkeellä ollessa voi kohdata.

        Kateuden kohteena olen ollut miltei koko elämäni ajat. Kateuden tunsin läheisteni vuoksi,äiti ja sisko, kun potkaisin äidin asettamat kaiteet kumoon, tein velkaa runsaanpuoleisesti ja lähdin opiskelemaan alalle jonne oli hakenut. Tämä jäyhnä on toiminnassa sisaren puolelta.

        Oma ajatukseni on, olen tyytyväinen siihen mitä minulla on, jos toisilla on paremmin se on heidän onnensa. Siispä kateuden peikko ei minua vaivaa, edelllisellä toteamuksella häädän sen pois.


    • Kateutta pidetään luonnevikana , jos olen oikein ymmärtänyt . No mitenkäs on Ahneus , se taitaa olla vastakohta , Vai onko niin että kateus johtaa ahneuteen , kun jolla kulla on enemmä on minunkin saatava.

      • Ahneus taitaa olla yks kateuden muoto.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      133
      1544
    2. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1172
    3. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      101
      1170
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      78
      1050
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      187
      869
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      799
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      762
    8. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      78
      752
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      70
      677
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      134
      641
    Aihe