Keliakia ja lihavuus

Maakrapu*

Epäilen itselläni keliaakiaa tai saavani muuten vakavia iho ja suolisto-oireita gluteenista. Olen tehnyt itse tehnyt kotitestin ja minulle on vuosia sitte tehty lääkärissä keliakia koe verikokeena. Kokeen tulos oli kummallakin kertaa negatiivinen. Sain jo lääkärini kirjoittamaan itselleni lähetteen julkisen terveydenhuollon gastroskopiaan - mutta lähettä ei hyväksytty. Minua ei siis tutkita julkisella puolella.

Olen lihava ja mietinkin onko ylipäänsä mahdollista,että olisin oikea keliakikko jos painoindeksini on yli 30?? Tässä minua kiinnostaa vaan se, onko mahdollista, että on suolinukka vaurioita näinkin merkittävää lihavuutta samaan aikaan? Sen kyllä uskon kertomattakin, että gluteeni on vahingollista ja senkin, että gluteeniton ruokavalio lihottaa.

Kyselen tätä siis sen vuoksi, että yritän tehdä päätöksen maksanko yksityisellä tehtävän gastron >400e omasta pussistani, vai siirrynkö vaan gluteenittomaan omatoimisesti. Sen verran voin sanoa omasta itsekuristani, että ilman virallista diagnoosia saatan repsuilla herkkujen äärellä - ja olla toisaalta niin häveliäs että en vaadi itselleni erikoisruokaa pelkän oman mu-tu-tuntuman perusteella.

Toisaalta, jos kyseessä ei ole oikea keliakia (eli suolinukka on kunnossa), ei pienet repsuilut varmaankaan haittaa sen enempään kuin mitä sen tuomat akuutit oireet ovat.

16

1908

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • yk

   jostain luin että kyllä keliaakikoista löytyy myös lihavia. en sitten tiedä johtuuko se lihavuus juuri siitä gluteenista vai muista vinoutumista ruokailussa.

  • afgadfg

   Gluteeniton ruokavalio ei lihota sen enempää kuin mikään muukaan ruokavalio. Mistä tuon olet keksinyt? Totta kai on mahdollista että ylipainoisella on keliakia, mistä olet keksinyt että ei voisi?

  • Maakrapu*

   "Mistä olet keksinyt..." Ihan kaikella ystävyydellä, kannattaa lukea muutama tutkimus tai vaikka googlettaa noita kumpaakin kysymystä.

  • luteeton

   En kyllä olleskaan ymmärrä miten keliaakikko voi olla lihava. Ruokavaliohan täytyy olla VHH ja se laihduttaa viimeistään. Jos ei voi syödä keksejä kakkuja leipiä niin takuuvarmasti laihtuu. Ainakaan mä en voi syödä kun ovat niin kalliita. Tunnen kyllä yhden lihavan keliaakikon mutta en ole kysynyt, miten pystyy ylläpitämään painonsa.

   • gluten

    Jos keliakiavasta-aineesi ovat negatiiviset, sinulla ei ole keliakiaa. Se on myös syy siihen, että gastroskopialähetettäsi ei ole hyväksytty; siihen ei ole aihetta.


   • glut. herkut

    No, pystyy totta kai lihomaan gluteenittomallakin, jos vain syö liikaa kaikkia herkkuja (niitä kyllä löytyy keliaakikoillekin).

    Mutta sitä en kiistä, etteikö se olisi paljon kalliimpaa ja hieman vaikeampaakin kuin normiruokavaliolla, jolloin voi syödä mitä tahansa. Glut. ruokavaliossa pitää kuitenkin valikoida ne herkutkin.


  • näinsemeneee

   Keliakia aiheuttaa monelle kilpirauhasongelmia, joka taas aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista ja lihavuutta.

   Keliakia vasta-aineet eivät kerro totutta siitä onko jollakulla keliakiaa tai ei, tai onko gluteeni hänelle hyväksi tai ei.

  • Glute n

   Keliakiavasta-aineiden määritys on luotettava koe. Gastroskopian yhteydessä otettava biopsia on vain varmistus. Ja ilman lääkärintodistusta ei todellakaan saa keliakiaruokavalion mukaista ruokaa.

  • kaarnes

   Ei ole luotettava. Minulla aina kaikki vasta-aineet ovat näyttäneet normaalia.

   Silti minulla on todettu keliakia sekä kilpirauhasen vajaatoiminta. Molemmissa näkyi aivan selvät vauriot, sekä ohutsuolessa että kilpirauhasessa.

   Enkä todellakaan ole ainoa.


   Eipä ole vielä tarvinnut kaupassa näytellä lääkärintodistuksia.

  • Glut en

   Kilprauhasen vajaatoimintaa ei tutkita koepalalla, nimimerkki "kaarnes". Joskus vuosia sitten käytetyt keliakiatestit saattoivat antaa vääriä negatiivisia tuloksia, nykyiset ovat luotettavia. - Saadakseen gluteenitonta ruokaa esim. päiväkodissa, koulussa, yliopistossa tai työpaikkaruokalassa on oltava lääkärintodistus ruokavaliosta. Gluteenittomia elintarvikkeita voi toki kuka vain ostaa.

   • veritestit epäluotet

    Minulle sanoi alan erikoislääkäri noin 6 vuotta sitten, että verinäytteestä otettavat keliakiatestit eivät ole koskaan sataprosenttisen luotettavia. Ainoastaan ohutsuolesta tehtävä tutkimus on luotettava.

    Ja YTHS:n lääkäri (yleislääkäri) vakuutti minulle samoihin aikoihin verinäytteistä tehtävien testien olevan täysin varmoja.

    Lihoa voi syömällä suklaata, jäätelöä, voita, makkaraa, karamellejä, limsoja, gluteenittomia leipiä ja pizzoja. Itse olen gluteenittomalla ruokavaliolla ja koko ajan pyrkii paino nousemaan. Lihoo jos syö enemmän kuin kuluttaa. Päivät toimistotöissä jne.


  • kassu

   Kaikkien pitäisi lukea James Bralyn ja Ron Hogganin kirja VAARALLISET VILJAT jos
   on mahavaivoja ,ihooireita tai suvussa on todettu keliakiaa.Luettuani kirjan olin täysin
   varma omasta vaivojeni lähteestä. Ruokavalion muutos vei kivut ja rooniseksi käyneen
   ripulin nopeasti historiaan.

  • jeplis1

   Kyllä voi olla (erittäin) lihava ja keliaakikko, minä olen siitä hyvä esimerkki. Itse asiassa Keliakialiiton lehdessä todettiin jokunen kuukausi sitten, että nykyään yhä useampi keliakiadiagnoosin saava on ylipainoinen.

  • avokado

   "Negatiivinen vasta-ainetulos ei sulje pois keliakian mahdollisuutta (Salmi ym. 2006a), ja ohutsuolinäyte on aina syytä ottaa kliinisen keliakiaepäilyn ollessa vahva." Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
   2010;126(3):245-54 - Löytyy netistä

   Hyvä Glut en, veritestin todenmukaisuus on päälle 90%, lähemmäs 100%, mutta vielä nykyäänkin se voi näyttää väärän negatiivisen. Vasta näyte kertoo lopullisen totuuden keliakiasta. Toisekseen olen huomannut, että nykyään myös Keliakialiitto on hieman ottanut esiin gluteenisensitiivisyyden mahdollisuutta, vaikka keliakiaa ei olisikaan vielä kehittynyt.

   Kolmanneksi yliopiston, amk:n ja työpaikan ruokalaan ei todellakaan tarvita mitään lääkärintodistuksia, vaikka sellainen olisi olemassa. Muut koulut tapaukset erikseen.

  • quaraewwnd

   keliakia voi aiheuttaa alipainoa tai ylipainoa. onko kilpirauhasarvot otettu? sekin vaikuttaa aineenvaihdunttan ja siksi selvästi painoon.

  • luuppää

   en saanut ihan selvää että onko sinulta otettu vuosia sitten keliakia testi ja se on ollut negatiivinen vai äskettäin mutta vatsantähyyn ei lähetetty?

   jos aloitat gluteenittoman ruokavalion suolinukka alkaa heti korjaantumaan ja verestä katoaa keliakia vasta aineet. kannattaa siis labrat ottaa ennen ruokavalio muutosta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sille jollekin, tunnistat kyllä

   Etkö kuitenkin huomannut, kuinka välitän ja olen hyvä sinua kohtaan? Se, että olet itse kuin mikäkin omahyväinen, ainakin tässä leikissämme, miten sin
   Ikävä
   314
   2470
  2. Tupoksen koulun oppilaan putoaminen - onnettomuus?

   Kalevassa aamulla uutinen yläkoululaisen putoamisesta koulutiloissa Tupoksella. Rehtori ei avaa asian taustoja - miten tämä on voinut olla mahdollista
   Oulu
   30
   2106
  3. Asbergerihmiset

   Tuossa ehkä olen törmännyt livenä Asberger-ihmiseen ja kuullut nyt parilta naiselta, että millainen on mahdollinen asberger-oireyhtymää kärsivän ihmis
   Sinkut
   215
   820
  4. Kerrotaanko maailmalle oikeasti Venäjän ja Ukrainan sodan syistä

   Vaikka kuinka yritän olla kartalla edes vähän niin silti on koko ajan pimenossa se syy, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaan.. Ei tätä kerrota uutisissa. K
   Maailman menoa
   311
   743
  5. Eräälle joka varmasti tietää keneltä.

   Kaipaan sinua. Tiedät kuka.
   Ikävä
   41
   725
  6. Jasminilla uuis kulta

   personal trainer ja elämä hymyilee. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Jasmin-Mantyla-ero-ja-uusi-rakas/1182613?undefined
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   685
  7. Mitä eläintä kaivattusi

   muistuttaa? 💬
   Ikävä
   44
   653
  Aihe