ison erän selvittäminen/myynti

tuhansia merkkejä

Hei!
Onko kenelläkään vinkkejä siitä kuinka iso kasa postimerkkejä kannattaisi selvittää? Sain laatikollisen postimerkkejä (niitä on useita satoja ellei jopa tuhansia) askartelukäyttöön, mutta nyt kun olen merkkejä katsellut, niin epäilen ettei nämä nyt ihan arvottomia ole, vaan jonkin keräilijän jäljiltä. En tiedä miksi merkit on kipattu suureen laatikkoon (olisiko joku tarvinnut niiden kansiot?) mutta ne ovat siistejä, hyväkuntoisia merkkejä.

On sekä irrrallisia merkkejä (leimattuja ja leimaamattomia) että kokonaisia arkkeja että vihkoja. Joitakin merkkejä on nipussa muovikääreeseen sidottuna. Vanhimmat merkit näyttäisivät olevan jostain 20-luvulta, uusimmat 2000-luvun alusta. Merkkejä on paitsi Suomesta, Pohjoismaista niin myös Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta kuin Usastakin, eksoottisin ainakin minusta oli merkki Fidzistä. En ole päässyt vielä läheskään laatikon pohjalle, joten en edes tiedä mitä kaikkea siellä on.

Miten näitä olisi järkevin selvittää? Lajitella maittain vai teemoittain (näyttäisi löytyvän koiramerkkejä, eläinmerkkejä, urheilumerkkejä, kasvimerkkejä, joulumerkkejä jne), vai vuosiluvuittain? Jos nämä haluaisi myydä, niin kannattaisiko ne myydä yksitellen vai kasoina? Irtaallaan vai pitäisikö ne kiinnittää johonkin?

En ole koskaan ajatellut ruveta harrastamaan filateliaa, mutta en haluaisi tuhota merkkejä askartelukäytössä ennen kuin varmistan onko ne arvokkaita vai arvottomia. Pitävätkö alan kirjoissa esitetyt hinnat paikkaansa? Myydäänkö merkkejä oikeasti noilla hinnoilla, ja onko niille kysyntää?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

6

395

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Massankerääjä

   Asiaa on sivuttu jokunen otsikko alempana. Postimerkkien (etenkin vähän parempien) hinnoista voi katsella osviittaa vaikka täältä http://www.stamps.fi/huutokauppa.php . Luetteloarvo on kätevä harrastajien vaihtaessa merkkejään keskenään, täyttä rahallista luettelohintaa saa vain todella laadukkaista kohteista. Silti on ihan kunnioitettavaa ettet halua silputa merkkejä vain siksi, ettet itse ymmärrä niistä. Ilmeisesti et tunne ketään keräilijää, joka voisi auttaa? Voit tietysti ladata johonkin kuvapalvelimelle kuvia aarteistasi. Luulen että saat täältä vastauksia, niiden laatu ja oikeellisuus tosin jää kysyjän mietittäväksi.

  • merkillenenkö

   ihan kommenttina luetteloarvoista esim Michel luettelot .... yleensä luetteloarvosta todellinen arvo on 5-50% , mutta joissain todellinen arvo on moninkertainen luetteloarvoon verrattuna ... tuttavani kerää tiettyä maata ja on yrittänyt ostaa merkkiä jonka luetteloa arvo on 25 euroa, viimeksi hän ei 600 eurolla sitä saanut että näinkin päin voi olla

  • Massankerääjä

   Tuo on jo aika kovaa settiä jos luettelohinta kertaa 24 ei riitä, ehkä olikin tuttavan parempi antaa kohteen menna ja odottaa seuraavaa tilaisuuttaa. Tiedän joidenkin kotimaisten automaattivihkojen kimmonneen myös yllättävän korkealle, eihän siihen tarvita kuin kaksi päättäväistä keräilijää samaan huutokauppaan ja soppa on valmis. Vanhat loistoleimatut toki myös oma lukunsa, niitäkään eivät kaikki luettelot noteeraa erikseen.

  • northcollect

   Isoa erää kannattaa tarjota postimerkkiliikkeelle, joka tarjonnee siitä muutamia kymppejä. Lähtökohtaisesti erälläsi ei ole kovin paljoa arvoa, mutta toki yksittäisiä kiinnostavia kohteita saattaa löytyä. Ongelma on siinä, ettei kenelläkään ole aikaa käydä koko erää läpi.

   Eli joko lainaat luetteloita kirjastosta, käytät kymmeniä tunteja merkkien tutkimiseen (jossa voi myös mennä metsään - merkkisi ei ehkä olekaan se luettelon arvokas merkki. Lisäksi käyvät arvot ovat 5-20% luetteloarvoista) tai myy erän könttänä eteenpäin.

  • postareita

   Mulla sama juttu,isosta erästä ei voi puhua mutta pieni kirjekuorellinen erilaisa postareita,olen lajitellut ne nippuihin enkä itse viitsi asialle tehdä enempää,tiedän että joukossa on jotain "aarteita" exäni tutki sen verran aikoinaan.

   Pääkaupunkiseudun liikkeet? tms?

   • Ostaja Olen

    http://www.filatelia.net/Linkit/liike_fin.shtml

    Huutokauppoja järjestetään säännöllisesti eri kauppiaiden toimesta. Hinta määrääntyy kysynnän mukaan. Massaerät kannattaa lajitella vaikka maittain ja ainakin jonkin sortin selvitys ikäjakaumasta - tarkkoja tietoja ei tarvitse kaivella.
    Mitä enemmän teet itse lajittelua ja kaivat tietoja sitä helpompin erät / merkit menevät kaupaksi.

    Itse ostan huutokaupoista vuosittan noin 400-800€ merkkejä, lähinnä aika rajatulta alueelta. Merkit joiden myyntihinta on 24 kertainen luettelohintaan eivät ole kohdannet minua. Todella poikkeuksellinen laatu/leimaus tai vastaava saattaa nostaa arvon yli luettelohinnan, mutta hyvin harvoin puhutaan edes kymmenkertaisesta hinnasta.

    Suurin osa omista ostoista, huutokaupat, kerääjät ja kauppiaat on tehty noin 5-75% luettelohinnoilla. Sen verran on tarjontaa, että ylihintoja ei tarvitse maksaa. Huutokaupoissa laitan aina vain yhden tarjouksen kohteesta ja jos joku sen ylittä, sitten en sitä saa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   5058
  2. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   217
   2975
  3. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   62
   1416
  4. Homseksuaaliksi syntyminen - vuosisadan sumutus?

   Tieteellinen fakta on ettei homoseksuaaliksi voi syntyä vaan homoseksuaaliksi ruvetaan. Tätä kylmää ja itsestäänselvää tosiasiaa ei aivan viime vuosik
   Luterilaisuus
   343
   1383
  5. Kiinteistökuningattarelle satelee nyt tuomioita oikein urakalla

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008926919.html TELEVISIOSTA kiinteistövälittäjänä tunnetuksi tullut Kaisa Liski sai yhden vuoden ja kahden kuukaude
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   1138
  6. Kirjoitan sulle sydämestäni

   Syvin toiveeni on päästä kanssasi suhteeseen, saada tutustua sinuun ja että sinäkin tuntisit minut sellaisena kuin olen. Minulla on paljon rakkautta s
   Tunteet
   66
   1126
  7. Puolangan Porukka. Kuulkaas tämä.

   Hyvää iltaa hyvä Puolangan herrasväki. Kertokaa minulle mistä löydän Puolangalta vastusta niinsanotusti tanssimaan nurkan taakse! Olen saanut tarpeeks
   Puolanka
   46
   989
  8. Meillä on vain telepaattinen suhde

   Tai siis mulla suhun. Yksipuolinen se on, ja romanttinen kaikesta huolimatta. Mielikuvitus korvaa sen, mitä ei koskaan ollut.
   Ikävä
   77
   982
  9. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   74
   978
  Aihe