ison erän selvittäminen/myynti

tuhansia merkkejä

Hei!
Onko kenelläkään vinkkejä siitä kuinka iso kasa postimerkkejä kannattaisi selvittää? Sain laatikollisen postimerkkejä (niitä on useita satoja ellei jopa tuhansia) askartelukäyttöön, mutta nyt kun olen merkkejä katsellut, niin epäilen ettei nämä nyt ihan arvottomia ole, vaan jonkin keräilijän jäljiltä. En tiedä miksi merkit on kipattu suureen laatikkoon (olisiko joku tarvinnut niiden kansiot?) mutta ne ovat siistejä, hyväkuntoisia merkkejä.

On sekä irrrallisia merkkejä (leimattuja ja leimaamattomia) että kokonaisia arkkeja että vihkoja. Joitakin merkkejä on nipussa muovikääreeseen sidottuna. Vanhimmat merkit näyttäisivät olevan jostain 20-luvulta, uusimmat 2000-luvun alusta. Merkkejä on paitsi Suomesta, Pohjoismaista niin myös Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta kuin Usastakin, eksoottisin ainakin minusta oli merkki Fidzistä. En ole päässyt vielä läheskään laatikon pohjalle, joten en edes tiedä mitä kaikkea siellä on.

Miten näitä olisi järkevin selvittää? Lajitella maittain vai teemoittain (näyttäisi löytyvän koiramerkkejä, eläinmerkkejä, urheilumerkkejä, kasvimerkkejä, joulumerkkejä jne), vai vuosiluvuittain? Jos nämä haluaisi myydä, niin kannattaisiko ne myydä yksitellen vai kasoina? Irtaallaan vai pitäisikö ne kiinnittää johonkin?

En ole koskaan ajatellut ruveta harrastamaan filateliaa, mutta en haluaisi tuhota merkkejä askartelukäytössä ennen kuin varmistan onko ne arvokkaita vai arvottomia. Pitävätkö alan kirjoissa esitetyt hinnat paikkaansa? Myydäänkö merkkejä oikeasti noilla hinnoilla, ja onko niille kysyntää?

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

6

366

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Massankerääjä

      Asiaa on sivuttu jokunen otsikko alempana. Postimerkkien (etenkin vähän parempien) hinnoista voi katsella osviittaa vaikka täältä http://www.stamps.fi/huutokauppa.php . Luetteloarvo on kätevä harrastajien vaihtaessa merkkejään keskenään, täyttä rahallista luettelohintaa saa vain todella laadukkaista kohteista. Silti on ihan kunnioitettavaa ettet halua silputa merkkejä vain siksi, ettet itse ymmärrä niistä. Ilmeisesti et tunne ketään keräilijää, joka voisi auttaa? Voit tietysti ladata johonkin kuvapalvelimelle kuvia aarteistasi. Luulen että saat täältä vastauksia, niiden laatu ja oikeellisuus tosin jää kysyjän mietittäväksi.

    • merkillenenkö

      ihan kommenttina luetteloarvoista esim Michel luettelot .... yleensä luetteloarvosta todellinen arvo on 5-50% , mutta joissain todellinen arvo on moninkertainen luetteloarvoon verrattuna ... tuttavani kerää tiettyä maata ja on yrittänyt ostaa merkkiä jonka luetteloa arvo on 25 euroa, viimeksi hän ei 600 eurolla sitä saanut että näinkin päin voi olla

    • Massankerääjä

      Tuo on jo aika kovaa settiä jos luettelohinta kertaa 24 ei riitä, ehkä olikin tuttavan parempi antaa kohteen menna ja odottaa seuraavaa tilaisuuttaa. Tiedän joidenkin kotimaisten automaattivihkojen kimmonneen myös yllättävän korkealle, eihän siihen tarvita kuin kaksi päättäväistä keräilijää samaan huutokauppaan ja soppa on valmis. Vanhat loistoleimatut toki myös oma lukunsa, niitäkään eivät kaikki luettelot noteeraa erikseen.

    • northcollect

      Isoa erää kannattaa tarjota postimerkkiliikkeelle, joka tarjonnee siitä muutamia kymppejä. Lähtökohtaisesti erälläsi ei ole kovin paljoa arvoa, mutta toki yksittäisiä kiinnostavia kohteita saattaa löytyä. Ongelma on siinä, ettei kenelläkään ole aikaa käydä koko erää läpi.

      Eli joko lainaat luetteloita kirjastosta, käytät kymmeniä tunteja merkkien tutkimiseen (jossa voi myös mennä metsään - merkkisi ei ehkä olekaan se luettelon arvokas merkki. Lisäksi käyvät arvot ovat 5-20% luetteloarvoista) tai myy erän könttänä eteenpäin.

    • postareita

      Mulla sama juttu,isosta erästä ei voi puhua mutta pieni kirjekuorellinen erilaisa postareita,olen lajitellut ne nippuihin enkä itse viitsi asialle tehdä enempää,tiedän että joukossa on jotain "aarteita" exäni tutki sen verran aikoinaan.

      Pääkaupunkiseudun liikkeet? tms?

      • Ostaja Olen

        http://www.filatelia.net/Linkit/liike_fin.shtml

        Huutokauppoja järjestetään säännöllisesti eri kauppiaiden toimesta. Hinta määrääntyy kysynnän mukaan. Massaerät kannattaa lajitella vaikka maittain ja ainakin jonkin sortin selvitys ikäjakaumasta - tarkkoja tietoja ei tarvitse kaivella.
        Mitä enemmän teet itse lajittelua ja kaivat tietoja sitä helpompin erät / merkit menevät kaupaksi.

        Itse ostan huutokaupoista vuosittan noin 400-800€ merkkejä, lähinnä aika rajatulta alueelta. Merkit joiden myyntihinta on 24 kertainen luettelohintaan eivät ole kohdannet minua. Todella poikkeuksellinen laatu/leimaus tai vastaava saattaa nostaa arvon yli luettelohinnan, mutta hyvin harvoin puhutaan edes kymmenkertaisesta hinnasta.

        Suurin osa omista ostoista, huutokaupat, kerääjät ja kauppiaat on tehty noin 5-75% luettelohinnoilla. Sen verran on tarjontaa, että ylihintoja ei tarvitse maksaa. Huutokaupoissa laitan aina vain yhden tarjouksen kohteesta ja jos joku sen ylittä, sitten en sitä saa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe