Koneistaja EI OLE insinööri!!

NYT OIKEESTI!!

Valitettava ilmiö monilla työpaikoilla tuntuu olevan se, että koneistajat alkavat sanelemaan mitkä mitat/ominaisuudet työstettävästä kappaleesta ovat tärkeitä ja mitkä ei. Se EI OLE koneistajan tehtävä päättää niistä asioista, vaan INSINÖÖRIN! Koneistajan tehtävä on työstää kappale kuvan mukaiseksi niin, että KAIKKI MITAT täsmäävät kuvan kanssa. KAIKKI MITAT, KOSKA JOKAINEN NIISTÄ ON TÄRKEÄ! Koneistajan ei tarvitse tietää yhtään mitään osan toiminnallisuudesta tai edes siitä, mitä koneenosa edes tekee. Koska sillä tiedolla koneistaja ei tee yhtään mitään. Suomalainen laatu on sitä, että tehdään sataprosenttisesti kuvanmukaisia kappaleita. Ja kun mitta/ominaisuus ylittyy tai alittuu, silloin kappale heitetään romukoppaan. Silloin ei ruveta selittelemään, että "ei sillä ole niin merkitystä", eikä soitella asiakkaalle että kelpaako näin ja näin huonosti koneistettu kappale! Vai haluaisitko itse, että kun menet autokauppaan niin sinulle tarjotaan autoa, jonka sivupellit on lommoilla?

Kun ammattitaito on kohdallaan, syntyy priimaa ja yhtään vähempään ei pidä tyytyä!

22

3043

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • GPS-taskukirja

      Asiakas se on taitamaton asiakaskin. Se epäpätevä/aloitteleva insinööri tilaa ehkä osan mieluummin siltä koneistajalta joka vinkkaa, että jos ei tämän yhden toleranssin tiukkuus ole ihan välttämätön, niin osan hinta laskee puoleen.

      Ammattitaitoa toivoisi tietysti molemmilta. Linkin 11 € kirjainvestointi voisi sitä päivittää. http://www.mikes.fi/documents/upload/gps-taskukirja.pdf

      • tuotannonsuunnitelij

        Ap on hauska kaveri...ehkä hieman jopa kusi noussut hattuun ;)

        Mutta,kyllä teidät insinöörit tiedetään.Te piirräätte kuvat vissiiin kahvitauolla ja muun ajan pelaatte tetristä.Ohan se tietty ihan hyvä peli ;D
        Meilläkin kun on ikävä fakta että hallin jätkillä tuntuu olevan hommat paremmin hanskassa kuin suunnittelijalla itsellään.Osia korjataan sen mukaan mitä virheitä duunarit ehdottaa ja kuvat korjataan jälkeenpäin,siinä vaiheessa kun palikat on jo kiinni koneessa.


    • Rivi-ins., työtön

      Insinööri voi olla koneistaja.

      • lego insingjööri

        Kädetön inssi ei voi olla koneistaja,kirjanoppinut ei välttämättä osaa tehdä käsillään mitään varsinkaan jos on valmistunut vain statuksen vuoksi.


    • dfggsdgs

      Entäs sellaiset insinöörit, jotka tekevät kuviin elementtejä mitä on mahdotonta toteuttaa?

      Tai sellaiset jotka taas päinvastoin jättävät olennaisia mittoja pois?

      Hommansa osaamattomia löytyy kummaltakin puolelta.

    • Koneistaja evp, ins

      Hah, monenlaista insinöörin suunnitelmaa tuli nähtyä aikoinaan.

      Reikä teki mutkan kappaleen sisällä, näitä näki usein. Yksi hauska oli kuution kokoinen kappale, joka kuvien mukaan oli tarkoitus koneistaa ontoksi 1,5mm seinämävahvuuteen - Ra3,2 pinnalla tottakai. Satkun tarkkuudella mitoitettuja kierteen syvyyksiä. Toleransseja oli yleensä joko aivan liikaa tai sitten ei ollenkaan. Ja aina koneistajan virhe, jos toleroimaton tappi ei sovi toleroimattomaan reikään.

      Nykyajan ingenjööreillä ei useinkaan ole mitään käytännön kokemusta ja tästä seurauksena on järjettömän kalliit kappaleet, kun ei ole mitään käsitystä valmistustekniikasta.

    • Parasta laatua

      Meillä tehdään niin, että valmistetaan ensin käypäinen osa ja sitten insinööri piirtää sen. Tulee laakista hyvä.

      • Koneistaja evp, ins

        Voi kuule, niin tehdään monessa muussakin paikassa. Ja taas saa amk-insinööri kokea itsensä tärkeäksi. No parissa vuodessa nuorilta insinööreiltä karisee sen verran egosta pois, että voidaan alkaa harjoittelemaan koneenrakennusta.


      • Koneistaja evp, ins
        Koneistaja evp, ins kirjoitti:

        Voi kuule, niin tehdään monessa muussakin paikassa. Ja taas saa amk-insinööri kokea itsensä tärkeäksi. No parissa vuodessa nuorilta insinööreiltä karisee sen verran egosta pois, että voidaan alkaa harjoittelemaan koneenrakennusta.

        Tänään tuli taas mieleen insinööreiltä kuultuja väläyksiä- sen verran ingenjöörit aiheuttivat harmia ja mielipahaa.

        "Hei, voihan sitä M36 mutteria pitää kädellä kiinni kun ruuviliitos kiristetään 10.9 lujuusluokalle tarvittavaan momenttiin!".

        "Ai ne 500 kpl uria, jotka on toleroitu 0,05mm syvyyteen? Ne ovat vain karhennuksia kappaleen pinnassa."

        "Kappaleen muodot piirrotetaan aihioon ennen koneistusta?." Tämä oli insinöörille looginen vaihtoehto 5-akseliselle CAM-ohjatulle työstökeskukselle. Minkään muunlaista konetta ei ole olemassa. Työstökeskus tai pylväsporakone. Siinä vaihtoehdot.


        "Tämä kappale ilman muuta höylätään." vastakommentti kainoon ehdotukseen perus telakannattimen viemisestä aarporalle työstetttäväksi.


    • K-PU

      Näkeehän noita aivottomia piirustuksia sillontällöin.

      Sellaisille annan hinnoitteluvaiheessa aivottoman hinnan ja laitan kommentiksi mukaan miksi se maksaa niin perkeleesti.

      Yleensä siinä kohtaa asiakas on hyvinkin kiinnostunut neuvottelemaan osan valmistusta parantavista muutoksista.

      Ja joo, olen itsekkin insinööri mutta koneistustouhut on mielenkiintoisempia.. vielä.

    • teveiset weeceestä

      Minulla oli kerran sellainen sinunkaltainen INSINÖÖRi työnjohtajana, kuvien mukaan hitsasin kokoonpanossa putket ja kun niitä mentiin asentamaan, niin oli ihan päin v ittua..

      Hyvähän se on tehdä niin kuin on piirretty(päin h elvettiä), niin päsee v ittuilemaan sinun kaltaisille ylimielisille paskoile

    • laatua laatua

      "Suomalainen laatu on sitä, että tehdään sataprosenttisesti kuvanmukaisia kappaleita."

      Eipä ihmekään kun suomen konepajateollisuudella menee niin huonosti...

    • Tyrki Jyrki

      Kuule se insinördenkään kuittailu mitään musiikkia korville ole.

    • SiiffiEki

      Onko kyseessä oikea insinööri vai AMK?

    • urakkanuppi

      Kiitos vaan demareille siitä, että nykyään on koneinssejä jotka ei osaa lukea tönäriä tai teknisiä piirrustuksia. Näiltä voi odottaa ihan mitä vaan.

      Koneistaja joutuu pahimmillaan ottamaan asiakkaaseen yhteyttä ja tekemään suunnitelmat itse uusiksi ettei firmalta mene maine.

      Omistaja ja pomo on yleensä niin kännissä ettei niitä kiinnosta yhtään mikään.

      • mek

        Tämän takia pitäsi inssiksi pääsyyn vaatimuksena ammattikoulu kyseiseltä alalta ja sitten 2-5 vuotta käytännön työkokemusta niin ymmärätisivät jotain hommista. Nämä nyky inssit kun ovat vain ylioppilaita ja sitten melekin suoraan inssiksi lukemaan ja luulevat tietavansa kaiken mutta ei juurikaan tiedä mitään hommsita mutta onneksi on jotian poikkeuksia jolta homma sujuu ja keskityyvät vain siihen mitä osaavat eli että hommat sujuu ja aikataulut pitää.


    • seppo kalmari

      Olen harkinnut koneinssin koulutusta ja pohjalla on datanomi ja tradenomi. Eli ei ole mitään kokemusta koneistuksesta. Kannattaako? Suuntautuisin kuitenkin mekatroniikkaan ja tarkoitus olla opintojen ohessa mahd. paljon alan yrityksissä harjoittelussa.

      • konneistaja

        Näin lonkalta heittäisin ei kannata!


    • seppo kalmari

      Ok. Mitään perusteluita? Olisi vaan alalle kovasti kiinnostusta.

    • seppo kalmari

      Onko se koneistajan koulutus kovin tarpeellinen pohjalle enää mekatroniikan opintosuunnassa? Jos kuitenkin älliä löytyy ja osaa kysyä.

      Tarkoitan AMK koneinssin koulutusta.

      "Mekatroniikan ja konediagnostiikan opintosuunnan tavoitteena on kouluttaa koneinsinöörejä, joilla on riittävät perustiedot myös elektroniikasta ja tietojenkäsittelytekniikasta. Hyödyntämällä näitä aloja koneensuunnittelussa uusien koneiden ohjattavuutta voidaan parantaa monipuolisissa ohjelmoidussa toiminnoissa. Koneiden pitkälle kehitetty ohjattavuus on olennainen tekijä pyrittäessä niiden yhä joustavampaan ja tuottavampaan käyttöön.
      Mekatroniikan opintosuunnalla on yhteys Oulun seudun voimakkaasti kehittyneeseen elektroniikkateollisuuteen. opiskelijat perehdytetään ohjautuvien koneiden suunnitteluun niin, että he kykenevät toimimaan tällä ripeää kehitystä kaipaavalla alueella. Konediagnostiikkaan suuntautuneet diplomi-insinöörit ovat sijoittuneet vaativiin paperi-, teräs- ja prosessiteollisuuden sekä voimalaitosten kunnossapito- ja käynnissäpitotehtäviin. Lisäksi heitä on konepajoissa haastavissa modernisointi-, tuotekehitys- ja huoltotehtävissä. Osa näistä erikoisosaajista sijoittuu diagnostiikkaan ja käyttövarmuuteen liittyviin tutkimustehtäviin."

      • Oi, sä aika entinen

        Mihin Oulun seudun voimakkaaseen elektroniikkateollisuuteen? Miksi ei alueen vilkkaaseen tervakauppaan ja valjaiden valmistukseen?


    • joonas4541

      Työkemusta ei saa kaupasta.. ja sen ihan ammattitaidottoman kuvan päätyminen koneistajalle asti kertoo piirrustuksen hyväksymisprosessin puutteesta, tai toimimattomuudesta.

      Kyllä joka kuva pitäis näyttää kokeneemmalle, joks edes karkeesti kattois sen läpi ja torppaisi ontoksikoneistamiset, turhat toleranssit, aikaaviepät turhat koneistukset.. paras tietty olisi, jos ite suunnittelijalla olisi tästä käsitys.. mutta kun ei oo kokemusta niin ei oo.. kyllä olisi parempi, jos k.o. kaveri olisi kesätöissään ollut tuommoisissa hommissa, olisi realismia eri tavalla.

      Juu inssi ittekkin..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      250
      2266
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1881
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      132
      1322
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1190
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1145
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      990
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe