Auttakaa kokeneemmat...

eka tulossa

Odotan ensimmäistä lastani ja toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Raskauteni on vielä ihan alussa ja kaikki on uutta ja ihmeellistä. Haluaisinkin tietää, että miten pitää toimia... Soitin tänään neuvola-ajan ja jotenkin se tuntuu menevän aika pitkälle. Olen nyt vkolla 6 ja eka neuvola on vasta reilun kolmen viikon päästä (rv 9). Onko tämä ok? Sovitaanko siellä eka ultra vai pitääkö se sopia jostain erikseen? Kannattaako käydä yksityisellä varhaisultrassa (ei hajuakaan näistä termeistä ym...) vai odotella neuvolaa ja siellä sovittavaa aikaa? Vai ultrataanko ekassa neuvolassa? Tuntuu, että itselleni olisi tärkeää käydä jo tässä vaiheessa neuvolassa tms. juttelemassa asiasta, sillä en tiedä juuri mitää odottamiseen liittyvistä asioista... Toivottavasti te kokeneemmat osaatte/jaksatte auttaa untuvikkoa... :)

20

786

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikkea sitä...

      Jos kommenttisi taso on tuota luokkaa, voit ehkä jättää nämä viestit kokonaan lukematta ja säästää kommentointiaikasi johonkin tärkeämpään.

    • juupati :)

      ei neuvolassa ultrata ainakaan täällä.. siellä sovitaan sitte se ensimmäinen ultra aika äitiyspolille.. itse eka neuvolassa olin rv 8 eli ihan normaali ajalta se sullaki vaikuttaa :) yksityinen ultraus on aika kallista.. mut voihan siellä käydä jos vaan itse haluaa :)

    • mammamiia

      Onneksi olkoon plussasta :) neuvola-ajat tosiaan ovat ekaa kertaa raskausviikoilla 8-9. Joillain paikkakunnilla neuvoloissa on itsessään ultrat, mutta suurimmassa osassa ei. Neuvolasta saat kuitenkin sitten lähetteen np-ultraan, jos haluat sikiöseulontaan osallistua ja se on rv 12 paikkeilla.
      tässä vaiheessa raskautta ultratessa ei välttämättä tule hullua hurskaammaksi.. Sydämen sykkeen ehkä näkee ja ei muuta. Joten raha menee kyllä mielestäni hukkaan jos yksityiselle menet. Tietysti saahan siinä varmuutta ololleen :)
      Toivottavasti kaikki sujuu hyvin! Odottavan aika on pitkä, mutta kärsivällisyyttä! Ennemmin kuin arvaatkaan on 9 kk täynnä... Raskauden lopulla saat ravata neuvolassa kyllästymiseen saakka viikottain. Alussa nuo käynnit ovat harvassa kun mitäään erikoista ei silloin vielä tapahdu ja keskenmenon riskikin on vielä suuri ennen kuin rv 12 on täynnä.

    • eaåioj

      Kuten edellinenkin tuossa mainitsi, niin neuvola-aika on yleensä vähän myöhemmin senkin takia, että pieni osa raskauksista menee kuitenkin kesken alkuvaiheessa. Olisi vähän resurssien hukkaamista, jos kaikilla olisi neuvola-aika vaikkapa rv 5, kun on kuitenkin selvää, että näistä osa menee kesken. Yksityisellä voi tosiaan halutessaan käydä ultrassa ennen kunnallista ultraa. Edellinen tuossa sanoi, että siinä menee rahat hukkaan, mutta yhden tuulimunaraskauden kokeneena minä halusin ehdottomasti käydä varhaisraskauden ultrassa seuraavan raskauden kohdalla, jotta ainakin tuulimunan ollessa kyseessä se selviäisi hieman aiemmin tällä kertaa. Ei siitä kuitenkaan sen kummempaa hyötyä ole, joten aivan hyvin voi sitä np-ultraa odotella.

      Jos sinulla on tunne, että olet vähän ulalla, niin ihan vinkkinä, että esim. raskauden ajan ruokavaliosuositukset löytyvät netistä monestakin eri paikasta. Mitään sen kummempaa sinun ei tarvitse tuossa alkuvaiheessa juuri tietääkään.

    • eka tulossa

      Kiitoksia untuvikon opastuksesta! :) Helpotti kuulla, että tässä nyt sitten vaan tyynen rauhallisesti odotellaan ja toivotaan, että alusta selvitään.

      Pitää vielä kysyä vitamiineista... Onko niitä tarpeen popsia alkuraskauden aikana? Mitä "lisäravinteita" käytätte? Vai mennäänkö vaan perusterveellisellä ruokavaliolla eteenpäin...?

      • jjjooo

        Itseasiassa raskaana olevalle ei virallisesti suositella monivitamiinilisää, jos ruokavalio on kunnossa. :) Vain D-vitamiinia ja foolihappoa kannattaa napsia. Toki foolihappoakin voi saada riittävästi ruuasta, mutta siinä ei vara venettä kaada. Rautaa ei kaikkien tarvitse popsia, eikä varsinkaan heti alkuraskaudesta. Vasta sitten, jos hemoglobiini laskee aivan liian alas.


    • nanne90
    • toista odottamassa

      Olen samaa mieltä, että alkuraskaudessa joutuu ihmeen kauan olla ilman neuvolan tukea - vaikka tietenkin paljon suuria kysymyksiä herää juuri tuolloin. Suosittelisin hankkimaan jonkin raskaus/vauvakirjan tai etsimään hyvän web-tietopaketin, joissa on raskauden vaiheista. On mm. hyvä tietää, että alkuraskauteen kuuluu rajustikin monilla vaihtelevat mielialat - suuresta toivosta isoihin epäilyksiin tai pelkoihin. Kaikki se on valmistautumista lapsen tuloon.
      On myös esimerkiksi jonkin verran suosituksia ruokavalion suhteen, siis joitakin rajoituksia tyyliin, että pitäisi välttää savukalaa, tuorejuustoa listeriabakteerin yms. riskien takia. Rajoituksia on netti tulvillaan, ja kaikkea ei kannata ottaa aivan liian kirjaimellisesti... hyvä koettaa pitää mieli rentona ja olo hyvänä. Onnea sinulle

    • eka tulossa

      Ymmärrän hyvin, että alkuraskaudessa on keskenmenon riski, mutta näin ekaa odottaessa silti toivoisi pääsevänsä keskustelemaan jo aikaisemmin neuvolaan...Niin moni asia kuitenkin mietityttää ja on uutta. Ties mitä vahinkoa sitä ehtiikään tietämättömyyttään aiheuttaa... Onneksi nykypäivänä on sentään tämä netti, josta hakea tietoa ja vertaistukea. Toki niille, joille raskaus ei ole ensimmäinen neuvolakäynti ei ole alkuvaiheessa niin oleellinen... Jotain kehitystä toivoisi siis neuvolakäytäntöihin.

      • eipä tuo haittaa

        No jos nyt ei ryyppää tai käytä huumaavia aineita tai lääkkeitä, niin sikiötä on melkoisen hankala vahingoittaa noin alkuvaiheessa. Siellä se kehittyy ihan itsestään, sen takia se neuvolakäyntikään ei ole niin oleellinen. :)


      • ............
        eipä tuo haittaa kirjoitti:

        No jos nyt ei ryyppää tai käytä huumaavia aineita tai lääkkeitä, niin sikiötä on melkoisen hankala vahingoittaa noin alkuvaiheessa. Siellä se kehittyy ihan itsestään, sen takia se neuvolakäyntikään ei ole niin oleellinen. :)

        Ja jos ei tupakoi.


    • Joissain paikoissa pääsee heti pian lääkärin vastaanotolle neuvolaankin. Itsellä oli ensin terveydenhoitajan kanssa palaveri, jossa täyteltiin äitiyskorttiin tarvittavat tiedot, mitattiin verenpaine, paino ja hemoglobiini. Juteltiin perheolosuhteista ja omasta voinnista. Terveydenhoitaja laittoi ajan neuvolalääkärille aika lähelle siitä terkkarilla käynnistä, johon sitten menin ja katsottiin missä vaiheessa raskaus on menossa ja onko kaikki kunnossa.

      Luulen, että eri paikkakunnilla on erilaisia käytäntöjä. Sä voit aina soittaa myös neuvolaan ja kysellä sieltä mieltä askarruttavista asioista.

      • Vitamiineista neuvolassa suositeltiin syömään mielummin ruokaa monipuolisesti, jossa paras ravinnonlähde. Multivitaa (raskaus ja imetys) aloin popsimaan yhden päivässä joskus rv 13 eteenpäin. D-vitamiini on tärkeä lisä varsinkin vähä aurinkoisessa kotimaassamme. :)


    • näin meillä

      Mulla oli kans eka neuvola rv 9. Ja sieltä sain sitten ohjeet varata ajan sinne ekaan np-ultraan. Meillä ei neuvolassa siis ainakaan ultrata, joissakin kunnissa ilmeisesti ultrataan neuvolassa? Ekalla käynnillä (ekaa odottaessa) lähinnä juteltiin pitkään yleisiä asioita omasta terveydestä ja raskaudesta ja tutustuttiin terkkaan. Ja jaettiiin infolehtisiä raskausajan ruokavaliosta jne.. Sitten mitattiin verenpaine ja pissanäyte. Ja varattiin aika verikokeeseen.

      • 35+2

        Riihimäellä ultrataan jokaisella neuvolalääkärikäynnillä ja niiden lisäksi on sitten np- ja rakenneultra äitiyspolilla :)


    • näinmeillä

      Käytännöt voivat tosiaan vaihdella rajustikin kuntien välillä, jos haluat varmistaa miten asiat etenevät juuri sinun kunnassasi voit toki soittaa neuvolaan ja kysyä(soittoajat jne vaihtelevat myös kunnittain, tässä kunnan nettisivut auttavat)
      Omassa kunnassakin on ensimmäinen neuvola vasta Rv10 ja eka ultra Rv 12-13, kun plussasi viikolla 4 tuntui tuo aika toodella pitkältä. Neuvolakäynti oli lähinnä jutustelua ja perus tarkistuksia mistä joku jo kertoikin, se positiivinen puoli tuossa myöhäisessä neuvola-ajassa oli että päästiin kuuntelemaan jo sydänääniä (ei ollut toki varmuutta kuuluuko vielä) Varhaisultrasta; itse kävin ja hyvä niin, pystyi ainakin poissulkemaan kohdunulkoisen ja tuulimunan, jotenkin ajatus että 12 viikkoa luulee olevansa raskaana ja sitten onkin vaikka tuulimuna tuntuu liian kamalalta.

    • ...............

      Saa lääkkeitä syödä, mutta niistä täytyy vain ensin keskustella lääkärin kanssa.

    • eka tulossa

      Päädyin itsekin käymään varhaisultrassa, jotta saan jotain konkreettista siitä, että onko kohdussa elämää vai ei. Käynti helpotti kummasti oloa! :) Kätilö käski popsia 30 tabun kuurin foolihappoa (ei kuulemma myöhemmin raskaudesta enää merkitystä) ja reippaasti d-vitamiinia. Niillä pärjäilee alkuun.

      • rathiöolk

        Hmm, no jos kävit varhaisultrassa joskus viikolla 7, niin ei se foolihappo enää silloinkaan auta, jos siitä on puutetta. Nimittäin foolihappo ehkäisee alkion hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Putki sulkeutuu rv 6, joten foolihappoa pitäisi syödä jo yritysaikana. Mutta foolihappoa on toki hyvä syödä muistakin syistä, varsinkin alkuraskaudessa, joten ihan hyvä ohjehan se sinällään on. :) Ja D-vitamiinia ehdottomasti!


    • nutri

      älä ultraa, voit laihtua vahingossa kuin nutraamalla

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14846
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    10. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3039
    Aihe