Johanna Tuomola: Minkä taakseen jättää

alvari.raappavaara

Rikosylikonstaapeli Noora Nurkka jatkaa hommia Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella Lohjalla. Tai mikä lie laitoksen nimi nykyään, vaikea pysyä Räsäsen uudistusten perässä.
Edellisessä kirjassa Nooraa ammuttiin ja tässä toipumisprojekti on vielä hieman vaiheessa. Töissä hän toki käy, häämatkalta tultuaan, mutta pomo hoputtaa yhä uudelleen psykiatriseen terapiaan. Ettei vaan jäisi traumaa ammutuksi tulemisesta. Noora ei välittäisi ylenmääräisestä mielensä kaivelusta.

Yksi Tuomolan teema onkin psykoterapian saatavuus, tai kohtaanto-ongelma, kuten poliitikko sanoisi. Toisaalla Lohjalla makaa masentunut ja elämänhalunsa menettänyt uhri, jolta Kela toistuvasti kieltää terapian, uskoen lääkityksen riittävän.

"Miestä ei voi raiskat" kirjoitti rva Tikkanen jokunen vuosi sitten. Lohjalla sekin sujuu, toistuvasti. Riisuttuja ja dildotettuja uhreja ilmaantuu milloin poliisilaitoksen aitaan köytettynä, tai poliisin kotiporttiin sidottuna. Julman rikoksen uhrit on vaitonaisia puhumaan kokemastaan. Siinäpä haastetta nuorelle rouvalle, joka heti löytää häväistyjä uhreja yhdistävän tekijän. Kaikki ovat olleet mukana raiskaustutkinnassa. Osa tuomittu omituisen lievästi, toiset luikahtaneet jutusta ilman oikeudenkäyntiä. Kuka on ottanut tehtäväkseen kostajan osan, selviää lukijalle melko pian ja aikanaan poliiseillekin. Vaikka asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Joku syy siihenkin on, että äijäparat sijoitetaan sidottuna jotenkin Lohjan poliiseihin liittyviin paikkoihin.

Tuomolan toinen suuri teema on maamme oikeuslaitoksen linjattomuus raiskaustapauksissa. Sitä hän on tutkinut ja toistelee liki jankuttamiseen asti. Eikä poliisienkaan toiminta aina täytä hyvän asiakaspalvelun tunnusmerkistöä. No, Tuomolan viesti on mennyt perille joko kirjan vuoksi tai siitä huolimatta. Oikeusministeri on perustanut työryhmän tutkimaan asiaa, joten se on hoidossa. KAI?

Nooran Mario-puoliso hylkää virkaura ja hyppää turvalaitebisneksen leveämmän leivän ääreen. Tilalle esivallan miekkaa kantamaan saapuu Lohjan ensimmäinen mamupoliisi Abdi, mutkaisen tien takaa Somaliasta. Maassamme yleensä ja Lohjalla erityisesti rehoittava rasismi on yksi Tuomolan suurista teemoista.

Kertojana Tuomola on parantanut tyyliä edellisestä. Enää ei joka luvussa toistuvasti jankuteta rikosylikonstaapeli Noora Nurkkaa, vaan sujuvasti mainitaan etunimellä. Kiitos luottamuksesta lukijaa kohtaan, muistamme kyllä tittelin vähemmälläkin. Toki mukana on paljon tätä höttöä, perhe-elämää, päivähoitoa, kokkausta, koirien homellusta ja hevosia minun makuuni liian kanssa. Ehkä olisi kestänyt tiivistämistä. Välillä näkökulma vaihtuu katselemaan asioita kostajan, raiskatun tai raiskaajan näkövinkkelistä ja se lie välttämätöntä tarinan elämisen kannalta.

Muutamien Tuomolan henkilöhahmojen pyhimysmäisyys hieman syö uskottavuutta. Ei koskaan pahaa sanaa, ei mitään negatiivisia tuntemuksia. Pyhimysluokassa on ennestään Mario ja Isä poikaystävineen. Nyt myös Abdi hipoo ihmisenä ja työtoverina täydellisyyttä. No, jos jatkoa syntyy niin ehkä heihinkin löytyy särmää ja inhimillisiä heikkouksia.

Rohkenen suositella, jos kestät nuorenparin kotionnea kohtuuttoman määrän.

8

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuulostaa pahalta

      En ollut kuullutkaan mistään Johanna Tuomolasta, enkä Noora Nurkasta. Nytpä sitten olen, mutta et saanut kyllä kiinnostumaan sen vertaa, että välittäisin ottaa heistä selvää enemmän. Tuo arvostelu toi liikaa mieleen toisen dekkaristin, joka myös jankuttaa epäoikeudenmukaisesta yhteiskunnasta ja jonka päähahmo kokkaa, viettää onnellista perhe-elämää, hakee lapsia päivähoidosta ja hoitaa kotieläintään, harrastaa kirjasta toiseen musiikkia, sienestystä ja taitoluistelua.

      • A R itte

        Läheltä liippaa, olet jäljillä etkä menetä mitään.


      • pettynyt..
        A R itte kirjoitti:

        Läheltä liippaa, olet jäljillä etkä menetä mitään.

        Mitään et tosiaan menetä vaikket kys.kirjailijan teoksia lue.


    • 2+4

      Outoa?
      Ruumiin kulttuuri-lehdessä Outi Karemaa kirjoitti varsin ihastuneen arvostelun
      Lainaus kirjoituksesta:
      "Herää kysymys, olisiko Tuomola isommassa kustantamossa jo nyt suuren yleisön nimi, .."

      • P O Maununpoika

        Negatiivinen arvio dekkarilehdessä dekkarista lienee yhtä harvinaista kuin autoilukielteinen juttu Tekniikan Maailmassa?


      • Rtyuioll
        P O Maununpoika kirjoitti:

        Negatiivinen arvio dekkarilehdessä dekkarista lienee yhtä harvinaista kuin autoilukielteinen juttu Tekniikan Maailmassa?

        Höpsis, Dekkariseuran lehdessä arvostellaan kaikki Suomessa julkaistut dekkarit, eikä kaikille todellakaan olla yhtä suopeita.


    • ei minulle

      Makuja on monia, mutta on pakko myöntää, että minulta jäi lukeminen kesken juuri tuon loppumattoman, sivutolkulla kestävän arjen kuvauksen vuoksi (kokkaamista, päivähoitoon viemistä ...) Tiivistys olisi tarpeen.

      Muistuttaa tosiaan erästä hyvin suosittua kirjailijaa, joten hänen lukijansa saattavat pitää.

    • ---___---

      Vertaisin tuonne Ruotsalaisten dekkareiden suuntaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      134
      8325
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1363
    3. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1145
    4. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1102
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      93
      1040
    6. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      136
      944
    7. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      765
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      758
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      741
    10. Tuli surullinen olo.

      Olit muuttunut niin paljon etten meinannut tunnistaa. Miksi rupsahdit? 😞 m-n
      Ikävä
      40
      654
    Aihe