Katastrofi tulossa?

Tässäkö kaikki

Olen 56 vuotias mies ja 10 vuotta vanhemmalla vaimollani diagnisoitiin otsalohkodementia nyt kesän aikana ja tuntuu että tauti etenee tosi nopeasti. Sain hänet lääkäriin viime talvena kun aloin kiinnittää huomiota hänen puhumattomuuteensa ja "virran puuttumiseen". Jälkeen päin ajatellen oireet ovat olleet näkyvissä jo paljon kauemmin mutten osannut vain kiinnittää niihin huomiota.

Ja syy siihen etten huomannut on oma sairauteni. Onnistuin saamaan pari vuotta sitten todella pahan haimatulehduksen alkoholin käytölläni ja lääkäritkin epäilivät selviämistäni. Mutta puoli vuotta letkuissa ja toipuminen alkoi. Pikku hiljaa olo korjaantui ja voimat palasivat. Ja mikä parasta elämä tuntui hyvältä ilman viinaa.

Hiljalleen aloin tajuta että olin 30 vuotta kaljan ja viinan avulla yrittänyt paeta pahaa maailmaa joka lapsuudessani oli minua aika paljon murjonut. Menneestä nousee vieläkin ikäviä muistoja hyvinkin vahvasti mutta pystyn ne jollain lailla käsittelemään itsekseni. Sillä pahaksi onnekseni en ole koskaan pystynyt kenellekään kertomaan asiasta sillä joku ääni menneestä varoittaa kertomasta. Se sanoo että kertomaani voidaan käyttää minua vastaan ja itkut itketään edelleen yksin.

Ja tämän päälle tuli sitten vaimon sairaus. Hänen tilansa vaihtelee paljon. Joku päivä on ihan normaali ja meillä on jopa hauskaa yhdessä. Ja seuraavana päivänä hän ei aina tunne minuakaan ja "näkee" olemattomia vieraita. Olen alkanut hoitaa hänen laskujaan ja samalla ilmeni että hän olikin velkaantunut aika tavalla eri puolelle. No niistä selvitään ajan kanssa jotenkin.

Tämä hänen tilansa vaihtelu ottaa todella paljon voimilleni. Välillä tulee ihan täydellinen epätoivo ja avuttomuuden tunne. Aina ennen olen kaikista vaikeuksista huolimatta löytänyt ongelmista ulospääsyn ja oppinut jopa luottamaan siihen. Mutta tätä tilannetta ei pääse karkuun enkä pysty sitä edes pysäyttämään. On vain otettava vastaan mitä tulee. Ehkä meitä rangaistaan jostain, en tiedä.

Kaiken kukkuraksi meillä on muutto käynnissä toiselle puolelle Suomea mutta tuttuun paikkaan kyllä. Olemme haaveilleet siitä pitkään ja nyt saimme tilaisuuden. Vaimonikin oli kesällä innoissaan kun asia selvisi. Mutta pelottaa että tämä homma johtaa katastrofiin. Joudun tekemään kaikki itse ja se syö voimia paljon kun on tuo diabeteskin. Joku päivä vaimoni pyörii innokkaana mukana ja seuraavana päivänä kysyy mitä on tapahtumassa. Pelottaa vaan mitä tapahtuu sitten kun muutto auto peruuttaa oven eteen.

Jos itse kestän sinne asti. Pari kertaa on ollut jo täydellinen romahtaminen lähellä. On iskenyt niin suuri epätoivo että on ollut pakko vain jatkaa tekemistä itku silmissä. Tulee tunne että jos nyt pysähtyy niin siitä ei enää nouse. Ei tunnu tulevaisuus oikein valoisalta.

3

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rankkaa tulossa

      Muutto tuossa kohtaa kuulostaa kyllä aika rankalta jutulta, mutta jos sitä on aikaa tehdä rauhallisesti, niin voihan se olla käänne parempaankin. Etenkin, kun sanot, että lähdette sellaiseen suuntaan, mitä olette haaveilleetkin. Uskon, että todennäköisemmin tulette olemaan tyytyväisiä, kunhan olette asettuneet uudelle paikkakunnalle.
      Siellä sitten alat hankkimaan itsellesi apuja vaimon kanssa pärjäämiseen. Sekin sinun pitää ottaa lukuun, että jos dementia etenee vauhdikkaasti, saattaa laitospaikan etsiminen olla esissä ennemmin kuin aavistatkaan. Siinäkään ei pidä itseään repiä liian tiukille, vaikka tosihan sekin, että yleensä omaishoitajat jatkavat vaikkei voimia olisikaan. Puheyhteys johonkin realiteeteissa olevaan olisi nyt äärettömän tärkeä asia. Onko sinulla sellaista?

    • Hohoijaa

      Katastrofi tulossa!Dementia jos vielä etenee nopeasti,ei muuta kuin osanottoni!

    • käsivarsi tarjolla

      Neuvon sinua huolehtimaan itsestäsi.Hae vaimollesi kaikki saatavilla oleva apu-sitä tulette tarvitsemaan.Muutoin palat loppuun ja sehän ei ole tarkoitus.Nauti elämästäsi ja niistä hyvistä pienistä hetkistä joita tulee vastaan.Vaimosi sairaus etenee kai nopeasti,mutta yritä olla vielä hetki hänen rinnallaan.Voimia sinulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8855
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1227
    Aihe