Gerbiilin elinikä. (mahd.) sairaudet.

Hei taas! (:
Nyt alkoi mietityttämään tämä kysymys;

- Kuinkakohan pitkälle eläinkaupasta ostettu gerbiili elää? Kertokaa toki omia kokemuksia eliniästä. Ystäväni isosiskon eläinkaupasta ostettu gerbiili eli jopa 5 vuotiaaksi saakka, melko vanhaksi, eikö?

Sitten sairauksista kysyisin;

- Mitä sairauksia tulee helposti gerbiileille, jotka ovat peräisin eläinkaupasta?
Ja lähintä pieneläinlääkäriä en osaa sanoa, missäpäin se edes on. Onko Pohjanmaalla missään pieneläinlääkäreitä? Kertokaa toki laatulääkäreitä.
Ilmoita


Normaalisti eläinkaupasta ostetut gerbiilit elävää n. 2-3 vuotta ja joskus vähän pidempään. Ja minun mielestä gerbiileillä ei oo kauheenpaljoon sairauksia ainakaan minun gerbiileillä ei koskaan ollut mitään sen aikana kun ne vielä eli.
Ilmoita
Ei ostopaikka kerro eläimen odotettua elinikää :D Eikä eläinkauppaeläimillä ole mitään helposti tulevia sairauksia pahemmin sen enempää kun kasvattajalta ostetullakaan. Alkuperä on hyvä selvittää ensin. Myös kasvattajalta ostetut gerbiilit voivat elää kauan tai vähemmän aikaa, niille voi tulla kasvaimia yms. aivan kuten eläinkaupasta ostetuille.

Mä en ensinkään usko noita "mun gerbiili eli 5-6 vuotiaaks, hei eiks oo vähä jännää!!!!!", ennen kun näen että se gerbiili on rekisteröity ja sen tarkka syntymäaika on tiedossa.
Ilmoita
Ensinnäkään ostopaikka ei kerro eläimen elämänkaaren pituutta,aikaa,kuinka kauan eläin elää.Ja aivan hyvin voi laatugerbiileillekkin,jotka on ostttu kasvattajalta,tulla sairauksia.Gerbiilin ikään vaikuttaa eniten se,miten sitä on kohdeltu a onko se sisäsiittoinen!Ottakaa opiksenne.
Ilmoita
-Yleensä eläinkaupasta ostetuille gerbsuille ei tule sen helpommin mitään sairauksia,kuin kasvattajalta ostamillekkaan. Perinnöllisiä sairauksia SAATTAA tulla helpommin eläinkaupasta,koska peri aatteessa kasvattaja ei saisi siittää sairaalla eläimellä... Mutta niinkin voi käydä!
-Gerbiilit elää keskimäärin 2-3 vuotta. Jotkut tapaukset ovat eläneet parhaimmillaan 5-6 w! Gerbiilin elinikä riippuu toki myös siitä,miten sitä hoidetaan.
-Gerbiileillä voi tulla (ostopaikasta riippumatta) esim. näitä:
NUHA,syynä useinmiten liian vetoinen paikka,harvemmin kuumuuden eiheuttama stressi.
KASVAIMET,syytä ei oikein osaa varmaksi sanoa...Sama juttu kuin ihmisillä yms.
TYZZERINTAUTI,gerbiilin vakavin bakteeritauti,syynä joku ihme bakteeri.... :D
RIPULI, syynä useinmiten liika tuoreruoka tai vääränlainen ruokavalio.
Jos joku haluu ikinä kysyy multa jotakin gerbiileihin liittyvää niin lähettäkää sähkäriä: anskuliini10@gmail.com
PS.en oo mikään kasvattaja,vaan vielä kouluu käyvä tyttö,joka on opiskellu gerbiileistä paljon,ja tulee vielä joskus olemaan kasvattaja :)
Ilmoita
Gerbiilin elinikä vaihtelee sen hoidosta ja elinolosuhteista riippuen n. 2-4,5v. Viisivuotiaskaan ei ole vielä harvinaisuus.
Eläinkaupasta ostetut gerbiilit voivat siis elää ostopaikasta riippumatta n.2-4,5 vuotta riippuen sen huolehtimisesta. Ovathan eläinkaupasta ostetut jyrsijät siis USEIN KASVATTAJILTA SINNE OSTETUT, harvoin kauppa itse poikasia teettää.

Gerbiilin yleisimpiä sairauksia ovat:

Kasvaimet
- Kasvaimet ovat nykyään hyvin yleinen syy gerbiilin kuolemaan. Kasvaimia tulee useammin uroksille kuin naaraille gerbiilin hieman vanhetessa. Myös nuorilla eläimillä tavataan kasvaimia. Uroksella kasvain tulee hajurauhasen kohdalle pienenä pattina joka voi kasvaa jopa sormenpään kokoiseksi. usein gerbiili repii sen auki, sillä kipu on sietämätön, ja gerbiili raapii haavaansa. Tässä vaiheessa kannattaa suunnata eläinlääkärille, ja riippuen kasvaimen laadusta ja eläimen iästä, päättää leikataanko vai lopetetaanko. Jos eläin on noin alle 1,5 vuotias, hyvin terve ja elämäniloinen, ja kasvain aluillaan leikkausta voi kokeilla, ja usein se antaa nuorelle jyrsijälle vielä n. 0,5 - 2,5 vuotta lisää elinaikaa, jos leikkaus onnistuu hyvin ja gerbiili toipuu hyvin. jos taas kasvain on pahanlaatuinen, eläin vanhahko tai huonoon kuntoon mennyt, kasvain ilmenee vanhuuden syöpänä ja suosittelisin irti päästämistä. Naaraiden kasvaimista minulla ei ole kokemusta. Kahdelle urosgerbiileistäni tuli kasvain, joten minulla on kokemusta asiasta.

Nokkatauti
- Nokkatauti on eräänlainen nenätulehdus, joka ilmenee karvattomana/verisenä nenänympäryksenä. Se johtuu usein kalterien jyrsimisestä, mikä verestää karvoja nenänympärysalueelta ja huonosta purusta. tauti on helppo ehkäistä joko terraariovaihtoehdoilla, tai järjestämällä kalterien jyrsiminen vaikeaksi. Puru kannattaa vaihtaa pölyämättömään.
Gerbiilille voi tulla nokkatautia myös huonosta ilmanlaadusta ym. ja se ilmenee usein punertavana nenänä. Eniten tätä tavataan smoke-värisillä gerbiileillä. itselläni on kokemusta tästäkin

Ripuli
- Syynä väärä ruokinta, tai äkillinen ruoan muutos/runsaan tuoreruoan vaihdos. Siemenseos kannattaa tarkistaa. Jos gerbiilillä on ripulia, kannattaa ottaa kaikki tuoreruoka pois ja seurata tilannetta. Tarjolla oltava vettä, heinää ja terveiden gerbiilien papanoita, sillä niitä syömällä sairas gerbiili saa suolistoonsa hyviä bakteereita. Istelläni ei ole kokemusta pahanlaatuisesta ripulista, joten ripulin hoitoon kannattaa perehtyä esim. netissä gerbiilien sairaussivustoilla/jyrsijäyhdistyksien sivuilla

Gerbiileillä tavataan lisäksi Tyzzerintautia ja Välikorvantulehdusta ym.

Jos joku haluaa kysyä jotain gerbiileihin liittyvää multa, voi kysyä sähköpostia täällä.
Ilmoita
Oma vanhin eläinkaupasta ostettun gerbiili oli lopetuspäivänä 3,6vuotias... Molemmilla naaraillani (sisaruksia) on ollut kasvain joihin on sitten heidät jouduttu nukuttamaan. Omalla smoke gerbiililläni epäilin tuota nokkatautia, mutta se hävisi, mutta nenä silti karvaton (tämä kyseinen gerbiili joutunut onnettomuuteen nuorena jolloin nenään tuli arpi ja karvat lähti). Ripuli tuli toiselle gerbiililleni kasvaimen lisäksi, tosin se oli kellertävää ja punertavaa limaa... Tuzzerintautiin ei muuten ole keksitty parannusta :( joka on suht harvinainen. Joukkokuolemat ovat nykypäivänä yleisempiä. Joukkokuolemaan ei välttämättä koskaan löydy syytä, gerbiilit olleet tunti sitten hyvässä ja virkeässä kunnossa ja sitten löytyvät terrasta kuolleina.
Sydänkohtauksetkin ovat mahdollisia.

Korjaan vähän että 5vuotia gerbiili on aika harvinainen ;) Itse ajattelen niin ettei gerbiileillä ole mitään keskimäärä ikää :D Ajattelen niin että jokainen gerbiili elää niin kauan kuin kykenee,pystyy,voi !

Suosittelen muuten että alatte tilaamaan Rapinaa (SuomenGerbiiliYhdistyksen-lehteä) Itse aloitin tilaamisen ja erittäin hyvä, paljon gerbu-juttuja sekä muuta :)
Ilmoita
Mulla on kaks gerbiilii, jotka ovat lähes 3-vuotiaita. Eivät ne enää ole niin virkeitä kuin nuorempina, mutta innostuvat edelleen kovasti päästessään jaloittelemaan. Ja kyllä ne vieläkin jaksaa kaivaa tunneleita ja jyrsiä kaikenlaista. Vanhemmiten ne ovat kyllä alkaneet nukkua enemmän.

Ja itse uskon, että gerbiilit voi erittäin hyvin hoidettuna elää 5-vuotiaaksi. Mutta ehkä 6-vuotias kuulostaa jo vähän epätodelliselta...
Ilmoita
Meidän naaraat eli yli kolme vuotiaaksi ja toinen elää edelleen. Ehkä hankitaan sille vielä kaveri, koska vaikuttaa ihan terveeltä ja pirteällä. Meidän toinen gerbiili (joka on kuollut) sairasti jonkun taudin. Se turposi, sen karva oli ihan pörrössä, se ei syönyt eikä juonut ja se ei tehnyt muuta kun makoili heinäpedissään. Se onneksi selvisi siitä.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Gerbiilin elinikä. (mahd.) sairaudet.

Hei taas! (:
Nyt alkoi mietityttämään tämä kysymys;

- Kuinkakohan pitkälle eläinkaupasta ostettu gerbiili elää? Kertokaa toki omia kokemuksia eliniästä. Ystäväni isosiskon eläinkaupasta ostettu gerbiili eli jopa 5 vuotiaaksi saakka, melko vanhaksi, eikö?

Sitten sairauksista kysyisin;

- Mitä sairauksia tulee helposti gerbiileille, jotka ovat peräisin eläinkaupasta?
Ja lähintä pieneläinlääkäriä en osaa sanoa, missäpäin se edes on. Onko Pohjanmaalla missään pieneläinlääkäreitä? Kertokaa toki laatulääkäreitä.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta