Taloyhtiön vastuu?

yh äippä

Paljastui tuossa tapettien vaihdon yhteydessä homevaurio pesuhuoneen ja makuuhuoneen väliseinästä tarkemmin tutkittiin seinän sisälle niin siellä oli vuotanut viemäriputki yläkerran asunnosta. Noh isännöitsijä kävi mittaileen kosteuksia ja toi rakennuskuivurin paikalle puhaltamaan pariksi päiväksi nyt kulunut noin vuosi tapahtuneesta uudet tapetit alkaneet tummumaan asunnossa homeen hajua ja taloyhtiön hallitus ilmoittanut että meidän on omasta kukkarosta maksettava kuivaus ja homeen poisto jos jotain löytyy koska vakuutus ei korvaa elikkäs meneeköhän tämä nyt ihan kaikkien lakien ja asetusten mukaan kun itse alkuperäinen vika ei ole meidän aiheuttama jotain neuvoja?

16

2654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • swind

      Pieleen meni, jo heti alusta alkaen. Toivottavasti se viemäriputki edes tuli korjattua.
      Kosteuskartoitus kannattaa teettää ammattilaisilla, heiltä saa kosteuskartoitusraportin ja suunnitelman siitä miten kuivaus tulee tehdä, ja tekevät tietenkin myös kuivauksen tilauksesta.
      Ei sillä teidän isännöitsijällä kuitenkaan kunnon mittareita ollut, joku kämänen pintakosteusmittari varmaankin, hitonmoisen vastuun uskaltaa itselleen ottaa.
      Jos se kuvuri todella oli vain pari päivää, niin taatusti jäi rakenteet kosteiksi, tai oikeastaan ne taisi jäädä märäksi.
      Tuota, pistäkää vaihtoon sekä isännöitsijä että hallitus, molemmat pihalla töistään kuin lumiukot.
      Taloyhtiön rakenteissa oleva vika on aina taloyhtiön vastuulla, sillä kele mitään tekemistä ole korvaako vakuutus vai ei. Taloyhtiö korjaa ja maksaa. Jos sen vian on joku aiheuttanut tahallaan, tai tuottamuksellisesti, niin taloyhtiö voi periä kulujaan häneltä.
      Siis: Vastuu ja korjausvelvollisuus on taloyhtiöllä, ja jos joudut menemään oikeuteen, niin ne joutuu todennäköisesti maksamaan vielä sinun oikeuskulusikin.
      Hitto että oon kypsynyt näihin tahvoihin, jotka haluaa päästä pätemään taloyhtiön hallitukseen, mutta eivät osaa mitään, eivätkä viitsi ottaa selvää.

      • Seuraavaksi

        jos vielä tilaa jonkun kuivan kuivaajan sinne duuniin niin hyvin menee.

        Kastuneet ja homehtuneet materiaalit on poistettava mekaanisesti. Älä päästä asuntoosi ketään biosidi "homeentappajaa". Voit sairastua peruuttamattomasti.

        Lue vaikka tuosta:
        "Voidaanko homevaurio korjata kemiallisesti ilman rakenteiden avausta?

        Mikään viranomaisohje ei suosittele kosteusvauriomikrobien kasvustojen jättämistä paikoilleen. Vesihöyryn ja erilaisten kemikaalien ruiskuttaminen rakenteisiin ei ole ratkaisu homeaongelmaan vaan rakenteet tulisi aina avata ja poistaa mikrobeilla saastunut materiaali. Kasvustojen kemiallinen käsittely voi johtaa entistä vakavampiin terveysongelmiin. Myöskään pelkkä kuivaus tai kuumennus ei ole homekorjaus. Kuivat ja kuolleetkin itiöt ovat terveydelle haitallisia. Huolellisen korjauksen jälkeen on vielä huolehdittava jälkisiivouksesta, jossa pinnoille laskeutunut pöly poistetaan mekaanisesti".
        http://indooraid.com/?page_id=86


    • besserwisser

      ekaks poistetaan kaikki pilaantunut materiaali seinistä,sekä lattiasta.laminaatti,muovimatto.yms,sen jälkeen rouhitaan tasoite pois betoniin asti.sen jälkeen mekaaninen kuivaus,vähintään 2 vko.jonka jälkeen suoritetaan mittaus.taloyhtiö maksaa.

      • .

        Taloyhtiö eli asukkaat maksaa.


      • Rakennusmestari1962

        Kyllä, ensin kaiken saastuneen materiaalin poisto ja kuivausaika juurikin VÄHINTÄÄN tuo 2 viikkoa KUNNON TEOLLISUUSKUIVAIMELLA.

        Ja sen jälkeen pätevät mittaukset ennenkuin remontoidaan uudestaan asumiskelpoiseksi.

        Välillä on pitänyt kuivattaa jopa 6 viikkoa näitä kohteita.

        Jotkut homeet ovat hengenvaarallisia ja saastuttavat jopa muovin, vaikka maallikko ei sitä heti uskoisi.


      • Rakennusmestari1962
        Rakennusmestari1962 kirjoitti:

        Kyllä, ensin kaiken saastuneen materiaalin poisto ja kuivausaika juurikin VÄHINTÄÄN tuo 2 viikkoa KUNNON TEOLLISUUSKUIVAIMELLA.

        Ja sen jälkeen pätevät mittaukset ennenkuin remontoidaan uudestaan asumiskelpoiseksi.

        Välillä on pitänyt kuivattaa jopa 6 viikkoa näitä kohteita.

        Jotkut homeet ovat hengenvaarallisia ja saastuttavat jopa muovin, vaikka maallikko ei sitä heti uskoisi.

        Ja vastuu on taloyhtiön. Taloyhtiö voi toki koettaa periä sitten osia kustannuksista tältä epäpätevältä isännöitsijältä, joka on aiheuttanut tilanteen pahenemisen.

        Tällaiset remontit maksavat kuitenkin kymmeniä tuhansia euroja kunnolla tehtynä, jopa 50,000e tai yli kuluu usein kun joudutaan purkamaan / uusimaan välillä koko kylpyhuone ja saastunut seinä.

        Näitä ei kannata kevyesti lupautua itse makselemaan.


    • mies ja vaimo

      Haasta oikeuteen niin sillä menee vetelät housuun. Meille ihan saman lailla kävi ja taloyhtiö joutuu maksamaan. Isännöitsija eiole mikään asiantuntija et osaa korjata homevaurioita et sun pitää hommata ammattilaiset paikalle hoitamaan homman. Isännöitsijä pahanetaa vaan sita tilannetta usein.

      • ammattilainen

        Kuten edellä on jo moneen kertaan todettu, taloyhtiö on vastuussa. MUTTA, älä tilaa mitään toimenpiteitä omiin nimiisi, kuinn vasta pakon edessä. Perusperiaate kaikessa on, että tilaaja maksaa. Jos/kun taloyhtiö ei maksa näitä kuluja sinulle, joudut hakemaan ne oikeusteitse ja siellä todistamaan tehneesi ensin kaikkesi, jotta taloyhtiö korjaisi asian.


    • hallituksen puhemiäs

      Nyt kiireesti esittämään isännöitsijälle että olette sairastuneet homeesta.Viemäriputket kuuluvat taloyhtiölle ja esm kuntayhtymän terveystarkastajan kutsuminen paikalle saa kummasti liikettä asioihin.

    • Resolution

      Eli taloyhtiö maksaa tapauksessasi kaikki kulut, ja palauttaa huoneistoon alkuperäistä vastanneen tason. Jos taloyhtiölläsi on tili kuralla, peritään yleensä (sopimuksen mukaan) ylimääräinen (tai kaksi) yhtiövastike kaikilta talon asukkailta. Taloyhtiön tulisi hoitaa kaikki asiaan liittyvä aina kosteuden kartoittamisesta ammattilaisella, remontointiin.

      Kaikki tuhoutunut, eli homeessa olevat pinnat on purettava pois ja kuivattava. Myös sisäilman laatu on syytä tarkistaa. Huoneiston kuivaus sille parhaalla menetelmällä (myös sähkökulut maksaa talonyhtiö). Ja kaikki tämä tehdään ammattilaisen toimesta. Kannattaa katsoa, että työt tehdään kunnolla.

      Vesivahinko kuuluu aina rakenteiden osalta talonyhtiölle. Koska olet asiasta jo aiemmin isännöitsijälle ilmoittanut, on vastuu kokonaan hänen. Voit mahdollisesti hakea myös korvausta mahdollisista terveyshaitoista. Vuodon lähde on myös hyvä tutkia.

      Osa vakuutusyhtiöistä (kotivakuutuksesta riippuen) tarjoaa mahdollisuutta myös sijaiskotiin/hotelliin. Tätä mahdollisuutta kannattaa myös tutkia.

      Älä siis maksa mitään. Jos isännöitsijä ei suostu yhteistyöhön, ota yhteyttä johonkin lakimieheen tms. ja haasta oikeuteen. Tulee vaan isännöitsijälle vielä kalliimmaksi, kun tässä tapauksessa asiassa ei ole mitään epäselvyyttä. Luultavasti vastuu vain siirtyisi vielä enemmän isännöitsijän niskoille, kun lyötäisiin faktat pöytään. Periaatteessa, jos tilanne on pahentunut isännöitsijän käynnistä, on isännöitsijän maksettava vahingon pahentumisesta aiheutuneet kustannukset. Isännöitsijä on tässä laiminlyönyt velvollisuuksiaan.

      Meillä oli aikanaan vastaava tapaus, ja saatiin homma sujumaan lopulta ihan asiallisesti. Meillä siis rakennevirhe viemärikannen patoamisessa, jolloin vesi vuoti alempaan kerrokseen. On ollut sama vika tässä vuosien saatossa useassa asunnossa. Taloyhtiön vakuutus ei tätä kuitenkaan korvannut (putket vanhat), joten taloyhtiön pussista meni.

      • Olet ammattilainen

        ja ihan OK. JES!

        No niin nyt alkaa jo kuulostamaan hyvältä kun olit jättänyt sen "homeentapon" tai "biosiidimyrkytyksen" pois. Onhan täällä järkevääkin porukkaa "homeremppoja" suunnittelemassa.

        Täydet pojot saat jos et lähde sitä "desinfektiota" edes kauppaamaan mistään mitään tietämättömille homesairaille.

        "Myös sisäilman laatu on syytä tarkistaa".

        Ainakin ennen myrkytyksiä homeentappoja tai otsonointeja vaikka kuinka homekusettajat tai isännöitsijät niin yrittäisivät.


    • Mummo Ankka

      Asuntomme eteisen alta tihkutti vesiputki, joka oli aspestieristeellä. Aspestieriste kastui ja kosteus nousi putken eristeen myötä eteisen seinälle. Seinä kupruili ja silloin vaurio selvisi. Isännöitsiä oli kyllä heti selvillä mitä pitää tehdä. Lattia kaivettiin auki, jonka jälkeen aspestimiehet tietysti tekivät oman osansa. Kuivuri pörräsi eteisessä ainakin 3 viikkoa. Toista kuukautta jouduin muualla asumaan. Ainoastaan kotivakuutuksen kanssa meinasi tulla vääntöä, kun heille piti dokumentoida tarkasti mistä vaurio johtui. Kun asiat tehdään ammattitaitoisesti, niin ei jää mietityttämään, että onko kaikki kunnossa. ; ) Onneksi olin myös vajaa vuosi aiemmin teettänyt kosteusmittauksen asuntooni, joten minulla oli myös näyttöä siitä jo aluksi, että vaurio on syntynyt aika vastikään. Ammattimiehen kosteusmittaus kannattaa teettää myös oman mielenkiinnon vuoksi, eikä se maksa kovin paljon.

    • Sama laki kikilla

      Pidä puolesi. Ota kunnan terveystarkastajaan yhteys, terveystarkastaja vaatii taloyhtiön sakon uhalla korjaamaan.

      Helppoa se ei ole koska olet yksinhuoltaja. Tällaisissa tapauksissa yksinhuoltajiin kohdistuva rasismi nousee valitettavan usein valloilleen. Itse olen ollut samassa tilanteessa. Homevaurio on nyt korjattu ja isännöitsijä nosti kanteen että minun pitäisi maksaa remontti. En maksa kun ei minulle kuulu. Käräjille mennään ja nyt taloyhtiö joutuu lisäksi maksamaan oikeudenkäyntikulut.

      Isännöitsijän miehuus ei kestänyt että yksin perhettä pyörittävä nainen tietää asioista enemmän kuin hän, joten hän levittelee nyt pitkin taloyhtiötä valheita että yrittäisin varastaa toisten rahoja. Eli seuraavaksi hänelle lävähtää kunnianloukkaussyyte.

      Toki homma on sama jos naapurissasi on samanlainen ongelma, niin taloyhtiö korvaa yhteisvastuullisesti myös sen. Se on osakeasumisen perusajatus. Rakenteista vastataan yhteisvastuullisesti. Jos se ei jollekin sovi, niin on syytä muuttaa omakotilaloon. Kenenkään ei ole pakko asua as oy muotoisessa yhtiössä.

    • käytössä2
    • pikkuhiiri

      Kosteusvaurion hoito kuuluu kokonaisuudessaan yhtiölle, rakenteiden purku, kuivaus, kylpyhuoneissa vedeneristys ja uudelleen pinnoitus, laatat, tapetit ym. Ja valvontakulut. Yhtiö voi sitten hakea korvauksia yhtiön vakuutuksista. Osakas osallistuu hoito- ja rahoitusvastikkeina yhtiön hoitoon. Esim. jos näissä tapauksissa yhtiö joutuu ottamaan lainaa korjatakseen kosteusvaurioita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      17
      4056
    2. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      184
      2449
    3. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      73
      1597
    4. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      1167
    5. Onko muita oman polkunsa kulkijoita

      Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella
      Iisalmi
      23
      1127
    6. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      894
    7. Toivoisin etten jännittäisi

      niin kauheasti. Hassua tässä on se, että en varmaan olisi niin ihastunut sinuun, jos et olisi niin älykäs, ja henkisesti
      Ikävä
      42
      892
    8. Junan kylkeen autolla

      Miten helevetissä voi ajaa auton junan kylkeen?? Puhelinta hivelöity kenties!!? Koirat vielä kyydissä on käsittämätöntä
      Pyhäjärvi
      74
      863
    9. Mikä älykkäissä naisissa pelottaa?

      Miksei heitä uskalla lähestyä?
      Ikävä
      103
      845
    10. Oletko päättänyt

      Jo varmasti että ensi vuonna keräät rohkeutesi ja sanot tunteesi vai et? Sitä odottaessa ja toivoessa
      Ikävä
      72
      810
    Aihe