Taloyhtiön vastuu?

yh äippä

Paljastui tuossa tapettien vaihdon yhteydessä homevaurio pesuhuoneen ja makuuhuoneen väliseinästä tarkemmin tutkittiin seinän sisälle niin siellä oli vuotanut viemäriputki yläkerran asunnosta. Noh isännöitsijä kävi mittaileen kosteuksia ja toi rakennuskuivurin paikalle puhaltamaan pariksi päiväksi nyt kulunut noin vuosi tapahtuneesta uudet tapetit alkaneet tummumaan asunnossa homeen hajua ja taloyhtiön hallitus ilmoittanut että meidän on omasta kukkarosta maksettava kuivaus ja homeen poisto jos jotain löytyy koska vakuutus ei korvaa elikkäs meneeköhän tämä nyt ihan kaikkien lakien ja asetusten mukaan kun itse alkuperäinen vika ei ole meidän aiheuttama jotain neuvoja?

16

2571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • swind

      Pieleen meni, jo heti alusta alkaen. Toivottavasti se viemäriputki edes tuli korjattua.
      Kosteuskartoitus kannattaa teettää ammattilaisilla, heiltä saa kosteuskartoitusraportin ja suunnitelman siitä miten kuivaus tulee tehdä, ja tekevät tietenkin myös kuivauksen tilauksesta.
      Ei sillä teidän isännöitsijällä kuitenkaan kunnon mittareita ollut, joku kämänen pintakosteusmittari varmaankin, hitonmoisen vastuun uskaltaa itselleen ottaa.
      Jos se kuvuri todella oli vain pari päivää, niin taatusti jäi rakenteet kosteiksi, tai oikeastaan ne taisi jäädä märäksi.
      Tuota, pistäkää vaihtoon sekä isännöitsijä että hallitus, molemmat pihalla töistään kuin lumiukot.
      Taloyhtiön rakenteissa oleva vika on aina taloyhtiön vastuulla, sillä kele mitään tekemistä ole korvaako vakuutus vai ei. Taloyhtiö korjaa ja maksaa. Jos sen vian on joku aiheuttanut tahallaan, tai tuottamuksellisesti, niin taloyhtiö voi periä kulujaan häneltä.
      Siis: Vastuu ja korjausvelvollisuus on taloyhtiöllä, ja jos joudut menemään oikeuteen, niin ne joutuu todennäköisesti maksamaan vielä sinun oikeuskulusikin.
      Hitto että oon kypsynyt näihin tahvoihin, jotka haluaa päästä pätemään taloyhtiön hallitukseen, mutta eivät osaa mitään, eivätkä viitsi ottaa selvää.

      • Seuraavaksi

        jos vielä tilaa jonkun kuivan kuivaajan sinne duuniin niin hyvin menee.

        Kastuneet ja homehtuneet materiaalit on poistettava mekaanisesti. Älä päästä asuntoosi ketään biosidi "homeentappajaa". Voit sairastua peruuttamattomasti.

        Lue vaikka tuosta:
        "Voidaanko homevaurio korjata kemiallisesti ilman rakenteiden avausta?

        Mikään viranomaisohje ei suosittele kosteusvauriomikrobien kasvustojen jättämistä paikoilleen. Vesihöyryn ja erilaisten kemikaalien ruiskuttaminen rakenteisiin ei ole ratkaisu homeaongelmaan vaan rakenteet tulisi aina avata ja poistaa mikrobeilla saastunut materiaali. Kasvustojen kemiallinen käsittely voi johtaa entistä vakavampiin terveysongelmiin. Myöskään pelkkä kuivaus tai kuumennus ei ole homekorjaus. Kuivat ja kuolleetkin itiöt ovat terveydelle haitallisia. Huolellisen korjauksen jälkeen on vielä huolehdittava jälkisiivouksesta, jossa pinnoille laskeutunut pöly poistetaan mekaanisesti".
        http://indooraid.com/?page_id=86


    • besserwisser

      ekaks poistetaan kaikki pilaantunut materiaali seinistä,sekä lattiasta.laminaatti,muovimatto.yms,sen jälkeen rouhitaan tasoite pois betoniin asti.sen jälkeen mekaaninen kuivaus,vähintään 2 vko.jonka jälkeen suoritetaan mittaus.taloyhtiö maksaa.

      • .

        Taloyhtiö eli asukkaat maksaa.


      • Rakennusmestari1962

        Kyllä, ensin kaiken saastuneen materiaalin poisto ja kuivausaika juurikin VÄHINTÄÄN tuo 2 viikkoa KUNNON TEOLLISUUSKUIVAIMELLA.

        Ja sen jälkeen pätevät mittaukset ennenkuin remontoidaan uudestaan asumiskelpoiseksi.

        Välillä on pitänyt kuivattaa jopa 6 viikkoa näitä kohteita.

        Jotkut homeet ovat hengenvaarallisia ja saastuttavat jopa muovin, vaikka maallikko ei sitä heti uskoisi.


      • Rakennusmestari1962
        Rakennusmestari1962 kirjoitti:

        Kyllä, ensin kaiken saastuneen materiaalin poisto ja kuivausaika juurikin VÄHINTÄÄN tuo 2 viikkoa KUNNON TEOLLISUUSKUIVAIMELLA.

        Ja sen jälkeen pätevät mittaukset ennenkuin remontoidaan uudestaan asumiskelpoiseksi.

        Välillä on pitänyt kuivattaa jopa 6 viikkoa näitä kohteita.

        Jotkut homeet ovat hengenvaarallisia ja saastuttavat jopa muovin, vaikka maallikko ei sitä heti uskoisi.

        Ja vastuu on taloyhtiön. Taloyhtiö voi toki koettaa periä sitten osia kustannuksista tältä epäpätevältä isännöitsijältä, joka on aiheuttanut tilanteen pahenemisen.

        Tällaiset remontit maksavat kuitenkin kymmeniä tuhansia euroja kunnolla tehtynä, jopa 50,000e tai yli kuluu usein kun joudutaan purkamaan / uusimaan välillä koko kylpyhuone ja saastunut seinä.

        Näitä ei kannata kevyesti lupautua itse makselemaan.


    • mies ja vaimo

      Haasta oikeuteen niin sillä menee vetelät housuun. Meille ihan saman lailla kävi ja taloyhtiö joutuu maksamaan. Isännöitsija eiole mikään asiantuntija et osaa korjata homevaurioita et sun pitää hommata ammattilaiset paikalle hoitamaan homman. Isännöitsijä pahanetaa vaan sita tilannetta usein.

      • ammattilainen

        Kuten edellä on jo moneen kertaan todettu, taloyhtiö on vastuussa. MUTTA, älä tilaa mitään toimenpiteitä omiin nimiisi, kuinn vasta pakon edessä. Perusperiaate kaikessa on, että tilaaja maksaa. Jos/kun taloyhtiö ei maksa näitä kuluja sinulle, joudut hakemaan ne oikeusteitse ja siellä todistamaan tehneesi ensin kaikkesi, jotta taloyhtiö korjaisi asian.


    • hallituksen puhemiäs

      Nyt kiireesti esittämään isännöitsijälle että olette sairastuneet homeesta.Viemäriputket kuuluvat taloyhtiölle ja esm kuntayhtymän terveystarkastajan kutsuminen paikalle saa kummasti liikettä asioihin.

    • Resolution

      Eli taloyhtiö maksaa tapauksessasi kaikki kulut, ja palauttaa huoneistoon alkuperäistä vastanneen tason. Jos taloyhtiölläsi on tili kuralla, peritään yleensä (sopimuksen mukaan) ylimääräinen (tai kaksi) yhtiövastike kaikilta talon asukkailta. Taloyhtiön tulisi hoitaa kaikki asiaan liittyvä aina kosteuden kartoittamisesta ammattilaisella, remontointiin.

      Kaikki tuhoutunut, eli homeessa olevat pinnat on purettava pois ja kuivattava. Myös sisäilman laatu on syytä tarkistaa. Huoneiston kuivaus sille parhaalla menetelmällä (myös sähkökulut maksaa talonyhtiö). Ja kaikki tämä tehdään ammattilaisen toimesta. Kannattaa katsoa, että työt tehdään kunnolla.

      Vesivahinko kuuluu aina rakenteiden osalta talonyhtiölle. Koska olet asiasta jo aiemmin isännöitsijälle ilmoittanut, on vastuu kokonaan hänen. Voit mahdollisesti hakea myös korvausta mahdollisista terveyshaitoista. Vuodon lähde on myös hyvä tutkia.

      Osa vakuutusyhtiöistä (kotivakuutuksesta riippuen) tarjoaa mahdollisuutta myös sijaiskotiin/hotelliin. Tätä mahdollisuutta kannattaa myös tutkia.

      Älä siis maksa mitään. Jos isännöitsijä ei suostu yhteistyöhön, ota yhteyttä johonkin lakimieheen tms. ja haasta oikeuteen. Tulee vaan isännöitsijälle vielä kalliimmaksi, kun tässä tapauksessa asiassa ei ole mitään epäselvyyttä. Luultavasti vastuu vain siirtyisi vielä enemmän isännöitsijän niskoille, kun lyötäisiin faktat pöytään. Periaatteessa, jos tilanne on pahentunut isännöitsijän käynnistä, on isännöitsijän maksettava vahingon pahentumisesta aiheutuneet kustannukset. Isännöitsijä on tässä laiminlyönyt velvollisuuksiaan.

      Meillä oli aikanaan vastaava tapaus, ja saatiin homma sujumaan lopulta ihan asiallisesti. Meillä siis rakennevirhe viemärikannen patoamisessa, jolloin vesi vuoti alempaan kerrokseen. On ollut sama vika tässä vuosien saatossa useassa asunnossa. Taloyhtiön vakuutus ei tätä kuitenkaan korvannut (putket vanhat), joten taloyhtiön pussista meni.

      • Olet ammattilainen

        ja ihan OK. JES!

        No niin nyt alkaa jo kuulostamaan hyvältä kun olit jättänyt sen "homeentapon" tai "biosiidimyrkytyksen" pois. Onhan täällä järkevääkin porukkaa "homeremppoja" suunnittelemassa.

        Täydet pojot saat jos et lähde sitä "desinfektiota" edes kauppaamaan mistään mitään tietämättömille homesairaille.

        "Myös sisäilman laatu on syytä tarkistaa".

        Ainakin ennen myrkytyksiä homeentappoja tai otsonointeja vaikka kuinka homekusettajat tai isännöitsijät niin yrittäisivät.


    • Mummo Ankka

      Asuntomme eteisen alta tihkutti vesiputki, joka oli aspestieristeellä. Aspestieriste kastui ja kosteus nousi putken eristeen myötä eteisen seinälle. Seinä kupruili ja silloin vaurio selvisi. Isännöitsiä oli kyllä heti selvillä mitä pitää tehdä. Lattia kaivettiin auki, jonka jälkeen aspestimiehet tietysti tekivät oman osansa. Kuivuri pörräsi eteisessä ainakin 3 viikkoa. Toista kuukautta jouduin muualla asumaan. Ainoastaan kotivakuutuksen kanssa meinasi tulla vääntöä, kun heille piti dokumentoida tarkasti mistä vaurio johtui. Kun asiat tehdään ammattitaitoisesti, niin ei jää mietityttämään, että onko kaikki kunnossa. ; ) Onneksi olin myös vajaa vuosi aiemmin teettänyt kosteusmittauksen asuntooni, joten minulla oli myös näyttöä siitä jo aluksi, että vaurio on syntynyt aika vastikään. Ammattimiehen kosteusmittaus kannattaa teettää myös oman mielenkiinnon vuoksi, eikä se maksa kovin paljon.

    • Sama laki kikilla

      Pidä puolesi. Ota kunnan terveystarkastajaan yhteys, terveystarkastaja vaatii taloyhtiön sakon uhalla korjaamaan.

      Helppoa se ei ole koska olet yksinhuoltaja. Tällaisissa tapauksissa yksinhuoltajiin kohdistuva rasismi nousee valitettavan usein valloilleen. Itse olen ollut samassa tilanteessa. Homevaurio on nyt korjattu ja isännöitsijä nosti kanteen että minun pitäisi maksaa remontti. En maksa kun ei minulle kuulu. Käräjille mennään ja nyt taloyhtiö joutuu lisäksi maksamaan oikeudenkäyntikulut.

      Isännöitsijän miehuus ei kestänyt että yksin perhettä pyörittävä nainen tietää asioista enemmän kuin hän, joten hän levittelee nyt pitkin taloyhtiötä valheita että yrittäisin varastaa toisten rahoja. Eli seuraavaksi hänelle lävähtää kunnianloukkaussyyte.

      Toki homma on sama jos naapurissasi on samanlainen ongelma, niin taloyhtiö korvaa yhteisvastuullisesti myös sen. Se on osakeasumisen perusajatus. Rakenteista vastataan yhteisvastuullisesti. Jos se ei jollekin sovi, niin on syytä muuttaa omakotilaloon. Kenenkään ei ole pakko asua as oy muotoisessa yhtiössä.

    • käytössä2
    • pikkuhiiri

      Kosteusvaurion hoito kuuluu kokonaisuudessaan yhtiölle, rakenteiden purku, kuivaus, kylpyhuoneissa vedeneristys ja uudelleen pinnoitus, laatat, tapetit ym. Ja valvontakulut. Yhtiö voi sitten hakea korvauksia yhtiön vakuutuksista. Osakas osallistuu hoito- ja rahoitusvastikkeina yhtiön hoitoon. Esim. jos näissä tapauksissa yhtiö joutuu ottamaan lainaa korjatakseen kosteusvaurioita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1639
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      25
      1401
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1109
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1072
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      6
      1071
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      3
      964
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      954
    8. 5
      945
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      942
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      934
    Aihe