Suomenlapinkoiran turkki

marii

Hei!
Olen harkinnut Suomenlapinkoiran hankkimista. Ainoa asia mikä askarruttaa on sen turkki, koska tykkäisin mieluummin hillitystä turkista kuin tosi pörröisestä ja tuuheasta turkista. Huomaako sen jo pennusta pitäen millainen turkki sille kasvaa?

8

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • möhkispöhkis

      Paimensukuisessa on ehkä enemmän työtä, mutta niillä on yleisemmin myöskin vaatimattomampi turkki.
      Minusta pslk:t ovat nätimpiä, koska niitten selkäkin on sellainen pitemmän mallinen yleisesti ottaen.

    • Porotus82

      Kyllä pennusta voi huomata millainen turkki koiralle tulee (ainakin jos siitä tulee valtava). Kasvattajat pystyvät jonkin verran siitä sanomaan että millainen turkki tulee kenellekin. Myös pentujen emää ja isää katsomalla (ja niiden edellisiä pentueita, tai niiden vanhempia) näkee suunnilleen millaiset turkit pennut saa.

      Paimensukuisilla tosiaan on vähän hillitympi turkki eikä niin pysty turkki. Ne tosiaan voivat olla hieman eri luonteisia kuin hieman seurakoiramaiseksi mennyt normi lapinkoira, mutta kyllä ihan normaalilinjaisesta suomenlapinkoirastakin löytyy niitä hankalampia, ja viettisempiä.

      • epänormaali yleisin

        "Ne tosiaan voivat olla hieman eri luonteisia kuin hieman seurakoiramaiseksi mennyt normi lapinkoira, mutta kyllä ihan normaalilinjaisesta suomenlapinkoirastakin löytyy niitä hankalampia, ja viettisempiä."

        Paimensukuinen, ylijalostamaton lapinkoira on paljon normaalimpi lapinkoira kuin sohvaperunamaiseksi jalostettu näyttelylapinkoira. Eli jos haluaa normaalin lapinkoiran, niin kannattaa hankkia paimensukuinen, sillä se ollaan säilytetty alkukantaisempana kuin tämä valtavan suosittu näyttelymuunnos. Alkuperäinen on normaalein.

        Onko aloittaja harkinnut koskaan lapinporokoiraa, islanninlammaskoiraa, länsigöötanmaanpystykorvaa, ruotsinlapinkoiraa tai buhundia, eli jotain lyhytkarvaisempaa pohjoismaista paimenpystykorvaa? Samoine käyttötarkoituksineen ja samalta pallonpuoliskolta kotoisin olevina nuo rodut eivät luonteiltaan, terveystiloiltaan ja ulkomuodoiltaan kauheasti toisistaan eroa.


    • möhkispöhkis

      En suosittele lapinporokoiraa ainakaan vasta-alkajalle, siinä on taas vielä enemmän työtä kuin paimensukuisessa lapinkoirassa. Itse otin porokoiran, kun koirista oli kokemusta aikaisemmin n. 10 vuoden ajanjaksolta ja kovalla työllä sain siitä koulutettua yhteiskuntakelpoisen yksilön.
      Tullessaan pentuna meille, tuo oli oikea villipeto, kävi suoraan kiinni ihoon ja teki lapsilleni verinaarmut ja ihan kunnon pistojäljet käsiin ja pohkeisiin.

      Ainakin porokoirissa on myös pitkäturkkista yksilöä, joka kuitenkin on jo pentulaatikossa havaittavissa. Ja on harvinaisempi turkkimuunnos muutenkin.

      • narttu alkajalle

        Urosporokoirat vaikuttavat ärhäköiltä narttuihin verrattua, samoin suomenlapinkoirien kohdalla, olen huomannut. Hommaa sitten minkä lappalaiskoiran hyvänsä, niin narttua suosittelen ensimmäiseksi koiraksi.


    • marii

      Kiitos vastauksista! :)

      Kieltämättä tuo paimensukuinen rupesi kiinnostamaan enemmän kun katselin kuvia siitä ja otin vähän selvää sen luonteesta. Se tuntuisi olevan enemmän minun makuuni :)

    • Porotus82

      Täytyy juu sanoa että lapinporokoiraa ei kannata ottaa, jollei ole tietoa koirien käyttäytymisestä paljon ja ole kiinnostunut käyttämään paljon aikaa porokoiran kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen.

      Lapinkoiran katsoisin helpommaksi, mutta ei aina ole niinkään. Kannattaa ottaa narttulapinkoira, saattaa olla helpompi.

      Paimensukuisella lapinkoiralla on ehkä vahvempi paimenvietti, ja on itsenäisempi työssään (enemmän samankaltainen lapinporokoiran kanssa ehkäpä). Joten siinä saattaa olla enemmän työtä.

      Lapinkoiraa ottaessa kannattaa ottaa huomioon, että se pitää myös kouluttaa mielestäni kohtuullisesti ja sille pitää tarjota tarpeeksi aktivointia (varsinkin parin ensimmäisen vuoden aikana), koska sekin on työkoira pohjimmiltaan.

      • todella...

        Urossuomenlapinkoirat taitavat olla keskimäärin jopa haastavampia kuin narttulapinporokoirat. Sukupuolileima on lappalaiskoirille selvä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe