Siivoustyön tekijöiden terveys?

kibux

Erilainen kysymys välillä, kun noita monenmoisia särkyjä ja kipuja alkaa kropassa tuntumaan 15 vuoden siivoustyörupeaman jälkeen. Minkälaisia terveydellisiä haittoja olette saaneet, pystyttekö yhä työskentelemään vai reistaako niin paljon, että pitkällä sairauslomalla/eläkkeellä? Vähäsen on oma motivaatio alkanut laskemaan, jos täytyy yrittää särkylääkkeillä jaksaa tätä työtä eläkeikään asti. Kiitti vastauksista.

17

4312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muistakaa ergonomia!

      Minulla on 6 vuotta siivoustöitä takana, monta edessä.... ja kroppa ei ole siivoustyön takia "rempallaan". Siivoojan työssä on nimenomaan tärkeätä muistaa oikea ergonomia ihan joka ikinen hetki. Pienikin väärä asento monta kertaa päivässä taikka mopin varren väärä pituus (liian lyhyt tai liian pitkä) aiheuttaa pitkässä ajan jaksossa juurikin noita särkyjä, kipuja, kulumia, jomotuksia yms yms! Myöskin on hyvä muistaa työturvallisuus: suojakäsineet yms, tarvittaessa (kohteen turvallisuusvaatimuksien perusteella) turvakengät, suojalasit jne... ettei satu työtapaturmia.

      Minun kropan rempa-osasto (varsinkin jälkaterät) ovat muualta hankittuja (ne "rakkaat" harrastukset) :D

    • laillistettu orjuus?

      Ihan hyvä huomautus, mutta ei yli 50 vuotiaan jaksamista voi suoraan verrata esim. 30 vuotiaan työntekoon.
      Ei niitä ergonomia- ym. välinetietouksia ole ollut 15 vuotta sitten. Eri aikakausina on työtä tehty eri tavoin ja eri välineillä ja aina omana aikankautenaan kutakin tapaa työskennellä on pidetty juuri o0ikeana ja sopivana.
      Itse olen yli 10 vuotta siivonnut, yli 50 vuotias ja kyllä sitä kremppaa alkaa tulemaan vaikka kuinka työskentelisi ergonomisesti.
      Välillä tuntuu kovalta jaksamisen kanssa ja osasairauspäivärahaakin on ehdotettu, mutta on jo muutenkin pieni palkkka niin siirtymällä osa-aikaiseen työhön ja vielä pienenpienelle osittaiselle kelalta tulevalle korvaukselle niin nälkäkuolema jo uhkaisi.
      Pakko vaan punnertaa ja jaksaa...
      Jaksamista sinulle kibux...

    • kipux

      Kiitos "laillistettu orjuus", näinhän se on.. aikoinaan vielä vesiä kannettiin mukana siivousvaunuissa ja säätöjäkään ei varsissa ollut. Olen samaa mieltä siitä, että ikä tuo mukanaan ongelmia, vaikka se ergonomia on mullakin ihan varmasti hanskassa. Varmaankin nämä nykyajan mitoitusten tiukentaminen ja siitä seuraava stressikin vaikuttaa. Olkapäätä on leikattu, tenniskyynärpää vaivaa jne. ja todellakin tullut viime aikoina mieleen useasti, se, että varmaan löytyisi muutakin työtä - toisaalta tämä siivoustyö kun on tuntunut tähän asti "omalta alalta". Täytyy yrittää vielä pakertaa lottovoittoa haaveillessa. Jaksamista kaikille siivousalalla työskenteleville.

    • Drink, water

      Kertokaapa te käsien kanssa oireilevat, millä helpotatte.... Osa työstä kun on hyvin perinteisesti.
      Sit on niitäkin paikkoja joissa remontti koitetaan korvata siivouksella. Kauhee jynssäys, ja riskipelillä aineet- mutta silti paljon käsityötä.
      Itsellä on oletus, ettei 50-vuotispäiviä tässä ammatissa ollen koe. Mikroliinaa ei aina saa nihkeäksi, ja kipu "lyö" rankempina aikoina läpi ranteesta, toisessa taas peukalo särisee ja puutuilee.
      Ei jelppiä hieronnoista, yms.
      Meillä ei voi tehdä niin, että kannettais kostutettuja... tietyissä kohteissa toimii, kun siellä äärellään saa viritellä, mutta kiertävässä työssä on toisin. Kohteista ei aina tiedä, mitä kaikkee pitää olla, arsenaali mukaan kuiviltaan, ja asiakkaat ei usko puhdasta tulevan, jos ollenkaan ei veden kans läträttäis.
      On yriteety valistaa varovasti.

      • Flitiga Lisa

        Juuri noista ranteiden kiertoliikkeistä pitäisi päästä eroon, mutta minkäs teet, kun vedetöntä siivousta ei voi joka paikassa harrastaa. Ranneystävällisiä menetelmiä ovat esim. Swiffer-pölyhuiskat ja staattiset liinat, mutta miten "myydä" kevyt siivousmenetelmä asiakkaalle, onkin toinen juttu. Jouduin siirtymään osa-aikatyöhön rannevaivojen vuoksi ja ammatinvaihto on edessä (ikää kohta 50). Ranteille on jumppaliikkeitä, joista saattaa olla apua. Itse hoidan rannekipuja Felden-geelillä ja ArthroBalans -tableteilla, tarvitessa särkylääkekuurilla. Olisi parempi, jos vaivat voisi ehkäistä ennalta, mutta ainakin kotisiivouksia on vaikea tehdä ergonomisesti. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta: "Kodin puhtaus palveluna" sekä TTS Tutkimuksen "Ammatillisen kotisiivouksen hyviä käytäntöjä ja kehittämistarpeita". (Tarkemmat tiedot googlettamalla, löytyvät ainakin pk-seudun kirjastoista.)


      • Anonyymi
        Flitiga Lisa kirjoitti:

        Juuri noista ranteiden kiertoliikkeistä pitäisi päästä eroon, mutta minkäs teet, kun vedetöntä siivousta ei voi joka paikassa harrastaa. Ranneystävällisiä menetelmiä ovat esim. Swiffer-pölyhuiskat ja staattiset liinat, mutta miten "myydä" kevyt siivousmenetelmä asiakkaalle, onkin toinen juttu. Jouduin siirtymään osa-aikatyöhön rannevaivojen vuoksi ja ammatinvaihto on edessä (ikää kohta 50). Ranteille on jumppaliikkeitä, joista saattaa olla apua. Itse hoidan rannekipuja Felden-geelillä ja ArthroBalans -tableteilla, tarvitessa särkylääkekuurilla. Olisi parempi, jos vaivat voisi ehkäistä ennalta, mutta ainakin kotisiivouksia on vaikea tehdä ergonomisesti. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta: "Kodin puhtaus palveluna" sekä TTS Tutkimuksen "Ammatillisen kotisiivouksen hyviä käytäntöjä ja kehittämistarpeita". (Tarkemmat tiedot googlettamalla, löytyvät ainakin pk-seudun kirjastoista.)

        Olen nuorempana tehnyt maatalousalan töitä,nyt uusiikäytössä ollut lähes kymmenen vuotta siivoojana. Monenlaisia kohteita. Mutta joka kohteessa se sama ajattelumalli,kuusta ja hinkuttaa pitää,jos mielii palkan ansaita. Nykyään teen paria kohdetta joissa kyllä likatyyppi on vähän raskaampaa sarjaa. Viimeisin riesake on ollut kyynärpää. Ja jalkaterät kyllä muistavat jokaisen työvuoron- askelta tulee. Monessa muussa ammatissa,vähemmän.
        Ois kiva,kun siivooja saisi huristella pitkin kohteen isointa tilaa,jollain huristeluvehkeellä milloin tarpeen toiseen päähän äkkiä. Ja ois sekin kiva,kun työn tekemät vaivat saisi hoitaa,mutta? Töihin siirrä. Eijoo äkkiä ketään. Joopa joo. Jonossa luulis olevan. Hyvin jo joutaisi loppua,kropan kiusaaminen.


    • kohta loppuu

      Minulla puutui kädet, olin 25v kerroshoitajana hotellissa, se tuli sänkyjen pettaamisesta suurin osa noin 30 sänkyä päivässä, kylppärin lattiat kontaten jatkuvaa imurointia.
      Vaihdoin toiseen siivouskohteeseen ja nyt kun on paremmat välineet, mulla ei ole ollut mitään vaivoja, olen siivonnut 40v ja kohta pääsen eläkkeelle.

    • nuori romu

      Kertokaapa, miten noudatetaan ergonomiaa, kun kannetaan ulos roskakatoksille jätesäkkejä, biojätteitä, keräyspaperia ja pahveja (noh, pahvit on aika keveitä).

      Siis miten ihmeessä ne kannetaan ergonomisesti, niin ettei niskat ja hartiat jännity? Vartaloa vastenhan ei saisi kantaa, koska pussissa voi olla aina jotain terävää. Itse kannan nykyisissä kohteissani kaikki 2. kerroksesta portaita alas, hissiä ei ole. Ovia (osan oltava aina lukossa) matkalla on monta. Ulkona vielä on matkaa roskakatoksiin.

      Pienemmissä erissä jos veisi, niin pusseja ja tietenkin askelia ja AIKAA (joka muutenkaan ei riitä) kuluisi niin mahdottomasti.

      Tuohon päälle sitten vielä likapyykkien kanto sellaisessa olkakassissa ensin toiseen rakennukseen ja siellä vielä 2. kerrokseen pyykkihuoneeseen pari-kolme kertaa päivässä, niin johan on niskat jumissa ja kädet kipeänä.

      • monta ihmeellistä...

        Sama juttua olen ihmetellyt. Jätesäkkejä, painavia kiiltäviä mainospaperinippuja, viikon lehdet, joihin kuuluu kaikki hyllyjen siivouksesta kertyneet puhelinluettelot, kansiot, pahvilaatikot ym. normaaliroskat biojätteineen.
        Kaikki on kannettava ja aikaa on vain yhteen reissuun kolmannesta kerroksesta ulos rokakatokseen. Käytössä toki hissi, mutta muutkin käyttävät hissiä eikä kaikki edes sovi kerralla hissiin.
        Välillä hissi jumittaa tai joku muuttokuormantekijä pitää hissiä varattuna lipastoilleen ym. kalustoilleen.
        Kyllä siitä on ergonomia kaukana kun viimein punnertaa raskaita jätekuormia korkean roskiksen reunan yli. Maastaveto vastaa melkoista painonnostosuoritusta.


    • jasmiini

      Itselläni kokopäiväistä siivoustyötä takana yli 20 vuotta.Pahimpina ongelmina olen kokenut henkisen rasituksen kovasta työtahdista johtuen.Loppuunpalamisen vaara siis.Loppuviikosta voi olla niin väsynyt että oli vaikea saada unta koska meni fyysisesti liian väsyneeksi.Toki myöskin kädet ovat olleet vaaravyöhykkeessä kohteissa joissa suurta painepesuria on joutunut tuntikaupalla käyttämään.Erilaisia työtapaturmia on sattunut,ranteiden venähdyksiä,liukastumisia joista erilaisia pieniä vammoja,muutaman kerran lievä aivotärähdys.Erilaisista suojaimista ja työturvallisuuteen tarvittavista välineistä on ollut pulaa,koska työnantaja säästää.Sitten tämä geneettinen taipumus suonikohjuihin,kun ollaan seisomatyössä ja jalkojen päällä paljon.
      Kuntosali ja aktiiviliikunta vapaa-ajalla ovat estäneet pahimmat rempat.Tuki-ja liikuntaelinsairauksilta olen välttynyt.
      Eräs merkittävä terveyteeni vaikuttanut asia on ollut sisäilmaongelmat,työskentelin homeisessa julkisessa rakennuksessa josta sain astman,kun työkohde vaihtui,oireet helpottivat.Mahdollisesti joskus pärjään ilman astmalääkettä.Allergioita ei ollut,tutkimusten mukaan minulla todettiin pelkkä sisä-ilma astma.
      Kuntoilu ja liikunta on tärkeää kun tekee ammattisiivousta.Kuntosali ja uinti ovat hyviä lajeja,venyttely,zumba tai vatsatanssi pitävät paikat liikkuvina .
      En usko olevani sen vaivaisempi kuin muutkaan ikäiseni naiset,on aika luonnollista että jotain iän mukana tulee.Mutta esimerkiksi noita homeisia työpaikkoja ei saisi olla lainkaan ja ne pitäisi lailla kieltää.Sisäilmaongelmista on niin moni sairastunut loppuiäkseen.

    • Anonyymi

      Ranteissa kipua sekä pottuvarpaissa. Terv vasta aloitteleva siivooja.

    • Anonyymi

      Olen ollut alalla vasta pari vuotta. Mitään pysyviä vammoja ei ole mutta jalat ovat polvista alaspäin kipeät loppupäivän. Polvet myös naksuu. Moni pidempään siivoillut on joutunut leikkaukseen. Rupean tekemään lyhyempää päivää kun mahdollista.

    • Anonyymi

      30 vuotta tehnyt tätä työtä. Myöhemmin Laitoshuoltajan Ammattitukinto. Yli 50 v.
      Sanotaan vaikka että selkä rupesi vihoittelemaan ensiksi ja jalkoja pakotti töiden jälkeen. Nivelvaivat ilmestyivät mutta tässä sitä vielä ollaan, niin kauan kun jaksaa. Rakastan tehdä tätä työtä.

    • Anonyymi

      Kroppani olen rikkonut jo hoitajana työskennellessä yli 30 vuotta. Rannehermokanavien pinteet (leikkaus auttoi vain osin), nivelrikko jalkojen ja käsien nivelissä, kaularangan kivuliaat kulumat ja rappeumat.
      Nyt teen siivoustyötä, ikää 58 v.
      Aiemmat kommentit niin totta. Ne raskaat jätesäkit, kannetaan ranteet kipeinä ja sitten nosto korkealle jätesäiliöihin.
      Rappujen kulku raskaiden taakkojen kanssa saa polvet jomottamaan. Jne jne
      Sitten ne kohteiden henkilökunta jotka (naiset) nauttivat nöyryyttävistä kommenteistaan siivoojalle.
      Siivoojilla on ihan paras itsetunto, sen olen huomannut. Tsemppiä meille!

    • Anonyymi

      Selkä mennyt jo kauan sitten, oikea ranne myös vihoittelee.. Polvet alkaneet reistaamaan, varsinkin vasemmassa jalassa ja oikeassa jalassa ollut 6kk plantaarifaskiitti.. Nyt alkanut ihme kipu häntäluun kohdilla.. :( Olen 34v ja tehnyt nyt tätä työtäni vähän päälle 1v.. Aiemmin olin keikkasiivoojana joten silloin oli vähän taukoakin ettei kroppa hajonnut samantien ( selkä tosin vaivannut sieltä asti), mutta nyt vakiduunissa tuntuu että kroppa hajoaa ns. käsiin :( Ei ole itselle edes mikään unelmaduuni niin en tiedä kauanko tätä rääkkiä enää kannattaa.. Ja vielä näin talvella raskaampaa työ.

    • Anonyymi

      Tuki-, ja liikuntaelinjuttuja. Lonkkakipuja. Tenniskyynärpää. Alaselkävaivaa sjoittain oireilevana. Käsikipuja. Joskus on kausi kun tavarat putoilee käsistä.
      Ja hys,ei niistä saa puhua. Myös allergioita,eli vakikohteen jälkeen yleensä vielä seuraava päiväkin,jos on vapaa,saa niistellä ja tukossa välillä. Jos useamman päivää pois,niin oireilu loppuu. Iho: rutikuiva,ärtyy välillä paikoin, kutisee aina. Eräs teollisuuden pesuaine todennäköinen syy. Totta kai käsineitä on,mutta liemet tuppaa töitä tehdessä roiskahtrlemaan välillä vaatteille. Toisessa jalkaterässä ilkeä ihottuma jo vuosia,kengille menee välillä ties mitä.

    • Anonyymi

      Onko kenellekään puhjennut esim. astmaa tässä työssä? Kohteessani on jatkuvasti remontteja menossa ja pölyä sun muuta likaa tulee paljon.. Nieluni on alkanut viime aikoina ärtymään tosi helposti ja nytkin alkoi taas kuiva yskä.. Mietin johtuuko nämä työpaikasta vai jostain muusta.. ://

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1763
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1441
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1242
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1214
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1126
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      889
    7. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      225
      852
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      845
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      785
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe