Villakoiran pennun hoidosta

uuno8+0

Siis olen jotenkin ihan pihalla. Kasvattaja käski ostamaan karstan ja villakoirakamman ja eihän niitä nyt millään heti tarvi ja kun vielä meinataan pitää lyhyessä trimmissä. Pentu vikisee et sitä varmaan sattuu se karsta vaikka ihan muutamin vedoin olen koittanut sitä siihen totuttaa. Et pitääkö mun hakee joku normaali harja? sitte, toi korvakarvojen nyppiminen. Miten tässä opetetaan kun pentu meinaa vängällä singahtaa sylistä pois ja ulisee. Ja nypitäänkö niitä kerralla paljon?

mä hommasin ihan liikaa kamaa näin aluksi. Mulla on kaikki selvityssuihkeista lähtien. Ja ihan paniikissa oon ton kanssa, kun en tiedä, koska mitäkin pitää tehdä ja mille se pentu pitää opettaa nyt heti. pannanki hommasin sellasin klipsin, mut eihän sitä meinaa saada laitettua, kun en uskalla pihalle jättää ilman pantaa ja narua, kun autotie vieressä ja vasta haettu pentu niin pelkään, että karkaa. kasvattaja ei ollut opettanut sitä pannalle/pihalle ollenkaan, joten nyt olen aktiivisesti rynnännyt sen kanssa pihalle, kun se meinaa pissata lehdelle.

Ja oppiiko toi pentu sitten pian ollenkaan karstaan ja hienosti makaamaan kyljellään karstattaessa, jos sitä ei nyt heti ala opettamaan. Musta tuntuu, että mulla on tästä koirasta niin kauheet paineet, etten osaa hoitaa tätä ja että kaikki pitäis just nyt opettaa. aikaahan mulla työttömänä on, vaikka koko päivän puunaisin tätä pentua, mutta esim. tosta korvien nyppimisestä tulee kamala olo, kun se ulisee ja ryntää pois sylistä. Tehtiin eilen niin, että mies piti ja mä koitin nypätä ja annoin sitte jotain herkkua. Mut tuntuu, ettei sieltä mitään lähde irtikään.

Ja toi ruokinta. kasvattaja antoi kahta ja sanoi, että näillä. Olen liottanut nappulat, mut missä vaiheessa aletaan sitte opettaa kuivalle? olen lisäillyt joukkoon väliin sellaista mitä pentu on jo saanut joukossa esim. piimää yms.

en uskalla kasvattajalta kysellä mitään, kun se oli jotenkin muutenkin sellanen, että "kyllähän tää nyt on jo ihan selvä juttu"

Lisäksi pentu syö heinää pihalla ja söisi omat ulosteensaki ja saan koko ajan olla ottamassa tota heinää suusta ulos tai havunneulasia. saako pentu syödä tommosta?

3

2997

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koirkoir

      Ihan rauhassa vaan, ei se puudeli siitä hajoa. :)

      Pennun kanssa täytyy alkaa opetella eri turkinhoitotoimenpiteitä heti. Omani on lyhyessä turkissa myös ja pennun arki täyttyi heti alusta lähtien sillä, että joka päivä/lähes joka päivä pentu oli trimmipöydällä ja harjattavana (itselläni on karsta, mutta en niistä tykkää, joten käytän tavallisen mallista harjaa), 1-2 kertaa viikossa pesin ja kuivasin, trimmasin koneella aika usein (varsinkin naama ja tassut ovat monen kohdalla sellainen, jota täytyy harjoitella PALJON, omani tahtoo edelleen vastustella noita ajaessa ja on kuitenkin kohta 3-vuotias). Myös kynsienleikkuu täytyy opetella ja päätät ylipäänsä heti alussa, että haluatko koiran seisovan pöydällä vai annatko sen istua/maata kun teet turkinhoitotoimenpiteitä. Kun alusta asti on selvä linja sen suhteen, on se koirallekin helpompi oppia.

      Jos haluat, että koira makaa rennosti kyljellään, opetat sen sille. Rimpuilua ei kannata koskaan palkita päästämällä irti, vaan teet sen mitä aiot tehdä ja odotat niin kauan että se rimpuilu loppuu. Nameja ja kehuja runsaasti kehiin!

      Korvakarvojen nyppiminen sattuu enemmän tai vähemmän, alkuun voi opetella ihan vaan sitä, että korviin kosketaan ja ehkä nyppäistään kerran ja palkitaan runsaasti. On olemassa erilaisia pulvereita, jotka helpottavat tuota nyppimistä ja osa taitaa jollain tavalla puuduttaakin. Tuon korvakarvojen nyppimisen kun tekee tarpeeksi usein, niin ei tarvitse kerralla paljoa kiskoa niitä. Kaikille ei edes juuri karvoja sinne kasvakaan. Itse nypin niin, että koiran parkkeeraan pöydällä kainaloon, nostan sillä kädellä myös korvalehteä ja vedän sitä taaksepäin, jotta tuo korvakäytävä avartuu, nipistän karvoista ja terävä nykäisy. Ja muistaa ne namit. Ihan pienellä pennulla ne korvakarvat eivät välttämättä vielä edes irtoa, mutta tuotakin täytyy harjoitella. Meillä palkitaan edelleenkin niistä toimenpiteistä, mistä koira ei tykkää.

      Pennulle vaan panta kaulaan, jotkut totuttelevat hitaasti, mutta meillä on ollut kahden koiran kohdalla taktiikkana ihan vaan se, että panta laitetaan kaulaan ja se siitä (alkuun on ollut helposti kiinnitettävä klipsipanta). Hihnassa opetellaan myös liikkumaan, alkuun kuljin aika paljonkin pennun haluamaan suuntaan, mutta pikkuhiljaa aloin opettaa myös sitä, että kaikkialle ei vain voi mennä. Oma linjani tuohon maastasyömiseen/noukkimiseen on ollut se, että kunhan ei se ei ole mitään vaarallista, senkun mutustelkoon, yleensä on kuitenkin sylkenyt kaiken pihalle jossain vaiheessa. Tuo taktiikka tosin vaatii sitten sitä, että itse tutkii maata ja katsoo, että mitä se koira ottaa suuhunsa. Tosin ulosteen kohdalla on tiukka ei, sitä ei syödä, tosin ei meillä ole sitä haluttu syödäkään (voikohan koiralla olla jokin puutos?). Tietty heinä on meillä varsinaista herkkua, sitä aletaan etsimään heti kun lumet sulaa ja yritetään syödä pitkälle syksyyn, kun heinä on jo kuivunut.

      Koira kyllä oppii sisäsiistiksi kunhan sitä vain ahkerasti kuljettaa ulkona, meillä ei ole ollut koskaan papereita käytössä, vaan pentu on roudattu ulos vähintään tunnin välein, tarvittaessa tiheämminkin. Toinen oppi homman jujun nopeasti, toinen oli varmasti sisäsiisti vasta lähes vuoden ikäisenä.

      Nyt kun pentu on talossa, niin kannattaa alkaa sitä totuttamaan heti kaikkeen mahdolliseen mitä sen elämässä voi tulla vastaan. Lapset, vieraat ihmiset, auto/juna/bussi jne, erilaiset paikat, vilkkaat ympäristöt jne. Tämä vaatii aika tavalla työtä, mutta elämä jatkossa on helpompaa kun koira ei arastele tai pelkää.

      • Koirkoir

        Jotkut syöttävät koiralle aina liotettua nappulaa, jotkut jättävät sen jossain vaiheessa pois (joskus ehkä puolivuotiaana tai vanhempana). Meillä liotettu nappula jäi pois koiran ollessa alle 4kk, koska se ei enää suostunut sitä syömään ja vaihto koviin nappuloihin tapahtui sitten lennossa, samoiten ruokintakerrat tippuivat kolmeen samoihin aikoihin, kun ruoka ei maistunut niin usein. Muistathan, että pieni pentu tarvitsee 3-4 ateriaa päivässä, kerralla ei siis anneta isoa annosta, vaan päivän ruokamäärä jaetaan noille kerroille tasaisesti. Mitä ruokaa annat koiralle? Olisi parempi pysyä yhdessä hyvässä merkissä kuin vaihdella kahden välillä, koiran vatsa ei välttämättä tuollaista kestä. Ruuan mukana voi antaa jauhelihaa, raejuustoa, piimää, erilaisia öljyjä jne. Netistä löytyy runsaasti erilaisia ruokintavinkkejä (itse en nyt oikein kuivaruuasta osaa vinkkejä antaa, sillä koirat ovat olleet raakaruualla jo pitkään, vuoden ikäiseksi saaneet nappuloita ja sitten raakaruokaa, on vähän päässyt unohtumaan).

        Netistä löytyy Villakoirafoorumi, josta löydät varmasti vastauksia monenlaisiin kysymyksiin, jos tuntuu siltä että kasvattajalta ei voi kysyä.

        Pieni puudeli on turkkinsa takia ehkä vähän työläämpi opettaa, mutta lopussa kiitos seisoo. Kunhan vain jaksaa harjoitella, niin elämä koiran kanssa sujuu helpommin. Niin ja kovettaa sydämensä, osassa koirista on draamakuningattaren vikaa ja meteli voi olla huomattava verrattuna toimenpiteeseen. Koira kokeilee kyllä kaikenlaisia keinoja välttääkseen epämiellyttävät tilanteet.


    • animals faktast

      olen itse hankkimassa yhtä koiran pentua villa koiraa mutta en ole tottunut hoitamaan koiraa minua kiinnostaa eniten se että miten niitä hoidetaan ja pestään ruokkimisestä olen jo jotain saanut selville mutta hoito ja pesu on vielä hämärän peitossa en ole varma kuinka montakertaa pitää viedä koiraa ulos vai pitääkö pentua viedä ollenkaan ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1741
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1735
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      114
      1699
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe