HTML5 ja CSS3, miten toimivat?

Jojo888

Näin aloittelijana kyselen, että kuinka HTML5 ja CSS3 toimivat nykyisillä selaimilla, eli kannattaako tehdä/suunnitella sivustoja vielä näiden mukaan?

11

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan hyviä kysymyksiä. Kummastakin voisi kirjoittaa kirjan. No HTML5:stä olenkin jo kirjoittanut: http://www.docendo.fi/tuote/951-0-38137-3

      Täällä Suomi24:ssä tekstin maksimimäärä on 5 000 merkkiä, eikä tänne ehkä muutenkaan kannata kirjoittaa kovin laajaa vastausta. Lyhyt vastaus taas on joko väärä tai ylimalkainen. Tässä se ylimalkainen vastaus:

      Riippuu ihan siitä, mitä piirteitä käytät. Sekä HTML5 että CSS3 sisältää sekä piirteitä, jotka toimivat kuin junan vessa kaikissa selaimissa, että piirteitä, joita yhteenkään selaimeen ei ole toteutettu alkuunkaan. Lisäksi kumpikin on luonnosasteella ja pysyy luonnoksena, joka voi muuttua milloin tahansa, todennäköisesti vuosia – eikä ainakaan CSS3 varsinaisesti valmistu koskaan, koska CSS3 on vain kattonimitys kaikelle, mitä CSS:ssä on CSS 2.1:n lisäksi.

      Melko hyvä yleiskatsaus on http://caniuse.com

      • LukiJa

        Millos kirjasta tulee upgrade / 2. painos?

        BTW. Ihan hyvä kirja. Mukaana voisi olla media jossa monimutkaisempia esimerkkejä, noi simmpelithän kyllä toimii mutta kun niitä alkaa modaamaan niin saattaa huomata olevansa keskellä suota.


      • LukiJa kirjoitti:

        Millos kirjasta tulee upgrade / 2. painos?

        BTW. Ihan hyvä kirja. Mukaana voisi olla media jossa monimutkaisempia esimerkkejä, noi simmpelithän kyllä toimii mutta kun niitä alkaa modaamaan niin saattaa huomata olevansa keskellä suota.

        Jaa-a. Kun tietäisi. Mitään kovin isoa ei ole tapahtunut, joka vaatisi päivittämistä. Mutta tällaiset asiat tuppaavat riippumaan lähinnä siitä, milloin painos alkaa loppua.

        Erilaisia cd:itä on aikoinaan paketoitu kirjoihin mukaan, mutta aika vähän niitä taidetaan käyttää. Laajoja esimerkkejä löytyy yleensä parhaiten netistä, etenkin kun ottaa huomioon, että kiinnostukset ja tarpeet ovat monenlaisia.

        Oikeastaan isoimpia ongelmia on se, että esimerkiksi näyttäviä HTML5-esimerkkejä on paljonkin (tosin niissä usein HTML5-osuus on aika pieni, enemmän demotaan todellisuudessa usein CSS:ää ja skriptikirjastoja), mutta ne ovat liian hienoja – liian laajoja, ja keskitytään näyttämään miten hienosti toimii, sen sijaan, että kerrottaisiin, miten se rakennettiin jne.


    • NoseBeens

      Kannattaa ehdottomasti. Kun kattelet kaikkien "pro" sivutekijöiden omii sivuja ja artikkeleita, nii ihan yleisesti jo tehdään noilla. Moni ei viitti edes ie kasia ottaa huomioon enää yhtään millään lailla. Kaikki kännyt ja tabletit on suvereeneja html viitos ja css kolmos koneita :D.
      HTML5 ja CSS3 toimivat nimenomaan nykyisillä selaimilla moitteetta. Suurennuslasin kans saattaa löytyä jotain vain koodareiden huomaamaa pilkkua jolla ei oikeesti ole vaikutusta yhtään mihinkään ;D.

      • Tuo oli varmaankin trollaus. Yksikään selain ei tue HTML5:tä eikä CSS3:a ”suvereenisti” eli kokonaan. Tämähän ei tietenkään haittaa, kunhan tajuaa, että ei tarvitsekaan, eli että riittää, että se mitä käytetään toimii tarpeeksi hyvin.


    • Ei kannata

      niinkään kiinnittää huomiota, onko joku elementti tai määritys html5 tai css3:a. Kannattaa kokeilla miten mikäkin toimii ja onko joku uusi ominaisuus oikeasti tarpeellinen tekemälläsi sivustolla, etenkin jos selaintuki on puutteellinen. Jos jokin ominaisuus ei toimi näiden muutaman valtavirtaselaimen uusimmalla versiolla, harvemmin sellaista otan käyttöön.

      Viimemmäksi olen itse ottanut käyttöön mm. elementtien kulmien pyöristyksen ja varjot. Aika hyvin tuntuisi pelaavan. IE8:lla ne eivät toimi, mutta johonkinhan se on raja vedettävä. Sinänsä kyllä edelleen teen IE8 fiksauksen (yleensä se ei paljoa lisätyötä vaadi), syystä että paljon on käytössä vielä XP-koneita, johon ei saa asennettua IE8 seuraavia versioita.

      • Kulmien pyöristys on hyvä esimerkki asetuksesta, jota voi mainiosti käyttää, vaikka kaikki selaimet eivät sitä tukisikaan. Maailma ei kaadu siihen, jos kulmat ovatkin teräviä. Sama koskee varjoja (sekä tekstin että elementtien varjoja). Mutta esimerkiksi CSS3:n ruudukot (grid) ovat eri juttu: jos ne eivät toimi, koko taitto menee ihan erilaiseksi kuin on tarkoitus.

        Esimerkiksi kulmien pyöristyksellä on tietysti silloin merkitystä, jos sivuston tilaaja vaatii sitä – kaikille selaimille.


      • CSS[N]
        Yucca kirjoitti:

        Kulmien pyöristys on hyvä esimerkki asetuksesta, jota voi mainiosti käyttää, vaikka kaikki selaimet eivät sitä tukisikaan. Maailma ei kaadu siihen, jos kulmat ovatkin teräviä. Sama koskee varjoja (sekä tekstin että elementtien varjoja). Mutta esimerkiksi CSS3:n ruudukot (grid) ovat eri juttu: jos ne eivät toimi, koko taitto menee ihan erilaiseksi kuin on tarkoitus.

        Esimerkiksi kulmien pyöristyksellä on tietysti silloin merkitystä, jos sivuston tilaaja vaatii sitä – kaikille selaimille.

        Juurikin näin. Myös gradientteja voi käyttää, kun laittaa myös tavallisen taustavärin tai -kuvan ennen gradientteja eli näin:

        background: #vari;
        background: -webkit-linear-gradient(top, #vari1 ,#vari2);
        ... muiden selainten gradientin prefixit ja prefixitön versio


    • mistä tämä puute?

      Kirjastosta en löytänyt yhtään kirjaa joka tietäisi jotakin HTML5:stä. Katsoin myös JavaScript-kirjoja koska tarkoitus olisi piirrellä sillä Canvas-elementtiin.

      • Taitaa olla pieni kirjasto. Esimerkiksi Helsinkin seudun kirjastoista (ks. http://www.helmet.fi) löytyy muutama HTML5-kirja. Niissä on sen verran Canvas APIsta, että piirtämisen alkuun pääsee. Siinä tarvittava JavaScript on aika yksinkertaista, ja sen oppii melkeinpä esimerkeistä, jos ne ovat hyviä


    • 4ebgfccdmyu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4688
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4203
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2785
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      209
      1817
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1357
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1233
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1212
    Aihe