HTML5 ja CSS3, miten toimivat?

Jojo888

Näin aloittelijana kyselen, että kuinka HTML5 ja CSS3 toimivat nykyisillä selaimilla, eli kannattaako tehdä/suunnitella sivustoja vielä näiden mukaan?

11

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan hyviä kysymyksiä. Kummastakin voisi kirjoittaa kirjan. No HTML5:stä olenkin jo kirjoittanut: http://www.docendo.fi/tuote/951-0-38137-3

      Täällä Suomi24:ssä tekstin maksimimäärä on 5 000 merkkiä, eikä tänne ehkä muutenkaan kannata kirjoittaa kovin laajaa vastausta. Lyhyt vastaus taas on joko väärä tai ylimalkainen. Tässä se ylimalkainen vastaus:

      Riippuu ihan siitä, mitä piirteitä käytät. Sekä HTML5 että CSS3 sisältää sekä piirteitä, jotka toimivat kuin junan vessa kaikissa selaimissa, että piirteitä, joita yhteenkään selaimeen ei ole toteutettu alkuunkaan. Lisäksi kumpikin on luonnosasteella ja pysyy luonnoksena, joka voi muuttua milloin tahansa, todennäköisesti vuosia – eikä ainakaan CSS3 varsinaisesti valmistu koskaan, koska CSS3 on vain kattonimitys kaikelle, mitä CSS:ssä on CSS 2.1:n lisäksi.

      Melko hyvä yleiskatsaus on http://caniuse.com

      • LukiJa

        Millos kirjasta tulee upgrade / 2. painos?

        BTW. Ihan hyvä kirja. Mukaana voisi olla media jossa monimutkaisempia esimerkkejä, noi simmpelithän kyllä toimii mutta kun niitä alkaa modaamaan niin saattaa huomata olevansa keskellä suota.


      • LukiJa kirjoitti:

        Millos kirjasta tulee upgrade / 2. painos?

        BTW. Ihan hyvä kirja. Mukaana voisi olla media jossa monimutkaisempia esimerkkejä, noi simmpelithän kyllä toimii mutta kun niitä alkaa modaamaan niin saattaa huomata olevansa keskellä suota.

        Jaa-a. Kun tietäisi. Mitään kovin isoa ei ole tapahtunut, joka vaatisi päivittämistä. Mutta tällaiset asiat tuppaavat riippumaan lähinnä siitä, milloin painos alkaa loppua.

        Erilaisia cd:itä on aikoinaan paketoitu kirjoihin mukaan, mutta aika vähän niitä taidetaan käyttää. Laajoja esimerkkejä löytyy yleensä parhaiten netistä, etenkin kun ottaa huomioon, että kiinnostukset ja tarpeet ovat monenlaisia.

        Oikeastaan isoimpia ongelmia on se, että esimerkiksi näyttäviä HTML5-esimerkkejä on paljonkin (tosin niissä usein HTML5-osuus on aika pieni, enemmän demotaan todellisuudessa usein CSS:ää ja skriptikirjastoja), mutta ne ovat liian hienoja – liian laajoja, ja keskitytään näyttämään miten hienosti toimii, sen sijaan, että kerrottaisiin, miten se rakennettiin jne.


    • NoseBeens

      Kannattaa ehdottomasti. Kun kattelet kaikkien "pro" sivutekijöiden omii sivuja ja artikkeleita, nii ihan yleisesti jo tehdään noilla. Moni ei viitti edes ie kasia ottaa huomioon enää yhtään millään lailla. Kaikki kännyt ja tabletit on suvereeneja html viitos ja css kolmos koneita :D.
      HTML5 ja CSS3 toimivat nimenomaan nykyisillä selaimilla moitteetta. Suurennuslasin kans saattaa löytyä jotain vain koodareiden huomaamaa pilkkua jolla ei oikeesti ole vaikutusta yhtään mihinkään ;D.

      • Tuo oli varmaankin trollaus. Yksikään selain ei tue HTML5:tä eikä CSS3:a ”suvereenisti” eli kokonaan. Tämähän ei tietenkään haittaa, kunhan tajuaa, että ei tarvitsekaan, eli että riittää, että se mitä käytetään toimii tarpeeksi hyvin.


    • Ei kannata

      niinkään kiinnittää huomiota, onko joku elementti tai määritys html5 tai css3:a. Kannattaa kokeilla miten mikäkin toimii ja onko joku uusi ominaisuus oikeasti tarpeellinen tekemälläsi sivustolla, etenkin jos selaintuki on puutteellinen. Jos jokin ominaisuus ei toimi näiden muutaman valtavirtaselaimen uusimmalla versiolla, harvemmin sellaista otan käyttöön.

      Viimemmäksi olen itse ottanut käyttöön mm. elementtien kulmien pyöristyksen ja varjot. Aika hyvin tuntuisi pelaavan. IE8:lla ne eivät toimi, mutta johonkinhan se on raja vedettävä. Sinänsä kyllä edelleen teen IE8 fiksauksen (yleensä se ei paljoa lisätyötä vaadi), syystä että paljon on käytössä vielä XP-koneita, johon ei saa asennettua IE8 seuraavia versioita.

      • Kulmien pyöristys on hyvä esimerkki asetuksesta, jota voi mainiosti käyttää, vaikka kaikki selaimet eivät sitä tukisikaan. Maailma ei kaadu siihen, jos kulmat ovatkin teräviä. Sama koskee varjoja (sekä tekstin että elementtien varjoja). Mutta esimerkiksi CSS3:n ruudukot (grid) ovat eri juttu: jos ne eivät toimi, koko taitto menee ihan erilaiseksi kuin on tarkoitus.

        Esimerkiksi kulmien pyöristyksellä on tietysti silloin merkitystä, jos sivuston tilaaja vaatii sitä – kaikille selaimille.


      • CSS[N]
        Yucca kirjoitti:

        Kulmien pyöristys on hyvä esimerkki asetuksesta, jota voi mainiosti käyttää, vaikka kaikki selaimet eivät sitä tukisikaan. Maailma ei kaadu siihen, jos kulmat ovatkin teräviä. Sama koskee varjoja (sekä tekstin että elementtien varjoja). Mutta esimerkiksi CSS3:n ruudukot (grid) ovat eri juttu: jos ne eivät toimi, koko taitto menee ihan erilaiseksi kuin on tarkoitus.

        Esimerkiksi kulmien pyöristyksellä on tietysti silloin merkitystä, jos sivuston tilaaja vaatii sitä – kaikille selaimille.

        Juurikin näin. Myös gradientteja voi käyttää, kun laittaa myös tavallisen taustavärin tai -kuvan ennen gradientteja eli näin:

        background: #vari;
        background: -webkit-linear-gradient(top, #vari1 ,#vari2);
        ... muiden selainten gradientin prefixit ja prefixitön versio


    • mistä tämä puute?

      Kirjastosta en löytänyt yhtään kirjaa joka tietäisi jotakin HTML5:stä. Katsoin myös JavaScript-kirjoja koska tarkoitus olisi piirrellä sillä Canvas-elementtiin.

      • Taitaa olla pieni kirjasto. Esimerkiksi Helsinkin seudun kirjastoista (ks. http://www.helmet.fi) löytyy muutama HTML5-kirja. Niissä on sen verran Canvas APIsta, että piirtämisen alkuun pääsee. Siinä tarvittava JavaScript on aika yksinkertaista, ja sen oppii melkeinpä esimerkeistä, jos ne ovat hyviä


    • 4ebgfccdmyu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5899
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      514
      3690
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      184
      3512
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2714
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2479
    6. 276
      2116
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1563
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1200
    Aihe