auttakaa! kissani riehuu

riiviökolli

Kissani on 3 kuukauden ikäinen ja hakee huomiota tekemällä tuhmuuksia. kuten raapii sohvaa, menee pieniin rakoihin vaikka kiellän yms. se tietää että saa huomiota heti kun tekee jotain sellaista, että minun on pakko ottaa se pois. jos en huomioi sitä, alkaa naukuminen. se haluaa aina tiskipöydälle jos puuhaan jotain keittiössä ja välillä kun en huomioi sitä esim. niin se alkaa kiivetä minua pitkin. se myös hyökkäilee varpaiden/jalkojen/käsien kimppuun. se on sisäkissa, olen yrittänyt viedä valjaissa ulos mutta sitä vain pelotti. öisin se häiriköi myös hyppimällä sänkyyn, puremalla varpaita ja riehumalla. olen yrittänyt leikittää ennen nukkumaanmenoa, ostanut feliwayta, laittanut vessaan oven taakse, heiluttanut teräskulhoa jossa on kolikoita että se säikähtää mutta mikään ei auta. osaa se olla ihanakin, mutta suurimmaksi osaksi aika riiviö. mikä neuvoksi?

17

1149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ylös ulos & lenkille

      Sitä tympii, sillä on tylsää ja se kaipaa liikuntaa, aktivointia ja virikkeitä.

      Mitäs sitten nyt tehdään? Osaatko päätellä ihan itse vai pitääkö auttaa?

    • Näin menee

      Provo ? Kyllä se siitä rahoittuu kuin ikää kissalle lisää tulee. Mitä kissan tiskipöydällä olo haittaa ?

    • .

      leikitän sitä paljon päivässä, piilottelen nameja ja muuta. ei tarvitse alkaa ilkeäksi? ei se tiskipöydällä olo haittaa, vaan se että jos en nosta sitä sinne niin se alkaa kiivetä minua pitkin ja sitten on koko kroppa ihan naarmuilla.

    • .

      sillä on raapimispuu missä on paljon eri osia, tuommoinen putkilo ja paljon lelujakin. mutta silti leluksi tuntuu kelpaavan mielummin kaikki muu.

    • 55+3

      Joka päivä vähintäin tunnin ulkoilu kissan kanssa. Kyllä se oppii valjasteluun ja tulee rakastamaan valjaissa liikuntaa kunhan vain omistaja vaivautuu kissaansa siihen opettaa ja totuttaa.

      Ulkona energiansa kuluttanut kissa on onnellinen ja tyytyväinen kissa!

    • .

      kai sitä pitää lähteä uudestaan kokeilemaan :) kiitos vinkistä!

    • 19+13

      Tuo on ihan normaalia käytöstä muutaman kuukauden ikäiselle kissalle. Leiki ja ulkoiluta kissaasi, mutta vasta aika kissan varsinaisesti rauhoittaa. Useimmat alkavat jo kaksivuotiaina olla melko rauhallisia (paino sanalla melko) ja saattavat jopa kunnioittaa ihmisen tarvetta nukkua öisin. Joistakin kissoista tulee vanhemmiten jopa liian rauhallisia, jolloin niiden nuoruuden hurjapäisyyttä alkaa oikein kaivata. Minullakin yksi hätähousu tapasi kiivetä farkkuja pitkin tiskipöydälle, jos aamiainen ei sen mielestä ilmestynyt kuppiin tarpeeksi nopeasti. Oli parasta muistaa panna farkut jalkaan heti aamusta, koska kissa kyllä kiipesi paljasta nahkaakin pitkin.

    • Cat1982

      Nuori kissa tarvitsee paljon tekemistä, ja se keksii itse tekemistä kyllä :)

      Sen voin sanoa, että jos laitat sen vessaan yöksi tai päivän aikana, tai suljet sen jonnekin muualle, niin sitten sen jälkeen sitä energiaa on kahta kauheammin. Meille tuli toinen kissoistamme 6kk:n iässä perheestä jossa se just kiipeili joka paikkaan, halusi hirveästi huomiota, riehui, ja omistajat sulkivat sen pitkiksi ajoiksi vessaan tai kissankoppaan. Ja tästä vielä pahempi kierre tuli, kun kissalla oli vielä enemmän energiaa. Meille kun kissa sitten tuli kun aikaisemmat omistajat eivät jaksaneet sitä, niin pentu juoksi pari päivää. Meillä nyt on muitakin eläimiä, niin sai jo niistä aktiviteettiä. Meillä tosin oli vanhempi kissa myös, joka piti aika hyvää kuria pennulle, ja näytti mitä ei saa tehdä ja mitä saa tehdä. Ja vanhemman kissan lähellä tuli olla aina rauhallinen.

      Kissanpennut ovat tuollaisia pentuina, mutta rauhoittuvat kyllä kuukausien mittaan kunhan saavat riehua ja leikkiä mahdollisimman paljon.

      Eli anna kissalle sallittua raavittavaa, esimerkiksi useampi raapimispuu ja kiipeilytelineitä. Leiki kissan kanssa siellä, laita roikkumaan leluja kiipeilytelineeseen, että kiinnostuu leikkimään siellä. Pyri tukkimaan pienet raot joihin et halua että se menee. Jos siitä ei ole haittaa, että se menee pieniin rakoihin, niin anna mennä. Kyllä se pääsee niistä pois.

      Jos kissa kiipeää tiskipöydälle, niin laske se rauhallisesti alas, sen seuraavat 50 kertaa. Ja anna sille jotain muuta tekemistä. Kissallekin voi antaa puuhapelejä tehtäväksi. Eli vaikka kissanruokapahvilaatikko (Latz, tai vastaava), niin laita sinne sisälle jotain namia josta kissa tykkää, ja anna kissan metsästää namit sieltä. Laita pahvilaatikko vaikka tuolin päälle, josta on kiva metsästää.

      Kun se kiipeää sinua pitkin, niin laske se alas, aina uudelleen, ja anna muuta tekemistä. Kannattaa tosiaan olla farkut jalassa, yksi kissanpentu sai aika hyvät jäljet kyllä farkkuihinkin, kun alkoi olla vielä liian iso kiipeämään. Iän mittaan nuo asiat häviää, varsinkin kun et kuitenkaan vahvista noita asioita, eli aina keskeytät tekemisen, ja pistät tekemään jotain muuta.

      Sängyssä nukkuessa kun kissa raapii/puree varpaita, olen yleensä vain suojannut varpaat peitolla, ettei pääse kiinni niihin, ja ollut välittämättä. Yleensä kissa keksii jotain muuta tekemistä jos ei löydä huvitusta sinusta.

      Kissa tarvitsee usein leikkikaverin, eli usein lajitoverin, jolloin se ei tarvitse niin paljon ihmisen huomiota. Silloin kun se on ainoa, niin silloin on ihmisen roolina tehdä enemmän pennun kanssa kaikenlaista. Vaikka telkkaria katsoessa voit heitellä sille jotain kilisevää lelua, tai sitten heilutella sellaista keppiä, jossa on narun päässä lelu.

    • kissa leikkii

      Pentuhan tuo on hyvänen aika.
      Lapsella on lapsen temput. Suihkuta ei toivottuihin paikkoihin sitruunasuihketta.
      Kissan lapsuun on vain kestettävä, kyllä siitä vielä hyvä kissa tulee.

      Kissa on yöeläjä osin ja nukkuu päivällä. Mikäs sen houkuttelevampaa kuin
      peiton alta heiluvat varpaat!

      Ota rennosti. Näitä juttuja on hauska muistella, kun iso aikuinen kisu lötköttää sohvalla.

    • Kissa vauva

      Me saimme viikonloppuna 12 viikkoa vanhan pennun vilkas se on niin kuin kuuluukin, ei ne ihmislapsetkaan kaikkea ymmärrä mitä ei saa tehdä pitää olla johdonmukainen ja kärsivällinen kieltää samat asiat joka kerta kun kisu tekee väärin. Meillä toimii hyvin kun suihkupullosta ruiskasee vettä silloin jos kissa tekee sellaista mitä ei saa,se ei satu ja nyt jo ei tarvitse kun ottaa pullo käteen niin tajuaa tehneensä jotai mitä ei hyväksytä. Meilläkin kisu tuli sänkyyn ja 2 yötä valvottiin sekä nostettiin joka kerta pois, viime yönä nukkui jo yksin kun tein sille lämpimän pesän tuoliin. Pentu kaipaa emon lämpöä aika pitkään ja sitä kannatta yrittää tehdä sille tehoaa nopeasti kun se tuntee olonsa turvalliseksi:)

    • Voi olla....

      No juu pentuhan tuo on vasta :) Tosin saattaa olla, että kysessä on luonteeltaan huomionkipeä kissa. Itselläni on 5-vuotias kolli, joka on äärimmäisen huomionkipeä vielä näin aikuisenakin.

      Jos teen hommia esim. läppärillä, herra saattaa tahallaan istua näppäimistön päälle jos en ole antanut huomiota tarpeeksi. Seuraa ihan joka paikkaan myös esim. vessaan tai jos siivoan nököttää vieressä. Suihkun ajaksi ei pääse mukaan joten jää odottamaan oven ulkopuolelle (ja joskus vielä valittaa kuuluvasti).

      Välillä myös tekee tuhmuuksia jos ei saa huomiota. Ei ole moksiskaan rangaistuksista ja vain kehrää tyytyväisenä saadessaan huomioni. Yleensä heitän kisun siitä hyvästä parvekkeelle tai vessan oven taakse kera tiukan "ei" sanan. On ilmeisesti joko niin kovapäinen tai täys lahopää ettei opi syy-seuraussuhdetta tuhmuuksien ja rangaistuksien välillä.

      Tämä kisu vaatii lisäksi runsaasti ulkoilutusta ja leikitystä ollakseen tyytyväinen ja sekään ei välttämättä riitä. Kova tunkemaan nokkaansa joka paikkaan ja maukuu jos ei tyytyväinen tai haluaa jutella. Eli valitusta joutuu kuuntelemaan joka päivä ja hiljainen hetki yleensä silloin kun se nukkuu.. Kollin rötäle myös nukkuu yöt vieressäni. Aloittaa nukkumisen jalkopäästä ja yön edetessä kipuaa yhä ylemmäs aina pääni viereen.... Ei onneksi pure tai mtn. vaan yleensä "tökkää" merkiksi, että tässä olen ja alkaa kehräämään.

      Joten voi olla, että tuo sinun kisusi tulee olemaan joko hiukan samankaltainen kuin omani tai sitten rauhoittuu aikuistuttuaan niinkuin kissat yleensä. Itselleni jo kasvattaja kertoi, että tällä kisulla on suhteellisen suuri ego verrattuna muihin pentuihin... Hyvin sen rasittavankin kissan kanssa pärjää :) Pidä pää kylmänä ja nauti saamastasi "rakkaudesta". Kaikesta vaivasta huolimatta rakastan kissaani enkä sitä vaihtaisi pois :D

    • riiviökolli

      kiitoksia kaikille vinkeistä! kiva kuulla ettei mulla siis ole mikään erikoistapaus vaan että samanlaista käytöstä on muillakin havaittavissa. toivotaan että se tosta rauhoittuu sitten joskus :) varmasti nautin! osaa se todella ihanakin olla. kiitos kaikille vielä!

    • kissamaailma

      Tervetuloa kissojen maailmaan. Kyllä se siitä rauhoittuu, Niinhän ne vauvatkin tekee, itkee huutaa, haluu syliin ym. ym.

      • ostalelu

        mä en tajuu.siis moni kirjoittelee että kissa ei tottele yms.miksi ottaa lemmikkiä jos se pitäis olla nurkassa paikallaan?mulla on 7 kissaa ja jokainen ollut villi pienenä.eihän eläintä koristeeksi oteta.sama on koiranpennun kanssa.jos häiritsee kissan hyppiminen ja kiipeily osta lelulemmikki.


    • riiviökalli II

      Kissanpennun kanssa ei kannata ihan viimeiseksi illalla leikkiä, sillä se ei tajua, että leikki pitää lopettaa. Jos se nukkujan pelästymään tai reagoimaan, niin se on sille leikin jatkoa. Mikäs sen hauskempaa kuin herättää emäntä/isäntä ja haa, rynnätä sitten pakoon.

      Jos on päivän poissa kotoa, niin pentu todennäköisesti syö ja nukkuu sen ajan. Pikkuisen tekee pahaa, mutta kun ei ole ketään huomauttamassa siitä niin ei se kauaa viitsi. Sillä on julmetusti energiaa siinä vaiheessa, kun omistaja saapuu kotiin. Eikä se todellakaan tajua, että se omistaja voisi olla väsynyt tai haluta tehdä jotain omia askareitaankin. Tai syödä. Se on sille päivän kohokohta ja bileiden aloitushetki, kun saavut kotiin.

      En tiedä ratkaisua ongelmaan. Kattini nukkuu yöt, jos minä olen päivät suunnilleen kotona, mutta voi vene näitä arkipäiviä, jolloin se joutuu olemaan 10 tunnista kellonympärystään yksin. Ja sitten minä raahaudun rättiväsyneenä himaan.

      Juuri tästä syystä en ole ikinä ottanut lemmikkiä, vaikka pidänkin sekä kissoista että koirista. Nyt kuitenkin eräs kissaystävä, juuri sellainen, joka "tietää kissoista kaiken" ja jolla on ollut koko ikänsä kissa tai kaksi tai kymmenen, vakuutti, että kyllä minä tämän yksilön kanssa pärjään.... Se kun on kuulemma niin itsenäinen. Tämä kissa-asiantuntija unohti kuitenkin, että ko. pentu oli itsenäinen suhteessa ihmisiin, mutta se ehti varttua 14-viikkoiseksi oman emonsa ja parin sisarpennun kokoaikaisessa seurassa!

    • mie11

      MEÄ KOLLIL TEHTII KASTRAATIO JA NYT SE LEIKKII JA KIERII KAKKALAATIKOSSAAN ONKO MUILLA SAMOI KOKEMUKSII JA MITÄ TEHÄ ASIALLE VAI MENEEKÖÖ OHI ITELLÄÄ

      • miemyös22

        EI SE MENE OHI. MUTTA KOKEILE OTTAA SE SÄNKYYN VIEREEN NUKKUMAAN NOIDEN KIERIMISLEIKKIEN JÄLKEEN. HYVÄÄ YÖTÄ


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3339
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1881
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe