perikunnallamme on mökkitontti, ymmärtääkseni kunnan rakennustarkastajalta pitää ensin saada lupa jos sinne aikoo rakentaa? onko näin?
Voiko rakennustarkastaja jostain syystä evätä rakennusluvan? Millähän perustein?
kyselee
6
1144
Vastaukset
- harkitseva viranomainen
Kaikki lähtee siitä, onko tilallanne voimassa olevaa ja lainvoimaista kaavaa. (Huomioikaa, että tilaa kutsutaan tontiksi vain, mikäli se sijaitsee asemakaava-alueella.)
Alueella voi olla joko asemakaava, yleiskaava, tai jos tilanne sijaitsee rannalla tai sellaisen läheisyydessä, ranta-asemakaava tai vielä todennäköisemmin rantayleiskaava.
Kaavassa on määritelty alueet eri kaavamerkinnöin, esim. maa- ja metsätalousalue, tai loma-asuntoalue jne. Kaavan selostusosassa kerrotaan mahdolliset muut rakentamiseen liittyvät kommervenkit, kuten etäisyys rannasta ja mahdollisesti suurin sallittu rakennuksen kerrosala. Ehkä on sanottu jotain myös tilalle rakennettavista talousrakennuksista ja niiden koosta.
Mikäli siis tilanne on loma-asuntoalueella, on asia yksinkertaisin ja tarvitsette vain rakennusluvan. Jos taas tila on maa- ja metsätalousalueella, on selvitettävä, onko haja-asutuksen tai loma-asutuksen muodostaminen sallittua. Esimerkiksi puhtaasti maa- ja metsätaloudelle varatulla alueella rakentaminen voi tapahtua vain poikkeusluvalla. Poikkeuslupa taas harkitaan kunnassa viranomaistyönä ja sen hyväksyy paikallinen rakennus- tai ympäristölautakunta. Syitä eväämiseen voi löytyä vaikkapa tulevista kaavoitusaikomuksista tai luonnonsuojelullisista näkökohdista. Kuitenkin mikäli tilanne on riittävän suuri ja selkeitä esteitä luvalle ei ole, on sen myöntäminen käytännössä selviö.
Mikäli tilalla ei ole kaavaa, haette myöskin yksinkertaisen rakennusluvan, mutta usein kunnissa kaavoittamattomat alueet on osoitettu suunnittelutarvealueiksi, joiden lupaprosessi muistuttaa poikkeusluvan hakemista. Tällöin arvioidaan tapauskohtaisesti hankkeiden soveltumista ympäristöön monelta eri kannalta. Lisäksi jokaisessa kunnassa on olemassa rakennusjärjestys, joka on kokoelma paikallisia säädöksiä ja vaatimuksia rakennuksille. Se sisältää tavallisesti myös reunaehdot kaavoittamattomien alueiden rakentamiselle, esim. suurimman sallitun rakennusoikeuden ja tietyissä tapauksissa yksityiskohtaisempaakin ohjeistoa.
Tietyissä tapauksissa lupa haetaan paikallisviranomaisten sijaan alueelliselta ympäristökeskukselta. Näin menetellään esimerkiksi silloin, jos tila sijaitsee luonnonsuojelualueella. Ympäristökeskuksien luvanmyöntämishalukkuus on tunnetusti vähäinen, mikä johtuu heidän vastuualueenaan olevien alueiden erityisestä luonteesta.
Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa viranomaiset valvomaan ja ohjaamaan rakentamista kunnissa ja ottamaan huomioon erityisesti tulevan kaavoituksen ja luonnonsuojelunäkökohdat. Mahdollisesti alueella myöhemmin suoritettavaa kaavoitusta ei tule hankaloittaa, eikä ns. sitoa käsiä myöhemmiltä sukupolvilta. Lupaharkinnassa tulee myös pyrkiä varmistamaan vapaiden rantojen säilyminen myös tulevaisuudessa.
Hallitsemattoman ja suunnittelemattoman taaja-asutuksen syntyminen ja sitä kautta kalliiden kunnallisten palveluiden järjestämisvelvoitteiden muodostuminen halutaan estää. Viimemainittu koskee erityisesti omakotitalojen rakentamista haja-asutusseudulle.
Toisaalta viranomaisilta edellytetään tasapuolisuutta päätöksissään. Joskus se tarkoittaa, että kun naapurikin sai luvan, on toisellekin pakko antaa. Joskus taas juuri tuosta syystä lupa evätään, jotteivät kaikki maanomistajat kiirehtisi rakentamaan rantojaan - vai koska naapurikin rakentaa.
Ehkäpä tästä olisi jotain hyötyä. Todennäköisesti rakennuslupa irtoaa helposti, jos naapureissakin on mökkejä. Kannattaa muistaa kuitenkin, että nykyisin varsinkin rannoille rakentaminen on huomattavasti hankalampaa kuin ennen kasvaneiden suojaetäisyyksien vuoksi. Toisekseen kunnassa ja kunnassa on eroa. Toisissa annetaan rakentaa mitä vain ja minne vain, kunhan saadaan veroeuroja... Samoin tulee ottaa huomioon, että viimekädessä poikkeuslupia myöntävät poliittisesti valitut luottamusmiehet, joilla on oikeus päättää myös viranomaisesityksen vastaisesti.
Onnea ja menestystä projektillenne!- aloittaja
Joo kiitos vastauksista...Se tontti on sellanen metsäTILA, mistään kaavoitusasioista en tiedä, ymmärtääkseni se ei ole kaavoitettua eli ei siis pidä puhua tontista vaan tilasta, niinkö? Ei siellä ole metsän keskellä kuin pari muuta kesämökkiä, ei ole todellakaan mitään loma-asuntoaluetta ja metsää mihin korvessa viihtyvät ihmiset ovat tehneet mökkejä.
Mitä jos se rakentaminen kielletään esim. siiitä syystä että se on jotain luonnonsuojelualuetta (en tiedä onko) Joudunko siis elämään tyhjän tonttini kanssa lopun elämääni? kuka nyt edes ostaisi tonttia jolle ei saa rakentaa vai onko kunnalla jokin lunastusvelvollisuus jos päättävät että se on luonnonsuojelualuetta. - Kaavoittaja
aloittaja kirjoitti:
Joo kiitos vastauksista...Se tontti on sellanen metsäTILA, mistään kaavoitusasioista en tiedä, ymmärtääkseni se ei ole kaavoitettua eli ei siis pidä puhua tontista vaan tilasta, niinkö? Ei siellä ole metsän keskellä kuin pari muuta kesämökkiä, ei ole todellakaan mitään loma-asuntoaluetta ja metsää mihin korvessa viihtyvät ihmiset ovat tehneet mökkejä.
Mitä jos se rakentaminen kielletään esim. siiitä syystä että se on jotain luonnonsuojelualuetta (en tiedä onko) Joudunko siis elämään tyhjän tonttini kanssa lopun elämääni? kuka nyt edes ostaisi tonttia jolle ei saa rakentaa vai onko kunnalla jokin lunastusvelvollisuus jos päättävät että se on luonnonsuojelualuetta.Eli kyseessä on siis metsä- eikä rantatila? Se helpottaa luultavasti asiaa. Metsään rakentaminen on nykyisen lain aikana ollut helpompaa kuin rannoille, joten älä masennu!
Tuo toinen kirjoittaja tarkoitti viestissään ilmeisesti lupahakemuksen liitteitä; sellaisiin kuuluu selvitys omistus- tai hallintaoikeudesta. Se voi olla ote lainhuutorekisteristä, lainhuudatusasiain pöytäkirjasta tai jäljennös kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta. Ylipäänsä joku virallinen paperi, joka osoittaa kenelle tila kuuluu. Mikäli kyseessä on siis perikunnan omistama tila, tarvitset valtakirjan.
Soita kuntaan ja kysy kaavoitusvirastosta onko alueella yleiskaavaa ja miksi tilasi siinä kaavassa on merkitty. Kysy myös onko tilalla kaavaan perustuvaa rakennusoikeutta. Selvitä myös siinä tapauksessa, että kaavaa ei ole, onko sinun haettava suunnittelutarveratkaisua, vai riittääkö pelkkä rakennusluvan haku. Kysyessäsi sinulla tulee olla tilan (täydellinen) rekisteritunnus ja mielellään osoite.
Ei kannata olla huolissaan rakentamisluvasta. Sellainen todennäköisesti heltiää, mikäli tila todella on "keskellä korpea", kuten sanot. Mutta toki on myös tapauksia, joissa joku saattaa omistaa maata, jolle ei saa rakentaa. Kaikki maa ei ole rakennusmaata, näin se vaan on. Syitä voi olla monia, mutta selvitä nyt asia rauhassa. Luulenpa, ettei tapauksessasi ole mitään ongelmia!
- Tieto
Omistusoikeus selvitetään. Valtakirja tai sopimus ilmeisesti on välttämätön jos halutaan välttyä vaikeuksilta myöhemmin. Rakennuslupahakemus.
- aloittaja
Voitko vielä selventää mitä tarkoitit viestilläsi?
Omistusoikeus on meidän perikunnalla, siinä ei ole mitään outoa, oudoksi on vain mennyt se että jos me halutaan siihen vaikka rakentaa yhteiskäyttöön mökki tai vaikka yksi ostaa muiden osuudet ja saa tontin itselleen ja haluaisi siihen rakentaa, Mitä vaikeuksia vo tulla kun kirjoitat "vältytään vaikeuksilta"
- Ressu
Kysy siltä rakennustarkastajalta, mitä erityisehtoja rakennuslupaa hakiessa pitää noudattaa. Helpompi on toimia niin.
Rakennustarkastajan velvollisuus on opastaa rakennusluvan hakemista koskevissa asioissa.
Ei tarvitse ennakkoon lähteä arvailemaan, mitä syitä löytyisi rakennuslupahakemuksen epäämiseen.
Periaate on Suomessa se, että rakennuslupa on myönnettävä, ellei siihen ole erityisiä esteitä.
Rakennustarkastaja tietää ne erityiset rajoitukset, jotka rakentamisessa on juuri sillä alueella, josta olet puhumassa.
Ennen suunnittelua ja rakennusluvan hakemista kannattaa jutella asiasta rakennustarkastajan kanssa. Säästyy turhalta työltä ja huomaa ainakin ne tärkeimmät asiat, jotka asiaan vaikuttavat.
Melkein kaikilla kunnilla on kirjallisia ohjeita luvan hakemisesta. Samassa yhteydessä saa tietoja mm. sähköliittymistä, vesijohtoliittymistä, jätevesien käsittelystä ym.
Rakennustarkastaja on nylkyisin kuntalaisen neuvoja ja palvelija, eikä ensisijaisesti mikään rakentamisen kieltäjä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273613- 412459
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut362284Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s72057Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431562- 381499
- 1271292
- 131289
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2651265Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451255