Mistä rahaa elämiseen?

Jutsku11

Olen 18-vuotias poika joka asuu vuokralla. Saan kelasta opintolainan 300e asumislisä 200e/kk. Teen/tekisin iltatöitä ja niillä saan tienattua noin 30-100e/kk. Eli rahaa on käytössä 600e/kk. Vuokran,puhelin,vakuutus,tv ja sähkömaksun jälkeen minulle ei jää rahaa ruokaan ja vaatteisiin. Harrastukseenikin pitää jostain saada rahaa kuukaudessa noin 40e..
Ei ole mahdollisuutta asua vanhempieni luona, ilmaisessa opiskelija kämpässä olen asunut mutta sekään ei toiminut. En valita, itse olen tieni valinnut, mutta tarvisin nyt neuvoja et mitä alan tekemään että voisin elää. Maksaisiko sossu minulle mitään? Vanhempieni tulot ovat yli 45 000e/ vuosi.

Jos olisin nuorena hommannut itseni lastenkotiin niin olisin saanut jälkiavustuksella ilmaset kämpät kelasta lainan ja tuet? Kusetusta..

29

1358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ilzdesf

      Täysi-ikäisenä sinulla on oikeus sossun myöntämään toimeentulotukeen, jos vaan täytät sen muut ehdot. Käypä sossussa siis juttelemassa.

      ps. Miksi et saa opintorahaa?

    • 14+14

      Ota opintolainaa.

    • wetertregdfgdfg

      Mee nukkumaa välil. Kysyjä kertoo saavansa opintolainaa 300 ja asumislisää 200.

      • velaksi opiskellut

        Eikös kysyjä saa opintotukea ollenkaan? Vai tarkoittiko kysyjä mainitsemallaan opintolainalla opintotukea? Vanhemmat saisivat myös vähän auttaa, mutta jos eivät auta, niin sille ei paljoa mahda.


      • zsdfc,nm
        velaksi opiskellut kirjoitti:

        Eikös kysyjä saa opintotukea ollenkaan? Vai tarkoittiko kysyjä mainitsemallaan opintolainalla opintotukea? Vanhemmat saisivat myös vähän auttaa, mutta jos eivät auta, niin sille ei paljoa mahda.

        Koittaisitte ihmiset opetella mikä ero on opintotuella ja opintorahalla.

        Kyllä, kysyjä saa opintotukea. Juurihan hän on kertonut saavansa kahta opintotuen osaa, asumislisää ja opintolainaa (tai vielä tarkemmin lainantakauksen).

        Opintotuki = opintoraha asumislisä opintolainantakaus


      • sfsdfssdfsdfsdf
        zsdfc,nm kirjoitti:

        Koittaisitte ihmiset opetella mikä ero on opintotuella ja opintorahalla.

        Kyllä, kysyjä saa opintotukea. Juurihan hän on kertonut saavansa kahta opintotuen osaa, asumislisää ja opintolainaa (tai vielä tarkemmin lainantakauksen).

        Opintotuki = opintoraha asumislisä opintolainantakaus

        Ei, kysyjä ei saa opintotukea koska vanhempien tulot ylittää rajan(alle 20v). Tuloina opintolaina, asumislisä ja pienet työtulot.


      • giuolnhök
        sfsdfssdfsdfsdf kirjoitti:

        Ei, kysyjä ei saa opintotukea koska vanhempien tulot ylittää rajan(alle 20v). Tuloina opintolaina, asumislisä ja pienet työtulot.

        Ei hyvä elämä.

        Montako kertaa pitää sanoa, että aloittaja SAA OPINTOTUKEA. Hän saa asumislisää sekä opintolainaa, jotka ovat molemmat OPINTOTUEN OSIA. Hän ei saa OPINTORAHAA tai ei ainakaan mainitse siitä mitään.

        Ei voi olla noin vaikeeta.


    • Koyhistä oloista

      Taitaapa ap:n vanhempien tulot olla niin suuret, ettei sen takia saa opintorahaa.'

      Ja btw, ei sinne lastenkotiin"hankkiuduta", sinne joudutaan. Häpeäkin, että vitsailet asialla!

      • Hankkiudutaan

        Siitä on myöhemmin elämässä paljon hyötyä.


      • a<njflaeröhgru

        Jep mun kaveri ainakin, sanoin että valitti sossuille ym kurjaa elämää ja pyysi huostaanottoa johonkin lastenkotiin," koska sillon saa enemmän rahaa..". Toki tollasen jälkeen ei oo paljoo centtejä herunu sen porukoilta.


    • Näin tekisin

      Vanhemmillasi on kelpo tulot, joten nöyrry, luo heihin hyvät suhteet ja kerro tarvitsevasi apua.

    • opiskelija3e

      Saan opintolainan,opintorahan,asumistuen ja yhteensä se on 500e.
      Käyn sossussa juttelemassa ensiviikolla, minulla ei ole mahdollista saada vanhemmiltani rahaa, suhteeni heihin ovat ok, mutta en voi tietyistä sistä kunnioittaa heitä , eikä se hyödyttäisi

    • Sairas laki ja sossu

      ""ei sinne lastenkotiin"hankkiuduta", sinne joudutaan.""

      Sori nyt vaan mutta useat nuoret laskelmoivat niin että kunhan ovat puolivuotta putkeen jossain sossun jutussa (avosellaisessakin) niin he saavat 21-vuotiaaksi sossun maksaman kämpän ja sitten vielä jonkun ison rahasumman sossulta.

      Todella törkeää niitä ahkeria ja rehellisiä nuoria kohtaan!!!

      Lisäksi kun menevät menettämään luottotietonsakin, niin sossu ei ota pakkohuomioon tota 300 e/kk opintolainaa, koska huonosti asiansa hoitaneet eivät voi saada lainaa, joten sossu maksaa SENKIN niille!!

      Rehelliset nuoret EIVÄT saa MITÄÄN koska joutuvat elämään sillä LAINALLA, kun taas ne epärehelliset ja kierot SAAVAT KAIKEN SOSSUSTA..

      Ymmärrän että nuoria vit-ttuaa rankasti.

      Nykymaailma on mennyt ihan sekaisin.

      HUONOSTA käytöksestä PALKITAAN.
      ja hyvästä rangaistaan!

    • nuori nainen..

      et ole ainut nuori joka painii saman ongelman kanssa sä saat sentään opintolainaa johon minulla ei ole mahdollisuuksia koska olen alle 18 ja vanhemmat eivät anna suostumusta lainaan kotona en voi asua koska sen takia muutin pois käyn töissä koulun ohella mutta mitään ei jää käteen laskujen ja vuokran jälkeen joten mikä avuksi ?:(

    • köyhäkö
    • 33333qw135r

      hommaa parempi palkkainen ilta tai osa päivä työ. esim siivousalalta, jota moni nuori kiertää kaukaa, löytyy duuneja joissa tunti-palkka on käytännössä 15-20e. (työkohteessa siis esim 3 x 4h per viikko, mutta saat joka kerralla hommat hoidettua kahdessa....

      puhun omasta kokemuksesta. jäljestä ei ole tingitty!

    • Opiskelija

      Nää "suuret rahasummat" ja "ilmaiset kämpät" joista puhutte "sossun jutuissa" olleille nuorille on huostaanotettujen nuorien jälkihuolto, mikä käytännössä tarkoittaa että saadaan ihan sama määrä toimeentulotukea kuin muutkin sossuasiakkaat (työttömät ja muut). Mun kohdalla se tarkoittaa sitä että minimaalisen opiskelija-asuntoni vuokran jälkeen mulla jää käteen reilu 400 euroa kuukaudessa kaikkeen muuhun. Ja joo, vanhempien tulot ei huostaanotetuilla nuorilla vaikuta opintotukeen koska esimerkiks kaikilla meillä ei ole vanhempia, ja vanhempien huoltajuus poistuu kun lapsi otetaan huostaan.

      Ootteko te oikeesti, siis ihan oikeesti sitä mieltä että tällaisen rahasumman takia kannattaa asua jossain lastenkodissa?

    • nipa5465
    • näin se homma toimii

      Tuollaisissa tapauksissa pitää vaan karsia ne turhat menot, eikä valittaa kun saa jo kaikenmaailman avustuksia ! Tiedän että lista on vähän karu, mutta sellaista se elämä välillä on...

      -puhelimeen saldoraja tai prepaid-liittymä
      -harrastukset pois ( ei ole mikään pakollinen meno, eikä siihen kuole)
      -uusia vaatteita ei tarvitse joka kk ostaa, ja niitä saa kirpputoreilta halvalla tai ilmaiseksi tutuilta, joille ovat pieniä ym.
      -sähkön kulutusta voi aina pudottaa
      -vakuutuksen voi kilpailuttaa
      -halvempi asunto?
      -syö koulussa paljon, tee kerralla parin päivän ruuat
      -lopeta/vähennä mahdollinen alkoholin tai tupakan käyttö
      -kulje polkupyörällä niin paljon kuin mahdollista, korvaa samalla mahdollisen urheiluharrastuksen
      -pyri oppisopimuksella töihin

    • miiru

      Sulla on kaksi vaihtoehtoa. Kulujen karsiminen tai menojen lisääminen. Ihannetilanteessa toteutat molemmat, jolloin talouden kuukausittainen pelivara lisääntyy.

      Onnistuisiko hakeutuminen halvempaan asuntoon? Kimppakämppä? Yksiöiden neliövuokrat ovat tunnetusti kalliita isompiin asuntoihin verrattuna.

      Jos iltatyöstäsi saat palkkaa vain joitakin kymppejä kuukaudessa, niin onko syy liian vähäisissä työtunneissa vai jossakin orjapalkkasopimuksessa? Pikaruokaravintolan kassallakin maksetaan tällä hetkellä noin kympin tuntipalkkaa, joten suosittelen vilkaisemaan esimerkiksi noita palvelualan osa-aikatöitä. Pari vuoroa viikossa ja kas, kuukausiansiot lasketaan sentään jo sadoissa euroissa.

      Ymmärtänet itsekin, että tämänhetkisillä tuloilla sinulla ei ole varaa maksaa harrastuksesta useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Tarvitset rahasi olennaisempaan. Jos tuo harrastus on jokin aivan välttämätön henkireikä, niin voithan toki kysellä josko vaikka vanhempasi haluaisivat tukea sinua sen jatkamisessa.

      Sossusta kannattaa kysyä mahdollisuutta toimeentulotukeen. Jos et saa opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi, mutta olet jo täysi-ikäinen (eli vanhemmilla ei ole lain mukaan elatusvelvollisuutta), niin sossu voinee paikata jonkin aikaa tuota toimeentulon vajetta. Et ole ainoa, joka on joutunut tuollaiseen hankalaan tilanteeseen.

      • ???

        Miten menojen lisääminen voisi olla vaihtoehto?


    • Empower

      Kun rahat alkaa olemaan tiukilla on hyvä ottaa käyttöön internet, sieltä on helppo tienata rahaa, esimerkiksi itse käytän Empoweria jossa tienataan bloggaamalla ja uusia jäseniä rekrytoimalla. Vähän työtä vaativaa hommaa mutta tienisti on hyvä ja rahat tulee niinkuin pitää. Sivusto on englannin kielinen ja kaikki opetetaan liittyessä kun tekwe itselleen käyttäjätilin. Sivustolla on jäsenmaksu joka peritään kuukausittain mutta tienisti on kuitenkin sen arvoinen, jäsenmaksu on 25$/kk. Itse olen käyttänyt tätä puolisen vuotta ja mitä enemmän hommia tekee sen isompi on tienisti. :)
      Palveluun pääsee liittymään osoitteesta http://socialmediabar.com/variousjoinlink

      Alussa tulee esittelyvideo hommasta englanniksi ja kello jonka tarkoituksena on katsoa video jossa kerrotaan palvelusta :)

    • mariamaria89

      Voit hakea myös toimeentulotukea. se on tarkoitettu niille joilla ei oikeasti ole ylimääräsitä rahaa.

    • ep4i

      Hei, täällä on tilanne melkeinpä täysin sama. Porukoilta muutin heti 18-vuotta täytettyäni (väkivaltaa, mielenterveysongelmia, kaikkea järkyttävää paskaa). Mun mielestä vaan on kauheaa huomata kuinka ahtaalle tällaisessa tilanteessa olevia laitetaan. Ei oikeasti tajuta ettei kaikilla 18-vuotiailla ole mahdollisuutta asua kotona tai saada porukoilta rahaa
      Toivon itsekin että olisin joutunut/päässyt lasenkotiin lapsena tai nuorena. Olis parit traumatkin jäänyt syntymättä... Mutta mikäs siinä kun vanhemmat on hyviä valehtelemaan sossuille ja lasten on ollut pakko valehdella kaiken olevan hyvin ettei kotona sitten saa selkäänsä... Että ei kannata tulla kertomaan kuinka pitäisi arvostaa vanhempiaan, jos he ovat pilanneet koko lapsuuden tuoneet itsellekin mielenterveydenhäiriöitä.
      Okei meni vähän yli aiheen, mutta todellakin ymmärrä sua. Rahaa ruokaan ei yksinkertaisesti meinaa jäädä, tuloina on pelkästään asumislisä. Onneks kesäks sain pienipalkkaista työtä ainakin kuukaudeksi.

    • juupa juu

      Voi hyvä ihme teidän haaveita. Voin totuuden mukaisesti kertoa, että läheskään kaikki "lastenkodissa" olleet, eivät ole saaneet jälkihuollon puitteissa suuria rahasummia vuokriin tms.
      Ne jotka ovat jotain ylimääräistä saaneet, ovat saaneet tuetun asumisen lisäksi pienehkön toimeentulotuen.
      Jokainen 18 vuotias on oikeutettu toimeentulo tukeen tulojen puitteissa, helppo laskutoimitus... tulojen ja menojen välillä.

      Se taas on eri asia jos kotona on ollut tosi kamalat oltavat, ymmärrän silloin täysin, että olisit halunnut pois, mutta et silti saisi rahaa sen enempää, ainakaan sossusta.

      Kaikilla vanhemmilla ei ole varaa kustantaa lastensa elinkustannuksia, vaikka kotona muutoin hyvin asiat olisiki.

      Joten jos nyt joudutte kitkuttelemaan ja jaksatte opiskella, niin muistakaa, että se on vain hetki elämästä. Toivottavasti sitten helpottaa:)

    • Marena1

      Pääsin nuorena lastenkotiin, ja se oli ihana helpotus hirveään elämään. Pelkäsin kuollakseni, että minut lähetetään kotiin takaisin, onneksi ei lähetetty. Itsenäistyttyäni sain sossusta rahaa noin puolen vuoden ajan, kun tulot eivät riittäneet elämiseen, mutta en kovin paljon. Sain sellaisen käsityksen, että jälkihuoltona sossun apu on "itsestäänselvyys", mutta summa on sama, jonka kuka tahansa saisi. Kerran sossu teki sellaisen poikkeuksen, että lyhyestä työsuhteesta saamaani palkkaa ei vähennetty ihan kokonaisuudessaan, koska sossutäti halusi palkita minut siiitä, että olin järkännyt itselleni töistä. Muista syistä siis huostaanotto on hyvä ja toivottava asia, mutta ei sillä ilmaista kämppää saa...

    • XxXxXxXXXXXX1

      Mahtavaa näin sosiaalityöntekijänä lukea teidän kirjoitteluanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe