Puhevika opettajalla

duplo1

Tiedättekö ketään opettajaa, jolla on puhevika (esim. r-äänne)? Estääkö lievä r-vika esim. luokanopettajakoulutukseen valintaa?

12

1896

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haitta on

      Olisikohan puhevikasi korjattavissa? Luokanopettajaksi hakevia on valtavasti, joten voisi uskoa, että puhevika pudottaa aivan kärkijoukosta.

    • Tuskinpa vaan

      Puhevika on musta ihan väärä ilmaisu, vaan kyseessä on yksi inhimillisen elämän todellisuuden osa. Puhetapoja on erialisia, jotkut lausuu s:n sihahtavana, toiset normin mukaisesti. Selvää voi yleensä kaikkien puheesta saada, jos jaksaa keskittyä viestiin.

      Opiskelen aineenopettajaksi ja samaan aikaan opintonsa aloitti eräs toinen, jolla ei ole niin "normin" mukaista r:ää ja l:ää. Noi puheviat kannattaa unohtaa, oikeessa elämässä ja pääsykokeis arvostetaan älykkyyttä eikä ulkoisii piireitä (toivon mukaan).
      Opettajiksi valikoituu niin monenlaisia ihmisiä, osa ei edes sopisi opettajaksi mutta silti pääsevät. Esim. ite en siedä alkuopetuksen oppilaita, mut eipä ainettani niille kummiskaa tarvi opettaa :D

      • älykkyys?

        No keroppa kuinka älykkyys määritelään?
        Muutamalla sanalla!

        Onkohan luokanopettajiksi paljon älykkäitä tyrkyll?

        R-vika ei haittaa tai tuskin vaikuttaa opiskeluun pääsyä, mutta en tiedä sitten kuinka nämä vekarat siihen oikeassa tilanteessa suhtautuu. Arvovalta ja auktoriteetti kysymys.


      • Neuvoja1

        Kyllä puheviat ovat korjattavissa. Itsellänikin oli lapsena paha "kurkkuärrä", josta aivan alaluokilla kiusattiin, mutta onneksi vanhempani pistivät minut "ärräkouluun". Muistaakseni siellä ei kovin kauaa tarvinnut käydä, kun puhevika poistui. Muistan kuinka kiusallista oli myös se, kun äidinkielen opettaja pisti luokan riveittäin lausumaan jonkun puhevikoja paljastavan lauseen. Varmaa oli, että jos luokassa jollain oli paha ässävika, sai hänen rivinsä lausua "vesihiisi sihisi hississä", ja minun rivini "ärrän kierrän ympäri orren". Oli siunaus, kun oppi ääntämään kirjaimen oikein.

        Olen myöhemmällä iällä huomannut, että kovin moni aikuinen ihminen ( /- 40v) esimerkiksi televisiossa on puhevikainen. Ihmettelen, miksei heitä ole lapsuudessa ohjattu puheterapeutille, koska vaiva on usein helposti korjattavissa ja lapsi säästyy kiusaamisilta. Veikkaan, että taustalla on se "valistuneiden" perheiden vapaan kasvatuksen hybris 1970-luvulla, jolloin lapset saivat mm. piirrellä seinille yms., jottei heille vaan syntyisi mitään estoja.
        Vanhemmilla ihmisillä puheviat kyllä korjattiin tulotasosta riippumatta.

        Eli aloittajalle sanoisin, että kannattaa käydä puheterapeutilla. Hän näyttää ihan kädestä pitäen, kuinka suusi muodostaa virheellisen r-äänteen ja kuinka se harjoitusten avulla korjaantuu. Minulle erityisen vaikeaa oli oppia tr-äänne, jota kovasti harjoiteltiin lauseella "Katri osti Otrasta sitruunoita". Kyllä se sitten alkoi sujua.

        Onnea harjoituksiin.


    • Sössöttäjä

      Kiitos kannustuksesta! Olen myös ihmetellyt tuota aikuisten ihmisten puhevikojen yleisyyttä telkkarissa. Minulla ei ole paljoa rahaa, mutta sijoitan senkin vähän mielelläni vian korjaamiseen.

    • ärrävikainen ope

      opiskelen itse luokanopettajaksi ja r-vika löytyy. äännän r:n niinsanotusti amerikkalaisittain, enkä ole itse kokenut että se olisi minkäänlainen este. pystyn kyllä sanomaan r:n "oikein", mutta olen vain lapsesta asti puhunut näin, ja tämän mainitsin myös haastattelussa. ja sisään pääsin, jee! harjoitteluissa lapset ovat kyllä kyselleet että miks ope sanoo ärrän eri tavalla ja vähän matkineetkin, etenkin pienemmillä lapsilla tulee aika spontaanisti kysymykset. itse olen vain todennut asiaan että tykkään sanoa ärrän eri tavalla, mutta osaan sanoa sen oikeinkin. pitää vain itse suhtautua asiaan positiivisesti eikä hävetä sitä, kun lapsetkin huomaa ettet piittaa asiasta niin hekin ymmärtävät sen olevan ihan normaalia.

    • H-Q

      Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö järjestää sitäpaitsi ilmaista puheterapiaa nimenomaan opettajaopiskelijoille, joilla on puhevika. :)

    • R-vika

      Oletteko ihan oikeasti sitä mieltä että puhevika vaikuttaa opettajan ammattiin? Kuulostaa todella pelottavalta. Olennaistahan pitäisi olla mitä ja miten opetetaan, opettajan opettamistaidot. Oppilaiden on vain hyvä nähdä erilaisuutta ja oppia että ihmiset ovat erilaisia eikä se ole juttu eikä mikään.

      Rohkeasti eteenpäin vaan.

    • Aina voit kokeilla:)

      Tunnen yhden luokanopettajaksi opiskelevan jolla on lespausta. Itselläni on luki- ja kirjoitushäiriö, eikä ne minua ole estänyt vaikka opintoni ovatkin vaikeuksien takia venyneet paljon. Tsemppiä ap:lle!

    • -LAR-

      Täällä lastentarhanopettaja ja erityisopettajaopiskelija, jolla on s-virhe. Se on tosin sellainen, jota ei normaalisti kukaan huomaa (eikä sitä korjata lapsena), mutta erityisopettajana hieman hankalaa, kun pitäisi itse opettaa oppilaita, joilla on s-virhe. Tarkoitus on pyrkiä puheterapiaan.

    • Anonyymi

      meikä tietää

    • Anonyymi

      Ei estä, jos olet muuten riittävän pätevä työskentelemään luokanopettajana.

      Minulla oli ammattikoulussa luokanopettajana opettaja jolla oli puhevika ja se ei estänyt häntä toimimasta opettajana.

      Onnea sinulle sinun unelman tavoittelemiseen. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3045
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3036
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3034
    Aihe