Miten Suomessa olisi hoidettu tällainen keskossyntymä?

Ranskansuomalainen

Olen Ranskassa asuva suomalainen perheenäiti. Itselläni ei ole keskoslapsia, mutta ystävillä ja tuttavilla on, joten problematiikka on siinÄ mielessä tuttua. Ihan utelisaisuudesta kyselisin teiltä asiaa tuntevammilta, miten Suomessa olisi hoidettu seuraavanlainen tilanne, joka Ranskassa valitettavasti johti lapsen kuolemaan:
Syrjäseudulla asuva 34-vuotias nainen odotti esikoistaan, 7 raskauskuukautta oli täynnä. Hänellä oli todettu osittainen istukan irtoaminen ja myös jostain syystä otettu lapsivesinäyte, mutta ei mitään sen dramaattisempaa. Yhtäkkiä alkoivat supistukset. Lääkäri teki sisätutkimuksen ja totesi että vauva syntyy kohta, mutta ei hätää, siihen menee vielä neljä tuntia. -Mistä ihmeestä sen voisi noin tarkasti ennustaa vain kohdunkaulaa käpälöimällä?
Niinpä pariskunnalle sanottiin, että keskussairaalaan, jonne siis oli jonkin verran matkaa, ehtisi ihan hyvin omalla autolla. -Eikö tuollaisessa tilanteessa olisi järkevämpää hoitaa kuljetus ambulanssilla ammattilaisten kanssa?
Niinpä siinä vaan kävi että vauva ehti syntyä autoon, mutta valitettavasti eli vain muutaman minuutin kun ei ollut asianmukaista hoitoa ja väineitä paikalla. Syntymäpaino 700 gr.
Täällä tuosta on tullut jos jonkinmoista keskustelua, esim siitä että sairaaloita on liian harvassa, mutta eihän nyt syrjäseuduilla voikaan olla sairaalaa joka nurkalla. Minua tuossa vaivaa tuo että eikö kuljetus olisi pitänyt tehdä ambulanssilla? Mitäs olette mieltä? Onko joku teistä ollut vastaavanlaisessa tilanteessa?

5

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keskosäiti

      Vaikea sanoa, kun ei tiedä kaikkia yksityiskohtia, esimerkiksi jos synnytys ei ollut vielä kuitenkaan kunnolla vauhdissa lääkärikäynnillä, Suomessa olisi varmaan annettu heti supistuksia estävää lääkettä ja siirretty ambulanssissa kokoaikaisessa seurannassa ja vaakatasossa synnytyssairaalaan synnytyksen estämiseksi. Pelkästään tuo istukan irtoamisriski on niin dramaattinen astia, että silloin on kiire.

      Itselläni meni vedet noin kolme kuukautta ennen laskettua aikaa, ja menin lähisairaalaamme tutkittavaksi. Sieltä minut siirrettiin heti ambulanssilla Helsinkiin Naistenklinikalle, vaikka ei ollut supistuksia tai noita vaarallisia istukkaongelmia. Ystävälläni oli samoilla viikoilla lähes samankaltainen tilanne, mutta syynä oli raskausmyrkytys (synnytys ei käynnissä), hän lähti sairaalasta Helsinkiin taksilla. Jos synnytys olisi ollut jo alkanut, ehdottomasti olisi tilattu ambulanssi, kuten minullekin.

      Voi olla, että vaikka tuttavapariskuntasi lapsi olisi syntynyt ambulanssissa, hänen henkeään ei olisi voitu pelastaa, ja tämän sanon vaan sillä perusteella, kun olen nähnyt vastasyntyneiden teholla sen arsenaalin välineitä, lääkäreitä, henkityskonetta ja mittareita yms yms.

    • lisätietoa tarvii

      Viiveellä kommenttia: Suomessa kaikki synnytykset jotka (tod. näk tapahtuvat) ennen kun rv 36 täyttyy ohjataan yliopistosairaaloihin. Ilmeisesti ko tapauksessa todettu, että aktiivinen synnytys ei veden menosta huolimatta ole vielä käynnissä ja siirto ok. puutteellisilla tiedoilla hankala kommentoida..

      • 32rv

        Ei muuten ohjata, useissa keskussairaaloissa viikkoraja on 32rv.


    • Pariisitar toistaise

      Ranskassa terveydenhoito kulkee aivan lapsenkengissä Suomeen verrattuna.

    • ajaoajao

      Laitanpa oman näkemyksenoi ja OLETUKSENI. En ole lääkäri. Oma lapseni syntyi yhtä aikaisin keskosena, mutta olosuhteet olivat huomattavasti paremmat, eli syntyi sairaalassa, ja jäi henkiin, vaikkakin sydän ei ollut täysin valmiiksi kehittynyt. Makasin myös tiputuksessa viikon ajan kun ei saatu alkanutta synnytystä loppumaan.

      Mietin tuon kertomuksesi menehtyneen lapsen painoa. Nimittäin omanikin oli seitsenkuukautiseksi alipainoinen(920gr), niin miten sitten tämä lapsi oli arvioitu, eli olikohan jo tiedossa joitain vaikeuksia raskauden yhteydessä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe