Laajakaista kaikille - asioita joita ei ole otettu huomioon

Kylähullu

Alla oleva kirjoitus liittyy Kolarin kunnan tilanteeseen, mutta sama pätee moneen muuhun kuntaan.

Alla oleva mielipidekirjoitukseni julkaistiin Luoteis-Lapissa muutama viikko sitten, ajattelin laittaa tännekin jos sais vähän keskustelua aikaan :)

------------------------------------------------
Kolarin kunnanhallitus 17.9.2012: "Kunnanhallitus päättää ilmoittaa lausuntonaan Lapin liitolle, että
Kolarin kunta ei osallistu suunnitellun kunnallisen verkkoyhtiön perustamiseen." (kokouspöytäkirja s. 408-).

Näyttää siltä että tässä nyt on kokonaan unohdettu se että mitä operaattorimonopoli tarkoittaa yrityksille ja uusille innovaatioille. Ilmeisesti tämä asia ajatellaan niin että ne isot konehallit ja serverit ovat siellä Helsingissä, tai vaikkapa Pajalassa, ja sitten täällä voidaan tehdä etänä töitä ja lähetellä sinne pieniä määriä tietoa vaikka nyt sillä 100MBit/s nopeudella, ja että operaattorimonopoli aiheuttaa vain sen että kk-hinta on muutaman satasen, tai tonnin, kalliimpi.

Tulevaisuuden maailmaamullistavista innovaatioista ei tiedä vielä kukaan, ja siitä olen varma että kaikkiin ei riitä se x MBit/s mikä riittää "normaalikäyttöön". Noh, silloin ollaankin tilanteessa että lisäkaistaa (nopeutta) pitää ostaa yksityisen yrityksen monopolilta, jolloin he voivat arpoa minkä tahansa luvun hinnaksi.

Ruotsissahan valokuidut ovat kunnan/valtion omistuksessa ja sitä vuokrataan kaikille haluajille samaan hintaan (siis myös jos tarvii paljon kaistaa niin voi ostaa vuokrakuitua, engl. dark fibre, ruots. svartfiber) jolloin operaattori jää tavallaan kokonaan välistä pois. Pitää itse vain tietenkin hoitaa sitten päätelaitteet jne. Ruotsissa esim. VPS (virtuaaliserveri) / webhotelli yms bisnes kukoistaa ja VPS:iä myydään Amerikkaa myöten. Konehalleja on ympäri maata pienissä kylissä. Pikaisella googletuksella löytyy serverimyyjä esim. Haaparannalta (barentshus.com): "Barents hus serverhall ligger nära finsk-svenska gränsen i Haparanda och används av kunder i svenska Norrbotten och finska Lappland." Luonnollisestikaan tämä ei onnistu jos monopolioperaattori omistaa kuidut. Vielä jos vaikka jollakin sattuu olemaan liikeidea joka kilpailee jotenkin Soneran oman toiminnan kanssa niin aivan turha harkita edes Kolarin kuntaa sijoituspaikaksi.

Itsellä tilanne on että olen perustamassa yritystä ja suunnitelmissa tulevaisuudessa yksi idea joka vaatii paljon kaistaa ja pientä viivettä. Se myös vaatii että kun käyttäjä vaikka Tokiossa painaa nappia niin Sieppijärvellä tapahtuu jotakin reaaliajassa. Eli serverien pitää olla täällä paikan päällä. Nyt jos Soneralle annetaan ne piuhat ilmaiseksi (siis valtio ja kunta maksaa) niin sieltä on turha mennä kyselemään mitään terabittien kaistaa ja odottaa mitään asiallista hintaa. Ruotsissa kun valtio ja kunnat omistavat kuidut niin siellä on suoraan taulukot millä hintaa kaikki saavat sitä kaistaa ostaa ja tehdä sillä mitä haluavat.

Ja tämä nyt on vain siis yhden Sieppijärveläisen kylähullun idea mihin tarvii kaistaa, tulevaisuudessa tulisi mahdollistaa muidenkin tämmöisten ideoiden toteutus Kolarissa. Valtio tuskin koskaan tulee määrittämään hintakattoja vuokrakuidulle, tai jos määrittää niin liian myöhään.

Sitten kun se on itsellä ajankohtaista niin ainoa teoriassa mahdollinen vaihtoehto on laittaa pelit ja vehkeet joen toiselle puolelle Pajalaan, jolloin voin ostaa kaistaa tarpeen mukaan pelkäämättä sitä että montakohan nollaa laskuun arvotaan lisää tällä kertaa.

- Vaaranalustan kylähullu, Sieppijärvi
------------------------------------------------

Kirjoituksen julkaisun jälkeen:

Kolarin kunnanhallitus päätti hyväksyä 22.10. Soneran tarjouksen joka koskee osaa Kolarin kunnasta, ei kuitenkaan onneksi omaa aluettani eli Sieppijärveä. Sopimus pähkinänkuoressa:
- Sonera maksaa 34% rakennuskustannuksista, loput valtio kunta
- 24kk ajan pitää hintojen olla "yleistä tasoa", jonka jälkeen Soneralla on vapaat kädet hinnoitella liittymät.
- Kuidut jäävät täysin Soneran omistukseen, kunnalla ei ole mitään sanomista miten niitä hinnoitellaan / käytetään.

-> Tämä koko touhu maksaa aika lähelle saman kuin että jätettäisiin kuidut valtiolle / kunnalle, mutta kansalaisille jää käteen vain yksityisen yrityksen monopoli. Rahoja ei myöskään ikinä tule takaisin. Jos kunta vuokraisi kuitua operaattoreille niin siitä tulisi tuloja. Kyseessä on kuitenkin infra jonka elinikä on arvioiden mukaan ainakin 50 vuotta (siis valokuitu on tod.näk. paras vaihtoehto tiedonsiirtoon seur. 50v ajan).

Tuon 24kk jälkeen en ihmettele yhtään jos Sonera nostaa hinnat esim. miljoonaan euroon per kk. Jos joku rikas ottaa sen mökilleen niin siitähän tulee enemmän voittoa :D

Olen asiasta ollut yhteydessä vähän joka suuntaan (mukaanlukien Krista Kiuru), mutta vastausta tai perusteluita ei ole vielä tullut mistään.

0

150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        308
        3137
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        222
        1967
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        59
        1602
      4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        4
        1404
      5. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        81
        1288
      6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        272
        1213
      7. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        81
        1064
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        52
        1051
      9. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        80
        991
      10. Asiallinen lähestyminen

        Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
        Sinkut
        145
        867
      Aihe