Oikealle valottamisesta

Olet ehkä kuullut oikealle valuttamisen autuudesta ennenkin, ja siitä ehkä peistäkin taitellut. Suomenlaajuisestihan asiaa on toitotellut muun muassa nyt jo legendaarisen maineen saavuttanut muuan P.Potka. Itse vastustelin pitkään tuota ajatusta ja olen aina lähestynyt aihetta pikemminkin alivalottamisen kautta. Viimeaikoina kuitenkin olen havahtunut siihen tosiasiaan että niin sanotun kinokennoisen kanssa pelaillessa tuo lievä ylivalottaminen onkin erinomainen asia. Tein kokeita D700 kameralla johon olin kiinnittänyt Tamron 24-70 objektiivin. Nyt huomasin että aukko 4 ja ISO 1000 höystettynä ev 2 onkin erinomainen idea sisätiloissa. Sävyt toistuivat ennennäkemättömän kirkkaina ja sävykkäinä dynamiikan lainkaan kärsimättä. Pelättyä kohinaakaan en löytänyt suurentelemisesta ja kuvan vääntelystä huolimatta. Nyt toteankin että turhaan olen potkinut potkaa, ei kun tutkainta vastaan kaikki nämä vuodet. Ylivalottaminen onkin mainio lähtökohta lähteä muokkaamaan kuvaa ja kaivamaan siitä sävykkäitä yksityiskohtia. Onhan naamarikuvanikin otettu juuri tällä tekniikalla, ja kukaan tuskin voi väittää etteikö olisi komiaa jälkeä syntynyt. Suosittelenkin kaikkia valokuvaajia kokeilemaan oman kameransa kennon dynamiikkaa mihin kaikkeen se oikein mahtaa pystyäkkään. Saatatpa vielä yllättyäkin iloisesti.

10

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkä peistäkin

      Se on tuo ylivalottaminen hieman kompleksinen termi. Se on oikeastaan ihan eri asia kuin histogrammin oikealle valottaminen.

      Harmaakortin mukaan oikein valotettu saattaa olla vaaleimmista kohdista täysin ”puhki” vaikka ei ole ylivalotettu.
      Tuo histogrammin oikealle valottaminen taas ottaa huomioon kohteen vaaleimmat kohdat. Mikään ei mene puhki jos ymmärtää miten oikealle valottaminen pitää suorittaa. Silloin kun kennon dynamiikka riittää saadaan oikealle valottamalla enemmän sävyjä kuvan tummaan päähän ja vähemmän kohinaa. Tätä ei moni ymmärrä, mutta eihän se haittaa niittä joilla on hyvä kamera ja osaamista.

    • ei urheilukuvaukseen

      Toimii "räps, räps" tyylisissä kuvissa

      Urheilu- ja luontokuvissa usein halutaan kuitenkin lyhyttä valotusaikaa, eikä tuota valottamista voi siten hoitaa valotusaikaa pidentämällä. 300 - 400 mm polttovälillä ei ole tarjolla valovoimaa f/2.8 valovoimaisempaa objektiivia eikä 500 - 600 mm polttovälillä valovoimaa f/4 valovoimaisempaa objektiivia, joten suuremman aukon käyttäminenkään ei onnistu.

      Näin ainoaksi keinoksi valottaa oikealle jää ISO arvon nostaminen ja se tunnetusti vain pilaa kuvan - matalampi ISO herkkyys tuottaa aina paremman kuvanlaadun kuin korkeampi ISO herkkyys.

      Jos kuitenkin puhuit jostain muusta kuin Urheilu- ja luontokuvauksesta, voi tuo Pekka Potkan metodi toimiakin.

    • Kyllä kyllä. Olenkin suunnitellut sukujuhlien kuvaamista ja kovasti olen pähkäillyt asian tiimoilta, miten tuo sisällä kuvaaminen usein tummiin asusteisiin pukeituneiden ihmisten kanssa pitäisi oikein hoitaa. Jos käyttää salamaa saa kyllä valkoisia naamoja ja kirkkaita silmiä. Jos taas kuvaa ilman salamaa ja käyttää matalia ISOja, valotusaika pitenee suurillakin aukoilla ja monopodista huolimatta kuvien tärähtämisen riski kasvaa puhumattakaan ihmisten liikkeistä johtuvista vaivoista. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää ilmeisesti aloituksessa mainitsemani vaihtoehdot. Semminkin kun kuvissa ei näy kohinasta johtuvia vaivoja juuri lainkaan. Toisaalta näyttää siltä että kuvista piirtyy todella teräviä, ja mustavalkokuviksi muuttettaessa kuvat näyttävätkin ihan oikeasti mustavalkoisilta.

    • nmaff

      "Oikealle valottamisesta on hyötyä vain, jos sävyala on kapea, eikä histogrammi "valu" ulos oikeasta reunasta.

    • "valu"?

      "Oikealle valottamisesta on hyötyä vain, jos sävyala on kapea, eikä histogrammi "valu" ulos oikeasta reunasta.”

      Tuossa on erinomainen esimerkki ymmärtämättömyydestä.
      Eihän siinä oikealle valottamisessa mikään valu vaan histogrammi alkaa diagrammin oikeasta laidasta ja vasemmalle jää tyhjää jos dynamiikkaa riittää. Ts. histogrammiin ei jätetä tyhjää oikealle (huippuvalojen puolelle.

      Vrt. Jos ajat liikenteessä tien oikealla puolella niin eihän siinä tien reunasta valu, mutta liikenne on turvallisempaa kuin keskitiellä ajaen.

      • Aina viisastuu

        ". Jos ajat liikenteessä tien oikealla puolella niin eihän siinä tien reunasta valu, mutta liikenne on turvallisempaa kuin keskitiellä ajaen."

        No mutta nythän asia selvisi. Olen usein autolla ajanut oiealle puolelle ojaan, koskaan ei vasemmalle.

        Tästä lähtien ajankin vaion keskitiellä, en enää oikealla puolella.


      • ajankin vaion
        Aina viisastuu kirjoitti:

        ". Jos ajat liikenteessä tien oikealla puolella niin eihän siinä tien reunasta valu, mutta liikenne on turvallisempaa kuin keskitiellä ajaen."

        No mutta nythän asia selvisi. Olen usein autolla ajanut oiealle puolelle ojaan, koskaan ei vasemmalle.

        Tästä lähtien ajankin vaion keskitiellä, en enää oikealla puolella.

        ”Olen usein autolla ajanut oiealle puolelle ojaan, koskaan ei vasemmalle.”

        No tuo selittääkinsen miksi sinulla valuu oikealle. Et ymmrrä myöskään mikä on tien oikea puoli vaan luulet ojaa tieksi ja ajat siellä.


      • nmasfm,nambf

        Te ette itse ymmärrä.
        Kun kontrasti on kova menee se yli molemmista reunoista.
        Siitä voit sitten valita vasen, vai oikea. Niin yksinkertaista se on ja sitävarten toiset räpeltää hdr:ä.
        Vaikka histogrammi näyttää alkavan oikeasta reunasta siitä menee aina osa yli ja se näyttää kuvassa puhkipalaneelta.
        Vain varoitusvalojen käyttö auttaa huomaamaan asian..

        Kaikki tuttavat valittaa: "ylivalottaa, ylivalottaa,.....", vaikka ne kuinka yrittää saada sen histogrammin oikean reunan lähemmäs keskustaa.


    • ette itse ymmärrä

      ”Vaikka histogrammi näyttää alkavan oikeasta reunasta siitä menee aina osa yli ja se näyttää kuvassa puhkipalaneelta. ”

      Olet ymmärtänyt kaiken ihan väärin. Tuo oikealle valottaminen terkoittaa, että histogrammi alkaa oikealta ja jatkuu vasemmalle. Silloin minkään kuvapisteen valoisuus ei mene puhki. Silloin tummimmille sävyille jää mahdollisimman paljon tilaa ja kuvasignaali erottuu kohinasta.
      Jos kuva on ”puhki” niin histogrammin oikeassa reunassa on korkea pylväs (ns. piikki). Jos kuva on ”tukossa” niin histogrammin vasemmassa reunassa on korkea pylväs (ns. piikki).

      Jos histogrammi menee melemmista reunoista yli niin sinulla on ilmeisesti Canonin järkkäri tai Panasonicin G2 jossa on surkea dynamiikka. Silloin pitää HDR-käsittelyä varten valottaa sekä oikealle, että yli oikealta (puhki) jotta tummat sävyt erottuvat kohinasta lopullisessa kuvassa.

      Kenenkään mielipiteitä ei pidä ottaa uskonkappaleina vaan kannattaa opetella valotuksen perusteet ja selvittää oman kameran dynamiikan asettamat rajoitukset.
      Maismakuvauksessa tarvitaan valoisana päivänä vähintään 14 Ev:n dynamiikka tai pitää tehdä HDR jos haluaa kuvan tummaan päähän sävyjä. Maisemassa mikään kohta ei luonnossa ole täysin musta.

      Tuo tievertaus oli osuva. Tie ei mene yli oikeasta reunasta vaikka nimimerkki ”aina viisastuu” on usein ”ajanut oiealle puolelle ojaan”.

    • Ristiriitaista perin ristiriitaista. Kuvaussession suorittaneena, voin vain todeta että osin onnistui osin ei. Tasakirkkaita kuvia sain aikaiseksi ja sävykkäitä mustan sävyjä, mutta muuten kuvista tuppasi tulemaan latteita ja värivirheisiä ainakin sisällä. Kovan työn takana oli että sain kuvista edes säällisen näköisiä. ISO:n nostaminen tonniin ei ilmeisesti ollut sittenkään kovin luova idea. Olisi ehkä sittenkin pitänyt käyttää pienempiä ISOja ja pelata vain eeveellä. Tulipahan kokeiltua ja huomattua sekin että monia mutkia on kuvaajan matkassa, ja kaikki on kovin hankalaa kun niikseen sattuu.Kyllähän niihin otoksiin hyviäkin mahtui, ja mustavalkoiseksi käänätämisessä tämä oikealle valuttaminen toimii ainakin pääsääntöisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe