demi-glace

TurhakeTöhnä

eli kastikkeen pohja. Olen kokeillut muutamaa hyytelöä ja huonoksi havainnut, jo pelkkä suomalainen ruskea soossi (voita ja jauhoja ruskistettuna) hakkaa nämä valmisteet mennen tullen. Tuoteselosteissa kerrotaan hyytelön sisältävän vaikka mitä aineksia, mutta itse tuote on aivan mauton - se ei siis ole hyvää tai pahaakaan vaan totaalisen mautonta. Todella typerryttävä tuote - kastikepohja johon saat itse lisätä maut - mitä järkee! Pelkkää ruskeaksi värjättyyä liivatetta ja tätä silti myös tseffit kehuvat.

13

2367

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Garmee-kokki

      Ja mitä hyötyä on jostain linkistä kaupallisille sivustoille - samma paskka eri paketissa. Itse tuote on täysin hyödytön niin makunsa kuin koostumuksensakin vuoksi. Parempi paahtaa itse luut, lihat ja kasvikset ja keittää ne kokoon kuin käyttää teollista värjättyä liivatevalmistetta vaikka se muutaman tunnin aikaa viekin.

    • kastikekokki

      No minä ainakin käytän tiivistettyä lihalientä kastikepohjana. Tosin teen kyllä itse oman liemipohjani kerran pari metsästysaikana. Otan yhden hirven rangan ja kinttuluut, joitka ensin paahdan leivinuunissa ja sitten laitan vihannesten kanssa 60 litran kattilaan ja regaspolttimella autotallissa keittelen hymyillen pari vrk:ta.
      Sitten siivilöin liemen ja alan keittää sitä kasaan. Lopuksi pakastan sen annosrasioihin, joista käytän aina tarpeen mukaan.
      Aloittajan ruskealla soosilla on toki paikkansa, mutta kastikepohja, johon itse maut lisätään on kyllä ihan perusjuttu, mikäli ei jokapäivä halua ruskeaa soosia mässyttää.

      • vinkkusoossi-nouuuuu

        Ei kukaan halua mitään mässyttää päivästä toiseen, mutta kastikepohjan tuoteselosteessa mainitaan vaikka mitä aineksia ja silti ne eivät ne eivät maistu siinä - niin eikö kyse ole huijaamisesta. Toki ymmärrän ettei kyseessä ole mikään "valmis" kastike vaan sitä pitää maustaa oman makunsa mukaa, mutta silti totaalinen mauttomuus on lähinnä vitsi - lähinnä elintarvikevärillä värjättyä liivatetta. Silti hienosti lausuttu roux on kastikkeen pohjana aina parempi.

        Toki kastikkeita on monia erilaisia, mutta silti joku demiglace ei vaan toimi edes kastikkeen pohjana. Pakko se on vaan näemmä itse tehdä alusta asti, että kastikkeesta saisi edes syötävää.


    • kannattaa kokeilla

      Aloittajako meinaa selvitä yhdellä soosilla ruoanlaitosta ? Yksipuoleiseksi menee homma sitten. Roomalaiset tunsivat jo pari tusinaa erilaista kastiketta ja Ranskalaisessa keittiössä kastikekokki on kokkien aatelia. heillä on sanonta.
      " Keittämään voi oppia, paistamaan voi oppia, mutta kastikekokiksi synnytään"
      " keittiön suuressa orkesterissa kastikekokki on orkesterin solisti" totesi myös Ferdinand Point. Hän on yksi nykyaikaisen ranskalaisen keittiön oppi-isistä.

      Hyvä liemi on kastikkeen perusta. Suurimmalla osalla tavallisista ihmisistä ei ole mahdollisuutta, tai viitseliäisuutta keittää itse kastikepohjaa. Siihen on sitten kehitetty oikotie, eli kaupalliset valmisteet, sitähän se demi glasekin on. Se on ihan kelvollinen kompromissi tavalliselle ruoantekijälle, jos vähänkään ymmärtää kastikkeen teosta, niin siitä saa kelpo kastikepohjan.

      • keittiöihme

        Olen samaa mieltä "kannattaa kokeilla" kanssa. Itse käytän demi-glacea kastikkeiden pohjana, jota se siis on tarkoituskin olla. Demi-glace on siis tiiviiksi keitetty liemi josta voidaan johtaa useita eri kastikkeita. Ollut ammattilaisten käytössä iät ja ajat.Itse keitettynä tai valmiina tuotteena.Hienot tuotteet tarvitsevat tietämystä kuluttajilta.Valitettavasti jokaisen täytyy ihan ITE käydä ne kastikekurssit.


      • TurhakeTöhnä
        keittiöihme kirjoitti:

        Olen samaa mieltä "kannattaa kokeilla" kanssa. Itse käytän demi-glacea kastikkeiden pohjana, jota se siis on tarkoituskin olla. Demi-glace on siis tiiviiksi keitetty liemi josta voidaan johtaa useita eri kastikkeita. Ollut ammattilaisten käytössä iät ja ajat.Itse keitettynä tai valmiina tuotteena.Hienot tuotteet tarvitsevat tietämystä kuluttajilta.Valitettavasti jokaisen täytyy ihan ITE käydä ne kastikekurssit.

        No voi hjärtslaagis sentään! Lukekaa ne tuoteselosteet - valmiste sisältää vaikka mitä, mutta maku on tasan nolla. Siis mikä v*tun kastikepohja. Parempaa tulisi värjäämällä liivate elintarvikevärillä ja lisäämällä itse maut ja mausteet.


      • keittiöihme
        TurhakeTöhnä kirjoitti:

        No voi hjärtslaagis sentään! Lukekaa ne tuoteselosteet - valmiste sisältää vaikka mitä, mutta maku on tasan nolla. Siis mikä v*tun kastikepohja. Parempaa tulisi värjäämällä liivate elintarvikevärillä ja lisäämällä itse maut ja mausteet.

        Harvemmin ne luu- ja lihaliemet maistuvat ilman suolaa ja pippuria. Ainahan sitä suolaa ja pippuria tarvitaan, sekä ns. nimeä antava AINES. Ktn. punaviini tai portviini, pippuri, valkosipulikastike. Demi-glace on lihaglassi ilman suolaa ja pippuria.Eikä ole tarkoitus sitä sellaisenaan syödä.


    • aika ei riitä
    • parru

      Demi glase on hemmetin hyvä pohja erilaisille sooseille. Kannattaa hakea maut ensin, esim. paahtamalla valkosipulia, paahdettua sokeria, juureksia, herkkusieniä, kasaan keitettyä punkkua, etikkaa, freesattua dijonia..ymym..
      Demistä saa sen tukevuuden soosille.
      Niin ja ne ruskistetut vehnäjauhot sopii älyttämän hyvin lihapullille ;)

      • punkkuonvinkku

        Demi-glase on kyllä turhake - se on aivan totta.

        Parhaan kastikkeen saa kun paahtaa luut, leikkuujätteet, juurekset ja mausteet uunissa. Paahtamisen jälkeen siirtää ainekset kattilaan ja lisää vettä riittävästi, jotta ainekset peittyy ja antaa muhia miedolla lämmöllä muutaman tunnin ajan. Siivilöi neste kattilaan ja anna keittyä kokoon miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

        Punkun ja viinietikan kyllä jättäisin pois - niiden hapokkuus ei vain mielytä minua. Haluan kastikkeeni olevan pehmeän samettisen makuista ja hapokkuuden ottaisin lisukkeista. Lihan oheen etikkaisia tai karpalo-/puolukka-/katajanmarjahyytelöä juures-soseen kera.


    • parru

      Niin. kaikillahan on aikaa muutama tunti tehdä demit ihan ite. Kaiken maailman besservissereitä mahtuu joka palstalle. Eiköhän tässä ole kyse pikku oikaisusta, jolloin ei ole aikaa tehdä demppaa itse.. Kyllä tuo on ihan kelpo pohja, eri asia jos ei ammattitaito riitä tuon käyttämiseen..

      • Perinneruokamestari

        Nää demi-glacet ym. ovat hienostelevien hinureiden harrastuksia, oikea ruuanlaiton taitava mies tekee herkullista ruokaa ilman mitään hinureiden ranskalaisia tuontivouhotuksia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. S-kaupoissa on nykyään ihanaa käydä

      Kun niissä ei enää käy satuolentoihin uskovat hihhuIit eivätkä persut. Asiakaskunta on huomattavasti siistiytynyt muutam
      Maailman menoa
      243
      14077
    2. Riikka runnoo! Uutta velkaa tänä vuonna 17 mrd. euroa

      Tirsk. Nyt kyllä hihityttää kuin pientä eläintä. Riikka takoo maailmanennätyksiä tasaiseen tahtiin. " [Riikka] joutuu
      Maailman menoa
      60
      7177
    3. Jens Ihlen (ex Kukka) poika todistaa oikeudessa

      10:49 "Välit ovat olemattomat" Minkälainen isäsi ja sinun välinen suhde on tällä hetkellä? "Minulla ei ole minkäännäkö
      Maailman menoa
      199
      6862
    4. K-kaupassa on mukava käydä, kun ei tarvitse katsella köyhiä

      vasemmistolaisia, joista monet myös varastavat. Mielellään maksaa vähän enemmän tuotteista K-kaupassa, jotka ovat paljon
      Maailman menoa
      101
      4749
    5. Kela maksoi etuuksia 17,3 mrd. eur, yritykset sai 10,6 mrd.

      Tuohon päälle vietiin vielä palkansaajilta työeläkeloisille 27,5 miljardia euroa. Etenkin Suomen Sosialistiset Yrittäjä
      Maailman menoa
      24
      4675
    6. Näin tyhmä vasemmistolainen on: "S-kaupoissa on nykyään ihanaa käydä

      kun siellä ei ole hihhuleita eikä persuja." Vain tyhmä eli heikkoälyinen vasemmistolainen voi tehdä noin lapsellisia ju
      Maailman menoa
      74
      4667
    7. Suomeen ei kuulu ihmiset jotka ei halua kätellä toisia ihmisiä, koska tämä on vääräuskoinen

      Nainen joka ei halunnut kätellä Stubbia on selvästi ääripään muslimi, eli sitä sakkia josta niitä ongelmia koituu. Ulos
      Maailman menoa
      74
      4347
    8. Suomessa on ollut suurtyöttömyyttä ennenkin, ja lääkäriin pääsee nykyäänkin

      Täällähän oli jonkun sekopään(vas.) juttu, että ennen ei ollut työttömyyttä ja lääkäriin pääsi. Siihen alkoi tietysti ko
      Maailman menoa
      75
      4122
    9. Kysymys: Kuinka moneen maahan neuvosto-venäjä on hyökännyt

      viimeisten 90-vuoden aikana? Ja lähinnä on siis kyse neuvosto-venäjän naapurimaista - kuten Suomesta. Lista on huomatta
      Maailman menoa
      101
      3911
    10. Mitä meidän välillä

      Tapahtuu lopulta?
      Ikävä
      93
      3701
    Aihe