Dengue kuume tilanne?

Madlipi

Mikähän mahtaa olla tilanne nyt marraskuun puolessavälissä? Onkohan sairastuneiden määrä vain lisääntynyt? Mmatka varattu ens vuoden alkuun ja kovasti mietityttää lähteäkö vai ei.

15

720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itsestä kii

      Normaali ihminen lähtee.
      Jos tilanne askarruttaa liikaa,niin sitten lienee parempi ymmärtää henkinen yliherkkyytensä kaikille asioile,perua matka ajoissa ja jäädä kotiin kypärä päässä ja turvasaappaat jalassa :)

      Joskus se on paras vaihtoehto mutta miten sitä oppii normaalit elämään kuuluvat asiat,jos niitä aina väistelee ?

    • Aiheesta on tällä palstalla oma viestiketjunsa, jossa kerrotaan viime keskiviikon tilanne. Samassa ketjussa kerrotaan myös suojausuosituksista, joilla tartuntariskiä voi pienentää. Madeiran terveysviranomaiset päivittävät tilanteen keskiikkoisin niin kauan kuin tauti on epidemiavaiheessa. Pyrin kertomaan tämän viikon tilanteesta heti kun viimeisin tieto on julkaistu.

    • Denguekuumetilanne 14.11.2012 Madeiran terveysviranomaisten mukaan:

      Ilmoitettuja tapauksia tähän mennessä kaiken kaikkiaan 1357, joista 669 on laboratorioanalyyseissä vahvistunut denguekuumeeksi. Lopuista 668 ilmoitetusta epäilystä osasta on otettu näytteet, jotka odottavat laboratoriokokeiden valmistumista.

      Sairaalahoidossa on ollut kaiken kaikkiaan 89 sairastunutta; tällä hetkellä sairaalassa on viisi sairastunutta. Epidemian huolestuttavasta kehityssuunasta huolimatta denguekuumeeseen ei ole kuollut ketään.

      Saarella tilapäisesti oleskelleista on sairastunut 20, joista 11 on mannerportugalilaisia, loput yhdeksän ulkomaalaista. Näistä sairastuneista kenenkään tila ei ole huolestuttava.

      Viranomaiset arvelevat, että Madeiralla denguekuumetartunnan saaneiden matkailijoiden määrä nousee vuodenlopun juhla-aikana, kun turismi joulun ja uudenvuoden juhlinnan vuoksi lisääntyy.

      Denguekuumetta levittävien keltakuumehyttysten lisääntymisen huippukausi jatkuu vuodenvaihteen yli ja ajoittuu siten samaan aikaan vuoden lopun juhla-ajan kasvan matkailijamäärän kanssa.

      Euroopan epidemioita valvova elin toteaa lisääntyvien tautitapausten määärän kertovan siitä, että epidemia ei ole vielä saavuttanut huippuaan ja että lisää sairastuneita on odotettavissa niin paikallisen väestön kuin matakailijoidenkin keskuudessa.

      On vielä liian aikaista sanoa, onko denguekuumeesta tullut endeeminen sairaus Madeiralla.

      Tiedot perustuvat sanomalehti Públicon nettitiartikkellin, jonka pohjana on Madeiran terveysviranomaisten tiedote.

      Denguekuumetartuntariskin pienentämisestä on kerrottu tällä palstalla viestiketjussa "Denguekuume leviää Madeiralla". Viranomaiset kehottavat käyttämään hyttyskarkotteita. Netistä löytyy tietoa niiden riittävistä DEET-pitoisuuksista. Iho suositellaan suojaamaan vaaleilla vaatteilla, joista hyttyset on helpompi huomata. Suositukseen kuuluvat pitkät hihat ja lahkeet.

      Kirjoittaja muistuttaa, että hyttysen pistoa ei välttämättä huomaa. Niitä ei tarvita äkäistä parvea vaan yksikin riittää. Suosittuja pistoalueita ovat ranteet, nilkat, rinta. Kerrotaan, että keltakuumehyttynen saattaa pistää myös selkään.

      Monet matkailijat ovat vakuutelleet, että eivät ole Madeiralla koskaan nähneet hyttysiä. Madeiralla on kuitenkin aina ollut kotoperäinen hyttyslaji. Denguekuumetta levittävä keltakuumehyttynen tunnistettiin Madeiralla ensi kertaa vuonna 2005.

      Monilla matkailupalstoilla kysellään, miten denguekuume näkyy Madeiralla. Tähän kysymykseen ei ole näkynyt vastausta. Joissakin kommentteissa vähätellään riskiä ja kerrotaan, miten paljon suurempi mahdollisuus tartunnan saamiseen on Thaimaassa. Matkailijan kannalta molemmat aiheet ovat epärelevantteja. Viranomaisten suositusten noudattaminen tartuntariskin vähentämiseksi ei ole vaikeaa. Jos tartunnan sattuu saamaan, sen saamisen todennäköisyydella ei ole silloin merkitystä. Loton päävoiton todennäköisyys on varsin pieni, mutta aina voitto jollekin osuu.

      • levadatar

        Suomessa on diagnostisoitu yksi Madeiralta saatu denguatartunta tähän mennessä.


      • Korjaus matkailijoiden sairastumista koskevaan osaan: virallisen tiedon mukaan dengueen sairastuneista matkailijoista ulkomaalaisia on 11, ei siis yhdeksän. Heistä brittejä on kuusi, saksalaisia kaksi, ranskalaisia kaksi ja ruotsalaisia yksi.


      • Madlipi

        Kiitos masseur! On ilo aina lukea kattavia vastauksiasi!


      • torstai

        saadaanko uusi päivitys.


    • Mistä tuo tieto on?

      • levadatar

        Sisäpiiritietoa,mutta varma tieto.


    • Talviasukas

      Katso tästä paikallisen pelastuslaitoksen osoitteesta, tänne tulee joka viikko uusi päivitys tilatessta:

      http://iasaude.sras.gov-madeira.pt/

      Katukuvassa täällä Funchalissa tilanne ei näy mitenkään ja paikalliset asukkaat eivät ole juurikaan huolissaan tilanteesta. Televisiossa annetaan "tietoiskuja" suojautumista vastaan. Torjuntatöitä tehdään jonkin verran, mm. rantakadulla säiliöautot suihkuttavat ajoittain suolavettä katukaivoihin, kouluissa ja päiväkodeissa on tehty torjuntaruiskutuksia. Olen laittanut asuntooni hyttysverkon siihen ikkunaan, jota pidän öisin auki. Yhtään hyttystä en asunnossani tai asuuinalueellani ole nähnyt, en endeemisiä enkä dengue kuumetta levittävää. En halua kuitenkaan vähätellä vaaraa, jos taudin sattuu saamaan, se on tietenkin ikävä jutttu.

    • rita

      Suomen ulkoministeriön Portugalin matkustustiedotteessa sanotaan näin

      :Madeiralla voi esiintyä dengue-kuumetta. Madeiran viranomaiset, matkanjärjestäjät ja hotellit jakavat matkailijoille tietoa ja neuvoja ennaltaehkäisevistä toimista. Matkailijoita kehotetaan käyttämään hyttyskarkottimia ja pitämään hotellihuoneen ikkunat iltaisin kiinni sekä suosimaan ihoa peittäviä vaatteita. Tautia kantavien hyttysten aktiviteetti on vilkkaimmillaan kuumimpana ja kosteimpana vuodenaikana. Madeiralla taudin esiintyminen ei siten ole ympärivuotista.

      Kuitenkin aiemmissa keskusteluissa sanottiin että keltakuumehyttysten lisääntymisen huippukausi jatkuu vuodenvaihteen yli.... . Onko hyttysiä siis kuitenkin vielä talvellakin?

      • lehmä / itikka

        Tuossa mainitaan,että "kuumimpana ja kosteinpana vuodenaikana".
        Silleen jännää,kun ne ovat kaksi eri ääripäätä Madeiran vuoden kierrossa.

        Ohjeet on ihan asiallisia ja sopivia normaaleille ihmisille.


    • esa vaan

      kuumin on kesä, kostein talvi, joten minuakin kiinostaa jos jollakin tietoa miten on, milloin hyttyset häipyy...vai häipyykö?

    • obrigado1

      Tultiin juuri eilen 2 viikon matkalta.Me ei tavattu yhtään dengue hyttystä,Niitä pieniä
      mäkäräisen kokoisia havaittiin harvakseen,Tämä kuumetta levittävä hyttynen on
      meidän hyttysen kokoinen tai sitä isompi.Paikkakuntalaiset eivät tosiaan ole asiasta huolissaan Funchalissa,Ne joita me tavattiin eivät käytä hyttyskarkoitetta
      koskien myös siellä asuvia suomalaisia.Kerrottiin,että muissa maissa ei ole
      niin paljon mediassa hössötetty asiasta kuin suomen mediassa.Thaimaasta
      ei kirjoiteta läheskään siinä määrin kuin Madeirasta on kirjoitettu.Suomessa oli
      arvovaltainen lääkäri kommentoinut asiaa sillä,että matkailussa on paljon vakavampia tauteja saatavissa,kun ei käytetä kondoomeja.
      Metsäpaikoille Madeirassa mennessä peittäviä vaatteita tulisi käyttää
      sekä sumutteita.Yöllä ikkunat ja ovet kiinni.Tämän ohjeen antoivat siellä asuvat
      suomalaiset.Eemelikin hyvillä mielin vaan sinne ei ole paniikin aiheita ollenkaan.

    • Matkamme peruuntui. Kuolemantapauksen johdosta. Katsotaan myöhemmin uudelleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe