Miten varustautua kahteen kissalapseen?

kaksikissalasta

Meille tulee mahdollisesti joulun jälkeen kaksi kissalasta, tyttö ja poika. Pennut ovat syntyneet 7.10.2012. Onko liian aikaista jos pennut tulevat meille joulukuussa. Päivää ei siis ole päätetty mutta vaikuttaako se kissojen käyttäytymiseen jos ne ovatkin emonsa seurassa esim 11 tai 10 viikkoa 12 viikon sijasta?

Mihin minun tulisi varustautua noin muuten? Tottakai raapimapuu, hiekkalaatikko ja ruokakupit tulisi hankkia, mutta entä rokotukset ja muut terveydelliset asiat? Kissat tulevat 100% sisäkissoiksi vaikuttaako se rokotteiden välttämättömyyteen? Molemmat kissat tullaan leikkauttamaan, mitä se tulee noin suurinpiirtein maksamaan? Entä rokotteet ja madotukset ym.?

Voiko kissoille syöttää märkäruuan sijasta esim kanan jauhelihaa?
Entä kauppojen ruuat? Onko antaa vinkkejä hyvästä ja halvasta ruuasta? Vaikka "hyvä ja halpa" onkin pelkkä urbaanilegenda niin mikä olisi hyvistä halvin? Pennulle tietysti pentujen ruokaa...

Mahdollisia asiansa osaavia hoitopaikkoja on viisi ja yllättäviin eläinlääkärikuluihin löytyy rahaa. Parveke tullaan verkottamaan ensi kevääksi. talvella se ei ole käytössä, joten en näe tarpeelliseksi verkottaa sitä vielä. Kissan hankintaa on pohdittu pitkään ja olen valmis hoitamaan niitä vielä seuraavat 20 vuotta.

Itse olen eläessäni tavannut vain yhden eläimen jolle olen ollut allerginen (erään kaverini kissa jossa on puolet ragdollia ja puolet maatiaista (tosin olin silloin flunssassa joten ehkä limakalvot olivat silloin muutenkin tavallista herkemmät)). Avomies on allerginen rotu- ja "puolirotukissoille" joten menemme ensin ns. tarkistamaan allergisuuden asteen ennen kuin ostamme ne kissat. Kumpikaan meistä ei ole käynyt allergiatesteissä, mutta tarkoitus on kuitenkin käydä ennen kuin hankimme kissat.

Olenko unohtanut pohtia jotain tärkeää?

Asialliset vastaukset kiitos!! Kukaan meistä ei hyödy siitä jos kommentoidaan ilkeästi ja/tai loukkaavasti vain koska ei ole muutakaan tekemistä...

3

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinkkejä

      Huh, paljon kysymyksiä :D Pennun luovutusikähän on 12 viikkoa, mutta minulla on olosuhteiden pakosta ollut nuorempiakin. Joistakin tulee "mammanpoikia" eli enemmän ihmisriippuvaisia, joistakin ei. Penturokotukset pitää antaa kolmen kuukauden iässä. Jos pentuja ei ole madotettu edellisessä kodissa niin sekin kannattaa tehdä. Vissiin suositellaan kolmea madotusta putkeen. Jotkut suosittelee, että sisäkissatkin pitää madottaa kerran vuodessa, mutta perheessäni sisäkissoja ei ole koskaan madotettu pentuajan jälkeen eivätkä ne ole matoja saaneet. Kysyin asiasta eläinlääkäriltä ja hänen mielestään on erittäin epätodennäköistä (tosin periaattessa mahdollista), että kokonaan sisäkissat saisi matoja. Kissaruttorokotus kannattaa antaa kerran vuodessa, koska pöpöt voivat kulkeutua sisälle kenkien mukana.

      Leikkaamisen hinta riippuu eläinlääkäristä, kunnallisella halvempi. Lisäksi poikakissan leikkaus on halvempi kuin tyttökissan. Tyttökissan leikkaus yksityisellä tietääkseni vähän yli 100 e.

      Kananjauhelihaa voi syöttää, mutta ei pelkästään. Suosittelen eläinkaupan märkäruokia, ovat lihapitoisempia kuin markettiruoat :) Markettien muroja ei kannata syöttää, niissä on paljon vehnää, joka lihottaa kissaa. Eivät ne eläinkaupan ruoat niin kalliita ole, sitä menee myöskin vähemmän kun täyttää nopeammin :)

      Pointsit sulle parvekkeen verkottamisesta!

    • tässä jotakin

      Allergisuus ei katso onko kissa rotua vai ei, jos on kissalle allerginen on kaikille kissoille. Joskus karvanpituudella saattaa olla vaikutusta ja lähinnä siksi, että mm. pitkäkarvaisia kissoja usein pestään jolloin hilsettä ei ole turkissa.

      Kissa itsessään ei sitä allergiaa aiheuta, vaan tietyt valkuaiset eli proteiinit joita esiintyy syljessä, virtsassa, ihohilseessä jne. Siis karvatkaan ei ole allergian syy, vaan karvan seasta pölisevä ihohilse...Sanotaan, että pentukissat aiheuttaa aikusita enemmän oireita ja urokset naaraita enemmän. Tähänkin selitys löytynee syljen ja muiden eritteiden suuremmasta määrästä pennuilla ja uroksilla.

      Jos nyt kuitenkin päädytte kissojen hankintaan, niin kaksi on parempi kuin yksi, silloin niistä on seuraa toisilleen ja tekevät vähemmän kiellettyjä asioita. Ruokakupit kannattaa hankkia heti jotakin muuta kuin muovisia, ne kun tuppaa aiheuttamaan kissoille helposti aknea leukaan ja se pahimmillaan vaatii antibioottikuureja. Samoin muoviset aiheuttaa helposti suolisto-oireita, koska naaruista ei rasva lähde pesemällä pois vaan pilaantuu. Lasiset, keraamiset tai metalliset on suositeltavia. Hiekkalaatikkoja kannattaa hankkia heti 2 kpl jos kissojakin tulee 2, sekä laadukasta mikrohiekkaa (se maksaa itsensä takaisin ajan mittaan).

      Rokotuttaa kannattaa sisäkissatkin, sillä omistajan mukana sisälle voi kantatutua pöpöjä. Madottaa kannattaa, ellei ole ihan varma paikasta josta kissat tulee. Pitkään sisäkissoina olleilla rotukissoilla on nykyään jo suositeltavaa, ettei turhia madotuksia anneta. Ulostenäytteestä on helppoa tutkia onko madotukselle tarvetta vai ei. Jos madotetaan, niin Axilur on laajakirjoisin eli tehoaa lähes kaikkiin sisäloisiin. Se annetaan 3 päivänä peräkkäin ja jos on tarvetta, uusitaan muutaman kk kuluttua. Jokainen matolääke on erilainen ja ohje sen mukainen, joten kannattaa tutustua pakkausselosteeseen huolella. On myös lääkkeitä joilla voidaan tuhota sisä- sekä ulkoloisia, mutta ne eivät sitten ole niin laajakirjoisia kuin edellä mainittu Axilur. Jos kissoilla on ulkoloisia, on ne häädettävä erikseen ja niissäkin kk väli uusintaan pitää tehdä, että myös munavaiheet saadaan tuhottua. Jos niin ei tee, on se ensimmäinen loishäätö turha kun munista kuoriutuu uusi loissukupolvi.

      Rokotusten ja madotusten hinnat saat kätevimmin selville soittamalla klinikoille ja kysymällä. Mutta sanoisin 30-50 euroa/kerta ja kun se tehdään 2 x, on lopputulos 60-100/kissa. Rokotushan annetaan 12 viikkoisena (joskus myös alle sen) ja tehostetaan 2-4 viikon kuluttua. Ilman tehostetta ensimmäinen rokotus on turha ja liian pitkä tai lyhyt väli rokotuksilla samoin.

      Leikkaukset on hyvin erihintaisia ja paikkakuntakohtaisia eroja löytyy. Uroksen leikkaus lähtee varmaan n. 50 eurosta ylöspäin ja naaraan 100 eurosta. Saman aikaisesta tehtynä leikkauksista voi saada ns. paljousalennusta ainakin klinikkamaksun verran.

      Ruokaan kannattaa satsata, silloin sinne lääkärille on paljon harvemmin asiaa ja rahaa säästyy. Edullisesti voi ruokia tilata mm. Zooplussalta (joko kotimaisilta tai ulkomaisilta sivuilta). Hinnat on siellä useita kymmeniä prosentteja kauppojen hintoja alemmat ja tietyn summan ylittävät tilausket tulee ilman lisäkuluja. Valikoimaa löytyy varmasti vaativampaankin makuun. Raakaa lihaa kannattaa ilman muuta syöttää päivittäin, mutta ilman kalkkilisää siinä on omat vaaransa. Hyvä "sääntö" on se, että jos ruokinnasta 1/3 on raakaa lihaa ja loput teollista täysravintoa, ei lisäkalkkia yleensä tarvita. Jos on tuota enemmän, niin sitten kalkkilisää annetaan ja siihen käy hyvin mm. Multicat. Kasvaville pennuille kalkkilisä on huomattavasti enemmän tarpeen kuin aikuisille, siinä vaiheessa kalkki käytetään luuston vahvistamiseen.

      Turkinhoito kannattaa aloittaa pennusta ja samoin kynsien leikkaus on suositeltavaa. Sisäkissan kynnet ei aina "kuoriudu" helposti ja silloin leikkaus on parasta hoitoa. Kynsistä leikataan vain se terävin kärki ja samalla voidaan tutkia onko kynsissä jotakin muuta pielessä. Metallikampa turkinhoitoon myös lyhykarvaiselle kissalle on mukavaa ihonhoitoa joka saattaa vähentää hilseilyä. Rasvahappokuuri on kissallekin ajoittain tarpeen, eli omega-3 rasvahappoja tai lohiöljyä. Omega-6 kannattaa välttää, sen on osoitettu lisäävän tulehdusriskiä.

    • ruskea koira

      Ihan turhaan "tarkistutetaan allergisuuden aste" koska ei sellaisia kokeita ole. Jos ette ole olleet tekemisissä kissojen kanssa aikoihin, mahdollinen testin reakointi voi olle pieni, eikä kerro sitä mitä oire on sitten muutaman viikon kissanpidon jälkeen.
      Kissoille ei olla allergisia vain "rotukissoille, pirkäkarva yms".
      Kissan hilse on se jolle allergisoidutaan ja se on yleensä hyvin samanlainen kissojen suhteen. Ei hevosallergiakaan riipu siitä minkälainen koni on lähellä. Ja koivu siitä onko hies vai raudus vai jalompi koivutyyppi.
      Eli valmistautukaa ennenkaikkea siihen, ettei kissat sovi allergioidenne kanssa ja joudutte palauttamaan ne.
      Vain jos oireet on lievät, voi pikkuhiljaa siedättyä luonnollisesti omille kissoille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      3016
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      84
      2761
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2188
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      20
      1763
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1509
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1479
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1427
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1312
    Aihe