Omistusasunto ja opiskelemaan?

ketto

Olemme kihlattuni kanssa ostaneet vuosi sitten omistusasunnon. Meillä on asuntovelkaa. Minä opskelen ja teen osa-aika työtä. Saan sis rahaa kuukaudessa n. 600e. Kihlatullani on vakituinen työpaikka ja palkkaa saa sopivasti.
Kihlattuni on miettynyt jos hänkin lähtisi opiskelemaan parempaa ja mielenkiintoisempaa ammattia.
Tietääkö kukaan miten kela tms menettelee tälläisissä tapauksissa tukien suhteen? Saisimmeko tukia ollenkaan asumiseen? Opintotukea molemmat saisi sen 240e/kk, mutta se riitä asumiseen sitten millään. Maksamme lainaa ja yht.vastiketta n. 600e/kk.
Olemme miettineet jos vuokrasimme oman asuntomme niin että se pyörisi omillaan ettei se meille aiheuta kuluja. (Saattaa siinä toki jäädä hieman tappiolle pääomaveron takia.) Ja muuttaisimme itse vuokralle, Saako silloin tukia vuokra-asuntoon? Asuntolainaa on enemmän kun asunnon arvoa. Ja emme voi myydä asuntoa enne kuin ollaan asuttu siinä kaksi vuotta. Tai jos jäisimme asumaan tähän asuntoon saisimmeko asumistukea?

Tämä opiskelijaksi lähteminen on vasta miettimistä ja puhumista. Ei tietoa tai varmuutta mistään. Kaikki negatiiviset kommentit voitte unohtaa. Asiallista keskustelua jooko :)

7

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muori69

      :Ddddd

      Taas on suin päin menty ottamaan lainaa ilman mitään pitemmän tähtäimen suunnitelmia.. Sitten kysellään ohjeita suom24..

    • Suusäkkiämyöden

      Miksette voi myydä asuntoa ennen kuin olette kaksi vuotta asuneet. Onko asunnon arvo noussut niin paljon, että veron maksu hirvittää? Jos teillä on lainaa enemmän kuin asunnon arvo, ei veroa tietenkään mene lainkaan.
      Tässä tapauksessa vuokraaminen ei kannata. Asumiskulut 600, lainamäärästä päätellen asunto on joko niin pieni tai sellaisessa paikassa, että ei siitä kuuttasataa vuokraa saa.
      Jos molemmat aloitatte opiskelun, asunto myyntiin ja lainat maksetaan pois. Loppulainoja sitten lyhentelette opiskelurahoista.
      Miten voi asuntolainaa olla enemmän kuin asunnon arvo??

    • hmmm...

      Saatte asumistukea lainakorkoihin,vastikkeeseen ja vesilaskuihin mutta lyhennyksiin ei..

    • voitte myydä

      Lainaa enemmän kuin asunnon arvo, ettekä voi myydä ennen kuin olette asuneet siinä kaksi vuotta? Siis mitä? Otitteko jotain "remonttilainaa" jonka olette tuhlanneet johonkin muuhun, vai miten lainaa voi olla yli asunnon arvon? Olettehan jo vähän lyhentäneetkin lainaa. Jos olette myymässä tappoilla, nollavoitolla tai hyivin pienellä voitolla, niin kahden vuoden veroraja on merkityksetön.

      Asumistukea saa omistusasuntoon, mutta vain asumiskuluihin sekä korkoon, ei lainan lyhennykseen, eikä myöskään yhtiön rahoitusvastikkeeseen, jos sellaista on.

      Minusta tuntuu että asumistukeakaan ei saa vuokra-asuntoon jos omistaa paikkakunnalta asunnon jota voisi käyttää itse asumiseen.

      Jos asunto on teille muuten sopiva, niin otatte lainaan lyhennysvapaata ja makselette vain korkoja ja vastikkeet, joihin mahdollisesti saatte asumistukea, on se aina halvempaa kuin maksaa vuokraa.

    • Miksi kiire...

      ""Tämä opiskelijaksi lähteminen on vasta miettimistä ja puhumista""

      Olisiko ollut syytä ensin hoitaa elämänsä perusaiat kuntoon ennenkuin hankkii asunnon,,,,,,

    • ******

      Me ollaan mieheni kanssa mietitty ihan samaa! Vaikkakin hakupaperit lähetettäis vasta vuoden päästä keväällä. Ei elämä aina mene niin kuin on suunnitellut. Ollaan kummatkin nyt valmistumassa korkeakoulusta ja ollaan jo vakituisissa töissä, mutta halutaan vielä täydennystä koulutukseen. Harmi vaan, että tätä linjaa ei paikkakunnalla ole, joten pakko lähteä muualle opiskelemaan. Meillä on myöskin omistusasunto, joka aiottais laittaa vuokralle, että juurikin pyöris omillansa, eikä voittoa tulis. Että nyt sitten mietitään saataisko asumistukea kun ollaan toisella paikkakunnalla vuokralla? Mutta turha sitä täällä on pohtia...täytyy soittaa kelaan ;) Pisti nyt vaan silmään tä keskusteluketju.
      Teidän kyllä kannattaa jatkaa elämistä omassa asunnossanne ja jättää lainan lyhentäminen hetkeksi ja maksatte vaan korkoja. ja haette asumislisää yhtiövastikkeisiin ja korkoihin. Opiskelemaan vaan! Ja voittehan odottaa hetken...sinä valmistut ja käyt töissä ja mies puolestaan heittäytyy silloin opiskelijaksi.

      • Kerro toki täälläkin kun olet ollut yhteydessä kelaan. Tosin vaikea uskoa että saisi opiskelijan asuntotukea jos on pääomatuloja. Lisäksi kannattaa muistaa, että sijoitusasunnossa saat korkeintaan vähentää 30 % korkotappiosta (korko ei ole korkotappiota, vain tyhjänä oleva asunto voi aiheuttaa sitä), ja että lainanlyhennys ei ole vähennyskelpoinen. Näin ollen esimerkiksi 600 € lainanhoitokuluilla ja 150 € yhtiövastikkeella saat yleensä vähentää 700 € vuokratuotosta 150 €/kk. Näin ollen maksat veroa 165 €/kuukaudessa 50 € koska vuokra alittaa bruttokulut (ellet joudu ostamaan uusia kodinkoneita vuokralaiselle ym, nämä ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoiset), ja silloin asunnon laittaminen vuokralle maksaa sinulle 215 €/kk korjaukset ja rikkoutuvat kodinkoneet. Joten onko teillä varaa maksaa tuollainen summa kuukaudessa vaikka saisittekin tukea?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe