Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Onko perheen erityislapsi esteenä tukiperheeksi ryhtymiselle?

Päivänkakkara

Olemme tavallinen suomalainen perhe, molemmat vanhemmat käymme päivätöissä, asumme okt:ssa, meillä on koira ja kolme lasta. Nuorin on 5v. Olemme jo useamman vuoden pohtineet, että kun omat lapset ovat vähän isompia, haluaisimme alkaa tukiperheeksi.

Yksi lapsistamme on erityislapsi, mutta tilanne on erittäin hyvä ja tasapainoinen. Käytösongelmia hänellä ei ole, enemmänkin aistiongelmaa ja fyysistä vaivaa. Sen tarkemmin en tässä halua alkaa erittelemään. Lasta hoitaa useampi erikoislääkäri, ja heidänkin lausuntojensa mukaan tilanne on hyvä.

Minulla itselläni on aina ollut tarve tarjota lapsille suojaa ja turvaa, sekä ihan tavallista perhe-elämää. Miehelläni tämä asia on kasvanut tässä minun rinnalla.

Sijaisperheeksi emme halua, ainakaan vielä tässä elämänvaiheessa. Suojelen omia voimavarojamme. Tukiperheeksi haluaisimme ryhtyä. Mutta onkohan esteenä erityislapsemme? Hänestä ei mahdolliselle tukilapselle olisi mitään vaaraa tai haittaa, päinvastoin, hän on hyvin empaattinen ja sydämellinen.

Onko teillä kenelläkään kokemusta asiasta? Ja te, jotka etsitte tukiperhettä, olisiko tämmöinen asia teille ongelma?

19

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tupuna9

      Hei!
      Erityislapsi ei ole este tukiperheenä olemiseen. Meillä on kokemusta asiasta, kun meidän lapsella on lievä keskittymisvaikeus, mutta hänkin on hyvin empaattinen ja sydämellinen. Olemme toimineet monta vuotta tukiperheenä ja se on todella antoista molemmin puolin. Lapset ovat kiintyneet toisiinsa kovasti ja yhdessä puuhailemme kaikenlaista kivaa, leivomme, ulkoilemme, leikimme yms.
      Tukiperheitä tarvitaan kovasti ja heistä on pulaa; jotkut perheet joutuvat odottamaan kovasti sopivaa tukiperhettä lapselleen.
      Näitä kaikkia mieltä askarruttavia kysymyksiä voi pohtia yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Meillä on erittäin hyvä kokemus Pelastakaa Lapset ry:n tukiperhe-toiminnasta ja suosittelen lämpimästi sinne ottamaan yhteyttä.

    • Ei näitä enempää

      Älkää hyvät biologiset vanhemmat viekö lapsianne tukiperheisiin, missä on itsellään mielenterveysongelmainen lapsi ja ovat lastensuojelun, perheneuvoloiden ja lasten psykiatrisen asiakkaita. Jotainhan sellainen kertoo vanhemmistakin.

      Päivähoidossakin heidän lapsilla on etu-ajo-oikeus terveiden lasten edelle, vaikka terveet lapset tarvitsisisivat hoitoa vanhempien työssä käynnin takia ja erityislasten vanhemmat makoilisivat kotona. Erityislapsille tarvittaisi muut kasvatustahot kuin päivähoito silloin kun vanhemmat eivät tarvitse lapsilleen hoitoa työssäkäynnin vuoksi.

      • sherppa

        Olipa tökerö kirjoitus. Siistihän hieman tekstejäsi.

        T. tämän palstan luotsi.


    • Päivänkakkara

      Jos kirjoittaja "ei näitä enempää" tarkoittaa minua, niin voin kertoa että lapsemme ei ole mielenterveysongelmia emmekä ole lastensuojelun tai minkään muunkaan vastaavan tahon asiakkaita. Lapsi ei ole edes päiväkoti-ikäinen. Kurjaa, että sinulla on ollut noin huonoja kokemuksia aiheesta, onko lapsesi ollut tukiperheessä missä on erityislapsi?

      Kiitos Tupuna9 vastauksestasi. Tilasin jo infopaketin pelastakaa lapset ry:stä ja ajattelin seuraavaksi soittaa sinne ja kysyä asiasta. Juuri tuollaista tavallista ja turvallista yhdessäoloa haluan tarjota.

    • Voi teidän kanssa

      Aloituksessasi kylläkin kerrot teillä olevan kolme lasta joista nuorin viisi vuotias ja molemmat vanhemmat käytte päivätyössä.

      Mitäs kertomasi aistiongelmat mielestäsi sitten ovat.

      • En ole aloittaja.

        Aistiongelmia ovat mm. näkö-, kuulo- ja tasapainovaikeudet.

        Aloittajalle tiedoksi, että täällä tulee joiltakin haukkumisia, vaikka tekisit mitä.
        Samassa ketjussa saattaa haukkuja puhua itsensä pussiin moneen kertaan, joten älä välitä!
        Tosi hienoa, että olette ryhtymässä tukiperheeksi, koska niistä on huutava pula.


    • Päivänkakkara

      Tämä erityislapsi ei ole päiväkoti-ikäinen. En ala erittelemään sen enempää, luulen että täällä pahoitan vain mieleni.

      Toivottavasti kaikki tukiperheeksi aikovat eivät kohtaa yhtä kurjaa vastaanottoa, siksiköhän niistä on pula? Kurjempaa on se, että on lapsia jotka ylipäätään tarvitsee tukiperheitä. Tapa, jolla kohtelet esim. minua, on todella kurja.

    • amaliasijari

      Älä Päivänkakkara moisesta mieltäsi pahoita. Noita "älykköjähän" täällä aina aikaa ajoin riittää. Koko tekstin sisällöstä huomaa, ettei henkilöllä oli oikein luetun ymmärtämisen kykyä, eikä ehkä paljon muutakaan, joten... Jätetään tollaset kommentit ihan omaan arvoonsa.
      Aivan upeeta jos jaksat ottaa vielä tukilapsia työssä käymisen lisäksi.
      Sen verran tiedän, ettei sekään homma aina ole yhtä ruusuilla tanssimista.
      Saattaa olla lapsilla näitä älykkövanhempia, tai lapsilla ei mitään rajoja jne. Kun yhden vkonlopun aikana saat jotain tolkkua teidän talon tavoista, ehtii lapsi ne jo unohtaa ennen seur.käyntiä ja kaikki on alotettava alusta. Omien lasten kanssa on ihan eri asia, koska tietävät teidän kodin säännöt. Vieraille on kaikki opetettava alusta pitäen. Kyllä lapset kerkee tehdä vaikka mitä, kun selkäs käännät. Haluan vaan tällä kertoa, et osaat ajatella, ettei se välttämättä ole vain pientä yhdessä puuhailua. Parhaassa tapauksessa niin onkin, mutta ei läheskään aina. Usein myös vanhemmat kuvittelevat, että heillä on myös oikeus tulla tukiperheen luo vierailemaan ja kahvittelemaan, jos ei tee asiaa heti täysin selväksi jne. Itse olen ollut tukiperheenä vain hetken aikaa ja totesin, ettei ole mun homma. Sij.lapsia meillä on ollut 20 vuoden ajan yhteensä viisi. Tukiperhejutuista kerroin siltä pohjalta, mitä olen tuttaviltani kuullut, jotka ovat sitä työtä tehneet jo vuosia.

    • dysfaatikonperhe

      Täällä myös harkitaan tukiperheeksi ryhtymistä jossain vaiheessa. Meillä on dysfaatikko (kielellinen erityisvaikeus). Mitä mieltä ihmiset olette, voiko olla esteenä tukiperheeksi ryhtymiselle?

      Lapsi on 5v ja dysfasia näkyy käytännössä vain epäselvänä puheena, josta kuitenkin saa selvää.

      • Äidille vapaata

        Tietenkin otatte tukilapsen joka on myös dysfaatikko. Sinulla on valmiudet auttaa häntä parhaimman mukaan. Kysy sosiaalitoimistostasi dysfaattista lasta teille tukilapseksi.


      • punapää
        Äidille vapaata kirjoitti:

        Tietenkin otatte tukilapsen joka on myös dysfaatikko. Sinulla on valmiudet auttaa häntä parhaimman mukaan. Kysy sosiaalitoimistostasi dysfaattista lasta teille tukilapseksi.

        Voinko alkaa tukiperheeksi, kun mulla on punainen tukka?


      • kuka tukee?
        punapää kirjoitti:

        Voinko alkaa tukiperheeksi, kun mulla on punainen tukka?

        Joo tietenin. Pyydä itsellesi puhapää - tuettavia, niin teillä on hauskempaa.


      • sherppa
        punapää kirjoitti:

        Voinko alkaa tukiperheeksi, kun mulla on punainen tukka?

        Turhaa ja tarpeetonta ilkeilyä, jonka olisin poistanut, mikäli sinulle ei joku olisi niin hienosti vastannut - punapäisyys ei tosiaan vaikeuta kommunikaatiota, dysfasia kylläkin - siksi sitä varmaankin kysyttiin!


    • tasa-arvoa

      Ajattelin vaan, että joku dysfasia on ihmisen ominaisuus siinä missä punainen tukkakin. En pidä tällaisista kategorioista, joita sijaishuollon (tukihuollon) piirissä niin mieluusti rakennellaan.

    • Tieto, ei luulo

      tasa-arvoa, mitä tarkoitat? Kysyn ihan ilman sarvia kun en tunne sijaishuollon piiriä tai muutenkaan tätä toimintaa.

      Dysfasia on eri asia kuin hiusten väri. Toinen vaikeuttaa kommunikaatiota ja toinen ei. Merkittävä ero. Hiusten värin takia ei tarvitse erityistä tukea, kun taas dysfaatikon tavoitteellinen tukeminen vaatii jo hiukan halua ja tietotaitoa.

    • tasaista arvoa

      Tarkoitin sitä, että meillä jokaisella on omia ominaisuuksiamme. Sijaishuollossa ja näköjään jopa tukihuollossa niistä tehdään elämää suurempia asioita.

    • että mitäkö

      ... ja harva lapsi saa valita, millä tavoin kommunikoivan (ystävällisesti, vihamielisesti, vähäpuheisesti, pölpöttävästi, änkyttävästi jne.) aikuisen hoiviin päätyvät. Eli aikuiset, aloitetaanpa ensin omasta kommunikoinnistamme. Vai mitä sanotte?

    • Päivänkakkara

      Hei vaan taas kaikille!

      Meillä prosessi on edennyt, koulutus käyty ja meidät on hyväksytty tukiperheeksi.

      Suosittelen kaikille tutustumista asiaan jos vähänkään tuntuu siltä että voisi harkita. Koulutuksenkin voi käydä ja vielä silloin perua, tämä kun on täysin vapaaehtoista!

      Aurinkoista kevättä kaikille!

    • jhlhjljljhl

      Lapseni on sijoituksessa jossa 4 vammaista lasta kehitysvammaista,hyvin hän heidän kanssa toimeen tulee vaikkei omia kavereitaan sinne haluakkaan tuoda koska he kysyvät oletko sinäkin vammainen.Sydämmellisiä ja aitoja ovat nämä vammaiset lapset.He kaikki ovat murrosikäisiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe