Miten mummot ja vaarit näkevät lapsenlapsiaan eron jälkeen?

oikeusvaariinmummuun

Törmäsin tuossa kaupungilla exäni äitiin ja sovittiin että hän tulee tässä lähiaikoina luokseni juhlimaan lastenlapsensa synttäreitä. EI voi kuulemma mennä tyttärelleen. Sanoi kyllä syynkin, mutta se nyt ei liity tähän ja on painokelvotontakin.

Aloin pohtia että kuinka teille mummuille ja vaareille on tuon isovanhemmuuden kanssa käynyt kun lapsenne on eronnut? Voitteko esim. vierailla kumman lastenlastenne vanhemman luona tahansa, vai kuinka?

19

480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikeus säilyy

      Isovanhemmilla ei ole tapaamisoikeutta. Moni lapsi on erossa menettänyt toisen vanhemman koko suvun.
      Isovanhemmat kokevat kuin kuoleman, kun lapsenlapsi onkin yhtä äkkiä saavuttamattomissa, kiellon ja esteiden takana.

      Tuttavani lapsenlapsi otettiin huostaan, kun hänen yh-äitinsä joutui mielenterveysongelmien vuoksi vaikeuksiin. Hän antoi lapsen pois sillä ehdolla, ettei tämä ikinä saa tavata isoäitiään.
      Niinpä lapsella on nyt sijaisvanhemmat eikä hänellä ole yhtäkään sukulaista.

      Tällainen ei voi olla kenellekään hyväksi, mutta tuntuu siltä, että lapsien etua ei pystytä ajattelemaan ensisijaisesti.
      Monet eronneet vanhemmat sanovat, että kyllä lapsi ymmärtää, eikä hän enää edes puhu niistä poissa olevista ihmisistään.
      Ei tietenkään, koska ne on häneltä kielletty, mutta kyllä lapsi muistaa, ihmettelee, ja syyttää itseään siitä, että hänet on jätetty.

    • lapsen parhaaksi?

      Voi voi, joidenkin sukujen sotkut voivat olla kovinkin kiemuraisia - ei tässä voi ruveta moralisoimaan kenenkään perheen ratkaisuja.

    • taakana Minulle

      Lapset ovat nykyään omaisuutta ja etuoikeus kortti yhteiskunnan hierarkiassa.
      Ennen lapset olivat tulevaisuus ja vanhuuden turva.

      Yhteiskunnan tulonsiirrot ja eläkekassat ovat tehneet tasapäisyyttä, jossa vain mielikuva jatkumosta ihmiskunnassa, pitää yllä arvostusta lapsiin.

      Jos ei elämässään ole järjestänyt itselleen rahallista vanhuuden turvaa ei syytinkiä ole enää edes olemassa.

      Eskimoiden kulttuuri vanhat ja vammaiset keväällä jäälautoille oli vielä inhimillinen, nykyään täysin yksin jätettyihin vanhuksiin nähden.

    • vielä mukana elämäss

      On myös ikävä mustamaalata kaikkien vanhojen kohtalo aivan lohduttomaksi.

      Suurin osa vanhuksista pärjää aivan omillaan ja eläkkeellään ja on kiinnostunut ja tietoinen maailmanmenosta. Ja saavathan vanhukset samalla tavoin tukia kuin muukin väestö, jos ei eläke riitä. (mm asuntotuki, toimeentulotuki, pääkaupunkiseudulla alennusta matkalippuun, ja monet eläkeläisedut eri rientoihin. Puhumattakaan palvelutalojen edulliset ateriat,
      eri tahojen eläkeläis- ja virkistysmatkat jne).

      Monet vanhat ihmiset toimivat vielä monissa yhdistyksissä ja harrastuspiireissä, ovat kanssakäymisissä sukulaistensa kanssa.

      Ilkeys ja kärttyisyys ovat luonteenpiirteitä, jotka voivat johtua myös alkavasta sairaudesta/piilevästä vaivasta. Meillä Suomessa on terveydenhoito kaikille mahdollinen, joten kannattaa hoitaa itseään vanhanakin.

      Peliriippuvaisuus ja alkoholi - jotkut yksinäiset mummot ja papat ovat korvaavat yksinolon pelaamalla rahansa ja tissuttelemalla alkoholia. Kannattaa vanhankin harrastaa ja tavata muita ihmisiä, että ei erakoidu oman olonsa tympeyteen.

      Ainakin suuret ikäluokat ovat yleensä olleet työelämässä, joten heillä on kohtuullisesti varaa myös matkustella ulkomailla ja tämä eläkeläisryhmä ei tyydy olemaan vain kotona - he osaavat itse etsiä apua ja mielekkäitä virikkeitä ja haluavatkin olla mukana yhteiskunnassa.

      Eri asia on sitten, kun vanhus sairastuu ja muuttuu avuttomaksi, eikä pärjää kotonaan - näistä asioistahan nyt hallituskin riitelee: Miten vanhuksemme hoidetaan tällöin arvokkaasti ja ihmisarvoisesti?

    • ............

      Hyvin, kun huoltajuus on jaettu ja lasten vanhemmat tulevat toimeen omien vanhempiensa kanssa. Tottahan silloin, kun lapset ovat toisella vanhemmallaan, tämä vanhempi huolehtii, että isovanhemmatkin saavat tavata lastaan.

      • ............

        ...korjaan lapsenlastaan.


    • loppui

      Isovanhemmuus päättyi lapseni avioeroon. On kielletty tapaamasta lasta. Mummolaan lapsi ei saa tulla. Olemme vääräuskoisia, joten emme saa olla missään yhteydessä.

      Emme siis kuulu heidän myöhempien aikojen ...lahkoon.

      • ei ole kristillistä

        no joo, nuo kiihkouskovaiset ja fanaatikot ovatkin niitä pahimpia fariseuksia.
        Niitä lahkoja esiintyy meillä Suomessakin - kussa missäkin ne uskovat kuvittelevat olevansa pyhempiä ja synnittömimpiä!!!???!!! Nuo uususkonnot/lahkot ja kultit ovat niistä pahimpia.

        Kyllä ihmiset voivat olla hulluja uskomuksissaan ja kuvitella aivan älyttömyyksiä.
        Älä nyt sinä kumminkaan hurahda mihinkään valhekulttiin.
        Monet käännynnäiset ja uskoon hurahtaneet ovat vielä pöljämpiä kuin tavalliset hitaasti harkitsevat ja epäilevät. Sanonpa vaan, että ei tuo kertomasi kohtelu ainakaan oikean kristityn suhtautumista ole.


      • Agnostikko :) :(

        Ihmettelen aina, miksi joku uskonto kieltää yhteydenpidon toisuskoviin.
        Eikö heidän jumalansa ole edes sen vertaa kaikkivaltias, että huolehtisi seurakuntalaisestaan, vaikka tämä joutuisi loppuiäkseen pakanoiden keskelle!

        Ovatko ne myöhemmän ajat uskovat tosiaan noin jyrkkiä? Tunnen muutamia, tosin aikuisia, enkä ole huomannut torjuntaa, päin vastoin, varmaan ottaisivat uusia jäseniä avosylin. Olen suhtautunut aivan neutraalisti koko porukkaan.

        En tilannettanne arvioi, mutta itse ajattelisin, että en puuttuisi lapsenlapsen uskonnolliseen kasvatukseen millään tavoin. Enhän tee sitä nytkään, vaikka olemme kaikki luterilaisia.
        Lapsillekin tekisi varmasti hyvää olla poissa kotoa uskonnottomalla lomalla, jolloin ei puhuttaisi sanaakaan herranpelvosta.


      • yxmuzi

        Ikävältä kuulostaa. Mutta tällä palstalla on myös moneen kertaan korostettu sitä, että vanhemmilla on oikeus kasvattaa lapsensa, eikä se kuulu isovanhemmille. Se koskee myös uskontoa. Ovatko lapsen vanhemmat ehkä kokeneet, että olet yrittänyt jollakin tavoin vähätellä heidän "lahkoaan" lapsen kuullen?
        Lapsen päätä ei pitäisi sekoittaa uskonnoista kiistelemällä.


      • loppui
        yxmuzi kirjoitti:

        Ikävältä kuulostaa. Mutta tällä palstalla on myös moneen kertaan korostettu sitä, että vanhemmilla on oikeus kasvattaa lapsensa, eikä se kuulu isovanhemmille. Se koskee myös uskontoa. Ovatko lapsen vanhemmat ehkä kokeneet, että olet yrittänyt jollakin tavoin vähätellä heidän "lahkoaan" lapsen kuullen?
        Lapsen päätä ei pitäisi sekoittaa uskonnoista kiistelemällä.

        Tämähän se hauskaa onkin, kun lapsen vanhemmat ovat erimieltä lapsen uskontoon kasvatuksesta. He ovat eronneet, koska toinen ei suostunut maksamaan palkastaan kymmenyksiä mormoonikirkolle ja käymään, joka sunnuntai kirkossa, eikä myöskään suostunut jakamassa näitä oppeja, ovelta ovelle.

        Me isovanhemmat emme ole mitenkään kommentoineet lapsen kasvatusta. Eron jälkeen lähivanhempi kielsi lapsen mummolassa käynnit, koska emme ole mormooneja.


      • yxmuzi
        loppui kirjoitti:

        Tämähän se hauskaa onkin, kun lapsen vanhemmat ovat erimieltä lapsen uskontoon kasvatuksesta. He ovat eronneet, koska toinen ei suostunut maksamaan palkastaan kymmenyksiä mormoonikirkolle ja käymään, joka sunnuntai kirkossa, eikä myöskään suostunut jakamassa näitä oppeja, ovelta ovelle.

        Me isovanhemmat emme ole mitenkään kommentoineet lapsen kasvatusta. Eron jälkeen lähivanhempi kielsi lapsen mummolassa käynnit, koska emme ole mormooneja.

        Ei kai perheessänne ole tapahtunut murheellista väärinkäsitystä?
        Ovatko lapsen molemmat vanhemmat mormoneja?
        Mormonikirkko ei ota vastaan kymmenyksiä muilta kuin kyseisen kirkon jäseniltä. Ovelta ovelle kulkevat vain lähetyssaarnaajat. Pienten lasten vanhemmat eivät voi toimia lähetyssaarnaajina.


      • kalaharin konsuli 1

        niinkin käy rupeappas ns.Ottoukiksi tai mummoksi.
        Tarvitsijoita on niin ukin kuin isin rooliin.Mummoistakin kova pula.
        nm kokemusta on ota yht spr tai mannerheiminlastensuojelu liitto


    • emme omista lapsia

      Minun lapsuudessani uskonto oli tärkeä pointti kodissamme - ja uskonto oli isovanhempien luona vieraillessa selvästi arjessakin esillä. Samoin koulussakin noudatettiin perinteisiä ev.lut. traditioita ottamatta huomioon ollenkaan muulla tavoin ajattelevia.

      Itse aikuisena vanhempana en sen kummemmin kovasti korostanut perheessämme uskonnollisuutta - mitä nyt yleisiä humaanisia asioita ja sitä tärkeintä Jeesuksen sanomaa vuorisaarnasta: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'. Lapseni kävivät rippikoulun ja ovat nyt muodostaneet jo omat perheensä.

      Lastenlapsille en mitenkään korosta mitään uskonnollisia fraaseja - kunnioitan lasteni perheiden linjaa. Osa lapsistani on eronnut lut.kirkosta, mutta ovat humaaneja, tasa-arvoa ajavia ja inhimillisesti ajattelevia. Uskonnollisuus tai uskonnottomuus ei meidän suvussa mitenkään ole mittana, miten kohtelemme toisiamme - kaikki ovat yhtä rakkaita.

      Täytyy kyllä sanoa, että irvokkainta minusta on nähdä fanaattinen pieni vanhempiensa uskonfraaseja papattava lapsi, joka suoltaa vanhempiensa uskomuksia ja oppimia uskomuksia. Ei hän edes ymmärrä lauseiden sisältöä.

    • surullinen mummo

      Poikani erosi tyttärensä äidistä tytön ollessa alle vuoden ikäinen.
      Ja nyt en saa tavata tätä pikkuista laisinkaan, silloin harvoin kun äiti antaa hänet isälle niin käyn salaa tapaamassa. Eigän lapsi minua tunne, eikä muista.

      Millainen äiti kieltää lapseltaan isovanhemmat ja kaikki muutkin sukulaiset??
      Lapsi ei kuulema vietä jouluakaan?

      Olen todella huolissani tytön voinnista kun ei taida tavata muita ihmisiä kuin
      äitinsä, joka mielestäni on häiriintynyt ja olisi hoidon tarpeessa, mutta minun
      käteni ovat sidotut kun ei pikkuisen isäkään saa oikein mistään tukea.
      Isä on kunnollinen, työssäkäyvä mies ja hoitaa asiansa ja toki hän se vasta
      pikkuistaan kaipaakin.

    • Tätä tämä on

      Riedoksi kaikille, että isovanhemmat ovat eläneet elämänsä paljon köyhemmässä Suomessa ja ovat oppineet tekemään työtä sekä säästämään, joten suurin osa näistä tämän päivän isovanhemmista tulee toimeen ihan omilla ansioillaan ja ovat monesti täysissä järjen voimissa ja ruumiillisissakin ihan loppuun saalla.

      Mutta samaa ei voida sanoa tämän päivän lasten vanhemmista, he ovat ilmeisesiti saaneet kaiken liian helpolla, kun eivät osaa antaa arvoa millekään mitään. Kaikesta ruikutetaan, on kuulemma niin raskasta aina on naama mutrussa,vaihdetaan uskkoja ja eukkoja ja sitä onne etsitään enemmämkin siletä pyllyosastolta kuin elämällä itse vastuullista elämää.
      Säästöön ei laiteta mitään, sillä kaikella ostetaan aina uuden sesongin mukaan jopa huonekalutkin ja lisäksi pitää aina harrastaa kalliita lajeja, ennen työstä sai sen liikunnan ei tarvinnut laukata muualle.
      Lapset ovat kaikessa tiellä, joten pitää erota, että saa sitä sapaata tätä kautta lapsista, onnettomat joutuvat heittopusseiksi.
      Kuka oikein todella huolehtii tämän päivän lapsista, isovanhemmat tekisivät sitä jopa mielellään, mutta eivät kelpaa, kun ovat teideän nouskkaiden mielestä rahvasta, Lapsenne ovat onnettomia ja yksinäisiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      937
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      767
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      58
      721
    Aihe