Introvertti ei ole yhtä kuin ujo

Introvertti mies

Huomaan keskusteluissa, että jotkut sekoittavat introvertin synonyymiksi ujoudelle.

Tämähän ei pidä paikkaansa.

Ekstrovertti voi olla ujo siinä missä introverttikin. Ihminen ei ole introvertti ujouden vuoksi, vaan kyse on luonteenpiirteestä, jolla ei ole juurikaan tekemistä ujouden kanssa.

Monet ekstrovertithan suorastaan kätkevät ujoutensa höpötyksen alle ja pääsevät näin toteuttamaan suurta sosiaalisen elämän tarvettaan ujoinakin.

Toisaalta monet ujot kuvittelevat olevansa introverttejä, vaikka todellisuudessa heidän sosiaalisen elämän tarpeensa olisivat suuret ja he tarvitsisivat ja kaipaavat muita ihmisiä paljon jakaakseen ilojaan ja surujaan ja saadakseen voimaa elämään, he ovat siis oikeasti enemmän ekstroverttejä, jotka kärsivät ujoudestaan.

Itse olen vahvasti introvertti, mutta en ole lainkaan ujo tai estoinen. En jännitä mitään enkä ketään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Introvertti_ja_ekstrovertti

Kokemuksen perusteella tuntuisi siltä, että ekstroverteissä on ainakin enemmän itsestään epävarmoja ihmisiä, sitä en osaa sanoa onko heissä enemmän vai vähemmän ujoja kuin introverteissä.

11

811

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei enää niin ujo

      Olet täysin oikeassa. Itsekin olen kirjoitellut yhdistäen helposti introverttiuden ja ujouden. Näiden yhdistäminen on johtunut vain siitä, että omasta kokemuksestani olen huomannut kuinka introverttius voi olla joillekin introverteille (ei tietenkään kaikille) häpeällinen asia sen sijaan, että se olisi vain neutraali ominaisuus ja yksi osa itseä. Tämä häpeällisyys voi olla tiedostamatonta. Elämmehän tietynlaisessa ekstroverttiutta ylistävässä ja ekstroverttejä normaalimpina ja terveempinä pitävässä kulttuurissa. Jo lapsille annetaan ymmärtää, että pitäisi pyrkiä olemaan sosiaalisesti aktiivinen ja avoin, koulussa esim. panostetaan paljon ryhmätyöskentelyyn ja luokkakoot ovat suuria eli niissä on mahdotonta ottaa lapsia huomioon yksilöllisesti. Siksi olen sitä mieltä, että omalla kohdallani yksi suuri syy ujoudelleni oli introverttiyteni. Sillä ympäristö sai minut näkemään introvertti-ominaisuudet häpeällisenä asiana, josta pitäisi muuttua käyttäytymään kuin ekstrovertti. Häpeä on usein ujouden ja pelkojen syy ja vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon. Olin perheessänikin vähemmistönä persoonallisuuden suhteen. Vanhemmat saattavat hyvää tarkoittaen yrittää painostaa introverttia lasta käyttäytymään kuin ekstroverttilapset ja näin he antavat lapselle kuvan ettei hän riitä omana itsenään. Vasta kun olen alkanut hyväksymään introverttiuteni niin ujouskin on kaikonnut. Varsinkin nuorilla introverteilla voi olla suuret sosiaaliset paineet, mikä voi johtaa ujouteen.

    • Introvertti mies

      Itse en ole pelkästään hyväksynyt introverttiä persoonaani, vaan olen iloinen, että minulla on sellainen. Muut sisarukseni ovat ekstroverttejä ja huomaan, etteivät he ole esim. niin sensitiiviä kuin minä, vaan tunneköyhempiä. Introvertit luotaavat keskimäärin elämää syvemmältä, myös tunne-elämä on oikeasti ehkä syvällisempi, vaikka ekstrovertit näyttävät sitä enemmän ulospäin. Tutuista ekstroverteistä olen huomannut, että he jäävät keskimäärin pinnallisemmaksi ihmiseksi kuin introvertit, mikä on luonnollista, koska introvertti ajattelee enemmän, itsekin olen nuoresta saakka aina pohtinut elämän eri osa alueita ja muodostanut käsityksiä asioista kokemusten lisäksi jatkuvan ajattelun ja sisäisen filosofin avulla :)

      Siinä olet täysin oikeassa, että ekstroverttejä piirteitä korostetaan ja arvostetaan nykymaailmassa liian korkealle.

      "Koska ekstrovertit ovat ulkoisesti referensoituneita, he eivät kiinnitä yhtä paljoa huomiota tunteisiinsa ja puhuvat ennen ajattelemista. Muun muassa tämän takia ekstroverttejä pidetään impulsiivisempina, koska he eivät ota aikaa reflektoidakseen tilanteisiin, toisin kuin introvertit."

      Ainakin tuntemani ekstrovertit vaikuttavat minusta yleensä pinnallisilta ja myös tunneköyhemmiltä kuin intrvertit, joihin olen saanut tutustua. He kyllä tekevät pienistäkin asioista ja tunne- sekä muista kokemuksista suuren numeron, mutta vaikuttavat usein olevan huonosti kykeneviä syvällisyyteen ja aitoihin, suuriin tunteisiin.

      Meissä suomalaisissa on paljon slaavilaista syvällisyyttä ja melankoliaakin, ilman negatiivista merkitystä. Annetaan vain eteläisen euroopan ihmisten harjoittaa pinnallista ja teennäistä höpötystään ja small talkiaan, me voidaan olla hyvillä mielin vähän jurompia :)

      Määrätynlainen varautuneisuus, rauhallisuus, kyky ladata akkujaan omissa oloissaan vietetyllä ajalla, harkinta ennen kuin laukoo näkemyksiään ja mielipiteiden muodostaminen kokemuksen, tiedon ja oman ajattelun pohjalta ovat kaikki hyviä, myönteisiä luonteen vahvuuksia. Kanna niitä ylpeänä.

      Itse olen menestynyt myös työelämässä loistavasti nimenomaan tukeutuen introverttiin luonteeseeni. Esim. johtamisessa se luo ilmapiiriin rauhallisuutta, luottamusta ja uskottavuutta, jättäen samalla pois turhan kohkaamisen ja epäolennaisuudet. Yhteisön sosiaalisia tarpeita voi kyllä ulospäinsuuntautuneemmat toteuttaa kahvitunnilla ja firman illanvietoissa.

      On syytä myös muistaa, että sosiaaliset taidot ja sosiaalisuus ovat kaksi täysin eri asiaa. Introvertillä voi olla loistavat sosiaaliset taidot, vaikka sosiaalisen elämän tarpeet ovatkin vähäisemmät. Oikein oivallettuna introvertti luonne tarjoaa nimenomaan parhaat puitteet kehittää sosiaalisia taitojaan.

    • Voimavara..

      Impulsiivinen ekstrovertti lähtee hetken mielijohteesta risteilylle, etelän rannoille.

      Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi rohkea ja introvertti arka. Kumpi tahansa voi olla arka tai rohkea.

      Introvertti pohtii enemmän ja suunnittelee paremmin. Mutta jos hän pitää seikkailuista, uusista kokemuksista, maisemista ja erilaisesta elämästä, hän voi päättää lähteä vaikka kiertämään Etelä-Amerikkaa. Ja tekeekin sen hyvin, suunnitellen, varautuen ja valmistautuen. Rohkealtakin ekstorvertilta jää tällaiset matkat monesti tekemättä, impulsiivinen luonne ei jaksa valmistautua.

      Minulla on ekstrovertti veli. Hän pitkästyy herkemmin, lähtee impulsiivisemmin matkalle, mutta aina samaan paikkaan, Espanjan rannoille. Hyvä niin, saa tarvitsemansa vaihtelun. Minä olen introvertti, olen kiertänyt melkei koko maailman, tehnyt pitkiä reissuja mitä kummallisempiin paikkoihin. Pitkäjänteisesti suunnitellen ja valmistautuen, kärsivällisesti säästäen suunnitelmaa varten. Onneksi en ole niin impulsiivinen, jäisi moni asia kesken, kun pitäisi jo innostua jostain muusta.

      En ikinä haluaisi olla ekstorvertti. Kun ne höpöttää joutavia keskenään, minä hymyilen rauhallisena vieressä ja miten omia juttuja :)

    • ....

      "sitä en osaa sanoa onko heissä enemmän vai vähemmän ujoja kuin introverteissä."

      Varmaan yhtä paljon mutta monilla ekstrovertti ujoilla se ujous vähenee/häviää, kun he luontaisesti hakeutuvat muiden ihmisten seuraan ja näin tottuvat eri tilanteisiin.
      Kun taas eristäytyvälle introvertille ujoudesta voi muodostua todellinen ongelma ja voi helposti kehittyä jopa sosiaalisten tilanteiden peloksi.

      • Introvertti mies

        "Varmaan yhtä paljon mutta monilla ekstrovertti ujoilla se ujous vähenee/häviää, kun he luontaisesti hakeutuvat muiden ihmisten seuraan ja näin tottuvat eri tilanteisiin. Kun taas eristäytyvälle introvertille ujoudesta voi muodostua todellinen ongelma ja voi helposti kehittyä jopa sosiaalisten tilanteiden peloksi."

        Mielenkiintoinen näkökulma tuokin, mutta en oman elämänkokemukeni perusteella voi varmuudella allekirjoittaa. Vaikuttaa siltä, että jos ujous on osa persoonaa/luonteenpiirrettä, se ei häviä mihinkään, vaan sen kanssa oppii elämään. Jos ujous johtuu kokemuksen puutteesta, niin varmaankin silloin häviää ja vähenee kokemuste erilaisista tilanteista karttuessa.

        Introverttina olen luonnollisesti tarkkaillut ihmisten käyttäytymistä koko ikäni ja pohtinut aina kaikkia elämään ja ihmissuhteisiiin liittyviä asioita, muutenkin niihin perehtyen. Tuntemani ekstorvertit, mutta ujot ihmiset ovat usein pysyneet ujoina, eräskin ystäväni on yli 60, mutta aina vain ujo, vaikka jatkuvasti laukkaa eri ihmisten luona ja viettää valtavasti aikaa sosiaalisissa tilanteissa. Hän on lisäksi oikein stereotyyppi siitä, ettei sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot kulje käsi kädessä, hänen kykynsä ilmaista itseään ja ymmärtää toisten rationaalista viestintää ja tunnetiloja on todella surkea, kun taas hänen introvertti vaimonsa hallitsee sosiaaliset taidot loistavasti, ilmaisee itseään täsmällisesti ja selkeästi, kuuntelee muita keskittyneesti ja havaitsee myös herkästi tunnetilat.

        Harvoinhan me introvertit olemme "eristäytyviä", meidän sosiaalisen elämän tarpeemme ovat vain paljon vähäisemmät ja lataamme akkujamme ja puramme usein myös esim. surua omassa rauhassa, kun taas ekstrovertti tarvitsee siihen sosiaalista kanssakäymistä ja "jakamista". Se ei tarkoita kuitenkaan, että me introvertit olisimme erakkoja ja kärsisimme sosiaalisista tilanteista, meillä on vain sosiaalista kanssakäymistä vähemmän ja useimmiten myös valikoidummin.

        Asiaa voi ajatella myös niinpäin, että ujon introvertin on helpompi elää kuin ujon ekstrovertin, koska introvertillä ei ole tarvettakaan suureen sosiaalisuuteen, hän voi työpaikan kahvipöydässäkin vaan myhäillä itsekseen omissa ajatuksissaan ja hymyillä sisäänpäin toisten höpötyksille, kun hänellä ei ole edes tarvetta osallistua small talkiin. Ujollakin ekstorvertilla on kuitenkin olemassa se suurempi tarve osallistua sosiaalisen kanssakäymiseen, jolloin siitä takkuilusta ujouden vuoksi tulee melkoinen rasite.


    • Mianmatt

      Tätä aihetta käsittelee hyvin Susan Cain kirjassaan Hiljaiset - introverttien manifesti. Ainakin itse ymmärsin omaa luonnettani paljon syvemmin.

      • Introvertti mies

        Kun hyväksyy ja ymmärtää itsensä introverttinä, ei haluaisi muuta ollakaan. Silloin selviää kaikkialla, maaseudun rauhassa, pitkillä vaelluksilla tai matkoilla maailman ympäri, mutta myös suurkaupungin sykkeessä, jossa ihminen voi halutessaan olla omissa oloissaan ihmistungoksessakin aivan kuin erämaan yksinäisyydessä.

        Aikoinaan itsekin yritti elää ekstrovertimmin, mutta onneksi introvertti luonne johtaa ihmisen yleensä rauhallisiin, yksinäisiin pohdiskeluhetkiin, jolloin oppii paljon nopeammin tuntemaan itsensä ja ymmärtämään elämää, kuin kohkaava ekstrovertti.

        Voihan olla, että tiedostavat ekstorvetit kokevat myös monesti niin, että ovat iloisia luonteestaan, silloinhan kaikki on hyvin.

        Introvertti on toki kovemman paineen alla nyky-yhteiskunnassa, jossa sosiaalisuus on ylikorostettua ja -arvostettua. Mutta introvertilla taas on lähtökohtaisesti paremmat edellytykset kehittyä identiteetiltään vahvemmaksi ja oivallettuaan, että sosiaaliset taidot ovat täysin eri asia kuin sosiaalisuus, homma sujuukin sitten mainiosti.

        Hyvät sosiaaliset taidot omaavan introvertin elämä on vakaata, onnellista ja sujuvaa, jos elämä muuten on reerassa.


    • ...

      Me introvertit olemme parempia ja arvokkaampia kuin pinnalliset ja säälittävät ekstrovertit.

      • Introvertti mies

        Tämä kommentti taisi olla provo, mutta jos kuitenkin olisit tosissasi, sinun olisi hyvä vetäytyä kammioosi mietiskelemään vähän vielä ihmisyyttä, ihmisenä olemista ja ihmisarvoa :)


      • Oh my...
        Introvertti mies kirjoitti:

        Tämä kommentti taisi olla provo, mutta jos kuitenkin olisit tosissasi, sinun olisi hyvä vetäytyä kammioosi mietiskelemään vähän vielä ihmisyyttä, ihmisenä olemista ja ihmisarvoa :)

        Siis mitä ihmettä?

        Älkää olko noin ylimielisiä...

        Kaikki puhuvat pahaa ekstroverteista. Miksi?

        Se on osa heitä, niin kuin introverttiys osa meitä.

        Luulisi että ujot/introvertit olisivat vähän suvaitsevaisempia.. Huhhuh.


      • Introvertti mies
        Oh my... kirjoitti:

        Siis mitä ihmettä?

        Älkää olko noin ylimielisiä...

        Kaikki puhuvat pahaa ekstroverteista. Miksi?

        Se on osa heitä, niin kuin introverttiys osa meitä.

        Luulisi että ujot/introvertit olisivat vähän suvaitsevaisempia.. Huhhuh.

        "Kaikki puhuvat pahaa ekstroverteista. Miksi?"

        Kyllä se kuitenkin taitaa olla toisinpäin. Yhteiskunta ja muut ihmiset kohdistavat introvertteihin kovasti painetta, pitäisi olla sosiaalisempi ja ulospäin suuntautuneempi. Introvertille ominaisia luonteenpiirteitä sekoitetaan jopa psyykkisiin ongelmiin. Nuorelle introvertille tämä yhteisön, koulutuksen ja työpaikkojen asettama paine voi olla aika kovaa. Sitten, kun identiteetti on kehittynyt, ei yhteisön paineella ole juurikaan merkitystä, introverttihän ei pahemmin ole pahemmin riippuvainen muiden mielipiteistä, vaan kulkee omia polkujaan, funtsien ja tehden ratkaisuja siltä pohjalta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2910
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2155
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1574
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      71
      1033
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe