Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ansisidonnainen osatyökyvyttömyyseläkkeellä

Köyhä Kysyy

Hei, olen jäänyt työttömäksi ja minulle myönnetty osatyökyvyttömyyseläke.
Koska olen osittain eläkkeellä, miten lasketaan ansiosidonnaisen 500 päivää? Eli kuluuko tästä 500 päivästä viikossa vain 2.5 päivää, koska olen osittain eläkkeellä?
Vai kuluuko normaalisti 5 päivää viikko ja joudun silloin loukkuun, koska ikä ei vielä riitä ansiosidonnaisen lisäpäiviin. Miten tämä menee, kertokaa ihmeessä!

35

13534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jepulisjee

      Sinun eläkkeesi vähennetään kokonaisuudessaan ansiosidonnaisesta päivärahasta. Eläkettä ei siis yhteensoviteta. Jäljelle jäävä päiväraha muunnetaan sitten kokoaikapäivärahaksi ja vasta tämä lisää päivän laskuriin.

      Yksinkertaistettuna esimerkkinä: Jos saat puolet ansiosidonnaisesta eläkkeenä, niin ansiosidonnaista sinä saat puolet kokopäivärahasta. Kahden päivän päiväraha on sinun kohdallasi silloin laskurissa yksi päiväraha.

    • Köyhä Kysyy

      Kuluuko se 500 päivää hitaammin, sitten jos on osatyökyvyttömyyseläkkeellä? Eli jos saa vain puolet päivärahasta ja puolet eläkettä, niin eikö luulis, että viikossa menisi ansiosidonnaisia päiviä vain 2.5, eikä 5 päivää viiko?

      • Jepulisjee.

        Tuotapa edellä yritin selittää. Otetaan uusiksi.

        Jos saisit eläkettä esim. 30 e/pvä ja samalta päivältä täysimääräinen ansiosidonnaisesi on 60 e, niin saat 30 e siitä eläkkeesi lisäksi. Jotta 500 pvän laskurista lähtee yksi päivä, se edellyttää kahden päivän eläkkeen lisäksi saatua päivärahaa. Olet siis oikeassa tuossa arvelussasi.

        Huomaa, että kaikki lasketaan bruttosummista.

        Jos eläkkeesi olisi 30 e/pvä ja saisit ansiosidonnaista 40 e/pvä, niin erotus siitä olisi 10 e ja vasta 4 pvän eläkkeen lisäksi saatu ansiosidonnainen kuluttaisi sinulta yhden pvän 500 pvän laskurista.


    • Köyhä Kysyy

      Jepulisjee, mistä olet tämän tiedon saanut? Kun soitin syksyllä työttömyyskassaan, siellä joku henkilö kertoi minulle tuon saman ja nyt kun työttömyys lähenee, soitin kassaan uudelleen ja siellä henkilö väitti minulle, että ei osatyökyvyttömyyseläke ei vaikuta 500 päivän määrään ja se on vain kaksi vuotta, sanoin, että minulle kerrottu toisin ja meni kysymään vielä toiselta ja väitti, että näin on ei lyhennä.

      Tämä olisi minulle tärkeä tieto saada, koska ikää on sen verran, että kaksi vuotta ei riitä päsyyn lisäpäiville

      Kiitoksia vastaukista ja voitko mistään linkittää tietoa tai mistä saisin varman tiedon asiaan. Minunkin mielestäni olisi oikein, jos näin sovellettaisiin mutta väitti, vielä, että osatyökyvttömyys/päiväraha ei ole sovellettu päiväraha.

      Jepulis, onko sinulla omakohtainen vastaava asia ja olet näin saanut päivärahan?

      • Jepulisjee.

        Olet muuten oikeassa. Luullakseni tuo on niitä juttuja, jotka ovat muuttuneet ja kertomani juttu koskee enää soviteltua päivärahaa. Jos sinulle on aikaisemmin kerrottu samoin kuin minä kerroin, niin kenties muutos on tapahtunut 1.7. jolloin työttömyysturvalakia muutettiin viimeksi tai sitten lakia on vain lähdetty soveltamaan toisin.

        Jos saa osa-eläkettä, niin sitä ei sovitella, vaan se vähennetään suoraan työttömyyskorvauksesta ja tyj:n sivuilta löysin seuraavan maininnan:

        ''Etuutta vähennettäessä kuukauteen katsotaan sisältyvän 21,5 päivää. Jokainen vähennettynä maksettu etuuspäivä kuluttaa enimmäisaikaa yhdellä päivällä.''

        Soviteltua päivärahaa koskee edelleen laissa maininta:

        ''Laskettaessa 1 momentin mukaista enimmäisaikaa otetaan soviteltuna työttömyyspäivärahana maksettu määrä huomioon muunnettuna täysiksi työttömyyspäivärahapäiviksi.''

        Vähennettyä etuutta koskevaa mainintaa en löytänyt laista tai ei ainakaan osunut silmiin, joten en tiedä, mihin tyj:n maininta perustuu. Ehkä on vain lähdetty tulkitsemaan lakia noin. Toisaalta tyj on työttömyyskassojen yhteistyöjärjestö, joten sen tiedot pitänevät paikkansa.


    • köyhyys iskee

      Se on se 500 päivää kun saa ansiosidonnaista.

      Paljonko saa Kelasta tämän jälkeen työmarkkinatukea?

      Osatykyvyttömyyseläke on sosiaalitukea ja se vaikuttaa työmarkkinatukeen, mutta mistään en ole löytänyt tietoa, miten vaikuttaa.

      Eli saako osatyökyvyttömyyseläkkeellä lainkaan sitten työmarkkinatukea?

      Jää meinaan tulot sitten hyvin pieniksi.

      • crtl

        Työ markkinatukea ei saa jos olet ostyökyvyttömyys eläkkeellä. Mikäli saat esim, noin 1000e eläkettä et saa mitään muuta tukea.


      • Jesssss ss

        Riippuu osatyökyvyttömyyseläkkeen suuruudesta. Eläke vähennetään sellaisenaan suoraan työmarkkinatuesta ja jos jotain jää erotukseksi, sen saat.

        Työmarkkinatuen laskennallinen määrä kuukautta kohden on n. 698 e. Jos saat vähemmän eläkettä, niin saat erotuksen. Ellei eläke ole vähemmän, niin et saa työmarkkinatukea lainkaan.


    • crtl

      Tietääkö kukaan miten maksetaan ansisidonnaista , kun minut työllistetään 8kk ja sen jälkeen tulee uusi 500pv. Miten se uusi päiväraha lasketaan. Tuleeko se sen uuden palkan mukaan vai onko joku 80% takuu siihen aikaisempaan? Uudessa työssä kk palkka esim 1300e kk. Laskeselin että sillä pv raha jäisi 2e päivä, kun minulla on noin 1000e ostyökyvyttömyyseläke. Kannattaako siis lähteä takaisin työelämään vai kitkutella tällä 700e mitä 500pv jälkeen jää?

    • Jepulisjeee

      Normaalisti jos työssäolosi alkaisi ennen kuin 500 maksupäivää täyttyisi, niin silloin uusi päiväraha laskettaisiin kyllä uuden työsuhteen ansioista, mutta päivärahan pitäisi olla väh. 80 % entisestä päivärahasta. Jos taas olet pudonnut työmarkkinatuelle, niin normaalisti uusi päiväraha määräytyisi pelkästään uuden työsuhteen ansioista.

      Vaan kun olet osa-aikaeläkkeellä, niin tuo saattaa muuttaa tilanteen täysin. Laissa nimittäin todetaan yksiselitteisesti, että ''Työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä tai osa-aikaeläkettä saavan henkilön ansiopäivärahan perusteena oleva palkka määräytyy eläkkeen alkamishetkellä vallinneen tilanteen mukaisesti.''

      En osaa varmuudella sanoa, kävisikö tilanteessasi lainkohdan osoittamalla tavalla. Mutta vähän luulen niin. Kannattaisi varmistaa asia työttömyyskassasta.

      Toisaalta palkkatyö kannattaa aina ottaa vastaan. Palkkatyö kerryttää eläkkeesi toista osaa ja toisaalta, ei tiedä, mitä merkitystä on työssäololla kokoaikaeläkkeelle jäämisen hetkellä. Voipi olla yllättäviäkin vaikutuksia.

      • Anonyymi

        Kyllä jos olet jäänyt osatyökyvyttömyyseläkkeelle ennen kun haet päivärahaa niin viimeksi laskettu tulo jää voimaan. Eli ei tarvitse työssäoloehtoa toteuttaa..näin ainakin 2022 kun viimeksi sain muutaman satasen eläkkeen lisäksi. Tosin suhmuroivat noita lakeja niin tiuhaan tahtiin että voi olla jo muuttunut.


    • crtl

      Kiitos vastauksesta. Olet ensimmäinen joka on osannut antaa vastausta tuohon kysymykseen. Aikanani, kun jäin tuolle ansiosidonnaiselle ja osatyökyvyttömyyseläkkeelle joku henkilö Loimaan liitosta sanoi, että jatkossa päivärahani tulee olemaan se mikä sillä hetkellä oli..Tiedustellessani nyt asiaa, kolmen vuoden jälkeen kun en millään pääse täydelle työkyvyttömyyseäkkeele siellä joku oli sitä mieltä, että se laskettaisiin uuden ansion mukaan ja kun osaeläkkeeni n. 1000e lasketaan sosiaalietuudeksi se vähentäisi pv rahan n. 2e pv. 1300e palkalla. Täytyy tiedustella asiaa tuolta työttömyyskassalta, jos vaikka joku siellä tietäisi. Kiitos!

    • -+----

      Loimaa ei ole liitto, pelkä kassa eli Ytk ja ei puolusta millään tavalla työntekijän oikeuksia.

    • crtl

      Olen kanssasi täysin samaa mieltä, mutta tietämättömyytäni ja tyhmyyttäni aikoinaan siihen liityin. Saa nähdä onko sillä samat säänöt kuin liitoilla, että joutuuko maksamaan tulevat ansiosidonnaiset tuon lain mukaan.

      • Jepulisjee

        Sekä YTK:aa että liittojen yhteydessä toimivia työttömyyskassoja koskevat samat lait ja periaatteessa niiden pitäisi toimia täysin samalla tavalla. Niiden toimintaa valvoo sama viranomainen, joka voi myös tehdä tarkastuksia kassoihin.

        Vaan YTK on voittoa tavoitteleva yritys, joten toimintatavat saattavat hiukan erota. YTK pyytelee usein vähän enemmän selvityksiä ja joskus päätökset ovat hämmästyttäviä. Mutta periaatteessa pitäisi sama lopputulos olla. Mutta jos vähänkään epäilyttää, niin YTK:n kohdalla kannattaa valituksen teon kynnystä pitää matalalla.

        Jos et saa samaa päivärahaa kuin aikaisemmin, niin sitten kannattaa valittaa. Jos kassasta ilmoittavat, että päivärahasi lasketaan uudelleen, vaikka oletkin osa-työkyvyttömyyseläkkeellä, niin kannattaa sitten kysellä, että mitä ihmettä mahtaakaan tarkoittaa työttömyysturvalain 6 luvun 4 § 3 mom., josta otin edellä olevassa vastauksessani olevan lainkohdan. Minusta se aika yksiselitteisesti määrää sinulle saman päivärahan niin kauan kuin osa-työkyvyttömyyseläkkeesi jatkuu. Tuolla kai tähdätään siihen, että et voi ottaa vastaan kokoaikatyötä eläkkeesi vuoksi ja jos päivärahasi laskettaisiin osa-aikatyön palkan perusteella, päiväraha menisi aika nopeasti olemattomaksi.

        Työttömyysturvalaki löytyy tuolta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L6P4


    • crtl

      Paljon kiitoksia tuosta selvennyksestä. Tämän Loimaan Ytk kanssa on ollut jos jonkinlaista selittelyä ja tuntuu että jos he ovat maksamassa se olisi kuin jonkin siellä työskentelevän pussista pois. Näilllä mennään ja täytyy ottaa sitten laki miehiä avuksi, jos muu ei auta. Kiitos paljon neuvoista ja muille neuvoksi että kanattaa miettiä, mihin kasaan liittyy.

    • Fakta tieto

      Vielä kerran. Jos olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä, eli saat tasan puolet täydestä työkyvyttömyyeläkkestäsi, lisänä saamasi ansiosiodinnainen päiväraha vähennetään ostyökyvyttömyyseläkkeestäsi ja jos eläkkeesi on pienempi kuin ansiosidonnainen päivärahasi liitto maksaa sen erotuksen sinulle.

      Ja tätä seikkaa monikaan ei tiedä:

      Vaikka onkin osatyökyvyttömyyseläkkeellä työtön, saamasi ansiosidonnainen, olipa se minkä suuruinen tahansa, sitä kuluu jokaiselta päivältä tasan ansiosodonnainen YKSI päivä.

      Tuossa tavallaan menettää noin puolet ansiosidonnaista ja se on mielestäni iso vääryys, koska osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva erittäin harvoin saa typaikka.

      Eli sitten kun kaikki ansiosidonnaisaet on käytetty 1:1, jäät työmarkkintuelle, eikä tässäkään vielä kaikki, saamastasi osatyökyvyttömyyseläkkeestä vähennetään työmarkinatukesi.


      Tässä Kelan linkki
      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/200701124346EH

      https://easiointi.kela.fi/tmlaskenta_app/LaskentaApplication

      Laskurilla voi arvioida saamasi työmarkkinatuki

      Arvioidaan että olet yksinäinen, et siis aviossa.
      Arvioidaanpa että osatyökyvyttömyyseläkkeesi määrä bruttona on 600 euroa.
      Muita tuloja ei ole

      Työmarkkinatuen laskennan tulos

      Yleisohje
      Huom! Etuuden määrä on arvio. Todellinen työmarkkinatuen määrä määräytyy aina hakemustietojen perusteella.

      Päiväys 23.02.2013
      Arvio työmarkkinatuen määrästä annetuilla vastauksilla:
      Työmarkkinatuki
      4,55 e/pv
      Työmarkkinatuki yhteensä
      4,55 e/pv
      Lisäksi TE-toimiston kanssa sovittujen työllistymistä edistävien palvelujen ajalta voidaan maksaa ylläpitokorvauksia ja/tai korotusosaa.
      Puolison tulot eivät vaikuta työmarkkinatuen tai kotoutumistuen määrään 1.1.2013 alkaen.

      Laskennan perusteet
      Määrä laskettu alkaen
      23.02.2013
      Siviilisääty - naimaton tai muu
      Omien sosiaalietuuksien määrä - 600,00 e/kk ) osatyökyvyttömyyseläkkeesi
      4,55 e/pv saamasi työmarkkinatuki
      Asun vanhempieni taloudessa- En


      NIIN SE TYÖMARKKINATUKI ON SITTEN 4,55 e/pv !!!! JA sitä maksetaan 5 päivältä viikolta. (21.5x4,55=97,82)

      Karkeasti laskien tulosi ovat 600 € 97,82€ = 697,82 € (kuukaudessa)
      Eli ruhtinaallisesti yhteensä 697,82 euroa kuukaudessa.
      PÄRJÄILE SILLÄ SITTEN!

    • /***/

      eikö se mene niin jotta kun on puolieläkkeellä ja joutuu/pääsee työttömäksi niin sitten on kokoaikainen työtön ja se eläke jää niinkuin vähän syrjään määrättyyn ikään asti.Ainakin yksi tuttu v.2009 sanoi niin menetellyn.

    • Luulisin näin

      Eikös ansiosidonnainen ja osatyökyvyttömyyseläke yhteensoviteta? Tarkoitan, että jos ansiosidonnainen olisi esim. 1500/kk brutto ja eläke 750/kk brutto, niin saisin tuon saman 1500 /kk kun Ansioisidonnaisesta vähennetään se eläke 750 ja lopputulos olisi eläke 750 ansiosidonnainen 750 on 1500 /kk, Näin olen ymmärtänyt asian, Korjatkaa jos väärin.

      Huutava vääryys on, että ansiosidonnaisen laskuri laskee täydet päivät, vaikka puolet eläkkeellä, sehän pitäisi olla, niin, että päivässä kuluisi vain puoli päivää.

      • Lyhyempi työura

        Olen ymmärtänyt asian samoin.

        Herääkin kysymys, miksi näkisi aivan hirvittävästi vaivaa osatyökyvyttömyyseläkkeen hakemiseen, jos on tai jää työttömäksi? Osaisiko joku vastata tähän?


      • Nett11

        Meneekö osatyökyvyttömyyseläke ja ansiosidonnainen päiväraha näin, eli yhteen sovitetaan, kuten yllä olevassa viestissä kerrotaa`?


    • 19++9

      ansiosidonnaisen laskurilla ole mitään merkitystä jos on ikä sopiva, automaatti takaa lisäpäivät, sillä osaeläkkeellähän on vain väkeä kutka on iän perusteella sille voinut jäädä.On kyseessä 2 eri juttua josta puhutte.toinen puhuu työkyvyttömyyseläkkeestä ja toinen siitä jonka voi jokainen sopivassa iässä hakea ns. puolieläke.... jos siltä puolieläkkeeltä jää työttömäksi on automaattisesti työtön ja saa sen 500pv jälkeen lisäpäivät kunnes tulee oikea ikä.

    • Oikaisu.

      Ei ole, siis kyse on osatyökyvttömyyseläkkestä, ei siinä ole mitään ikärajaa se myönnetään terveydellisin perustein ja sen voi saada vaikka 30v, eli ei todellakaan pääse lisäpäiville.
      osaeläke on eri juttu se on sidottu ikään ja se on sidottu työpaikkaan, jos joutuu työttömäksi sen menettää, mutta osatyökyvyttömyyseläkettä ei menetä, koska se on sairauseläke ja siinä ei ole ikärajaa.

    • 19++9

      kyllä näin on... se on se toinen se puolieläke jonka voi hakea kuka vaan kun on täyttänyt tietyn iän.

    • Vaikeita asioita

      Osaeläkkeen ikäraja on nykyään jo 60 v , eikä kukaan huvikseen hae osatyökyvttömyyseläkettä, vaan kyse on sairauksista kun ei jaksa enään täyttä päivää tai 12 tunnin työvuoroja ja sitten siinä käy niin, että kun ikää ja sairauksia, niin työantaja potkii ulos ja näin joutuu osatyökyvyttömyyseläkeläinen kortistoon ja tilanne vaikea, kun ikää vasta 50v. eli mihinkään putkeen ie pääse.

      • Työurani lyhenee

        Vaikeita nämä asiat todellakin ovat. Varmaa on, ettei kukaan hae osatyökyvyttömyyseläkettä huvikseen, sen verran työlästä hommaa se on ja lopputulos on enemmän kuin epävarma.

        Osa-aikaeläkkeen ikäraja on vuonna 1954 tai sitä myöhemmin syntyneille jo 61 vuotta.

        Ajankohtaisessa kakkosessa oli juttu viiskymppisistä työelämän raakkeina. Mukana oli mm. jutut kahdesta työttömäksi jääneestä viiskymppisestä. Kannattaa katsoa.

        http://areena.yle.fi/tv/1801268


    • Eläkkeelle

      Mikäli saisin normaalisti työttömyyskovausta 1600 euroa/kk ja joudunkin osatyökyvttömyyseläkkeelle ja työttömäksi ja osatyökyvyttömyyseläke olisi 800 euroa/kk, niin meneekö näin ansiosidonnainen 1600 miinus eläke 800 jää ansiosidonnaista 800 euroa ja eläkettä 800, eli yhteensä sama 1600 /kk. Meneekö näin?

      • laukkuri1

        Näin menee, paitsi käteen et saa tuota 1600e. Ansisidonnaista verotetaan oma veroporsenttisi, mikä oli palkasta 2 %. Käteen saat siis tuon mukaan noin 1395e.


      • laukkuri1
        laukkuri1 kirjoitti:

        Näin menee, paitsi käteen et saa tuota 1600e. Ansisidonnaista verotetaan oma veroporsenttisi, mikä oli palkasta 2 %. Käteen saat siis tuon mukaan noin 1395e.

        Ai niin ja sitten vero myös tuosta eläkkeestä noin 22% eli noin 600 jää käteen ja ansiosidonnaisesta noin 500. Tässä on se sudenkuoppa mikä tulee osatyökyvyttömyys eläkkeelle päästessä. Kokemusta on tuolla reilun tonnin kitkuttelulla kk. Mikäli saat 1600 ansisidonnaista bruttona on kk tulosi oltava n.3850e . Osatyökyvyttömyys eläke taas tuosta palkasta jos olet esim 54v. ja ansiotulosi ovat olleet viim 5 vuodelta noin 48000e per vuosi noin 1100e. Eli tämä ostyökyvyttömyys eläke on täysin PERSEESTÄ, mikäli et saa tai kykene osa-aika työhön sen jälkeen. Kokemusta on.


    • laukkuri1

      Osaako kukaan vastata tähän kysymykseen. Ehdin täyttää 57 vuotta, kun minulla oli 500 ansisinonnaispäivästä reilut 100 jäljellä. Nyt nuo päivät tuli täyteen, ja kun lakimäärää kaupunkien ja kuntien työllistämis velvoitteesta 3kk aikana mikäli päiviä on jäjellä. Mitä jos he eivät työllistä tänä aikana mitä sitten? Olen ostyökyvyttömyys eläkkeellä noin 1000e kk. Tämän johdosta en saa työmarkkina tukea enkä mitään muutakaan. Pääsenkö takaisin ansisidonnaiselle ja koska vai miten tämä menee. Kiitoksia vastauksista jo etukäteen. Kuka tietää? Neljä vuotta työttömänä, vakuutusyhtiön kanssa tapelessa täydestä eläkkeestä.

    • kohtikohtiuutta

      Osaako joku ystävällinen vasta tähän ? Voiko saada osatyökyvyttömyyseläkettä ja ansiosidonnaista päivärahaa? Olen 48 vuotias.

      • tietoakin

      • kyllävainsaa

        Voi, puolet eläkkeestä ja toinen puoli ansiopäivärahaa,


    • Anonyymi

      Mitä näille ihmisille tänään kuuluu? Onko selvinnyt miten saa osatyökyvyttömyyseläkkeellä työttömyyskorvausta?

      • Anonyymi

        Samaa mietin ja koskeeko kuntien työllistämisvelvoite myös osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevia jos kuuluu iän puolesta siihen ryhmään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe