Ei ole mitään "jäähyjä".

Jämpti on näin!

Mistä tämä nykyajan omituinen tapa on saanut alkunsa, että pahat lapset laitetaan "jäähylle"? Ei ennen vanhaan sellaista harrastettu.

Huomasin jo meidän pojan ollessa päiväkodissa, että niillä oli siellä sellainen tapa laittaa jäähylle, ja monella oli kuulemma kotonakin sama käytäntö.

Meidän perheessä ei koskaan ole sellaista harrastettu. Kun poika on ollut paha, olen määrännyt hänet nurkkaan häpeämään enkä mihinkään "jäähylle".

Siellä hän on seissyt asennossa, äänettömänä, nurkkaa tuijottaen 15 -30 minuuttia riippuen siitä, millaisia pahuuksia oli harrastettu. Tämä oli se linja, jota meillä kansakoulussa opettajat vetivät, ja olen ansiokkaasti jatkanut samaa perinnettä.

Nyt, kun poika on ala-asteen viimeisellä luokalla, hän on oppinut kantapään kautta, mitä on häpeäminen omien pahojen tekojen tähden, eikä ole enää tarvinnut laittaa nurkkaan, niin kuin pienmpänä. Hänestä on kasvanut harkitseva ja rauhallisesti käyttäytyvä.

5

258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käytöstavat oltava

      Jääny, nurkka, mikä tahansa, kunhan sitä kuria pidetään. Nykylapsille ei saisi poikkipuolista sanaa sanoa kun heti loukkaannutaan ja aletaan haistattelemaan, potkimaan, hakkaamaan jne.

    • kuri oltava

      Jäähy on sama kun nurkkaan laittaminen. Toinen sana vain. Mut pantiin aikanaan omaan huoneeseen, mun lapsi laitetaan penkille. Kyse siis samasta toiminnasta. Jäähy, aresti jne...

    • Piruillakseni...

      Jäähy ku jäähy, mutta pientä lasta ei kyllä varttia saa jäähyllä seisottaa/istuttaa. "Laillinen" aika on minuutti per ikävuosi, mutta itse pidän viitisen minuuttia myös näitä alle viisvuotiaita.

    • telkkarityyliä

      Jäähy-systeemi on omaksuttu telkkarista. Siellä englantilainen lastenhoitaja käy opastamassa lastensa kanssa pulassa olevia perheitä ja yksi hänen ihan järkeenkäyvistä konsteistaan on tuo jäähypenkki/nurkka/tuoli.

      Super-nanny nimellä taitaa mennä. Suosittelen katsomaan, vaikkei apua tarvitsisikaan. Lähinnä siinä pääsee päivittelemään niiden vanhempien kädettömyyttä. Pääosin voikin sanoa, että ei se lastenhoitaja siellä suinkaan lapsia kasvata: useimmissa tapauksissa on helppo nähdä, että isoin vika on siellä vanhemmissa ja heistä sitten ammattikasvattaja koulii topakampia, johdonmukaisempia, läsnäolevampia ja myös rennompia kasvattajia.

      Ja teevee-tyyliin mukaan valikoituneet vanhemmat ovat niin tumpeloita, että saavat meidät tavisäidit ja -isät näyttämään todella hyviltä huonoinakin päivinä. Pääsee onnittelemaan itseään, että ainakaan ei ole noin pahasti ryssinyt lastensa kanssa :)

      Meilläkin lapset jo kohta kotoa lähdössä ja käytössä ollut ihan sama perinnemenetelmä nurkassa seisotus tai omaan huoneeseen rauhoittumaan meno. Ei nurkassa seisotus lasta vahingoita, vaikka puolikin tuntia joutuisi hieman miettimään. Joskus on hyvä, kun on pakko pysähtyä ja ajatella, mitä tuli tehtyä, miksi, ja miltä tuntuu oikeasti.


      Tuoss Nanny-ohjelmassa lapset laitetaan aina sanomaan jäähyn jälkeen anteeksi. Jos ei tule anteeksipyyntöä ( vaikka kuinka valheellista) tilanne jatkuu. En ymmärrä miksi? Kun lapsi on rauhoittunut, voi kyllä jutella, tai vaan antaa asian olla - toisinaan omaa käytöstä ja muiden suhtautumista siihen joutuu hieman pureskelemaan. Yleensä meillä lapsi viimeistään seuraavana päivänä on pyytänyt oma-aloitteisesti anteeksi tai ainakin kertonut, miksi keitti yli.
      Minä en lapsena koskaan pyytänyt sanallisesti anteeksi. Menin ja hain äidille pihalta kukan tai piirsin jonkin pikku kortin paperinkulmaan. Lapsilla on monta kieltä. Anteeksipyyntöjä on monenlaisia.

    • Antisadisti.

      Porkkana on "tuhat" kertaa parempi kurinpitomenetelmä kuin rangaistukset, niin lapsilla kuin aikuisillakin.
      Kun lapsenne on aikuinen, haluatteko edelleen rangaista häntä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2655
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2243
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      88
      1991
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1709
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1681
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1646
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1636
    8. 91
      1573
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1437
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe