Kun opettaja ei ole paikalla.

vanhusoppilas

Hei. Olen neuvoton seuraavan asian suhteen. Aloitin ammattikoulussa viime syksynä (olen aikuinen, vaihdan alaa). Koska yo-pohjaista luokkaa ei lähiseudultani löydy, päädyin opiskelemaan peruskoulusta vasta päässeiden kanssa. Ongelman ydin ei ole tässä, tulen hyvin toimeen nuorten kanssa. Ongelma on ammattiopettajamme. Hän on ihmisenä mukava, varmasti opettamassaan ammatissaankin osaava, ja toimii opetuksen lisäksi monessa vapaaehtoistoimessa ja vastuuhenkilönä. Ehkäpä kaikki nämä muut asiat ovat sitten menneet opetuksen edelle, kuka tietää, mutta oppitunneilla häntä ei näy.

Hän tulee alustamaan päivän (poikkeuksetta /- puoli tuntia myöhässä) ja noin 30 minuutin paikallaolon jälkeen katoaa. Itselläni on lapsia, ja tottakai kuka tahansa aikuinen ihminen tuntisi jäävänsä vastuuseen näistä nuorista kanssaoppilaista, vaikkei äiti olisikaan. Käytännössä siis opetus jää kirjojen ja häilyvien tuntialoitusten varaan. Kyseinen opettaja piipahtaa luokassa näinä kuuden tunnin päivinä n. neljä kertaa, ja mukaan lukien aamun alustava 30-minuuttinen, hän on opetustyössä meidän oppilaiden luona maksimissaan 90 minuuttia. Kysymys herää, minne hän katoaa? Miksi? Alaa en halua mainita, mutta toki työturvallisuusriskejä kuuluu alaan kuin alaan, ja käsittääkseni opettaja on vastuussa oppilaiden turvallisuudesta. En usko että päihteet ovat hänen ongelmansa. Sanottakoon nyt, että hän vaikuttaa hieman "kypsältä" opetustyöhön, mikä toisaalta ei ole ihmekään ottaen huomioon "pikkuenkeleiden" motivaation ja käytöksen - mutta he ovatkin murrosikäisiä, he vasta varttuvat. Onpa opettaja melko monesti höyryjä luokan edessä päästellytkin mm. kiroilun ja huutamisen muodossa.

Tämä ei ole provosointia, olen tosissani neuvoton. Täytyykö minun ainoana aikuisena ottaa vastuu ja ilmoittaa asiasta eteenpäin, ja jos näin on, niin minne? Kyseinen ammattikoulu on melko pieni ja luulisi että työkaverit olisivat pistäneet merkille tämän opettajan käytöksen, elleivät sitten vain katso asiaa sormiensa läpi. Ikävä juttu on myös siksi, että olen enemmänkin kaveri tämän opettajan kanssa, enkä haluaisi häntä saattaa ongelmiin.

Onko kenelläkään ideoita, tai kokemusta vastaavasta?

6

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 39402943

      Rehtori olisi varmaan se henkilö, jolle voisi kertoa. Opettajan velvollisuus on olla siellä luokassa ja opettaa, koska siitähän hänelle maksetaan. Jos opettaja ei tee työtään, jonkun pitäisi puuttua siihen, vaikka hän olisi kuinka mukava ihminen.

      Jos kerrot rehtorille, niin tuskin hän paljastaa nimeäsi kenellekään.

      • Itsekin kokenut

        En tiedä, minkä tyyppinen oppilaitos on, mutta ainakin isommissa ammatillisissa oppilaitoksissa (kuntayhtymäpohjaiset jne.) rehtorin nimikkeellä toimiva henkilö on poliittinen virkamies, ehkä myös eräänlainen keulakuva. Varsinainen tehtävänimike voi olla esim. kuntayhtymäjohtaja tai jotain vastaavaa. Heillä on hyvin vähän kosketuspintaa oppilaitoksen varsinaiseen toimintaan. Ja ennenkaikkea he viimeiseen saakka välttelevät puuttumista kipeisiin asioihin.

        Pienemmissä kouluissa rehtori voi ollakin asioiden tasalla, mutta onko ammatillisessa koulutuksessa enää pieniä oppilaitoksia?

        Käytännön johtamisesta isoissa oppilaitoksissa vastaavat koulutuspäälliköt, apulaisrehtorit, toimialajohtajat - millä nimikkeellä missäkin. Oman alasi tällaiselta henkilöltä saat apua varmemmin. Ellei sitten ole kyseessä jotain hyväveli/hyväsisko-juttuja.


      • LusmutKuriin

        (Nimetön) kirje rehtorille ja mahdollisesti koulutusyhtymänne hallituksen puheenjohtajalle auttaa asiassa.

        Itse jouduin lapseni kohdalla samaan tilanteeseen, kun pääaineen opettaja osoittautui täydeksi lusmuksi. Lähetin kirjeen ja opettaja irtisanoutui lukukauden lopussa.

        Tuo tyyli on tuttua kaikilla koulutusasteilla ala-asteelta yliopistoon. Opettajat puhuvat tunneilla puhelimessa (tai käytävässä), hoitelevat perhe-asioitaan, luottamustehtäviään yms. Valvonta on heikkoa, koska valvovia opettajia ei käytännössä ole ja palautteen antaminen jää siis vain oppilaiden harteille.

        Tapa on törkeä, koska oppilas saattaa raahauatua oppitunnille kotoa monen kymmenen km päästä, vain tätä tuntia varten!


    • ota yhteyttä

      Totta, tuollaisia lusmuja löytyy ala-asteesta yliopistoon. Kaikki eivät tietenkään ole tällaisia lusmuja, mutta kyllä näitä löytyy.

      Ota yhteyttä koulutuspäällikköön, rehtoriin tai vaikkapa sitten opoon tai ryhmänohjaajaan. Ammattikouluissa luulisi olevan ryhmänohjaajia (jollei sitten tämä kyseinen lusmu ole juuri ryhmänohjaaja tai hänen hyvä kaveri).

    • problemsolver

      Olisikohan se ihan ylivoimaisen vaikeaa napata sitä opettajaa hihasta kiinni vähän syrjemmällä ja neuvotella tästä asiasta kasvotusten hänen kanssaan? Suomessa jostain syystä hypätään usein tämän ensimmäisen ongelmaratkaisuvaiheen ohi, esim. kutsutaan poliisi, vaikka voisi aluksi itsekin sanoa tai tehdä jotain.

    • 13wwwww

      Viesti rehtorille

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2850
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      111
      2096
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe