Kiväärin lupaehdot v. 2013

Uusi harrast

Mitä lakisääteisiä todistuksia ym. tarvitsen luvan saamiseksi kivääriin? Kauanko hakemuksen käsittely kestää?

12

1056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • --------------------

      No alkuunsa todistuksen suoritetusta asepalveluksesta sekä myöhemmin psykologisen testin läpikäymisen poliisiasemalla. Ikää luonnollisesti omaan pitkään aseeseen vähintään 18 vuotta.

      Asemalle otetaan sitten kirjallisena mukaan ensimmäisellä kerralla

      passi tai henkilökortti

      hakemuksen perustelut kirjallisina ja muut hakemuksen perustelemiseen tarvittavat asiakirjat

      nämä hakemukseen liitettävät kirjalliset perustelut jätetään asemalle yhdessä hakemuksen kanssa. Nykyisin käsittääkseni se hakemus syötetään samantien kanslistin toimesta sisään. Sinulla pitää siis olla valmiina paperilla mitä siihen hakemukseen yhdessä kanslistin kanssa laitetaan.

      Sitten kun hakemus on sisällä, niin pääset aikoinaan haastatteluun (=kuulusteluun). Ensikertalaiselle siellä onkin sitten kaksi pollari-setää vastassa.


      Mutta nämä kaikki edellä ovat vain hallinnollista helinää. Pääpointti on tietenkin se, että

      a) mitä ajattelit sillä aseella tehdä
      b) miten sen perustella

      Jos ei ole mitään pohjaa entuudestaan, esim. vaikka edes jotain näyttöä toiminnasta esim. ampumaseurassa, niin et varmasti saa lupaa.

    • Ampuskelija

      Ei niillä "lakisääteisillä todistuksilla" ole mitään virkaa, ennen kuin sinulla on oikeasti osoittaa joku pätevä harrastus johon kivääriä olet aikonut käyttää, sitten niitä "lakisääteisiä todistuksia" liitellään sen mukaan mistä harrastusmuodosta kuloinkin on kyse!
      Toisaalta voisit soittaa laitokselle ja kysyä että mikä olisi poliisin mielestä paras harrastus johon kivääriä voisi käyttää! :D

    • kiitokset vinkeistä

      Niin nyt voisin jatkaa kyseisestä aiheesta. Siis tilanne on seuraavanlainen: vaariltani jäi vanha haulikko, jonka on maatalon ainoana poikana saanut 15 vuotislahjaksi ennen sotia. EI varmaan muuta mutta tunnearvoa sitäkin enemmän. Haulikkoon oli suvun yllätykseksi olikin lupa, joka johti ikävään puheluun miliisiltä. Tämä luonnollisesti taas johti siihen että tarvittiin luvan omaava harrastaja jonka suojaan ase saatiin, ettei joutunut poliisin haltuun. Nyt haluaisin luvan itselleni jotta kalusto säilyisi suvussa, deaktivointi on sellaista raiskausta piippureikineen että sille ei kiitos. Toki voisin hankkia savikiekko- ja ehkä linnustushommiin vähän modernimmankin haulikon. Maita on omasta takaa jonkin verran, mutta harrastus olisi aloitettava nollista kun olen enemmänkin istunut tähän asti tietokoneiden ääressä. Aliupseerikurssi on aikanaan käyty joten armeijan kuutiopäätesti kai tuli läpäistyä.

      Kuinka siis näin käytännössä olisi järkevä toimia? Liitynkö metsästysseuraan jolla oikeus omillekin maille on annettu, ja jos niin mitä menen sinne tekemään, mitä nyt luvaton mies voi tehdä siinä porukassa? Ajomieheksi hirviporukkaan? Hirvestys itse asiassa ei nyt tällä hetkellä niin kiinnosta kuin linnustus tai pienriista. Kuten yllä mainittua pitää olla tarve ja perusteet, entä jos menisin reserviläisiin harrastamaan joksikin aikaa, sekin varmasti mukavaa touhua. Jos saisi luvan reserviläiskivääriin niin sen jälkeen ei lienisi haulikko siinä päällä mikään ongelma. Rata-ammuntaakin olen miettinyt, silloin lienee oikea paikka jokin yleinen ampumaseura vai kuinka. Antakaahan harrastajat näkemystä. Sekavan kirjoitukseni yhteenvetona, tavoitteena olisi saada vaarin haulikko parempaan talteen sekä löytää itselle toimistotyön vastineeksi mukava harrastus. Olen iältäni 30 v.

      • ....

        osta ajokoira ja ulkoile sen kanssa joka toinen viikonloppu omilla maillanne, niin vaarin haulikko säilyy


      • sdgfd

        Helppoa kuin mikä. Sinulla on muistaakseni 6kk aikaa hakea lupia vaarisi haulikkoon. Helpoiten sen saat metsästysperusteella. Eli tilaa ja lue metsästäjän opas lakiosuus (joka löytyy myös netistä nykyään). Sen jälkeen suoritat metsästyskortin joka maksaa muistaakseni 20€ riistanhoitomaksu ~30e. Ei ole vaikea rasti. Itse lähdin täysin maallikkona liikkeelle ja luin 4-päivää ko. kirjoja töiden jälkeen. Koe meni 6-virheellä läpi (8virhettä saa olla)

        Maanomistajalla säilyy edelleen metsästysoikeus vaikka olisi pellot vuokrannut metsästyseuralle, ellei vuokrasopimuksessa erikseen oikeudestaan luovu. Eli oletuksena sinulla on edelleen maillesi metsästysoikeus. Eli seuraan ei ole pakko kuulua.
        Sitten täytät hankintalupa hakemuksen poliisille joka maksaa 74€ ja kirjoitat perusteluksi metsästys ja paikaksi omat maat hehtaareineen. Laitoksella tarvit mukaasi sotilaspassin sekä hakemuskaavakkeen täytettynä (jonka tulostat poliisin sivuilta). Sinun pitää myös tietää aseen kaliiperi sekä toiminta tapa (kertatuli, lippaallinen kertatuli tai itselataava kertatuli) Tämän jälkeen joudut "palikka testiin" eli tietokone kysyy reilut 300-kysymystä. Testin jälkeen poliisi haastattelee sinut henkilökohtaisesti ja kyselee tarkemmin että miksi haluat aseen ja mitä metsästät yms.
        Jos taustasi on puhdas, omistat metsästyskortin ja sinulla on osoittaa paikka jossa metsästät niin ongelmaa ei ole.
        Haastattelun jälkeen saat hankintaluvan joka toimii väliaikaisena hallussapitolupana. Kun haulikko on sinun niin siun pitää mennä näyttämään sitä laitokselle. Näytön jälkeen saat hallussapitoluvan joka on joko toistaiseksi voimassaoleva tai esim 3v-määräaikainen.
        Jos lupa tulee määräaikaisena niin sinun pitää ajan loppuessa todistaa että asetta on käytetty kuten hakemuksessa kerroit. Pidä vaikka ruutuviholla metsästyspäiväkirjaa. Tämän jälkeen luultavasti saat viimeistään toistaiseksi voimassa olevan luvan.
        Rahaa tähän touhuun palaa noin 120€. ja hakemuksen jättämisestä luvan saantiin muutama viikko.


      • virolainen 5

        Anteeksi uteliaisuuteni , mutta missä päin maailmaa asutkaan ? Suomessa kun on poliisi eikä miliisi !!!?


    • puuta heinää sulta

      Ensinnäkin tässä maassa ei ole miliisiä, vain poliisi. Jos miliisistä soittivat, niin asut rajan väärällä puolella.
      Toiseksi. Miksi puhuit kiväärin luvasta ja nyt onkin muuttunut haulikoksi ?
      Noilla epätarkkuuksilla jää jo lupa saamati, ei meikäläinen poliisi mikään typerys ole sentään, miliisistä en osaa sanoa.
      Kolmanneksi. Lupia saa helpoiten nimenomaan metsästykseen.
      Noin vanhat vehkeet ei mitään rata-ammuntaa edes kestä, eikä muutenkaan kunnolla sellaiseen sovellu.

    • Miska m70

      Hain ensimmäistä aselupaa juuri ennen joulua ja haastattelussa kerroin harrastavani vesihiihtoa ja sauvakävelyä ja nyt haluaisin aloittaa haulikkoammunnan kansainvälisellä tasolla. Vähän ihmetytti kun poliisi kysyi lajia...haulikkoammunnastahan oli koko ajan kysymys. Kehoittivat harrastamaan aluksi vaikka radio-ohjattavia lennokkeja ja palaamaan lupa-asiaan muutaman vuoden päästä. Olen 42 vuotias naimaton mies enkä ole palvellut varusmiehenä.
      Tänään lähden turkuun lennokkikaupoille.

    • psyykoloki

      Otapaska lääkkeesi ja koita miehistyä.

    • kiitokset vinkeistä

      Ei ihme jos aseita haetaan melkoisen nopeasti sekä kevyin perustein nykypäivänä pois ja lupaehtoja tiukennetään, mikäli keskimääräinen harrastajan älykkyys ja sisälukutaito on näinkin huono. Olen pitänyt nykykäytäntöjä poliisin taholta liioitteluna mutta ketjun vastauksia lukiessani alan muuttaa mielipidettäni. Tokihan voi kyse olla suoli24:n yleisestä tasostakin(ja ettei kukaan oikolukija tule kertomaan palvelun olevan nimeltään suomi24 ja ennusta asuvani rajan väärällä puolen, korostan että termiä käytetään ironisessa merkityksessä kuten poliisista termiä miliisi). En siis ole tämän ketjun avaaja, vaan jatkoin samasta aiheesta kun tunsin oman kysymykseni liittyvän tämän random aloittajan postaukseen ja asiallisessa vastauksessa sainkin itse lupaprosessista jo vinkkejä, joista nimimerkissäni vähän kiittelinkin. Yleisesti on täysin turhaa aloittaa uusi keskustelu aiheesta josta on jo olemassa tarinaa. No selvästi se olisi ollut tarpeeksi yksinkertaista, harkitsen myös tavuviivojen lisäämistä tähän tekstiin.

      No asiasta sen verran että ruutiaseharrastusta on mielestäni turhaan yritetty stigmatisoida nykypäivänä eikä harrastuksen piiriin hakeutuminen ehkä ole aloittelijoille yhtä helppoa kuin vaikka shakkikerhoon meno. Teidänkaltaisenne avuliaat kaverit eivät ainakaan varsinaisesti auta harrastuksen suosion kasvua, ja tunnetustihan se mitä ei tunneta tai yleisesti harrasteta, on paljon helpompi kieltää. Tämä on ikävä tosiasia melkoisen ahdasmielisessä Suomessamme.

      • harrastaja654

        Selviä vajukkeja noi kommentoijat. Näkeehän sen ottallaankin että oot eri kaveri kuin aloittaja. No toisille pitäisi vääntää kaikki ratakiskosta.

        Oma vinkki on hakeutua ampumaseuraan, siellä pääsee lajiin sisälle ilman omaa torrakkoakin. Toki vanhemmilta harrastajilta kannattaa kysyä ohjeita ja neuvoja, mieluiten naamatusten. Selvästi tällainen avoin palsta ei oo paras paikka tähänkään hommaan.


    • Sako Quad

      "Kuinka siis näin käytännössä olisi järkevä toimia? Liitynkö metsästysseuraan jolla oikeus omillekin maille on annettu, ja jos niin mitä menen sinne tekemään, mitä nyt luvaton mies voi tehdä siinä porukassa?"

      Metsästäjän tutkinto suoritettuna ja riistanhoitomaksu. Metsästät valtion mailla haulikolla pienriistaa. Näin ei tarvitse kuulua metsästysseuraan. Jos seuraan liityt niin saat sieltä kyllä todistuksen jäsenyydestä, mikä auttaa asiaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 137
      3888
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      108
      3542
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      19
      2513
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1599
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1575
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      87
      1458
    Aihe