Kainuun väkiluku

Viime viikolla oli Ylen Pohjois-Suomen uutisissa tietoa Kemijärven kaupungin väkiluvun kehityksestä viimeisen 40-vuoden aikana.
Se on miltei puolittunut.

Näinkö käy myös Kainuun ja Kajaanin väestönmäärän kanssa ?

27

358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • j.pennasen veli

      pennaselta ****** hyvä avaus

    • p-jennanen

      Toivottavasti Kemi-ilmiö ei iske Kajaaniin.

    • j-pennitön

      Noin ainakin ennustavat kaikki viralliset ennusteet. Tällä hetkellä ei ole mitään syytä epäillä niiden osuvuutta.

      Paikallisessa kunnallistaloudessa menee nykyisellään aika heikosti. Ei ole olemassa tekijöitä jotka todistaisvat sen puolesta, että tilanne muuttuisi nopeasti parempaan suuntaan.

      Kutistumistalous voisi olla ratkaisu. Kutistetaan menoja niin paljon, että ne käyvät yksiin tulopuolen kanssa. Tämä tarkoittaisi tuottamattomien ihmisten ja asioiden poistamista. Tämä on kuitenkin vaikea tehtävä koska lainsäädäntö sanelee mitkä tehtävät kuntien tulee hoitaa. Uskon kuitenkin, että säästettävää löytyy siitä huolimatta jos niin halutaan.

      Esimerkkinä vaikkapa Rehjan saaren taannoiset kustannussäästösuunnitelmat. Se oli sekoilu vailla vertaa. Pyrittiin myymään osaa mökeistä vuokratontteinen määräajaksi jotta saataisiin kustannuksia alas.

      Se olisi pitänyt tehdä niin, että mökkejä olisi myyty pois siirrettäväksi, samalla ylläpitokustannukset olisivat laskeneet. Saaren virkistyskäyttö olisi säilynyt ennallaan mutta matalammalla palvelutarjonnalla. Silloin kustannuskehitys olisi ollut kestävälllä pohjalla. Markkinaehtoisia tuloja kun sieltä ei ole otettavissa.

    • Viimeiset valot

      1980-luvun alussa Kainuussa yli 100 000 asukasta.
      Nyt 82 000 asukasta.
      Viidennes västöstä siis vähentynyt 30 vuoden aikana.

      • Kuka ne sammuttaa ?

        Tästä kehityksestä pitäisi olla myös paikallisen sanomalehdenkin huolissaan.
        Vaan ei ole.
        Onneksi nykyään eri kanavista saa lukea erilaisiakin totuuksia ja tietoja.
        Melko putkinäköiset ihmiset luottavat paikalliseen lehteen ja ylen uutisiin kuin raamattuun. Heidän mielestään kaikki niissä esitetty tieto on totta ja vääristelemätöntä.


    • arska_tenuss

      Pennanen vauhissa.

    • paikallisraha

      Kainuu pitää tarjoa kainuulaisille kunnallisrahaa (kunnalisveroa) työtä vastaan. Kunnalisrahalla voi hakea pankista rahaa ja sijoittaa vaikka asuntoon tai jotakin muuta.

    • punnanen

      j.pennanen on hyvä tyyppi hhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaheeeeeeeeeeeeeeeee

    • höperöt

      Taitaa iso osa kainuulaisista olla mökkihöperöitä työttömyyden takia.

      • nälkämaan laulu

        Pätkätyöläisiä.. Tilastojen valossa Suomessa on pätkätyöläisiä 1,5 miljoonaa. Kokopäiväistä työpäivää tekeviä on 1,3 miljoonaa henkilöä. Työtä tehdään kun työtä on tehtäväksi. Et voi valita etkä valittaa.


      • työpaikat
        nälkämaan laulu kirjoitti:

        Pätkätyöläisiä.. Tilastojen valossa Suomessa on pätkätyöläisiä 1,5 miljoonaa. Kokopäiväistä työpäivää tekeviä on 1,3 miljoonaa henkilöä. Työtä tehdään kun työtä on tehtäväksi. Et voi valita etkä valittaa.

        Kunta-alan työpaikkoja, kunnan alihankinta työpaikkoja ja kaupan ala. Tässä on suurinpiirtein Kainuun elinkeinoelämä unohtamatta Kainuun Prikaatia ja oppilaitoksia.


      • neljä seinää

        Ennemminkin hulluja! Ihminen joka on elänyt realimaailman ulkopuolella useita vuosia kehittelee päässä kaikenlaisia teorioita. Ei ole omakohtaisia kokemuksia realimaailmasta.


      • liisa ihmemaasta
        neljä seinää kirjoitti:

        Ennemminkin hulluja! Ihminen joka on elänyt realimaailman ulkopuolella useita vuosia kehittelee päässä kaikenlaisia teorioita. Ei ole omakohtaisia kokemuksia realimaailmasta.

        Maailmankuva muodostuu median kautta ja media antaa tarkoituksenmukaisen maailman.


      • erakot
        liisa ihmemaasta kirjoitti:

        Maailmankuva muodostuu median kautta ja media antaa tarkoituksenmukaisen maailman.

        Oon jutellu muutaman kanssa jotka ovat viettäneet aikaansa asunnossa kaksi vuotta. Ovat realimaailman asioista pihalla kuin lumiukot. Kaikki mitä on televisiossa, radiossa ja netissä on näille todellisuutta. Hulluus on oikea termi kuvaaman näiden mielenmaailmaa. Ulkoinen hapitus on normaali, mutta mieli sanoinkuvailematonta.


      • reality11
        liisa ihmemaasta kirjoitti:

        Maailmankuva muodostuu median kautta ja media antaa tarkoituksenmukaisen maailman.

        Kaksi vuotta jos vietät asunnossa aikaa niin enään et selviä asunnon ulkopuolella. Maailma on muuttunut kahdessa vuodessa aika paljon vaikka televisiossa pyörii samat sarjat ja uutisissa hoteaan samaa mantraa ja jargoniaa.


    • s,m.l.xl---

      Kainuun keskussairaalaan tartteis ihmisiä vaatehuoltoon .
      kakki potilaiden vaatte vaatis järjestystä .
      KOSKA UUSITAAN VAATEVARASTOT?
      miksi ne on epäkäytännölliset ja rumat.
      yksiväriset potilasvaatteet olis paremmat ja mallit paremmiksi.

      tartteko kaiken oltava niin synkkää ,sairaudessakin on jo kyllin

    • tum tum tam

      j.pennanen vois suunnitella miten väkilukua vois kasvattaa, tumppuun vetämisellä väkiluku ainakaan kasva muuhun ei j.pennasesta ole.

    • sossu

      Holhouksen alainen henkilö pääset pois lypsykarjana olemisesta muuttamalla pois Kainuusta. Muuta keinoa ei ole, jos et pääse työhön kunta-alalle, kaupan alalle, kunta-alan alihankintaan, kouluttajaksi tai Kainuun Prikaatin palvelukseen. Tulet olemaan loppuelämäsi asiakkaana sosiaali- ja terveydenalalla.

      • määrärahat

        Kursseja ja työvoimapoliittisia toimia ym. Asiakkaita hankitaan ulkomailta asti.


    • Murheellista!

      Kajaanin väkiluku lienee sentään kasvanut viimeisten viiden vuosikymmenen kuluessa? Osansa tässä on luonnollisestikin kuntaliitoksilla (Kajaanin mlk, Vuolijoki).

      Sotkamon ja Kuhmon väkiluvut olivat vuoden 1960 tienoilla luokkaa 15.000. Sotkamo taisi tuon luvun parhaimmillaan ylittää, Kuhmo jäi hiuksenhienosti sen alle.

      Kun Kuhmosta tuli kaupunki (1986), taisi kuhmolaisia olla vielä reilusti yli 13.000.

      Sekä Sotkamon että Kuhmon väkimäärä on joka tapauksessa tullut viime vuosikymmenien mittaan reilusti alaspäin. Vuokatin matkailu ja Talvivaaran kaivoshanke ovat osaltaan hillinneet Sotkamon väestökatoa, ja tämänpäiväiset lukemat lienevät luokkaa 10.700 (Sotkamo) ja 9.300 (Kuhmo).

      Ylä-Kainuu on jäänyt minulle vähän vieraammaksi. Suomussalmella mainitaan tänä päivänä olevan noin 8.850 asukasta. Eikös Suomussalmikin hätyytellyt joskus 15.000 asukkaan rajaa?

      Vähintään samaa luokkaa lienee väestökato ollut muissakin Kainuun maalaiskunnassa.

      Olen itse aikanaan Kainuussa asuneesta 6-henkisestä perheestä. Meitä on elossa 5. Kukaan meistä tai jälkeläisistämme ei asu enää Kainuussa.

      • nykypäiväää

        70 - 90 luvulla oli tavanomaista elää tukien varassa maaseudulla pottua ja porkkanaa viljelemällä. Nykyään ei tarvitse lapsia synnytellä, kun voi velkaa tukien sijasta saada. 70 - 90 luku oli yhden aikakauden loppu.


    • jo aika uusia

      sairaalan vaatteet päällä kaikista tulle variksenpelättimiä.
      värit on kikertävänkukertavia .

      • pääkoppa

        Sosiaalisten tilanteiden pelko estää joitakin henkilöitä poistumasta asunnostaan. Henkilöt hakeva muuta kautta huomiota esim. naapuri terrorismilla (kiukuttelevat) tai äärioikealla surmaamalla viattomia ihmisiä esim. Norjan ampujan tapauksessa ym. vastaavat Kaikki eivät vastaa ikinä edes puhlimeen.


    • huolettaa

      Jos on väkiluku Kainuussa/Kajaanissa laskemaan päin, niin toinen asiaan liittyvä juttu on Kainuun väestön ikäjakauma.

      Ikäihmisiä on paljon ja sehän ei itsessään ole mitenkään huono asia. Mutta siihen liittyy kuitenkin huoltosuhde eli yhtä työssäkäyvää kohden paljonko on kunnassa elätettäviä.

      • räjähdysherkkää

        Kainuulaisista/kajaanilaisista huomaa laman vaikutukset. Ollaan kaikille ja kaikelle vihaisia ja hermojen menettämistä syntyy vähemmästäkin ongelmasta. Ollaan lähempänä Suomen toista sisällissotaa mitä oltaisiin kauempana.


      • Lamatalkoot
        räjähdysherkkää kirjoitti:

        Kainuulaisista/kajaanilaisista huomaa laman vaikutukset. Ollaan kaikille ja kaikelle vihaisia ja hermojen menettämistä syntyy vähemmästäkin ongelmasta. Ollaan lähempänä Suomen toista sisällissotaa mitä oltaisiin kauempana.

        Työttömyys saa ihmiset sekoamaan. Laskuja, maksuja... on maksettavana, mutta ei oo työtä. Jos on työtä niin työ on pätkätyötä ja tulevaisuus on entistä epävarmempi.


    • iliman gummie

      muistahan pennanen körnie ensi yönä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1407
    2. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      349
      1131
    3. 37
      812
    4. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      70
      796
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      157
      765
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      42
      752
    7. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      48
      722
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      695
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      44
      679
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      632
    Aihe