Perheloma Keski-Eurooppaan

Olemme nelihenkinen lapsiperhe, joka suunnittelee kesäksi ensimmäistä autolomaansa omalla autollaan Keski-Eurooppaan. Mistä lähteä suunnittelemaan, mitä ottaa huomioon? Matkareitti noin viikon lomalle? Itä-Eurooppa kiinnostaa jo ehkä hintatasonsakin takia. Bulgaria, Romania ym.? Autoliiton jäsenyys => edullisemmat majoitukset? Minkäkokoista budjettia vaatii, mikäli ei etsi tasoikkaimipia majoituksia eikä ruokapaikkoja? Vakuutukset, ym? Kiitos vinkeistänne!

7

796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ervo A

      Tervetuloa vain Via Balticalle, heti kättelyssä on kylläkin sanottava että noin viikon matka ei ole lomaa vaan rallia. Hintataso on tosiaan iloinen yllätys vieläkin, kun vertailee läntiseen Eurooppaan, nettiä selailemallahan tuo selviää kun siellä alkaa olla jo ravintoloiden ruokalistatkin. Autoliiton sivuilta löytää kyllä kaikki tarpeelliset tiedot, mutta jäsenkortista ei kyllä paljon hyötyä ole, karavaanariliiton ja CCI-korteista jo paljon enemmän. Lähi-Tapiolan vakuutuksista meillä on parhaat kokemukset. Sitä matkareittiä voi haeskella vaikkapa Via Micheliniltä erilaisine vaihtoehtoineen. Ennakkovarauksia ei juurikaan tarvitse ennen heinäkuun puolivälia. Ne parhaat uimakeskukset löytyvät sitten Unkarista, aivan uskomaton paikka esimerkiksi Hajduszoboszlosta. Kesäkuun alussa sivumennen sanoen taas startataan.

    • Eli suosittelet reissun pituudeksi parikin viikkoa? Mikä voisi olla parin viikona matkan budjetti, jos ylipäätään on säästävää sorttia?

      • Wilkki W

        Kyllä viikko on lyhyt aika. Pelkästään Via Baltica vie lomastanne vähintään kaksi päivää. Me (2 aikuista) käytämme menoon päivän ja paluumatkaan 2 päivää. Puolan läpiajo vie käytännössä yhden päivän ja siinäkin saa sitten ajaa ihan tosissaan varsinkin jos on liikkeellä arkena. Nopeimmin matka taittuu Puolassa viikonloppuisin kun raskasta liikennettä on vähemmän.
        Jonkinlaista kuvaa saa kun laskee matkan taittuvan n.50km/h keskinopeudella ja tässäkään ei vielä tarvitse paljon pitää kaffe valokuvaus ym. pausseja. Mitä pienemmät tiet sitä enemmän näkee mutta matkanteko hidastuu. Isoilla teillä matka taituu nopeammin mutta ne ovat tylsiä. Romaniassa taas melkein kaikki tiet ovat hitaita.

        Itse olen pari kertaa ajanut Romaniaan siten että olemme yöpyneet laivassa ja sitten seuraavana aamuna ajaneet levänneenä ulos klo 7. Siitä sitten pelkkää ajoa 13h ja 860km Bielsk Podlaskiin. Taas seuraavana aamuna kukonlaulun aikaan rattiin, ajoa 13h / 780km niin ollaan Romanian Satu Maressa. Vielä yksi ajopäivä 380km / 8tuntia ja perillä Sighisoarassa.
        Paluumatkan kun tekee vähän hitaammin niin siinäkin jo viikko ylittyy ja tassä ei vielä vai puhua lomasta vaan pelkästä siirtymisestä.

        Mitään yleispäteviä neuvoja en pysty antamaan mutta suosittelisin varaamaan vähintään kaksi viikkoa jos matkanne suuntautuu pohjois Puolaa kauemmaksi.
        Älkää tehkö tiukkoja päiväsuunnitelmia, käyttäkää päivä pari hitaaseen ajeluun pikkuteillä ja pysähdelkää kun jotain mielenkiintoista löytyy. Älkää ottako suorituspaineita vaan nauttikaa lomasta.
        Me emme koskaan tee mitään tiukkoja suunnitelmia emmekä varauksia ja tämä toimii ainakin meillä hyvin.
        Budjetista sanoisin että varatkaa rahaa niinkuin lomailisitte Suomessa niin eipä sitten lopu kesken. Ruokailu on itä-euroopassa halvempaa, majoitus on hyvinkin halpaa pienissä pensionaateissa tai yksityismajoituksessa.
        Ja vielä lopuksi. Jos aikanne riittää niin Romania ja varsinkin transilvanian alue on mielestäni yksi parhaista paikoista missä me olemme lomailleet.
        Hyvää ja turvallista matkaa.


    • Kiitos vinkeistäsi! Siis alku niin, että laivalla Helsingistä (minne?) Jos kohteeena esim. juuri Romania ja/tai Puola? Kenties Baltian maiden kautta vai onko edes muuta vaihtoehtoa. Baltiassa olen käynyt todella vähän. Ainoastaa Virossa muutaman kerran.

      • Wilkki W

        Jos Via Balticaa ajat niin ensin laivalla Tallinnaan. Vikingillä on mahdollisuus yöpyä laivall jos ulosajo tapahtuu aamu seitsemältä. Näin jää koko päivä aikaa ajaa. Tallinna - Puolan raja kestää n.10 tuntia jos ei pysähtele.
        Tämä on halvin vaihtoehto. Toki laivalla pääsee suoraan vuosaaresta joko Puolan Gdyniaan tai Saksaan Rostock tai Travemynde mutta se onpi sitten kallista se. Pelkkä meno Rostockiin (2h hytti auto) maksaa lähes tonnin parhaimpaan loma-aikaan.


    • jokkerih

      Heippa, miten ois lentäen eurooppaan ja vuokra-auto alle viikoks?Me tehtiin viime kesänä niin että lennetiin turku-budapest ja sieltä vuokra-auto alle ja menoks.slovakian läpi puolaan krakowaan siellä kaksi yötä ja takas budaan.Tosi onnistunut reissu lyhyet välimatkat ei liikaa ajamista max3-4 tuntia per päivä.

    • mankeli1

      Hei,

      Meidän perhe,2 aik ja 4lasta(nuorin nyt 7v), on matkustanut pariinkin otteeseen autolla pitkin Eurooppaa ja nyt kesällä lähdetään taas tien päälle ja kovasti tehty laskutoimituksia siitä että mikä on edullisin tapa lähteä ja kohteena on nyt Europa parkin huvipuisto Etelä-Saksassa ja matkan pituus 10päivää:

      Laskelmissa oli menopaluu Dieselit Rustiin, Saksaan, reittivaihtoehdot:
      Via Baltica, Turku-Tukholma-Göteborg(Ruotsi)-Fredricshamn(Tanska), Siltoja pitkin Ruotsi-Tanska-Saksa ja vielä Helsinki-Travemunde.
      Halvin oli matka Göteborgin kautta mihin päädyttiin, 800€.
      Ehdottomasti kallein Helsinki-Travemunde,1200€

      Majoituskuluissa säästetään kun ollaan perillä 2 yötä leirintäalueella isossa perheteltassa, muuten ollaan etukäteen buukattu leirintäalueilta mökkejä, ne kun ovat paljon halvempia kuin hotellihuoneet kun niitä pitää aina ottaa kaksi. eli laskujen mukaan meillä menee 450€ majoitukseen ja itse huvipuiston rannekkeisiin 230€ , muuta rahaa mikä menee syömisiin varataan kokemuksenkin mukaan 200€ per päivä, eli 2000€.
      Se summa on monina päivinä ainakin tuplaten liikaa, mutta se siirretäänkin aina seuraavien päivien budjetteihin ja paluumatkalla sitä ei tarvitse oikeastaan edes laskea vaan voidaan shoppailla rahat pois viimeistään laivalla matkalla suomeen, viime reisulla jäätiin paluumatkalla Muncheniin viikonlopuksi hienoon hotelliin.
      Eli kokonaisbudjetti on siis noin 3500€.
      Viimeksi oltiin 4viikkoa ja oli italian rivieralta vuokrattu asunto kahdeksi viikoksi mikä nosti tietysti budjettia ja silloin se oli 7500€.


      Jos viikon meinaatte vain olla, ette pitkälle ehdi ilman jatkuvaa autossa istumista ja se ei ole kenellekkään mukavaa, ja kun saavutte ehkäpä sinne Romaniaan, niin saa alkaa jo miettiä paluumatkaa.

      Suosittelen pidentämään joko matka-aikaa vähintään viikolla tai tyytymään lähialueisiin. Muutenkin ensimmäisenä automatkakohteena Romaniaa tai Bulgariaa pidän ehkä vähän rohkeena, siellä liikennekulttuuri on yhtä hurjaa kuin teiden kuntokin ja jo se pelkästään pidentää matka-aikaa huomattavasti.
      Ehkä ennemmin kuitenkin lentäisin kohteeseen ja vuokraisin auton paikan päältä niin pääsisi kokeilemaan sitä ajamista niillä teillä vähemmillä riskeillä.

      tse olen mennyt Via Balticaa pitkin Unkariin bussin kyydissä monta kertaa Formuloita katsomaan, ja sitä tieosuutta ollaan parannettu huimasti viimeisen 10 vuoden aikana, mutta kun pääsee Puolaan muuttuu homma täysin, kaikki tiet kulkevat pienemmänkin kyläpahasen läpi ja siellä mennään isomman ja hulluimman ehdoilla, sitä liikennettä ei voi verrata mihinkään suomalaiseen eikä sitä voi ennakkoharjoittella, se koetaan pahimmillaan sitten siellä kapealla tiellä missä vastaan tulee kaksi rekkaa rinnakkain. En halua pelotella, mutta pahimmillaan se on jumalatonta kaaosta.

      Tsekki ja Slovakia on helppoja maita ajaa, ja Bratislava on simppeli kaupunki, hyvät opasteet ja isot tiet suoraan kaupungin läpi Budapestiin päin.

      Unkarissakin olen itse ajellut meidän pikkubussilla kuten Tsekeissä ja Slovakiassakin, ja Budapestissäkin on helppoa painaa kun oppii sikäläisen liikenteen rytmin eikä jää aikailemaan, vilkulla annetaan tilaa paremmin kuin suomessa.

      Seuraavanahan jonossa on sitten Romania missä tiet ovat vielä Puolaakin heikommassa kunnossa ja liikennesäännöissä on samoja "vapauksia" kuin Puolassakin, isot eka.

      Puhumattakaan Bulgariasta, ja karttaohjelman mukaan pelkästään meno Tallinasta Bulgariaan yhtä soittoa kestää 33tuntia ilman yhtään taukoa!
      Ja se on varma että noilla teillä tulee pakostakin itsestä riippumattomia taukoja, puhumattakaan normi tauoista.
      Pelkästään se kun saapuu Puolaan ja alkaa ihmettelemän sitä ristien määrää teiden varsilla rupee vauhti tippumaan:)

      Ajomatkoista muutenkin sen verran että mekin matkataan pikkubusilla jossa on periaatteessa tilaa, mutta ei se istuminen siltikään herkkua ole pitkiä matkoja ja kun lapset ensimmäisenä hermostuu ei kellään ole kivaa. Niinpä ajamme päivisin vain muutama sata kilometriä kun ollaan ensin ajettu vaikkapa ruotsin läpi, muutenkin ollaan aina suosittu aamulaivaa Turusta Tukholmaan, halvin yhteys ja niin saa yön ajaa rauhassa Tanskaan/Saksaan kun lapset nukkuu.
      Sen jälkeen ollaankin ajettu vaan muutama tunti päivässä niin kaikilla on mukavaa.ja usein niin että lähdetään aikaisin aamulla niin ollaan aikaisin seuraavassakin kohteessa. Tai jo kiva paikka osuu kohdalle niin voidaan jäädä sinne hetkeksi ilman kiirettä.
      Se kiire tappaa muutenkin mukavuuden jos kokoajan pitää stressata.
      Ilmastointi on kyllä pakollinen kun mennään kesäaikaan, muuten tulee oikeasti tuskasta.Automatkailu on oikeasti mukava tapa matkustaa ja nähdä vieraita kulttureita myös pyörien päältä.

      Hyvää Matkaa ja ilmoittele miten meni! ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe