Miten kakka pottaan??

elämätä

Minulla on kuopus nyt 1v 8kk. Hän on vaipoista kuiva päivisin pissan suhteen. Siis ilmoittaa ajoissa, ja ehditään potalle. Joskus käy potalla omatoimisestikin. On ollut päivisin kuiva jo pari kuukautta. (Yöllä kuiva vain harvoin.) On kuiva myös tarhassa.

Mutta kun se kakka... Tyttö tulee jalat haaralla luokse ja toteaa etä "oho, kakka tuli"... Ja sitten se maailman suloisin katse ja "Anteekki." Joskus hyvin harvoin ilmoittaa etukäteen. En oikein viitsi pitää sitten ilman vaippaa, jos ei ole juuri kakka tullut. Kun kuitenkin kerran tai kaksi päivässä kakkaa, niin tulisi pyykkiä.

Miten suhtautua? Tyttö kuitenkin tietää, että kakka kuuluu pottaan. Ja selvästi huomaa, että alkaa kakkaamaan, jos satun ihan vieressä olemaan. Joten kyllä sinne potalle ehtisi. Mutta kun ei oikein viitsi tytölle suuttua, kun on vielä niin pieni ja kiltisti kertoo heti asiasta. Siis vaikka olisi vaippa, niin tyttö kertoo heti. Ei koskaan halua olla kakka vaipassa sanomatta mitään.

Onko vinkkejä, miten päästään vaipasta kokonaan eroon?:)

Ongelma tuntuu ihan nurinkuriselta, kun pojan kanssa kakka tuli pottaan jo nuorena, ja sitä pissan pidättämistä piti sitten opetella.

10

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2xäiti

      Lapsesi ei välttämättä ole fyysisesti kykenevä pidättelemään kakkaa ja pissaa. Vasta kun lapsesi alkaa olemaan yökuiva voidaan alkaa todella harjoittelemaan pottaamista. Vaikka päivisi lapsesi on kuiva päivällä. Se voi johtua siitä että osaat lapsesi "pissa-aikataulun".

      Ottaisiin käyttöön tarrapalkinnot. Jokaisesta pissasta pottaan saa yhden tarran vihkoon. Kakasta kaksi. Sekä runsaasti kehumisia. Tarravihkoa voi sitten lukea potalla. Osa lapsista haluaa myös pottarauhan eli ei kakata jos joku on vieressä. Keskittyisin nyt pissaamisen potalle ja siihen että lapsi on yökuiva. Kakkaminen tulee siinä sivussa.

      Meillä ainakin poika oppi ensiki kakkaamaan potalle ja myöhemmin pissaaan. Tyttö on toisin päin. Meillä 1v 6k tyttö tekee aamupissat potalle. Ja potalle ei suostuta menemään jos ei ole hätä. Päiväkodissa ei suotu istumaan potalla vaan istuu suoraan lasten pytylle .Kakat tehdään vain seisoen. Istuen ei onnistu. Vanhempi poika oli kuiva 2v.

      Päiväkodissa harva lapsi on täysin kuiva vielä 2.5 v iässä. Joten sinulla ei ole mitään kiirettä. Jokaisella lapsella on oma yksilö joten ei kannata verrata toiseen lapseen. Joten anna aikaa lapsellesi kehittyä omaan tahtiin.

      • aloit.

        Minulla ei ole hajuakaan pissa-aikataulusta, vaan sitten menee potalle, kun kertoo että on hätä. Joten kyllä se pissapuoli jo sujuu. Ja alempana kirjoitinkin jo, että märät yövaipat johtunee siitä, että heräilee öisin. Hyvän yön jälkeen vaippa on kuiva.


    • kokeile pyttyä

      Meillä oli ns. vaipaton vauva. Neiti oppi ensin kakkakuivaksi ja samaan aikaan pissan suhteen yökuivaksi ja vasta viimeisenä päiväkuivaksi (sillä tavalla, että ehti hyvin vaikka talvivvaatteet riisua ja mennä potallle talvella). Voisiko olla ummetusta/ kakka kovana? Kokemukseni mukaan pottaan on hankala tehdä kakat jos on selkeästi ummetusta. Pyttyyn vois onnistua paremmin.

    • Kokemus puhuu

      Jos olisin avaaja, ottaisin lapselta kokonaan vaipat pois, jos pissaaminen pottaan onnistuu noin hyvin. Ei se mitään haittaa, jos kakat tulee housuun. Housut voi pestä. Hankalampaa olisi jos lapsi pissaisi sohvat, matot, turvaistuimet jne, vaikka toki nekin pesemällä puhtaaksi saa.

      Älä sekoita lapsen päätä pitämällä hänellä vielä vaippaa ja ala myös suunnitella yövaipan pois jättämistä.

      • ihan vaan

        sanoisin yökuivuudesta ettei siihen niin vaan opetella,se riippuu rakon kypsyydestä ja hormoonin määrästä.Jos aloittajalla selkeästi vaippa täysi aamulla niin ei ole valmis yökuivuuteen.


      • aloit.
        ihan vaan kirjoitti:

        sanoisin yökuivuudesta ettei siihen niin vaan opetella,se riippuu rakon kypsyydestä ja hormoonin määrästä.Jos aloittajalla selkeästi vaippa täysi aamulla niin ei ole valmis yökuivuuteen.

        No tytöllä on toisinaan kuiva vaippa aamulla. Mutta vain silloin, jos on nukkunut yön tosi hyvin putkeen. Ei siis taida nukkuessaan pissata. Päikkäreillä en edes pidä vaippaa. Mutta neidin yöunet ovat aina olleet vähän katkonaisia, ja useimmiten yöllä kerran tai pari tulee jotain kerrottavaa... Siinäkin on opettelemista. Nukahtaa kyllä aina heti takaisin, kun vaan vie sänkyyn. En viitsisi siinä välillä ruveta potalla käyttämään, ettei unet kärsi. Ehkäpä ei ole kiire.

        Mutta ehkäpä tuon vaipan vois vaan rohkeasti jättää kokonaan päivällä pois. Kyllä sitä jo tarhankin kanssa mietittiin, kun jos ei sitä kakkaa ole tullut, niin aina on sama vaippa iltapäivällä, minkä olen aamulla laittanut.

        Melko useinhan tyttö itse riisuukin vaipan pois. Tulee aina jostain kulman takaa pylly paljaana, heh. Lämminverinen, niin ei oikein vaatteistakaan välitä.


    • äitee123

      Eipä hirveä kiire vielä kun on niin lapsikohtaista tuo aikataulu. Pikkuhiljaa tutustuttaa, niin kyllä se sitten tulee luonnostaan kun fysiikka on sillä tasolla.

      http://ilmaisettavarat.blogspot.fi/

      • Huono neuvo

        Nimenomaan lapsikohtaista ja kiirekin on siksi, että ilmiselvästi avaajan lapsi on melkoisen kypsä jo jättämään vaipat pois kokonaan.


    • Let's pottaillaan!

      01/2013 Perhe -lehdessä on mielenkiintoinen kuivaksiopetteluartikkeli.

      Meillä kotihoidossa tyttö, nyt 2v 7kk, ollut reilun viikon kuivilla =potalla, mutta hirveä huuto, jos ottaa vaipan pois. Laittaa vaikka itse takaisin. Saa aina palkintonamin potalla käynnin jälkeen. Artikkelissa oli, että ei kannata kysyä onko hätä vaan ennemmin säännöllisesti ennen ruokailua, ulkoilua, unia viedä potalle.

      Ja riittävästi juomista (vettä) ettei tule ummetusta, jolloin kakkiminen sattuu. Potta on myös pienelle parempi kuin pienennysrinki, kun silloin saa jalat lattiaan, kun ponnistaa ja oikeat paikat on rentona :)

    • Hidasta etenemistä

      Asia on näemmä hyvin yksilöllistä. Meillä on juuri 2 v täyttänyt lapsi, eikä pissakaan aina tule pottaan, ei koskaan ilmoita vaan mennään potalle esim. aterioiden jälkeen. Yhden ainoan kerran on tullut kakka pottaan. Ei oikein halua tehdä kakkaa pottaan, jos huomaa, että kakka on tulossa haluaa pois potalta ja usein kakka tulee hyvin pian sen jälkeen kun vaippa laitettu. Joskus taas ei ehditä potalle vaan kakka ehtii tulla jo ennen. Sama juttu päiväkodissa ja siellä sanoivat, että on niin pieni vielä, että ei ole kiirettä. Ainoa minkä ilmoittaa on se, että kun kakka on tullut vaippaan. Tosin sitäkään ei aina ja jos kysyy välillä myöntää ja välillä kieltää.

      Suuttua ei tosiaan kannata. Mun mielestä on ikävää, kun mun sisko huusi aina lapsilleen pää punaisena, kun pissasivat housuun, kyse tosin vähän isommista lapsista. Suuttuminen mielestäni vaan pahentaa tilannetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1776
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      15
      1480
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe