Miksi kuivamuonaa, raksuja, nappuloita?

Mielenkiinnosta vain

Kertokaapa kuivaruuan käyttäjät että miksi te annatte sitä kissallenne?

Eikö olisi kissalle terveellisempää antaa märkäruokaa (mahdollisimman laadukasta tietysti) yhdistettynä raakaan lihaan ja silloin tällöin mm. kalaan, mereneläviin, raejuustoon ym. kissoille terveelliseen ravintoon? Barffauskin on kuivamuonaa parempi vaihtoehto, vaikka silloin täytyykin olla todella tarkka vitamini- ja kalsiumlisien kanssa.

Ymmärrän että joskus on pakko turvautua pilaantumattomaan kuivaruokaan jos kissa joutuu olemaan yksin esim. pitkän työpäivän aikana, mutta miksi te jotkut käytätte sitä kissanne ainoana ravintona? Eihän kuivat rapelot voi olla kaikkein terveellisintä ravintoa, ei edes kissan hampaita ja virtsateitäkään ajatellen.

Onko kysymys helppoudesta, hinnasta vai mistä?

Omat kissani syövät ateriansa 3 kertaa päivässä ja yksi päivän ruuista on aina raakaa lihaa pienin poikkeuksin. Joskus annan kissoilleni myös jauhelihan ja purkkiruuan sekoitusta (on helppo keino tehdä märkäruuasta lihaisempaa). Kuivaruokaa meillä syödään ainoastaan äärimmäisessä hädässä!

18

3105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -Jeppe-

      Miksi märkäruoan antaminen olisi terveellisempää?

      Miksi barffauskin on kuivamuonaa parempi vaihtoehto?

      Miksei kuivat rapelot voi olla kaikkein terveintä ravintoa?

      Perustele ensin nämä itse äläkä ainoastaan demonisoi kuivaruokaa ilman mitään perusteita.

      • diabla

        -Jeppe-

        Etkö ole lukenut mitään kissojen oikeaoppisesta ruokinnasta ja ravinnontarpeesta?

        Ja kumpaa itse söisit, kuivia nappuloita vai kunnon lihaa?


      • ---
        diabla kirjoitti:

        -Jeppe-

        Etkö ole lukenut mitään kissojen oikeaoppisesta ruokinnasta ja ravinnontarpeesta?

        Ja kumpaa itse söisit, kuivia nappuloita vai kunnon lihaa?

        Et sitten osannut vastata esitettyihin kysymyksiin. Mistä sitä tietoa oikeaoppisesta ruokinnasta löytyy ja mistä tietää sen olevan paikkansapitävää tietoa, eikä pelkkää kirjoittajan tajunnanvirtaa?


      • perusteluita tässä

        Jos minä vaikka vähän vastaisin noihin kysymyksiin.

        Märkäruoka on nimensä mukaisesti märkää, eli se sisältää vettä (yleensä noin 80% sisällön kosteusprosentti). Siksi se on kuivaruokaa terveellisempää.

        Barffaus on kissalle luonnonmukaisempi ravinto kuin kuivaruoka tai edes märkäruoka (jos se on huonolaatuista). Samasta syystä kuin edellä mainittiin, eli siinä on paljon vettä (lihassa vettä n. 70% painosta). Toiseksi tuore liha on paras hampaiden puhdistaja koska sitä pitää pureskella ja sitkeänä se puhdistaa hampaan pintaa. Kuivaruoka ei sitä tee koska se halkeaa hampaan osuessa siihen eikä siis puhdista hampaan pintaa. Kuivaruoasta jää rippeitä suuhun joka taas lisää plakin muodostusta. Barffissa tulee vaan muistaa, ettei pelkkä liha ole oikeaa barffia, vaan mukana on oltava luut tai kalkkilisä muuta kautta.

        Noiden edellä mainittujen syiden vuoksi kuivaruoka ei voi olla kaikkein terveellisintä ravintoa, koska se on nimensä mukaisesti KUIVAruokaa. Ja kuivana se ottaa kissan elimistöstä nesteen itseensä, jolloin kissan elimistön käyttöön ei jää riittävästi nestettä ja nestevajaus aiheuttaa helposti virtsavaivoja. Liian voimakas virtsa tekee sitä samaa ja liian alhainen nestemäärä tekee pissasta liian voimakasta eli liian tiivistä tai konsentroitunutta. Lisäksi liian viljapitoiset ruoat aiheuttaa pissan ph:n muutoksia ja sitä kautta helposti virtsakiviä/-kiteitä. Kuivaruoka jossa on paljon viljaa aiheuttaa myös helposti kissoille liikalihavuutta ja sitä kautta mm. sokeritaudin ja muiden sairauksien riski kasvaa. Kissa lihansyöjänä ei pysty käyttämään viljoja tai kasviksia kovinkaan tehokkaasti hyödyksi, jolloin se syö tarpeeseen nähden liikaa ja liiallinen vilja tai kasvismäärä muuntuu elimistössä rasvaksi ja lihottaa kissaa.

        Riittäisikö nämä vastaukset kysymyksiin perusteluiksi?


    • aloittaja :)

      Kyselen asiaa puhtaasti mielenkiinnosta enkä suinkaan demonisoi kuivaruokaa. Huomaatteko kysymysmerkit? Se tarkoittaa kysymystä :)

      Olen itse keskustellut kissojen ruokinnasta molempien kissojeni kasvattajien kanssa joista toinen pitkänlinjan rotukissakasvattaja ja toinen maaseudulla asuva eläinlääkäri.
      Olen keskustellut asiasta myös kissojeni eläinlääkäreitten kanssa.

      Kaikilta olen saanut saman viestin että kuivaruokaa parempi vaihtoehto on antaa kissalle mahdollisimman paljon lihaa ja jos on tyydyttävä valmisruokiin niin silloin mieluummin mahdollisimman lihapitoista märkäruokaa.

      Minustakin tuntuu oudolta ajatukselta syöttää kissoille pelkästään kivikovia nappuloita kun voisi tarjota paljon laadukkaampaakin ruokaa.

      En halunnut ärkittää ketään ja ihmettelen että toivomieni mielipiteiden sijaan sain "tukkapöllyä". Kyselen asiaa ihan vain mielenkiinnosta enkä halua provosoida vaan ainoastaan saada eri mielipiteitä asiasta.

    • kissus

      Nykyisin ei meillä kuivaruokaa käytetä. Ei ole tarvetta sille. Aikaisemmin se oli helppo tapa varmistaa että kissoille riitti ruoka kun oli itse pitkän päivän työssä. Sitten kissat alkoivat lihoa. Pudotettiin raksut pois ruokavaliosta. Paino ei nouse enää, turkki on pehmeä ja kiiltää eikä irtoile tukkoina silittäessä, ja ruoka-aikoina kissat ovat oikeasti nälkäisiä ja syövät tarjotun märkäruuan.

      Täytyy kyllä tunnustaa että kun ensimmäinen kissa hankittiin, mentiin mainosmiesten halpaan ja kuviteltiin että nappulat jotenkin kuuluvat kissan ruokavalioon, ja että kissa saa niistä jotain sellaisia tärkeitä aineita mitä se ei märkäruuasta saa. Nykyisin ainoat nappulat ovat satunnaisia DentaBits -tyyppisiä herkkunappeja.

    • naunau

      Meillä kisulle tarjoillaan n. kerran päivässä Orijen-raksuja. Muutoin se saa joko viljatonta kasviksetonta sokeritonta märkäruokaa tai tuoretta lihaa. Satunnaisesti saa myös herkkupalana Multicatin.

      En näe mitään eroa siinä, annanko märkäruokaa vai raksuja. Meidän kissa juo raksuja saadessaan paljon, joten ei ole ongelmaa kuivumisen suhteen raksujen vuoksi. Orijenin raksuissa ei ole viljaa yms ja se sisältää kisulle tarkeitä ravintoaineita. Raksuissa kissan hampaatkin saavat työtä verrattuna märkäruokaan. Ajattelen, että on kissallekin kiva saada ruokaa vaihtelevassa muodossa. ; )

      Raksuissa todellakin on myös se säilyvyys hyvä. En uskaltaisi jättää märkäruokaa työpäivän ajaksi kuppiin, kun sattuu sitä tietoa olemaan pilaantumisprosessista ja bakteerien muodostumisesta.

    • miksei voisi

      En ole katsonut aiheelliseksi vaihtaa kissojen ruokaa pääasiassa kuivamuonasta muuhun, koska meillä ei ole kuivamuonasta tullut yhdellekään kissalle niitä sairauksia (ja niitä on vuosien aikana ollut toistakymmentä), joita väitetään kuivamuonasta johtuvaksi (virtsatiesairaudet, hammasvaivat siis lähinnä).

      Kun kissat eivät suostu syömään käytännössä mitään muuta ja lihaa en ala niille uudestaan syöttämään sen kokemuksen jälkeen, mikä meillä on (pennut sairastuivat aikanaan paper-boneen).

      Harmi tietenkin, etteivät kissat suostu syömään niitä kaikkein lihaisimpia kuivamuonia - ja muutenkin vaativat jatkuvaa vaihtelua. Mutta kaiken kaikkiaan hyvälaatuinen kuivamuona vaikuttaa sopivimmalta vaihtoehdolta siis sekä kissojen että omistajien mielestä. Voi olla varma, että kissa saa tarvittavat ravintoaineet, mitä ei voi sanoa varsinkaan liharuokinnasta mutta ei myöskään nykypäivän teollisten märkäruokienkaan suhteen (uusien täydennnysruokien tultua markkinoille).

    • infopläjäys

      En nyt vastaa kysymykseen, mutta haluan vaan sanoa, että Golden Eaglen Holistic Health Sensitive Cat Formulassa on lihaa 85 %. Lohdutuksen sana niille, oiden kissat eivät suostu muuta kuin kuivamuonaa syömään.

      "Holistic Sensitive Viljaton 43/19 – Yli 85 % kanaa
      Aikuisten normaaliaktiivisten herkkien kissojen täysravinto

      Tuoteseloste: Kananlihajauho, peruna, kananrasva (säilötty vitamiinein) panimohiiva, juurikasjauho, kananmaksakastike, karpalo, DL-metioniini, tauriini, seleeni, FOS (beetaklukaanit ja mannaoligosakkariini), MOS, maitohappobakteerit, vitamiinit ja hivenaineet.
      Sisältää ainutlaatuiset holistiset pre- ja probiootti lisäravinteet MicroHealth™, BioHealth™ and Lactohealth™.

      Ei sisällä keinotekoisia maku-, väri tai säilöntäaineita.

      Vakuustodistus: Valkuainen 43%, rasva 19%, kuitu 3%, kosteus 7%, tuhka 9.9%, magnesiumi 0,13%, A-vitamiini 15.500 iu/kg, D-vitamiini 1.250 iu/kg, E-vitamiini 70 iu/kg, kupari 12 mg/kg, kalkki 2.3%, fosfori 1.4%, Omega-6 3.1%, Omega-3 0.9%, tauriini 500 mg/kg

      Säilötty vitamiinein"

      • 9+18

        Mitenkään tuota ruokaa tyrmäämättä tai kritisoimatta, kannattaa lukea ihan äärimmäisen huolella mitä "mainosteksteissä" ja muissa paketin kyljen teksteissä sanotaan. "Yli 85 % kanaa" ei kerro, että ruoassa olisi yli 85% lihaa, vaan että yli 85% valmistusaineista on peräisin kanasta (kananmaksakastike, kanarasva, kananlihajauho).

        Mitä noissa prosenttiluvuissa kuivaruoan suhteen kannattaa myös huomioida on se, että harvoin selvennetään onko kyse märkäainesten osuuksista vai jo kuivattujen ainesten osuuksista. Koska lihassa on hurjasti vettä, on sen suhteellinen määrä kuivaamattomana isompi kuin jonkun vähemmän vettä sisältävän aineksen, mutta kuivattaessa tilanne saattaa heittää täysin kuperkeikkaa.


    • Lisää infoa

      Aivan totta, että kannattaa lukea tarkasti jokainen sanamuoto niin mainosteksteistä kuin myös tuoteselosteesta. Ja jos tuoteselosteessa lukee kananlihajauho, se tarkoittaa rehulainsäädännön mukaan (siis lihajauhon määritelmä): "Lämminveristen maaeläinten ruhoista tai ruhonosista kuumentamalla, kuivaamalla ja jauhamalla saatu tuote, josta rasva on tarvittaessa osittain poistettu uuttamalla tai fysikaalisella käsittelyllä. Se ei saa sisältää sorkkia, sarvia, harjaksia, karvoja ja höyheniä eikä ruuansulatuskanavan sisältöä (Raakavalkuaispitoisuus vähintään 50 % kuiva-aineesta, kokonaisfosforipitoisuus enintään 8%)". Ja jos se lihajauho on tuoteselosteessa ensimmäisenä valmistusaineena, se tarkoittaa sitä, että jauhona sitä on valmistusaineista painon mukaan laskettuna eniten (ei siis lihana vaan jauhona).

      Ja kannattaa myös muistaa, ettei kissan luontainen ruoka ole myöskään lihaa vaan kaikki mahdollinen hiiren (tai linnun tai liskon) ruhosta - mukaan lukien sisäelimet, luut, nahat ja jopa karvat ja höyhenet.
      Liha ei todellakaan ole kissalle parasta ruokaa, varsinkaan punainen liha / liha, jota ihmisravintona tarkoitetaan lihalla. Kissa tarvitsee ne luut ja sisäelimet (niissä on erityisen paljon niitä välttämättömiä kivennäis- ja hivenaineita, joita kissa tarvitsee) tai sitten ne täytyy tuottaa ruokaan jollain muulla keinoin.

      Puhumattakaan eettisistä perusteista - lihan syöttäminen kissalle ei todellakaan ole eettisesti kestävin ratkaisu, vaan eettisempi ratkaisu on käyttää kissan (ja koiran) ruokaan teurasjätteet, joita ihmiset eivät suostu syömään. Silloin se teuraseläin tulee käytettyä tehokkaammin hyödyksi, kun se on siis kissalle muutenkin parempaa ruokaa kuin se puhdistettu liha.

      • shgdj

        Kuulostaa loogiselta. Haluaisin opiskella lisää kissan luonnonmukaisesta ruokinnasta, osaatko antaa minulle vinkkiä, mistä löytäisin tietoa? Ja nimenomaan oikeaa tietoa, ei mitään mutuilua.

        Haluaisin oppia lukemaan kissanruokapurkkien ja -pussien selosteita ja koostamaan parhaimman mahdollisen ruokavalion. Mutta apua tarvitaan. Googlella en varmaan osaa kyttää oikeita hakusanoja, kun vastaan tulee lähinnä vain joko mainostekstiä tai mutuilua.


    • suositus

      Minulle taas eläinlääkäri sanoi ,että kissan ruoansulatukselle on hyväksi,että on sekä kuiva-että märkää ruokaa.
      Tiedä sitten mikä on parasta kun kissat ei osaa itse vaatia.

    • no siksi

      Siksi kun kissani syö sitä mielellään. Saa lisäksi märkäruokaa päivittäin. Raakaruoka kun ei kelpaa vaan jää kuppiin. On yritetty monesti raakaruokaa mutta ei vaan maistu. No pääasia että syö, muutoinhan kuolis. Kissat on erilaisia eikä kaikille sovi tai maistu se mikä toisille.

    • Molempi parempi

      Tämä märkä- kuivaruoka jakaa mielipiteitä, mutta maalaisjärjellä tuntuis tuo märkäruoka paremmalta kissan kannalta. Mutta eikös raksuja voi turvottaa vedessä. Antaa kissalle ruokaa harvemmin, niin se syö märät raksut kerralla eivät pääse kuivumaan.( Jos nyt joku haluaa pelkillä raksuilla kissaansa syöttää.)

      Taitaa tuo ylipaino olla kissallekin nykyisin ongelma kuten ihmisilläkin.
      Normaalipainoinen kissa on lihaksikas mutta aika hoikka. Sellaisen kissan liikkkumista on ilo seurata, räjähtävää nopeutta löytyy tarvittaessa.

    • kissamami

      Jotkut kissat nyt vaan ovat ns. "raksukissoja" eikä pelkän laadukkaan, kaikki kissan tarvitsemat ravintoaineet sisältävässä kissan kuivaruoassa ole mitään vikaa. Kunhan se on eläinkaupasta hankittua. Tärkeintä on muistaa, että kissa juo riittävästi. Raikas vesi on paras juoma kissoille. Steriloiduille kissoille on olemassa omat ruokamerkkinsä niin, että ettei kissa pääse lihomaankaan liikaa. Kissatkin ovat persoonia, sallittakoon se niille.

    • 13+14

      Kissa ei periaatteessa tarvitse kuivaruokaa ollenkaan. Pavut ovat täynnä hiilareita ja sokereita, joita kissa ei pysty hyödyntämään. Päinvastoin, kuivaruoka voi olla terveydelle vaaraksi.
      Kissat saavat tarvitsemansa kosteuden märkäruuasta, eivätkä ne osaa juoda janoon/tunne janoa.
      Ja ennen kuin joku tulee huutelemaan "MINUN KISSA EI OLE IKINÄ SAIRASTUNUT VAIKKA ON SYÖNYT MARKETTIPAPUJA", kaikki ovat yksilöitä. Mutta mistä sen tietää missä kunnossa sisuskalut ovat? Kissa ei helposti näytä kipua.

    • Mies+kaksi kissaa

      Minäkin voin antaa oman vastaukseni. Meillä tyttö syö sekä märkäruokaa, että kuivaruokaa sen mukaan kumpi sille maistuu sillä hetkellä paremmin ja aina juo vettä aterian päälle. Yleensä se syö vuorotellen kumpaakin, että vähän ensin kuivaa ja sitten märkää tai toisinpäin. Poika taas ei ole innostunut märkäruuasta vaikka sille on tarjottu RC.tä ja Latzin eri valintoja (kana, tonnikala, lohi, nauta). Kuivaruokaa taas uppoaa aivan älyttömästi ja päälle heti vettä. Pojalle maistuu vain kuivatut muikut ja pakastesej kuivaruoan lisäksi. Kylläpä tuo kerran tempaisi minun tonnikalani parempiin suihin kun käänsin hetkeksi selkäni.

      Tyttö on pian 7kk ja poika täyttää 12 päivä 6kk.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      388
      1533
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1220
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1145
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      804
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      701
    Aihe