lyhyet sijaisuudet

sijaissuhari

Olen kuluvan lukuvuoden aikana alkanut harjoittamaan lyhyitä sijaisuuksia. Ilmoitin lähialueen kouluihin (n 50 km) tietoni ja sijaisuuksia alkoi tippumaan tasaiseen tahtiin. Pääperiaatteena on saada jalka mahd. monen koulun oven väliin ja valkata ainoastaan alle viikon mittaiset sijaisuudet. Näin varmistan sen että olen vakisijainen mahdollisimman monessa koulussa ja, että tuntipalkka on mahd. hyvä.

Koska itsellä on aineenopettajan kelpoisuus ja kokemustakin hommasta on melkoisesti, on homma melkoisen tuottavaa käytettyyn aikaan verraten. Huvittaa katsella vakihenkilökuntaa stressaamassa palavereiden, vanhempain varttien, joulujuhlien, arviointien, hojksien, työryhmien ym opetusalan rekvisiitan kanssa. Itse saavun paikalle, teen tunnit virkaihmisiä korkeampaan tuntihintaan ja nostan kytkintä.

Tuntipalkkaisena kuukausiliksankin saa kohoamaan kohtuulliseksi ja vapaapäivät on helppo sumplia mieleiselleen paikalle. Tietysti työpäiviä ja samalla tuloja vuodessa tulee vähemmän, kun ei ole kesälomaetuakaan... Sitä tosin tasaa päivärahat, sivubisnekset ja Suomen kova veroproggressio.

Suositeltava vaihtoehto muillekkin opeille mikäli arvostaa vaihtelevaa työtä, hyvää tuntipalkkaa sekä runsasta vapaa-aikaa. (ja onhan itse työ lasten parissa sitä parasta antia!)

9

1645

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Keikkalaiseksi

      Miksikäs ei voisi olla myös keikkaopettaja, kun on kerran keikkalääkäreitäkin!

      Tuota reviiriä kannattais hieman laajentaa, täällä maalla ainakin 50km on ihan normaali työmatka, mutta myös 60, 70 ja jopa 100km/suunta työmatkat kuuluu asiaan!

    • opebnuu

      kukin tyylillään.
      itse en jaksaisi päivystää joka aamu luurin ääressä.

      • persereikäö

        kukin tyylillään.
        itse en jaksaisi päivystää joka päivä samassa koulussa.


      • Laiskiaine
        persereikäö kirjoitti:

        kukin tyylillään.
        itse en jaksaisi päivystää joka päivä samassa koulussa.

        Nii ja voi olla välillä työttömänä 2-3 v.


    • katkera

      Joo just.
      Kivaa on myös kun et osaa kutsua yhtäkään oppilasta nimeltä, kukaan ei puhu sulle opehuoneessa (paitsi jos istut jonkun 50 v. talossa olleen vakipaikalle), et löydä luokasta pistorasiaa etkä saa tunnuksia luokan tietokoneelle, kukaan ei ehdi/halua niitä kertoa, et muista mikä välitunti oli ulkovälkkä, verohallinto ei korvaa matkakustannuksia, etsit aamutuimaan googlemapsista koulun osoitetta ennen kuin säntäät töihin alle tunnin varoajalla, ja sitten palloilet 6 h työpäivästä kolmen hyppytunnin ajan autiossa koulussakun muutakaan paikkaa ei ole eikämitään temeistä (eikä siitä ajasta mitään maksetakaan). Jos ei ota sijaisuuksia ei soiteta uudelleen, vaikka et sill emitään voi että otit sen tarjotun kahden viikon sijaisuuden sijaan yhden päivän paskakeikan eritysioppialiden kanssa, kun sitä eka tarjottiin.
      Keväällä teet taas 50 hakemusta joista yhdestä ehkä otetaan yhteyttä, koska tarvitsevat viranhakuhaasttatteluun lainmukaista täytettä. Paikan saa 10 v. tuntiopettajana kyseistä hommaa tehnyt mies.
      Sitten voit taas jatkaa kesän tuilla elettyäsi huippuhommaa keikkaopena, sillähän sitä opintolainaa maksellaan ja perhettä elätetään kun vuokralta ei ikinä pääse pois. Itseasiassa on tosi näppärää kun tekee lapsia, niin ei voi tehdä keikkojakaan, koska sattumanvarasiten sijaisuuksian etakia ei halua lastaan hoitoon laittaa.
      Kylle, opettajaksi kannattaa kouluttautua. Ja minä hetkenä hyvinsä työvoimapula iskee! Nyt kaikki 50 v. virassa olleet: pidentäkää ihmeessä työurianne!

    • Kyllästynyt opettaja

      Keikkatyöläinen ei millään pysty opettamaan, vaan antamaan ohjeita oppilaille, mitkä tehtävät tulee tehdä. Eihän tunteihin pysty valmistautumaan. Lisäksi suurin osa tarjotuista keikoista on muiden aineiden tunteja kuin mihin olisi pätevä, enimmäkseen tosin luokanopen sijaisuuksia.

      • ope44

        Jos olet alan ammattilainen (siis opetus- ja ko. aineen) pystyt opettamaan. Eri asia on, jos et ole, niin pystyt tekemään saman kuin koulunkäyntiavustaja.


    • muchasuerte

      Aikansahan tuo viehättää, varsinkin jos elämässä muutakin. Mutta sitten kun teet 10 vuotta osa-aikaista ja määräaikaista työtä, olet lopussa ja tyhjiin puristettu. Ite opetan oppiainetta, mistä ei missään koulussa saa kokonaista työpäivää vaan tunteja pitää haalia kasaan monesta paikasta. Talvikuukaudet menee ok ja ansiot on ihan kohtuulliset, mutta kesä on turhan pitkä.
      Olen alkanut haaveilla sihteerin työstä, työaika klo 8-16. Lähtiessä laitat oven kiinni, eikä tarvi illalla enää töihin lähteä eikä suunnitella mitään.
      Suosittelen pitkällä tähtäimellä pysyvämpiä työaikoja ja palkallista kesälomaa.

    • jgiorjijg

      Minäkin teen opettajan sijaisuuksia, eniten omassa aineessani mutta tarvittaessa esim. luokanopena. Aineenopettajaksi opiskelvalle nämä ovat arvokasta kokemusta, mutta kukapa tällaista keikkatyötä haluaa lopuelämäkseen. Pisin sijaisuus on ollut kolme päivää ja minusta on helpompi olla pitempään kuin yksi päivä. Oppii tuntemaan koulun ja oppilaat paremmin ja ei ole niin epävarma olo. Vaihdan koulua joskus päivän välein, mikä sekin tuo vaihtelua.

      Minua harmitti aikanaan, kun opettajat eivät noteeranneet minua opehuoneessa. Nykyisin vältän opehuonetta, koska siellä olen vieras kaikille, menen suoraan luokkaan ja valmistelen siellä tunnit. Jos jollakin on asiaa, saa tulla luokan ovelle koputtamaan. Niillä ei riitä aikaa neuvoa, otan asioista selvää itse joka tapauksessa.

      Itse opin sijaisuuksissa paljon opettamisesta. En käytä aikaani takkuilevan tekniikan kanssa, vaan hoidan opettamisen vaikka puhumalla, jos dokumenttikamerat ja muut vempaimet eivät suostu yhteistyöhön (kokeilen niiden toiminnan aina ennen tunnin alkua).

      Keikkatyöläisenä pystyn opettamaan omaa ainettani, koska opiskelen opettajaksi. Muissa aineissa se menee yleensä tosiaan ohjeiden antamiseen ja autan parhaani mukaan. Sijaisella on silti oepttajan vastuut ja velvollisuudet ja saan paskaa niskaani, kun en päästä puoli tuntia etuajassa ym. Ihan samantekevää mitä oppilaat ajattelevat, mutta minulla on vastuu oppilaista oppitunnin ajan, välituntina myös tarvittaessa.

      Huvittavaa on, että saan sijaisuuksia myös ruotsinkielisistä kouluista, vaikka olen täysin suomenkielinen. Eli kelpaan aika moneen :-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      95
      2028
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      419
      1569
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1313
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      14
      1116
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      73
      1072
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1035
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      999
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      969
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      249
      940
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      837
    Aihe