Allergioiden pelko?

Yksipaniikkinen

Hei,

Onko muilla paniikkihäiriöstä, paniikkikohtauksista tms. kärsivällä allergioiden pelkoa? Kurkku tuntuu turvonneelta ja sitten aina "keksii" mistä se on johtunut ja toteaa olevansa allerginen tietylle asialle.

Sitten myöhemmin uskaltautuukin kyseenalaistamaan tämän "allergian" ja testaa itseään, eikä oireita tule. Itse kuvittelin olevani pippurille allerginen, koska muistelin että kurkku on tuntunut tukkoiselle niinä päivinä kun olen syönyt pippurisia ruokia. Tänään sitten söin kastiketta, jossa todellakin oli paljon pippuria. Ensin ihan vähän, sitten odotin 10min, turpoaako kurkku. Ei turvonnut, joten jatkoin syömistä. Nyt on jo 2 annosta tälle päivää syöty tuota kastiketta, ei oireita.

Tuota ennen uskoin, että olen allerginen marsulle kun meillä niitä on. Siirsin häkin eri huoneeseen, olin itse puhdistamatta sitä ja en koskenut marsuihin ja ovi oli kiinni. Sitten uskalsin alkaa kokeilla laittaa ne takaisin edelliseen huoneeseen (huone jossa nukun) puhdistamaan häkkiä jne.. Ei oireita.

Yhtenä päivänä ennen joulua minulla tuli kurkun turpoamis "kohtaus" ja soitin ambulanssinkin, tosin ennen ambulanssin tuloa olo alkoi jo helpottaa ja ambulanssissa kun katsottiin nieluun, minua ei otettu kyytiin mutta kehotettiin kuitenkin lääkärille. Menin sitten päivystykseen ja lääkäri epäili että olisin allerginen antibiootille, jota söin sillä hetkellä. No, tottakai kun lääkäri niin sanoi aloin uskoa niin. Kun kuitenkin netistä tutkin, olen MONTA kertaa elämässäni ollut kuurilla, jossa on samoja aineita kun tuossa antibiootissa. Olin altistunut samoille aineille monta kertaa aiemmin, joten usko tähänkin allergiaan alkoi horjua..

Minulla on lapsena todettu ihan oikeita allergioita ja näitä ruoka-aineita välttelen yhä, vaikka se varmaankin (?) ei olisi tarpeellista. Välillä tässä on sellainen olo, että uskoako allergioihin, vai kuviteltuihin allergioihin... Kannattaako minun ylipäänsä vältellä mitään allergian pelossa, koska nuo testitkin oli kumminkin lapsena?

6

1765

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paniikkia paniikkia

      Minä olen kärsinyt paniikkihäiriöistä yli 20 vuotta. Välillä oli erittäinkin pahoja kohtauksia. Pitkän aikaa kohtaukset olivat poissa tai vain vähäisiä.
      Nyt kuitenkin elämäntilanteeni on erittäinkin stressaava ja paniikit ovat tulleet takaisin ja pahempina.
      Minulla on myös nimenomaan näitä allergiakohtausten pelkoja. Kehittelen kurkun turpoamis tunnetta ihan tavanomaisista ruuista, joille en todellakaan voi olla allerginen, vaikka minulla niitä ihan oikeita todettujakin allergioita on.
      Tilanne on mennyt niin pahaksi, etten uskalla enää syödä missään muualla kuin kotona ja itse tekemiäni ruokia. Todella ahdistavaa. Tarkkailen itseäni koko ajan ja suorastaan odotan milloin mikäkin kohtaus iskee. Nyt loppuhuipentumana en enää uskalla syödä edes omia eväitäni missään muualla kuin kotona kohtausten pelossa.
      Lääkärissä en ole paniikkini takia käynyt. Pelkään leimautuvani seinähulluksi.
      Elämä on todella ahdistavaa. :(

    • ph-vm63

      Ihminen voi kestää tiettyyn pisteeseen saakka esim. jotain lääkeainetta ja tulla sitten sille allergiseksi, itselläni tämä lääkeaine oli penisilliini, vuosikausia sitä silloin tällöin käytin kunnes tuli viimeinen kerta, sain an.shokin ja siihen jäi penisilliinin käyttö.

      Ja mitä tulee ruoka-aineallergioihin, toisilla ne menee ohitse, toisilla ei koskaan, itse olen ollut mm. kananmunalle allerginen koko ikäni.

      Sairastan paniikkihäiriötä, sairastanut jo yli 25 vuotta, _sekä_ myöskin mm. allergioita.


      Paniikkia paniikkia; ei kukaan paniikkihäiriöön apua hakiessaan miksikään seinähulluksi laimaudu. Onko tuo diagnoosi omasi vai lääkärin joskus antama? Apua on saatavilla, sitä kannattaa hakea.

    • kukk1s

      Voih. onpa helpottava huomata etten ole yksin..
      Ensimmäistä kertaa uskaltauduin tälläiselle nettipalstalle tulla katselemaan löytyykö kohtalotovereita,
      paniikkihäiriöistä olen kärsinyt viimeiset 7 vuotta, mutta aivan "uutena juttuna" mukaan kuvioihin on astunut tämä allergia-pelko...
      Kurkunturpoamistunne on aivan sanoinkuvaamattoman kamala. Itselläni on lapsesta saakka ollut paljon allergioita, ja suurin osa niistä on edelleen osa elämääni, ja esimerkiksi jos vahingossa vaikkapa sattuisi niin, että söisin jotain mikä on ollut kosketuksissa kalaan, kurkkuni turpoaisi välittömästi ja sairaalaan olisi hoppu. Tämä seikka, että minulla vaikeita allergioita on, pahentaa noita paniikkikohtauksia. Koskaan en voi tietää varmaksi onko kyse pelkästään paniikkikohtauksesta vai oikeasta allergisesta reaktiosta. Mistä tietää millon tulee soittaa apua, ja milloin tulee vain taas nolatuksi, kun ambulanssin on monien kymmenien kilometrien päästä hälytetty "turhaan" toteamaan, että en kuolekaan..
      Nämä kurkunturpoamiskohtaukset alkoivat minulla vasta ihan hiljattain, mutta pahenevat päivä päivältä. tuntuu ettei enää kotonakaan uskalla mitään syödä..
      Ahdistaa!

    • paniikkia ja allergi

      Eikä tilannettasi helpota laisinkaan se, että sinulla on Epipen kynä ensiavuksi? Koska sehän sinulla on jos kerran olet noin allerginen mainitsemallesi kalalle.

      Itselläni kynä kulkee aina mukana.

    • kukk1s

      Ei helpota ei. Asun muutenkin aivan terveyskeskuksen naapurissa, ja tiedän, että apu on siinäkin mielessä lähellä jos todellinen hätä tulee, mutta mikään ei siltikään helpota.
      Syömisestä alkaa tulla melkoinen ongelma jo pikkuhiljaa.. Hetki sitten juuri vähän yritin syödä, ja välittömästi kurkussa alkoi tuntumaan epämiellyttävältä. Ryntäsin sitten äkkiä koneelle, jospa tämä kirjoittaminen ja tilanteesta puhuminen auttaisi, eikä kohtaus yltyisi niin rajuksi kuin yleensä.
      Onko teillä muilla muuten miten pitkäkestoisia nuo kohtaukset, etenkin nämä "allergiapelkojen" aiheuttamat? Minulla kun tuntuu, ettei kohtaus meinaa loppua millään, ja kun pahin ahdistus ja paniikki on hävinnyt, kurkku tuntuu edelleen tukkoiselta ja turvonneelta..
      Millä tavoin selviätte paniikkikohtauksen ajan ja sen yli?
      Neuvoja kaivattaisiin, pussiin hengittäminen ei ainakaan minulla auta. tuntuu että pahentaa tukehtumistunnetta entisestään..

    • 13.v

      itse olen 13. v ja olen saanut paniikki kohtauksia jo jonkin aikaa, ja mulla taitaa olla allergia phobia. itse en ole millekkn allerginen, ja aitinikin on vain lievsti mansikoille allerginen. Syomien on epamiellyttavaa ja tuuntuu etta saisi reaktion, ja se on pelottavaa. aina kun syon, otan haarukallisen ja odotan noin 10 minaa ja sitten syn ruuan loppuun. mutta mun pelko ruokaa kohtaa vaan pahenee, ja terkkarin mukaan se kuuluu murrosikaan, eli sille ei tarvitse tehda mitaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1393
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1133
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe