oudot pakkoajatukset

outojaajatuksia

alotin uuden keskustelun koska en ole huomannut koskaan että jollakin olisi tälläisin pakkoajatuksia.
elikkä nää on alkanu nii pienenä kun vaan muistan. eka oli vaan vähän miettimistä mutta sitten paheni. eli ennen lapsena mulla oli sellaset "elämän pallot", niitä oli neljä ja siihe kuulu erilaisia osa-alueita kuten perhe (piti käydä läpi ketä kuuluu perheeseen ja minkälaiset suhteet oli sillä hetkellä siihen henkilöön). noita "palloja" piti toistaa päivittäin vähintää puolentunnin välein (jos tein jotain niin ei välttämättä, joskus taas katkaisin tekemisen ja autoin käsillä viel "hahmottamaan" näitä ympyröitä. toi oli tosi raskasta ku mietin nyt et mite oon jaksanu. tosta pääsin ite pois onneks pitkän ajan kuluessa enkä onneks ees osaa muistaa tarkkaan mitä toho "rituaaliin" kuului.
nykyään on vielä ehkä "pahempi" tai tulee useammin nimittäis tarkastan mitä mulla on päällä miltei jatkuvasti. tällä tarkotan et käyn sius kaikki vaatteet erikseen mutta myös silmät, suu, kynnet jne.... en ymmärrä mite ihmees voin lopettaa ton. häiritsee elämää iha kauheesti ku en voi lähtee esim vessasta et oon tarkistanu tai kotoa. onko kellään YHTÄÄN samalaisia ajatuksia ku tuntuu että kaikilla on noita sairauspelkoja enimmäkseen :( osaako kukaa sanoa mitä pitäis tehdä?
ja viel tähän loppuun että mulla on diagnosoitu vilkkuvaloherkkä epilepsia mutta isoa kohtausta en ole saanut, siksi "toisena" diagnoosina lapsuusajan poissaoloepilepsia joka musta on se oikea nimitys :D

3

1124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outojaajatuksia

      kommentoikaa mitä vaan :(

    • pakko-oire

      Pakko-oireet ja pakko-ajatukset voivat kait kohdistua lähes mihin tahansa. Jostain syystä sairauden pelko tai bakteerikammo ovat niitä yleisimpiä, mutta kun luki aiempaa viestiketjua ihmisten pakko-oireista, niin kyllä ihmisillä oli jos jonkinlaista pakko-oiretta ja -ajatusta. Pakko-oireisessa häiriössä on mukana monesti tuollainen käsittämätön epävarmuuden tunne. Ei vaan meinaa saada varmaksi oloaan, vaikka tarkistaa kuinka monta kertaa ja mielessään vakuuttaa itselleen. Monesti tuo epävarmuus kohdistuu sellaisten asioiden, kuten hellan ja valojen tarkasteluun, mutta se voi kohdistua myös abstrakteihin ajatuksiin ja niinkuin sinulla omaan kehoon. Muistaakseni itsellänikin on joskus ollut myös tällaista kehon tarkastelua jossain määrin.

      Pidemmällä aikavälillä pakko-oireet yleensä muuttavat muotoaan. Vanhat rituaalit ja tarkistamiset loppuvat jostain syystä ja tilalle saattaa tulla uusia. Pakko-oireet saattavat myös vähetä ajan myötä "itsestään" tai elämän muuttuessa paljon. Mut ei kait nykyään mitään helppoa tapaa ole päästä pakko-oireista ja -ajatuksista.

      Eräs vaihtoehto on käydä rohkeasti päin näitä oireita. Vaikkakin tarkistamattajättämisestä tulee käsittämättömän ahdistunut tunne ja pelko, että jotain kauheata voi sattua, kun en ole tarkistanut. Ahdistus kuitenkin vähenee jossain vaiheessa näin tehdessä. Ongelmana tuossa on, että pitää olla aikamoinen tahdonvoima, että tuohon pystyy.

      Toinen vaihtoehto on hakeutua terapiaan, mutta tämä vaatii rahaa ja aikaa. Terapioita on erilaisia esim. psykodynaamisia ja kognitiivisia. Joillekkin näistä on enemmän joillekkin vähemmän hyötyä.

      Psykodynaamisessa ideana on, että puhuu juuri niistä asioista ja tunteista siellä mikä sillä hetkellä painaa mieltä vapaasti assosioiden. Jos pääsee käsiksi pakko-oireiden takana olevaan ahdistukseen ja sitä myöten sen takana oleviin tunteisiin emootioihin ja affekteihin, voi ahdistuksesta pystyä pidemmän ajan kuluessa surun avulla vapautumaan ja sitä myöten pakko-oireista. Tai ainakin pakko-oireet lievenee. Samalla itsetuntemus kasvaa usein todella huimasti.

      Kognitiivisessa terapiassa käsittääkseni lähestymistapa on sellainen, että rohkaistaan pikkuhiljaa tarkistamattajättämiseen. En tunne tätä terapiaa tarkemmin, mutta se taitaa olla suosituin pakko-oireisessa häiriössä.

      Sit on erilaiset lääkkeet. Yleensä masennuslääkkeillä hoidetaan pakko-oireista häiriötä suurilla annostuksilla. Jotkut ovat saaneet noista helpotusta, mutta kaikille masennuslääkkeet eivät tehoa ja toisaalta masennuslääkkeissä on omat haittavaikutuksensa. Hyvin vähän on puhuttu psykoosilääkkeiden vaikutusta pakko-oireiseen häiriöön. Joku on puhunut, että nämä voivat jossain tilanteessa myös auttaa ihan pienelläkin annostuksella, kun kyse on vaikeista pakko-oireista, jotka liittyvät ruumiinkuvan hämärtymiseen tai todellisuudentajun testaukseen. Tuosta en ole löytänyt tutkimusta enkä tiedä mikä on psykiatrien virallinen kanta asiaan.

      Sit on vielä järeimpänä tapauksena aivoleikkaus, mutta en tiedä tehdäänkö noita Suomessa ja ainakin itselleni ajatus on vastenmielinen.

      Pakko-oireisen kannattaa myös välttää stressiä ja kovaa henkistä rasitusta, jos mahdollista. Nämä ovat omiaan lisäämään pakko-oireita.

      Tuleeko jollain vielä muita keinoja mieleen tai tarkennosta kirjoittamaani? Pakko-oireinen häiriö on kuitenkin voitettavissa. Olen kuullut joistain, jolle niin on käynyt ja itsellänikin tuo on lievittynyt huimasti siitä mitä se on joskus ollut.

      • outojaajatuksia

        kiitos tosi paljon viestistäsi! yritän kyllä saada pikkuhiljaa pois että en ajattele tarkkaan noita vaan "käyn nopeasti läpi". toiki tuottaa vaikeuksia mutta kai tää pikkuhiljaa alkaa lähtemään. en tiedä uskallanko mennä terapiaan ja rahaahan se viel tosiaan. ja itse asiassa ton mun viestin kirjottaminenkin on auttanut vähän ku myöntää ja pystyy selittää itselleen mitä ajatuksia päässäni mietin :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2275
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      70
      1914
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1631
    5. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      152
      1618
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1604
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe