Kansalaisaloite ampumaratojen puolesta

ressu,

32

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Radat

      Myös kuntien pitäisi miettiä rakennuslupia myöntäessään mihin ne asuin alueet suunnitellaan. Ensin tontin ostaja sanoo" juu,ei siitä ampumaradasta ole mitään haittaa". Sitten torppa pystyyn ja seuraavaksi vaatimaan radan lopetusta meluhaitan ja lyijysaasteen vuoksi. Toivottavasti vanhat radat säilyy ja niitä vain päivitetään ajan mukaisiksi. ILMAN KOHTUUTTOMIA KULUJA!

      Kaikille alan harrastajille hyvää alkavaa kevättä ja tarkkoja laukauksia

    • ghs

      Ei luulis olevan kovinkaan kallista rakentaa radoille, jossa ammutaan lyijyluoteja, luotien keräyskaukalo, eli luoti ei jää hiekkapenkkaan josta niitä hankala kerätä pois ja lyijy liukenee maaperään, luodin kestävästä teräslevystä kaukalo joka kerää luodit, varsinkin tarkemmilla asilla ammuttaessa ei tarvita edes suurta kaukaloa vaan riittää ihan taulunkokoinen, taulusta täysiä huteja tuskin paljoa tulee.

      Lisää äänenvaimentimia kivääreihin..ampumaratoja tarvitaan..muuten kyllä ammuntaharrastus kuihtuu.

      • ruutiukko.

        Teräskaukalo on huno vaihtoehto. Luoti "pölähtää" osuessaan kaukaloon, jolloin hienojakoinen lyijy leviää entistä tehokkaammin.

        Ampumaratojen lyijyjäämiä on tutkittu jo paljon ja lyijy sitöutuu maan pintakerrokseen tehokkaasti. Missän ei ole pystytty osoittamaan minkäänlaisia kulkeutumisa esim. pohjaveteen.
        Puolustusvoimat teetti muutama vuosi sitten laajat tutkimukset merialueella, jota oli käytetty vuosikymmeniä maalialueena eikä alueelta pystytty mittaamaan minkäänlaisia jäämiä.

        Ympärintönsuojelussa on liian paljon näitä "mutu-tietäjiä".

        Äänenvaimennus on kannatettava asia. Olen ihmetellyt, miksi hyödyllisestä ja täysin vaarattomasta esineestä tehtiin luvanvarainen aseen osa. Siinä ei ole järjen häivää.
        Ympäritöviranomaiset pyskivät kieltämään ammunnan perusteena liiallinen melu. Eikö pikemminkin pitäisi asettaa ääriarvo, jota ammunta ei saisi ylittää. Äänenvaimennus olisi helppo toteuttaa, mutta ympäristöviranomaisten taka-ajatus taitaakin olla ammunnan lopettaminen.
        Hyvä esimerkki on, että Helsingin Santahaminan ampumamelua mitattaessa melunmittaus piti keskeyttää läheisellä tiellä ohiajavan auton takia, sillä se häiritsi "melun" mittaamista liikaa.
        Suurimman melun aiheuttivat puolustusvoiman raskaat aseet, mutta jostain syystä esim. ammunta pienoiskiväärillä kiellettiin tiettyyn kellonaikaan vaikka ääni ei kantautunut edes saarelta ulos.

        Mikä on ympäristöviranomaisten vihreän diktatuurin oikeutus?


    • ammuskelija.

      Nimiä listaan! Eri rapiat 3000 nimeä mihinkään riitä. Itseään saa syyttää, jos ratojen määrä vähenee tai muita esteitä harrastukselle ilmaantuu.

      Eikö meistä löydy edes oman etumme puolustajia?

      Saamatonta porukkaa!

      • bear maskirovka

        Kannattaa lukea NRA:n kannanotto siitä mihin reserviläiset tähtäsivät aselain lausunnoissaan. Mikään ei heitä koskenut mistä heitä toisaalta varoitettiin.
        Reserviläiset tekivät itselleen sen jota sanotaan karhunpalvelukseksi!


    • 13+14

      Sittenhän kieltää ratoja mikä nyt on vaan pelkkää kiusantekoa harrastajille mutta ainakin itse ammun mielin määrin seuralaisten ja kavereiden kanssa omalla maalla niin savikiekkoja kun kiväärilläkin. Kukaan ole mitään tullut sanomaan ja vaikka poliisien kanssa tulisikin ei asiassa mitään laitonta ja vaaraa edes ole taustavalleineen päivineen. Ratakielloilla ammunta vaan hajautetaan useampiin paikkoihin yksityisten maalle joten menköön ojasta allikkoon jos haluavat.

    • leipäressu

      Täytyy muistaa että kiusa se on pienikin kiusa, sensijaan miljonääri sai ampua pienoiskiväärillä rauhoitettuja hanhia ilman rankaistusta eikä menettanyt asettaan valtiolle, tämmöistä se on suomessa tasa arvo!!

      • P eellä puuhun

        Kohti kieltolakeja ja herrojen ja duunarien eriarvoistamiseenhan tässä mennään kovaa kyytiä. Sen jo tyhmempikin näkee. Historiasta kun vaan ei valitettavasti opita/muisteta mitään kun aikaa kuluu.


      • T. Eräsmies
        P eellä puuhun kirjoitti:

        Kohti kieltolakeja ja herrojen ja duunarien eriarvoistamiseenhan tässä mennään kovaa kyytiä. Sen jo tyhmempikin näkee. Historiasta kun vaan ei valitettavasti opita/muisteta mitään kun aikaa kuluu.

        Mikä ihme metsästäjiä ja ammunnan harrastajia vaivaa? Ilaan kuin ku*i sukassa täysin lamaantuneina. H***tti meitä on melkein miljoona, mutta mitää ei saada aikaiseksi.


      • P eellä puuhun
        T. Eräsmies kirjoitti:

        Mikä ihme metsästäjiä ja ammunnan harrastajia vaivaa? Ilaan kuin ku*i sukassa täysin lamaantuneina. H***tti meitä on melkein miljoona, mutta mitää ei saada aikaiseksi.

        Kun suurinosa harrastajista on niitä joille käy kaikki kiellot ja rajoitteet. Yks osa taas huutelee mutta ei saa aikaiseksi mitään ja pieni marginaali yrittää touhuta yhteisen asian puolesta. Metsästäjiltä ja ammunnan harrastajilta puuttuu sellainen hallinto organisaatio joka todella pistäisi kampoihin ja pitäisi puolensa. Nämä jotkut nössöt sitten ottaa hattukourassa anellen ja tyyliin anteeksi että olemme olemassa tyyppisesti kaiken paskan niskaan. Olen jo vuosia ehdottanut että metsästäjillä pitäisi olla yksi kuuluva organisaatio johon kuuluu kaikki metsästyskortin lunastaneet ja jotka kovalla kovaa vastaan puhuvat harrastuksiemme etujen puolesta. Metsästäjäliitto! Kuka haraa harrastustamme vastaan voi sitten luopua kortistaan, aseluvistaan ja harrastuksestaan. Näistä nyky touhottajista ole yhtään mihinkään.


    • ghs

      Joku tuolla edellä moitti että teräskaulako on huono vaihto-ehto luotien kerääjäöksi radoille siksi kuulemma että luoti pöllähtää ja lyijy leviää pahemmin ympäristöön..joo mutta en tarkoittanut että kaukalo on sellainen että luoti pöllähtää pölyksi vaan sellainen kaukalo jossa luoti tulee hyvin pienessä kulmassa teräskaukalon levyyn ja lrvy on kaareva esim ylöspäin, kaartuu niin paljon kuin vain voi ja lopussa vielä jonkinlainen muu ratkaisu johon luoti pysähtyy kuten esim hyvin vahva teräsputki johon luoti kaarevasta seinämästä ohjautuu ja näin ei pahimmassakaan tapauksessa irtoavia lyijyn kappaleita lennä ympäristöön, ei tällainen rakennelma ole vaikea rakentaa kun käyttää päätänsä, materiaalin ei tarvitse olla vahvaakaan sillä osumakulma hoitaa sen että luoti ei tee edes lommoa levyyn.

      • N. Erkki

        Jos tarkoitus on myös vähentää ampumamelua, niin kaukalon kilahdus ei ainakaan sitä edesauta.
        Saman asian ajaa hiekkavalli suodatinkanskaan päällä. Keinotekoisesti maanpäälle kasattua maavallia ei ole maaperää, joten maaperän saastumista ei tällöin edes teoriassa tapahdu.


      • ¢­­
        N. Erkki kirjoitti:

        Jos tarkoitus on myös vähentää ampumamelua, niin kaukalon kilahdus ei ainakaan sitä edesauta.
        Saman asian ajaa hiekkavalli suodatinkanskaan päällä. Keinotekoisesti maanpäälle kasattua maavallia ei ole maaperää, joten maaperän saastumista ei tällöin edes teoriassa tapahdu.

        joo, esim kaivospuolelta löytyy asiantuntijoita näitten muovikelmujen ja maavallien rakenteluun.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lyijyhohde

        .


    • eimahdotonta

      Ei metallikaukalo kilahda jos se oikein rakennetaan, jos luodin osuma tulee teräslevyyn hyvin pienessä kulmassa ja jatkaa edelleen kaartamista yhä jyrkemmin ja jyrkemmin päättyen oikean muotoiseen "putkeen" niin siitä ei synny kilahtamista, voi sanoa että irtonaiseen levynpalaan luoti aiheuttaa kilahtamisen mutta ei sellaisiseen rakennelmaan mitä ajan takaa ja jokainne jolla hieman enemmän teknillistä hahmottamiskykyä niin kyllä ymmärtää millaista luotien keräyskaukaloa tarkoitan, siihen ei mene edes kovinkaan paljon teräslevyä sillä useimmiten osumat kiväärillä ammuttaessa ei hajoa kovinkaan suurelle alueelle.

      Periaatteessa taulun kokoinen riittä ja sekin on jo liian suuri tarkoille aseille joten hyvin vähällä saadaan luodit kerättyä talteen, hyvin, hyvin pieni osa niistä harhautuu ohi takana olevaan hiekkavalliin joka täytyisi olla turvallisuussyistä mutta sitä ei tarvitsisi seuloa koska sinne ei tulisi lyijysaastetta.

      Lisäksi voitaisiin vaatia äänenvaimentajat, ei se suuri investointi ole.

      Entäpäs maan alle sijoitettu ampumarata, bunkkeri josta ammutaan, 150-300 metriä putkea jonka perällä taulu kehyksessään ja kehyksen yläpuolella valo joka valaisee taulun, valo tietysti suojattu jos ei halua vahingossa tai tarkoituksella ampua valoa hajalle.

      Toisin sanoen nämä ampumaputket tauluineen jäisivät kokonaan maan alle. Taulun saisi vaijerilla tarkistettavaksi ampumabunkkeriin. Tällaiseen ampumarataan kun vielä saa sinne putken päähän luotin keräyskaukalot niin ei kuulu "kilahdukset" jos niitä nyt ylipäätään tulisi.

      Maamassojen siirtely ainakin jäisi vähemmälle mutta näistä ampumaputkista sekä taulujen kuljettimista sekä valaistuksesta koituisi kustannuksia, tosin valaistus voitaisiin hoitaa ampuja omasta toimesta eli jokaisella ampujalla esim ladattava valaisin joka kiinnitettäisiin taulun yläpuolelle ja näin ei sähköasennuksiakaan tarvita.

      Ei häikäise aurinko eikä sade haittaisi. Ampumamelu saataisiin kuriin. Vaikka puolukkakankaalla olisi puolukanpoimijoita niin alapuolella voitaisiin ampua.

    • N. Erkki

      Taitaisi noiden betoputkien ja spiraalikeräinten rakentaminen tulla aika kalliiksi.Esim 300m kivääritaulu vaatisi parimetrisen putken. Radalla putkia pitäisi olla rivissä parikymmentä. Putket vaatisivat myös tehokkaan ilmastoinnin.

      Tavallinen ampumarata työnnetään katepillarilla puhtaaksi ja se on siinä.

      Putkirata pitäisi ensin työnnellä pillarilla puhtaaksi, kaivaa putkikaivanto, salaojittaa, asentaa putket, peitellä kaivanto.

      Kumpikohan tulee kalliimmaksi?

      Raskasmetallijäämät eivät ole ongelma. Melu voidaan suojarakenteilla saada hallintaan. Ongelma on enemmänkin psykoliginen.

    • (ei)mahdotonta

      Kuinka niin putket tarvitsisisvat tehokkaan tuuletuksen??

      Eihän ampujat putkessa olisi vaan siellä alkupään "bunkkerissa" ja nähdäkseni putkien tuuletukseen riittäisi muutama torvi matkalle.

      Tämä esitys olikin siksi että nykyään kun ei tahdo enää riittää tällainen "pillarilla tasaiseksi työnnetty ampumarata" vaan saaste-ja melu torjuntaa ajavat tahot eivät tahdo enää sulattaa näitä perinteisen tyylisiä ampumaratoja.

      Tottahan kalliksi tulisi mutta jos harrastajia on riittävästi niin jäsenmaksuilla voitaisiin rahoittaa ko. rata ja varmaan avustuksiakin joltakin taholta olisi mahdollista saada.

      Lisäksi vielä to että miksi ensin tällainen "putkirata" pitäsisi ensin työntää pilarilla puhtaaksi?? Ei kai siinä muuta kun kaivaa putkia varten kaivannot, salaojaputket sivulle ja alle sorineen ja ehkä suodatinkankaineen ja putket kaivantoon ja kaivannon peitto, on tietysti otettava huomioon esim maaperän routivuus jne.

      Tietysti jos mennään nyky-suomen tyylin mukaisesti niin tällaisen suunnitteluun saadaan menemään jo 200 000 euroa.

      Ja sitten kun mopo karkaa käsistä niin ampumabunkkeriin täytyy tietysti olla kokolattiamatot ja seinät täytyy tapetoida mahdollisimman kalliilla materiaaleilla sekä 100 000 euron hintaiset ampumapöydät sekä vielä kalliimpi lvi-systeemi. Sosiaalitilat, oleskelutila, keittiö, mahdollinen makuu-,lepohuone, kanttiini ym ym.

      Joten ehkä noin 3.8 miljoonaa olisi alustava, varovainen arvio.

      Joten ehkä parasta että jokainen ammuskelee omilla tai naapurin pelloila tai anopin navetan takana.

    • angry shooter

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/58

      Aloite on nyt kerännyt vajaat 4000 nimeä!!!

      Eikö harrastajista saada yhtään enempää irti?

      Miljoona harrastajaa sahaa omaa oksaansa poikki ja vain neljä tuhatta ymmärtää mitä on tapahtumassa?

      Missä lajiliitot kymmenine tuhansine jäsenineen? Mitä hyötyä on kuulua liittoon, jos jäsenmaksun maksaaminen riittää siihen ettevät liitot saa mitään aikaan?

    • Ryhdikäs Herra

      No kun me metsästäjät ollaan niin omissa korpiradoilla muutenkin, että nuo jutut ei koske meitä.
      Me vaan nauretaan kun pistooli räiskijät joutuu lopettamaan harrastuksensa, eli me metsästäjät emme kannata mitään mikä voisi tuoda pistooleja ja puolisarja-automaatti kivääreitä lisää markkinoille!

      • Ryhditön Renttu

        Ei taida herrat tajuta sitä, että korpiradat ollaan kieltämässä ensimmäisinä. Nehän eivät täytä minkäänlaisia vanhojakaan kriteereitä. Ampumaradat olaan luokittelemassa ja luokan ulkopuolelle tulee jäämään paljon paikkoja, joita nykyjään käytetään satunnaisesti.


      • ammuskelija.
        Ryhditön Renttu kirjoitti:

        Ei taida herrat tajuta sitä, että korpiradat ollaan kieltämässä ensimmäisinä. Nehän eivät täytä minkäänlaisia vanhojakaan kriteereitä. Ampumaradat olaan luokittelemassa ja luokan ulkopuolelle tulee jäämään paljon paikkoja, joita nykyjään käytetään satunnaisesti.

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/58

        Mahtavaa 4174 nimeä kerätty. Uskomaton suoritus! Tuohan on puoli prosenttia aseluvan haltioista.

        Mihin noita ampumaratoja tarvitaan kun harrastajatkaan eivät niitä puolusta. Kaavoitetaan vaan asuinalueiksi ja siirrytään laserammuntaan.


    • Marko Laine

      Hei nyt viimeistään KAIKKIEN ASEHARRASTAJIEN pitäisi koota rivinsä yhteen eikä puuhastella erillään. Kun kaikki ovat yhden asian puolesta asialla niin löytyy VOIMAA.
      Ei sovi eritellä eri lajin harrastajia vaan kaikki ovat yhdessä rintamassa, silloin on kaikupohjaa ja OIKEASTI vaikutus mahdollisuutta.

      Miettikää kuinka monta aseharrastajaa Suomessa on YHTEENSÄ, EI MITÄÄN JAKAMISIA VAAN KAIKKI YHDESSÄ RINTAMASSA.!!!

    • mietiskelijä

      Tuolla edellä "ruutiukko" kirjoitti vastineen kun joku ehdotti että radoille luotien keräyskaukalot, ruutiukko perusteli että keräyskaukalo huono vaihtoehto ja hänen mukaan luoti pöllähtää vielä tehokkaammin kuin ilman kaukaloa, en usko, kunnolla suunniteltu kaukalo, niin kyllä sinne suurin osa lyijystä jää ja kyllä se luoti pöllähtää osuessa soraan mitä monella radalla ja vaikka pehmeää hiekkaa niin kaikki lyijystä jää sinne mutta kaukalo poimii ihan varmasti suurimman osan lyijystä vaikka kaukalon sisällä luoti hajoaisi ja onhan olemassa jo korvaavia materiaaleja lyijylle.

      Kuinkas sitten kun sotia on kuten ukrainassa, pitäisiköhän sotiinkin laittaa lyijyluotikielto? Ei saisi ampua kuin korvaavilla materiaaleilla.

      • luotien keräilijä

        Levyyn osuessaan luoti muuttaa paljon muotoaan ja irtopartikkelit kulkeutuvat ilmavirran mukana.
        Penkkaan osuessaan luodin hidastuvuus on pinempi ja muodonmuutos tapahtuu penkan sisällä, jolloin irtopartikkelit jäävät penkan sisään ja sitoutuvat rakenteeseen.

        Kummassakin tapauksessa luotien keruu on mahdollista.

        Ympäristöselvityksissä lyijyn ei ole voitu osoittaa kulkeutuvan penkasta mihinkään.


    • eipä väliä

      Ampumaratojen käyttäjiä on niin vähän, että tuollainen aloite ei juuri ketään kiinnosta.

      • wertymoon

        ihan totta? ei se sitä tarkoita että niitä pitää sulkea keksityistä syistä!


    • lappua luukulle vaan

      Niin näkyy olevan. Melkein mikä tahansa muu aloite kerää nopeasti tarvittavat 50 tuhatta nimeä, mutta tämä ei pääse edes kymmenesosaan siitä.
      Näkee kyllä selvästi, kuinka aseiden omistajat eivät ole mikään yhtenäisen ryhmä, vaan sekainen joukko metsästäjiä, jokunen ampuja ja sitten vielä pienempi osa asehörhöjä.
      Metsästäjät eivät juuri radoilla käy, paitsi ampumassa hirvikokeen kerran kolmeen vuoteen.

      • kvar

        Kyllä täällä keskisessä suomessa ainakin radalla käydään heti kun rata aukeaa keväällä ja pitkälle syksyyn saakka kävijöitä riittää, talkoot keväällä jolloin siistitään radan ympäristöä ja raivataan risukkoa ja suurin osa metsästäjiä.


    • revitään tuosta

      Näkee sen käynti aktiivisuuden tuosta aloitteesta, jos 4000 nimeä saadaan kokoon, niin ei riitä keskisen suomen kävijät alkuunkaan.
      Siinä se karu totuus näkyy, homot ja muut saa aloitteilleen kymmeniä tuhansia nimiä koska vaan, mutta a-ratojen käyttäjiä ei riitä edes kymmentä osaa aloitteen eteenpäin menolle.

    • Väärää politiikkaa

      "Missä lajiliitot kymmenine tuhansine jäsenineen?"
      Suomen Ampumaurheiluliitossa on jäseniä hieman yli 20000. Se siitä.

      Ampumaradoilla harrastetaan tarkkuusammuntaa. Siinä lajissa ei äänenvaimentimilla ole mitään virkaa, koska laji on nimensä mukaisesti tarkkuusammuntaa! Äänenvaimennin hävittää sen tarkkuuden.

      Metsästäjien ymmärrys ammunnasta riittää juuri ja juuri eläimien lahtaamiseen.
      Urheiluammunta on suurimmalle osalle heistä suuri mysteeri.

      Luodin hajoaminen teräkseen aiheuttaa huomattavasti enemmän päästöjä kuin luodin tömähtäminen hienoon hiekkapenkkaan.
      Määräyksillä ei olekaan mitään tekemistä järjen kanssa, ainoa tarkoitus on kiusanteko ja syy on ympäristöhörhöjen hoplofobia.

      Sinä päivänä kun miehitysjoukot marssivat rajan yli niin aseenomistajat ovat yllättäen kaikkien kavereita, siihen saakka heitä parjataan ja väheksytään.

    • hörhöti hörhöti

      Heh,heh, "sinä päivänä kun miehitysjoukot" Olet kyllä ihan hörhö.

    • kaikkien kaveri

      On joillakin kyllä ihan "oma todellisuus" että kun miehitysjoukot tulee, niin haulikkomiehistä sitten kaikkien kaveri.
      Siviiliaseilla ei ole nykyisessä sodankäynnissä mitään merkitystä, että mennään hirvikiväärin kanssa ojanpenkalle odottelemaan tankki kolonan tuloa, voi herranen aika, taitaa olla keskenkasvuisia pojankoltiaisia täällä, korkeajännitys lehtiä on luettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe