turkkiin paakkuuntuva lumi

neuvoa kysyvä

Onko kellään mitään ideaa, kuinka estää suojasäällä turkkiin lumen paakkuuntuminen. KOira ei pysty edes kävelemään, se on edestä yhtä isoa lumipaakkua, jonka johdosta mm. iho menee huonoksi hyvin nopeasti. Samoin karva huopaantuu, menee huonoksi ja takkuuntuu pahasti. Jatkuva takkujen oikominen ohentaa karvaa entisestään. Koira on hyvin energinen springerspanieli, joka tarvitsee paljon ulkoilua ja muuta virikettä.

Olen kokeillut kurapukua (kokopuku, jossa myös lahkeet). KOira vihaa sitä, ja riisuu sen heti kun mahdollista. Lahkeiden silikonit myöskin takkuunnuttavat pahasti. Olen kokeillut erilaisia suihkeita, ei mitään apua. Lumiongelma on jokakeväinen. Ongelmaa pahentaa koiran tarvitsema kortisonihoito atopian ja allergioiden vuoksi. Tähän asti, kuten myös nyt olen yksinkertaisesti ajanut pitkät karvat pois ihan koneella.Ongelma on ihan jokakeväinen. KOira kuitenkin rakastaa lunta ja metsälenkkejä. Remmilenkkeily vain monta kuukautta ei siis ole ratkaisu, joka koiran elämänlaatua parantaa. Stressitason nousu pahentaa mm. atopiaa. Kun iho menee huonoksi, alkaa kupsuttelu, joka taas lisää kortisonin tarvetta, koska ilman sitä se repii ihonsa rikki -> alkaa märkimään-> joudun lisäämään puhdistuksia -> kutina lisääntyy taas. Sen vuoksi en myöskään voi ajaa turkkia ihan lyhyeksi. Oireilu on moninaista, eikä aiheuttajaa ole löydetty yrityksistä huolimatta. Ei ole ollut apua allergiaruoista eikä eliminaatiodieeteistä. Testein ei ongelma juurikaan selvinnyt. Keväällä on kaikki oireilu muutoinkin pahempaa, joten vahva epäily on, että koiralla on myös siitepöly- yms allergiaa.

Käytössä on nyt nutrolin-öljy. Dermoscent auttoi aikansa, mutta sitten sen teho tuntui hiipuvan. KOiralla on lähes jatkuva hiiva, jonka vuoksi menee myös maitohappobakteerivalmiste päivittäin. Kilpirauhasarvot normaalien rajoissa, niitä kuitenkin seuraillaan. Kun kortisoni lopetetaan, on koiralla korvatulehdus parissa viikossa. Eli joudumme nyt tavalaan hoitamaan montaa ongelmaa samaan aikaan, ja ratkaisemaan yhden ongelman kerrallaan. Toistaiseksi menemme näin, koska koira on vielä nuori, ja sen elämänlaatu on kuitenkin kohtuullinen. Samasta pentueesta on jo yksi koira ainakin jouduttu lopettamaan samanlaisten ongelmien vuoksi (paha atopia ilmeisesti, ei sen tarkempaa tietoa). Muista sisaruksista ei ole tietoa.

8

2331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meillä autto:

      Mulla on 2 trimmattavaa koiraa joista toinen puskee itteään lumeen ja on helposti kans paakuilla. Se vihaa kans pukuja ja hyvä ku suostuu kävelee niiden kanssa. Ongelma siis on hyvin tuttu. Meijän kasvattaa kehotti teetää mittatilauksella hieman reilumman kokonen "Metsähaalari" puku koiralle. Se on tehty pelipaitakankaasta ja ainakaan meijän koirille ei oo tullu siit takkui. Meijän puvuis on ainakin se vatsanalusalue vettähylkivää kangasta. Jokus jos koira oikein rämpii lumessa varsinkin kun on oikein loskasta, niin menee läpi, mutta kun heti harjaa kosteana turkin, ei ole ainakaan meille takkuja tullut :)

      (pukuja saa: http://www.janutex.com/suojaasut.htm)

    • kokemus.puhuu

      Ensinnäkin, ne lumipaakut pitää sulatella HETI haalean lmpimällä suihkulla, kun tullaan lenkiltä. Sekä kuiväta HETI ja harjata karvat kastuneelta alueelta.

      Toisekseen, esim. oikeankokoinen sadehaalaari suojaa siten, että lumipalloja tulee vain päähän, tassuihin ja häntään.

      Kolmanneksi herää kysymys, miksi et voisi ajaa koirasi lyhyempään turkkiin ( tai viedä trimmaajalle), koska kertomasi mukaan koirasi on erittäin allerginen moneen asiaan, joten ei jalostusarvoa. Eihän se mihinkään tarvitse niitä näyttelytuloksia.

      Eikös sinun pitäisi kuitenkin ajatella koirasi parasta,eikä omaa helppoa elämääsi.

      • neuvoa kysyvä

        Hetkinen, enkös sanonutkin ajaneeni koirani turkin heti? Enkös kertonutkin sulatelleeni ne paakut, Ajattelitko, että annoin niiden niinkuin vain olla ja sulaa lattialle? Ja että jättäisin koiran kuivaamatta? Ei kait kukaan niin tee? Tässä vaiheessa koiranomistajuutta on tullut jos jos jonkinlaista koettua, mutta ensimmäinen tällainen moniongelmainen koira on meillä rodunvaihdoksesta johtuen. Aikaisemmilla pitkäkarvaisilla koirillani ei ole moista paakkuuntumisongelmaa ollut, vaikka turkkia siis paljon ja pitkästi. Turkin täysin lyhyeksi ajaminen lisää kutinaa, koska iho ärtyy siitä, joudun siis jättämään muutaman sentin. Ja niillä karvoilla on kyllä myöskin hyödyllinen (suojaava) tarkoitus. KOirani allergioita ei karvapeite enää pahenna.

        Jalostusarvolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä, eikä näyttelyissäkään käydä, kun on noita lääkityksiä jatkuvasti, ja tarvittavat tulokset on jo aikaisemmin hankittuna. Siis hankittu kasvattajan toiveesta, sellaisen esitti silloin ostovaiheessa.

        Enkä todellakaan ole ajatellut kuin koiran parasta. Pyritään säilyttämään se elämänlaatu, mikä on mahdollista. Jos olisin ajatellut omaa helppoa elämääni, en tätä rumbaa olisi käynytkään, mutta kun ajattelin, että kun on koiran ottanut, niin siitä pitää parhaalla mahdollisella tavalla huolehtiakin. Ja koiran elämästä karsitaan sille rakkaita asioita mahdollisimman vähän, jotta stressi ei pahentaisi oireilua.

        Sade (kurahaalaria) etsittiin pitkään, täysin oikeankokoista ei löytynyt mistään mallista. Piti siinä tilanteessa valita vain se toimivin. Ajattelin, että koira kyllä tottuu siihen. Mutta eipä vaan tottunut. Vaan vaikka sen päälle puetaan valjaat, niin tämä houdini kyllä onnistuu riisuuntumaan siitä. Tai sitten se jäätyy täysin, eikä suostu liikahtamaankaan. Vuosi on ollut käytössä ja aikaa opetella. Mutta ei vaan opi. Ja eilen en tajunnut, että se olikin se ensimmäinen suojasää. Olisi joo pitänyt. Mutta ei tullut siinä vaiheessa mieleen tuo ongelma, kun 10 kuukautta oli saanut elää turkin suhteen helppoa elämää.

        Ja ennen kuin ehdit kettuilemaan lisää huonosta asenteestani niin kerron, että olen oppinut läksyni. Kerron auliisti kaikille rotua edes harkitsevalle, mistä saa tietoa ja mitä. Sitä kun ei kannata uskoa rotuyhdistyksen taikka kasvattajien sanaan. Ja uusi koira hankittiin, niin rotu meni vaihtoon taas. Tällä kertaa taloon tuli "jalostamaton" ja alkukantainen otus. Koska minulla ei olisi enää varaa moiseen toiseen samankaltaiseen moniongelmakoiraan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että tämän asian kanssa on elettävä siihen asti, kun koira kykenee hyvään elämään muuten. Jos helppoa elämää haluaisin, olisin jo koirani lopettanut. Käsitykseni koiran kanssa elämisestä kun oli vallan toisenlainen. Mutta lähtökohtaiseti pyrin siihen, että koira pystyy edelleenkin käymään siellä metsällä ja uimaan. Kaikki siihen liittyvä on asioita, joista tingitään ihan viimeksi. Jokapäiväisen liikunnan lisäksi. Mieluummin eläköön onnellisena ehkä hiukan lyhyemmän elämän kuin onnettomana pitempään. Vaivoistaan huolimatta.

        Eli herättele kysymyksiäsi rauhassa siellä. Koiran karva kun on nyt jo lyhyt. Ei me kaikki yhtä yksinkertaisia olla kuin tunnut itse olevasi. Ja epäilen vahvasti, että kokemusta et ole joutunut kyseisistä ongelmista hankkimaan. Ole siitä onnellinen. Mutta olisi ehkä parempi pitää liika omahyväisyys ihan itselläsi, se kun saattaa kostautua :D Luulin nimittäin itsekkin, että ei minua koskaan moinen kohtaisi, ja niinpä vaan kävikin. Olikin ollut liian pitkäikäisiä ja hyvävointisia sekä huolettomia noi otukset tähän ongelmatapaukseen asti. Vasta nyt alan käsittämään, mistä ihmiset silloinaikaisemmin puhuivat. Itsellänikin riitti helppoja vastauksia kyllä ennen omakohtaista kokemusta. Asiat vaan eivät ole niin yksinkertaisia sitten oikeassa elämässä. Kun ihan itse niiden ongelmien kanssa painiskelee päivittäin.

        Kiitos ensimmäiselle vastaajalle vinkistäsi. MIttanauhaa nyt käteen vaan ja mittailemaan. Nuoremmalla koiralla olikin Janutexilta pentuna yksi talviasu, ja se oli kyllä loistava.


    • samoja oireita

      Suosittelen otattamaan allergia testin, vaikka se ei täysin varmaa tulosta näytä. Maksoi silloin noin 120e, 90 erilaista asiaa testasivat. Meillä ainakin koiran oireet helpottuivat paljon, kun vältettiin kaikkia niitä aineita, jotka testin mukaan aiheuttaa allergiaa. Ja ruvettiin paremmin ymmätämään mikä milloikin on syynä ihotulehdukseen. Esim. varastopunkkien takia jätettiin kaikki teolliset ruoka-aineet pois. Jos se koira ei jostakin syystä tykkää siitä puvusta. Kokeile toisesta materiasta tehtyä pukua
      Meille ell. sanoi, että se testi kannattaa ottaa mieluimmin talvella ja silloin kun koira on mahdollisimman oireeton.

    • tiinataina

      Minä olen käyttänyt ruokaöljyä. Puoli litraa kun leipoo normiturkkisen ja keskikokoisen koiran karvoihin niin menee pari viikkoa ilman paakkuuntumisia.

    • cellll

      Mun villakoiralla om fllece-haalari, joustaa ja hengittää.

    • liuhukarva

      Itselläni on pitkäkarvaisen rodun edustaja ja painin samankaltaisten ongelmien kanssa ilman atopiaa tosin. Pitkien metsälenkkien aikana lumi paakkuuntuu ukolla kaikkialle tassuista vatsaan ja rintaan. Jos pitkään ovat siellä, niin alkavat hiertää ihoa rikki ja joskus anturoiden välissä verille, jos ei ole tarkkana. Apuna olen leudommilla säillä pitänyt matkassa tassu-Relaxantia.. Pitää tassut lämpimänä ja auttaa muutaman tunnin paakkuuntumiseen jos koira ei pääse nuolemaan tai kylpemään purossa. -20 ja sen alle, niin ainetta voi antaa ennen lenkkiä. Lenkin aikana aine jäätyy reppuun.. Kun aineen vaikutus lakkaa tai muuta, niin sitten vain poistan paakut manuaalisesti paljain käsin.. Siinä menee aikaa ja kädet jäätyy, mutta ainakain koira pääsee taas juoksemaan eikä paakut hierrä ihoa. TÄRKEIMPÄNÄ estokeinona olen kuitenkin joka kerta painokkaasti kieltänyt kun koira itse alkaa poistamaan paakkuja. Tällöinhän koiran kuola vain tarttuu karvaan ja muodostaa kahta kauhempia paakkuja.. Tämä on auttanut meillä nykyisen kuin myös edellisten koirien kanssa.. Toivottavasti siitä on jotain sovellettavaa muillekin lukijoille ja erityisesti aloittajalle...

    • Lumihauveli

      Suosittelen kylmäpuristettua kookosöljyä, siis sellasta mikä on kovaa purkissa, mutta sulaa sormissa. Sitä voi hieroa vaikka koiran koko turkkiin eikä koiralle ole haittaa sen nuolemisestakaan :) samalla voi sitä ruuanlaittoon tai itseensä käyttää. Omalla cockerillani on melko hankala turkki, joka ottaa talvisin paljon paakkua ja varpaiden välitkin ihan täynnä lunta ja on ainaki tuohon hieman auttanut : 3

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe