onko normaalia?

poika55

Isäni on 78 vuotias, olen huomannut hänellä selviä vanhenemisen mukanaan tuomia muutoksia. Ovatko seuraavana kuvailemani tapahtumat ihan normaaleja vanhoille ihmisille vai voiko niiden perusteella epäillä esim. alkavaa Alzheimerin tautia ?

-hänellä on huono kuulo, tosin kuulolaite parantaa asiaa aika hyvin. Olen oppinut puhumaan hänelle selkeästi ja voimakkaasti. Siitä huolimatta hän ei juuri koskaan kuule ensimmäisellä kerralla, vaan automaattisesti kysyy "Mitä?"
sen näköisenä kuin olisi puusta pudonnut. Minusta on alkanut tuntumaan, että hän tuolla hankkii lisäaikaa ymmärtääkseen sanomani.

-hän kysyy jotain ja kun vastaan, niin hän ei kuuntele vastaustani loppuun, vaan alkaa puhumaan samasta asiasta, kun hän hoksaa mistä kysymys

-muutenkin hän alkaa puhumaan aina kesken toisten puheen, ikäänkuin ei keskittyisi ollenkaan kuuntelemaan heitä

-katselemme yhdessä vaikka elokuvaa ja totean esim, että "tuo auto sammuu pian, koska pakoputkesta tippuu jotain" 5 minuutin kuluttua kun auto on jäänyt tien varteen, isäni toteaa, että "arvasin sen hajoavan, koska pakoputkesta tippui jotain"

-jossain keskustelussa tulee esiin jokin lähiaikojen uutistapahtuma, hän kertoo oman mielipiteensä siitä ja mitä on lukenut lehdistä. Seuraavalla viikolla tuo em. uutinen taas tulee vastaan jossain ja isäni kertoo taas tuon saman tarinan kuin viikkoa aikaisemmin.

-järjestän jotain yhteistä, normaalista poikkeavaa, mieltäpiristävää aktiviteettia. Sen aikana jokin asia tuo hänen mieleensä jonkin hänelle vuosikymmeniä sitten tapahtuneen asian, josta kertomiseen hän sitten käyttää paljon aikaa, eikä kykene nauttimaan/elämään käsillä olevassa hetkessä.

-pienissä käsiä vaativissa tehtävissä, kuten esim. kahvinkeittimen lataaminen tai perunoiden kuoriminen, hänen liikkeensä ovat jollain tavalla epävarmoja ja haparoivia, sekä paljon aikaa vieviä.

Kuitenkin hän ajaa autoa, käyttää jonkin verran internettiä esim. sähköpostissa ja pankkiasioissa, täyttää itse veroilmoituksen, jne.

En asu hänen kanssaan, mutta toisinaan vietämme jonkin aikaa yhdessä. Siksi olen huomannut kehityksen.

8

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiukiu

      Oman vanhempani tuomasta kokemuksesta voin vain kertoa, että alkoi unohtamaan asioita ja eksyi helposti.

    • ärripurrin tytär

      Saattaa isälläsi olla normaalia iän tuomaa kankeutta. Millainen on isäsi luonteeltaan ? Omissa vanhemmissani huomasin sen, että ensimmäiseksi muuttui luonne. Äitini joka oli mitä lämpimin ja ystävällisin ihminen, muuttui ilkeäksi. Tiuski ja äyski, yritti vaikka kuinka varovasti puhua. Olin "läski ämmä" "varas" ja kaikkea muuta kivaa. Vastaavasti jos ihminen on kipakka luonne ollut aina, muuttuu apaattiseksi ja hiljaiseksi, on yksi merkki jostain. Jos isäsi hoitaa pankkiasiat netissä, sekä sähköpostit, autolla ajot ym, niin aika hyvissä voimissa hän on 78 vuotiaaksi. Seuraavalle lääkäri käynnille voit mennä mukaan ja keskustella siellä asiasta.

    • Sad

      Hei ärripurrin tytär!

      Ihmeelliseltä kuullostaa, kun mielestäni dementoitunut äitini käytti minusta juuri samoja ilkeilyjä: läskiperse ämmä, varastetun tavaran kätkijä, sua ei täällä kukaan kaipaa!

      Miten suhtautua tuollaiseen? Sukulaiset ihmettelee, kun emme paljon käy äidin luona. Totuus on se ettei psyykeni kestä alituista haukkumista ja ilkeyttä kuin kahvikeskustelun verran. Sama juttu on teinitytöilläni; eivät halua mummille lähteä -toinen tosin sanoi, että käy mummia sääliksi!

      Äiti mm. penkoi mieheni kassin, että onko varastanut mitään ja teki poliisille ja lakimiehelle ilmoituksen, että olen vienyt Myrna-kupit! Lisäksi hän kaatoi vastoin pyyntöäni pihakoivun perikunnan pihasta ja täytti lähteen hiekkakuormalla, kun muuten"EU ottaa sen" -tämä oli Natura-lain aikoihin.

      En jaksa enää ymmärtää -ihminen minäkin olen. Tätä on kestänyt n. 5 vuotta.

    • Vauhti hiipuu

      Ei kuulosta kovin huolestuttavalta. Hän lukee lehtiä ja muodostaa uutisista mielipiteitä ja muistaa lukeneensa asiasta. Dementikolla häviää ensimmäisenä kyky oppia uutta, taidot alkavat kadota tuoreimmasta päästä ja lähimuisti heikkenee. Jos osaakin lukea, ei takuulla muista lukemaansa enää muutaman päivän päästä. Jos netin käyttökin sujuu, niin se on hyvä merkki.

      Hitaus ei ole merkki muistiongelmista, se menee iän piikkiin. Dementikko unohtaa sen, miten kahvia keitetään. Asioiden toistaminen saattaa johtua siitä, että elämänpiiri on kaventunut ja kiinnostavia asioita on vähemmän kuin ennen. Niistä vähistä tulee tärkeitä. Dementikko lakkaa olemasta kiinnostunut tai keksii juttuja omasta päästään.
      Vanhojen muistelu voi olla hänestä mukavampaa kuin sinun keksimäsi aktiviteetit, iäkkäänä eivät monetkaan viitsi teeskennellä kiinnostusta. Kuuntele hänen juttujaan, se voi piristää enemmän kuin mikään muu.

      Hyvä on kun huolehdit, mutta älä odota isäsi pysyvän sellaisena kuin aina ennenkin. Ikä tuo mukanaan muutoksia ilman sairauttakin, niihin on vain sopeuduttava.

    • 100µg

      D3-vitamiini ehkäisee Alzheimerin tautia
      Kalifornian yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden vaikutustavan, jolla D3-vitamiini ehkäisee ja lievittää Alzheimerin tautia. D-vitamiini auttaa valkosoluja poistamaan aivosoluista taudille tyypillisiä amyloidi-beeta-paakkuja. Tutkimusta rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto ja tulokset julkaistiin 6.3.2012 lehdessä nimeltään Journal of Alzheimer's Disease.
      Samat tutkijat ovat jo aikaisemmin havainneet, että Alzheimer-potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on usein vähäinen ja että puute heikentää muistia ja muita kognitiivisia toimintoja. Työryhmä on osoittanut myös, että D-vitamiini ja kurkumiini vaikuttavat yhdessä Alzheimerin tautia potevien immuunisoluihin ja poistavat amyloidi-paakkuja. "Uusi tutkimus tuo lisävalaistusta siihen, kuinka D3-vitamiini suojaa aivoja", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Milan Fiala (David Geffen School of Medicine, UCLA ja Veterans Affairs Greater Los Angeles Healthcare System). Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että berberiini, B-vitamiinit, karnosiini ja omega-3-rasvahapot voivat ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2287

      Vitamin D may reduce the risk of dominantly inherited Alzheimer’s disease
      http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/25/vitamin-d-may-reduce-the-risk-of-dominantly-inherited-alzheimers-disease/

      Useat tutkimukset viittaavat siihen, että Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin vähän D-vitamiinia seerumissaan. Mitä pienempi S-D-25-lukema on, sitä suurempi taudin riski. Ja kääntäen D3-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75–150 nmol/l, mielellään vähintään 126 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää vähintään 100 mikrogramman (µg) päiväannoksen nauttimista. Se on paljon enemmän kuin viranomaisuositus, 7,5 µg/vrk (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk).

      EI MARGARIINIA



      Laita ravitsemus kunton, niin jaksaa paremmin.

      Kyllä 78v on jo todella vaha muutenkin.

    • ihanat ihmiset

      Muistitestin paikka,sillä se selviää.Ihan turha miettiä mikä on normaalia vanhuuden tuomaa muutosta.Lähiomaisena kykenet huomaamaan isäsi muutoksen ja voit toimia hänen hyväkseen.Jos et tee mitään,se luokitellaan pahimmissa tapauksissa heitteillejätöksi.
      Dementoitunut yrittää näyttää parhaat puolensa.Heillä on keinonsa jekuttaa ihmisiä.Esim.äitini on sellainen taituri,että vieläkin kykenee "esittämään"ns.normaalia,vaikka muistipisteet on enää vain 11.Hän osaa varoa puhumasta liikaa.Jos äiti puhuu läpiä päähänsä niin hän puolustaa voimakkaasti olevansa oikeassa :) Sangen vakuuttavasti :)
      Sosiaaliset taidot pysyy hyvin tallessa.Jos vierailu kestää pidemmän aikaa,äidin"skarppaus"alkaa lipsua ja dementiaoireet tulee esille.

    • Tytärhuolissaan

      Omalla äidilläni alkanut olla myös kaikenlaista. Näen häntä pari kertaa vuodessa, mutta puhelimessa jutellaan viikoittain.

      Viimeisen vuoden aikana äitini on alkanut puhua asioista, joista hän ei häveliäisyyden vuoksi olisi koskaan ennen puhunut. Kun aikanaan minulla alkoivat ekat menkat, äitini ei edes ääneen voinut sanoa terveysside-sanaa. Nyt hän hoputtaa puhelimessa minua käyttämään hormooneja, kun vaihdevuodet alkavat (eivät ole edes alkaneet). Tämä toistuu joka puhelussa. Lisäksi hän yhtäkkiä vain kertoi tehneensä abortin (olin itse tuolloin n. 10 v) ja ihmetteli, kun en asiasta tiennyt.

      Sairastuin itse vuosi sitten astmaan, ja äitini ei vuoden aikana ole oppinut muistamaan sairauden nimeä, ja viimeksi hän ihmetteli sitä, että leutoko sää on parempi astmaatikolle. Ollaan monesti puhuttu siitä, että pakkanen on pahaksi. Tuntuu siis, että hän ei enää millään pysty painamaan mieleensä itselleen uusia ja outoja asioita.

      Koetan saada hänelle kotiin palveluntarpeen arviointia, jossa muistia testattaisiin. Aiemmin
      isäni on kieltänyt ko. arviointikäynnin, kun ei itse koe tarvitsevansa apua. Kuitenkin myös isällä on lieviä ongelmia muistissa ym.

      Onkohan äidilläni alkava muistisairaus?

    • Hydrocephalus

      Kaikki oireet eivät ole dementiaa. Appiukkoni jäykistyi jäykistymistään ja hänen vaimonsa huomasi outoa käyttäytymistä yli 50 vuoden kokemuksella. Minä en huomannut mitään, paitsi ajoittaista vapinaa käsissä. Lääkäriin miestä ei saatu. Autoa ajeli kuten ennenkin, vaikka pää ei oikein enää kääntynyt. Sitten hän sai syövän ja syöpää varten koko keho viipalekuvattiin. Outo käyttäytyminen, kangistuminen ja ajoittainen vapina saivat selityksen: vesipää. Se olisi voitu aikoinaan hoitaa leikkauksella, mutta sitten oli syöpä niin pitkällä, että hän mehehtyi siihen.

      Vesipää näköjään voi tulla näin huomaamatta, ettei oireile edes päänsäryllä. Se ei ole vanhoilla miehillä kuitenkaan mitenkään harvinainen vaiva. Kannattaa siis käydä neurologilla ajoissa ja kuvauttaa pää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe