Tietoa halukkaille (kultakaloista)

Kultakala

Heips!

Ajattelin nyt laittaa tämän aikaisemmin kirjoittamani tietopaketin kultakaloista tänne uudelleen, kun on näköjään tännekin tullut taas sen verran kysymyksiä kultakaloista, että voipi olla, että tälle olisi tarvetta. Olkaapa hyvät. ;)

Tässä juttu kultakaloista, löytyy aikaisemmista viesteistä tällä samaisella otsikolla "Tietoa halukkaille (kultakaloista)".

Kultakala (Carassius auratus)

*Kultakala ruotsiksi; Guldfisk, englanniksi Goldfish.

*Koko: n.15-40cm; Osa jalostetuista muunnoksista saattaa jäädä n. 15cm:n pituisiksi; mutta usein nekin kasvavat reilu 20cm kokoisiksi. Yleensä nämä ns.luonnonmuodot kasvavat suuremmiksi; suurin koskaan elänyt kultakala oli kooltaan 42cm.

*Altaan koko/ seurallisuus:Kultakala on vastoin yleistä tietämystä parvikala ja täten tällainen pieni parvi (5-6 yksilöä) vaatii altaalle kokoa jo 500-600 litraa.Riippuen myös siitä,onko kyseessä nämä ns.luonnonmuodot vai jalostetut muunokset(huntupyrstöt,teleskooppisilmät yms.).
Muista; VAIN LAJIAKVAARIOON!

Luonnonmuodot ovat hyvin nopeita uimareita ja kestävät kovaakin virtausta(-suodatuksen tekemää virtausta),toisin kuin nämä jalosteut muunnokset.Nämä luonnonmuodot tarvitsevat nopeina uimareina pitkän omaisen akvaarion; pituus mielellään yli 2m, jalostetuilla muodoille riittää lyhyempikin allas.

*Ikä: Hyvällä hoidolla jopa yli 20 vuotta; vanhin koskaan elänyt kultakala oli kuollessaan yli 40-vuotias.

*Vesiarvo vaatimukset:Makea vesi;pH 7-8,DH yli neljä.Veden lämpötila 15-25´C astetta, riippuen onko kyseessä normaalimuodot vai jalostetut; jotka vaativat lämpimämpää vettä kuin nuo normaalit; eli yli 20´C astetta.

*Laji kotoisin: Kiinasta.


Kultakalaa on kautta aikojen pidetty pienissä lasimaljoissa; vastoin uskomuksia kultakala; tämä todella suureksi kasvava ja sotkeva kala ei kuitenkaan tällaiseen pieneen maljaan sovi.

Kultakalasta on kehitetty kymmeniä eri muunnoksia,joista mainittakoon esimerkiksi varmasti kaikkien tuntema "perinteinen" huntupyrstö, teleskooppisilmä, leijonanpää, kuplasilmä, komeetta jne.

Ja miksi näitä kamalia; jopa kaloille itselleen
usein kärsimystä aiheuttavia muotoja sitten kehitettiin? Kultakaloja ollaan pidetty jo thansia vuosia näissä pienissä maljoissa.

Kun näitä uusia muotoja alettiin kehittää; ei lasia osattu vielä valmistaa (?) joten maljat tehtiin posliinistä.Tällöinhän kalaa ei voitu katsella sivusta vaan ylhäältä.

Ja tylsältähän vain sellainen tavallinen sukkulan mallinen kultakalahan ylhäältä päin näytti; ja näin alettiin kehittää yhä uusia ja uusia muunnoksia,jotka näyttäisivät hienolta ylhäältä päin katsottuna.

Eli tietenkin kaikenmaailman kupla,-ja teleskooppisilmiä ja huntupyrstöjä; mitäs muitakaan.Näin se kultakalojen iän ikuinen jalostus sai siis alkunsa.

Usein nämä jalostetut muunnokset ovat "kömpelöitä";hitaita uimáreita, ja esim. sairastuvat helpommin, pitkän jalostuksen tuloksena.

Siksi myöskään kannattaisi yhdistellä normaalimuotoisia ja näitä jalostettuja muotoja samaan altaaseen. Nämä jalostetut saattavat jäädä ilman ruokaa tai sitten näissä normaalimuotoisissa voi olla koiras; joka sitten kutuinnoissaan saattaa jahdata hidasta naaras huntupyrstöä (/muuta jalostettua muunnosta) niin että se lopulta menettää henkensä.Tällainen yhdistelmä ei siis kannata; sitä voi suositella vain kokeneille ja asiansa osaaville harrastajille.

Usein ihmiset hankkivat kultakaloja vain hetkan mieli johteesta; tietämättä mitään niiden hoidosta ja vaatimuksisa. Hän kiertelee akvaarioliikkeessä; näkee pienet,suloiset kultakalat altaassa.

Mitäs siinä; eihän tuo paljon tilaa vie,eikä paljon hoitoakaan tarvitse.Hän saattaa jopa ostaa pienen kalamaljan ja siihen vähän soraa pohjalle ja pienen muovikasvin.Ja myyjähän myy rahan himoissaan,vaikka eläinsuojelulakikin nuo maljat kieltää.

Mutta ei,eihän tuollaisessa voi tätä suurta ja sotkevaa kalaa pitää.Kultakala tarvitsee suuren,todellla suuren akvaarion viihtyäkseen todella - vaikka usein näkeekin myytävän näitä jopa noihin maljoihin tai pieniin alle 100 litraisiin neontetrojen kanssa.

Kultakala tarvitsee parven; sitä ei saa pitää yksin,ei kaksin eikä edes kolmisin.Vaan se vaatii oikean parven; eli 5-6 yksilöä.Ja mitenköhän suuren akvaarion tuollainen pieni parvi vaatii? 50 litraisen, 200 litraisen 300 litraisen`?

Ei,vaan vähintään 500-600 litraisen! Jokaiselle kalalle on varattava tilaa ainakin 100 litraa; luonnonmuotoisille usein jopa kaksi kertaa enemmään.Eli, miksi et voisi ottaa yhtä kultakalaa 100 litraiseen tai kahta 200 litraiseen? Siksi että kultakala tarvitsee sen parven; eli näin tulisi AINA akvaarion kooksi vähintään se 500-600 litraa.

Miksi ei muita kaloja kultakalojen kanssa?
Siksi että monikaan kala ei elä samoissa vesiolosuhteissa kuin kultakala tai sitten ei vain muuten sovi kultakalan kanssa.Kylmävesi,korkea pH rajaavat aika paljon kultakalojen seuralaiset - lisäksi ainoat mahdolliset kalat saattavat olla niin pieniä,että kultakala syö ne.

Ainoat mahdolliset seuralaiset voisivat olla kuuleman mukaan haarniskamonni,tummaleväpleko,partamonni ja aasianmutakala. Mutta nämäkään eivät aina käy;

*Haarniskamonni; parvikala, kasvaa jopa 12-15 cm pitkäksi ja täten akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään se 500-700 litraa pienelle parvelle.
Ei hätyyttele kuuleman mukaan muita kaloja(?)(tässä tapauksessa kultakaloja).

*Tummaleväpleko; suuri yksin tai pareittain (?) pisettävä kala,täysikavuisen tummaleväplekon pituus voi olla jopa lähes 50 cm; eli vaatii tämäkin tuon suuren altaan; jolla saisi leveyttä olla vähintään 65-80 cm.Tällöin allas on todella suuri yleensä,niin kuin siis tälle kalalle pitääkin.

Vain suuriin altaisiin; 600-700 litraisiin suuren pinta-alan omaaviin altaisiin.Ei hätyyttele muita kaloja(?)(/tässä tapauksessa kultakaloja).

*Partamonni; sopii varsin pieniinkin altaisiin(joissa kultakalojahan ei pidetä!); kuitenkaan ei alle 100 litraisiin.Koko aikuisena n.10-15cm.Saattaa alkaa imemään limaa kultakalojen kyljistä; eli jos tätä alkaa tapahtumaan; suosittelen poistamaan kalan akvaariosta.

*Aasianmutakala; suuri kala,joka tykkää peuhailla pohjalla.Tarvitsee tämäkin suuren akvaarion;minimikokoa en osaa sanoa;(.Tämäkin saattaa siis kuten partamonnikin alkaa imeä noita kultakalojen kylkilimoja; joten ei tämäkään aina käy.

Ja kaikista akvaariostahan tulee vaihtaa vettä viikottain n. puolet; sama pätee kultakala altaassakin.Joskus on tarpeen vaihtaa vettä vielä useammin ja enemmän;sellaisia sottapyttyjä nuo kultakalat että..

Altaassa tulee olla täten myös tehokas suodatus; suodatin tehoa sen verran että kierrättää altaan veden ainakin 4-5 kertaa tunnissa.Eli jos altaasi on vaikka nyt tämä 500-600 litraa; vettä tulee vaihtaa altaasta 250-350l/vko.Ehdottomasti.
Ja suodatustehoa tulisi olla se 3000 litraa tunnissa; täten suodatin kierrättää altaan veden 5 kertaa tunnissa.

Ja ruokinnasta vielä; kultakalahan on alunperin kasvissyöjä ja tarvitsee täten kasvisperäistä ravintoa.Kasvishiutaleita,salaattia,kurkkua, kesäkurpitaa,yms.Perusruokana kannattaa tarjota kultakalojen ruuansulatukselle hyväksi olevia kultakala hiutaleita, rakeita tai pellettejä.

Joskus voi myös antaa esim.kuivattuja (/eläviä) surviaissääslen toukkia,artemiaa(?),räkmixiä ja muuta eläinperäistä ranintoa.

Kultakalallahan ei ole varsinaista mahalaukkua jonne varastoida ruokaa; eli täten se tuottaa jätettä,paljon jätettä(kun kaikki syöty ruoka tulee ulos lähes heti kun kala on sen syönyt).Ja tähänhän perustuu nuo runsaat veden vainhot ja tehokas suodatus.

Eli kultakala kannattaa ruokkia useita kertoja päivässä; näillä jo yllämainituyilla ruuilla.3-4 kertaa päivässä pienin-sopivin annoksin.

Kultakala-akvaarion sisustuksesta; kultakalahan ei oikeastaan ole mikään kasvien ystävä,joka kasvit revitään tai ne menevät kurkusta alas.Tai sitten vain todella kestävät kavit saattavat kestää; kuten keihäslehdet,usein myös vallisneria ja kriinumi.

Allas kannattaa sisustaa esim.kivillä ja juurakoilla( varo kuitenkin ettet laita liikaa näitä juurakoita; usein saattavat happamoittaa vettä.Ja kultakalathan tarvitsevat juuri sitä emäksisen puoleista vettä--> yli 7 pH)Käytä mielikuvitustasi; kunhan sisustus on vain turvallinen kaloille.

Kultakaloille olisi paras hiekka(puhallushiekka) pohja sillä usein saattavat nämä kivat (sorapohjalla) juuttua kiinni kultakalojen suuhun.Joten parhaaksi vaihtoehdoksi jää hiekkapohja.


No,siinäpä vähän tietoa kultakaloista; korjailkaa vain,jos jotain virheitä löydätte.Ja muistakaa; älkää ottako kultakaloja ellette voi järjestää niille tuollaisia yllämainitunlaisia oloja.

Toivottavasti tuosta oli jollekin edes jonkinlaista apua!

Terv. Kultakala

7

2390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anci

      ihana ihminen...sinä se aina jaksat :)

    • Minni

      Kiitos! Aukaisit ainakin yhdet silmät kultakalojen suhteen!!
      Osaisitkos sanoa millaisia kaloja, ja kuinka monta, vois ajatella reiluun 110 litraan, jos vaihtaisi pienet parvikalat (platyt, neontetrat) isoihin lajeihin? Ajatuksena muutama (?) näyttävä partaimumonnin, kuparimonnisten ja Tiikerinuoliaisen seuraan. Tuhoon tuomittu ajatusko? Vai mitä vaihtelua voisin ajatella lajien suhteen tuohon akvaarioon?
      Muidenkin mielipiteitä miel. vastaan otetaan!

      • Jokke

        110 litraan ei mene kuin yksi partamonni. Kuparimonnisia sopii hyvin parvi, esim. 8 yksilöä. Tiikerinuoliaisia ei missään tapauksessa, ne kasvavat 30 senttisiksi ja tarvitsevat ainakin 500-l akvaarion.

        Nuo neontetrat ja platyt kannattaa tosiaan heivata, tai ainakin toinen laji, koska niillä on täysin erilaiset vesiarvovaatimukset. Neontetra vaatii pehmeää vettä ja platy kovaa. Oletko mitannut akvaariosi vesiarvot? Niistä riippuu millaisen kalaston voit altaaseen laittaa. Jos et osaa itse testata, niin vie akvaarioliikkeeseen pieni purkki vettä, niin he testaavat sen. Pyydä tulokset PAPERILLE, älä tyydy siihen, että he sanovat vesiarvojen olevan ok...

        Mitä jos harkitsisit esim. pienehköjä rihmakaloja haaremin? Tai vaikka jotain kääpiöahvenia? Itselläni on esim. rusokirjoahvenia ja ne ovat todella veikeitä otuksia :)

        Älä kuitenkaan osta uusia kaloja, ennen kuin epäsopivat lajit on poistettu akvaariosta ja vesiarvot testattu.


      • Minni
        Jokke kirjoitti:

        110 litraan ei mene kuin yksi partamonni. Kuparimonnisia sopii hyvin parvi, esim. 8 yksilöä. Tiikerinuoliaisia ei missään tapauksessa, ne kasvavat 30 senttisiksi ja tarvitsevat ainakin 500-l akvaarion.

        Nuo neontetrat ja platyt kannattaa tosiaan heivata, tai ainakin toinen laji, koska niillä on täysin erilaiset vesiarvovaatimukset. Neontetra vaatii pehmeää vettä ja platy kovaa. Oletko mitannut akvaariosi vesiarvot? Niistä riippuu millaisen kalaston voit altaaseen laittaa. Jos et osaa itse testata, niin vie akvaarioliikkeeseen pieni purkki vettä, niin he testaavat sen. Pyydä tulokset PAPERILLE, älä tyydy siihen, että he sanovat vesiarvojen olevan ok...

        Mitä jos harkitsisit esim. pienehköjä rihmakaloja haaremin? Tai vaikka jotain kääpiöahvenia? Itselläni on esim. rusokirjoahvenia ja ne ovat todella veikeitä otuksia :)

        Älä kuitenkaan osta uusia kaloja, ennen kuin epäsopivat lajit on poistettu akvaariosta ja vesiarvot testattu.

        Hei Jokke!
        Kiitos vastauksestasi! Kyllä mä ite tuossa oon vesiarvoja mittaillut aina veden vaihdon yhteydessä. Hyvin ovat samoissa pysyneet. Nyt seuraavat: Nitraatti reilu 10, nitriitti 0, kokonaiskovuus reilu 10, karbonaattikovuus n.3 ja Ph n.6,8. Mitä olet mieltä viitaten vastaukseesi?
        Kerrotko rusokirjoahvenista vähän enmmän? Koko, väri, mahd. lisääntyminen, käyttäytyminen, kpl-määrä toho mun purkkii suhteessa mahdollisii muihi lajeihi?
        Eix nuo rihmakalat oo aika värittömiä? Mitähä muuta voisi ajatella?
        Mulla on tosiaa 1 partaimumonni ja 2 kuparimonnista. Niistä en luovu. Tikrusta kai sit luovuttava. Platyt ja neontetrat vaa on nii tavallisia, vaikkakin tuovat väriä, jota toivonkin. Ois kiva saada jotain uutta ja mielenkiintoista, muutama iso tai jotai pieniäki sekaa, riippuu lajeista tietty. Tietäs vaa...
        Lisää hyviä ehdotuksia!! = )


      • Minni
        Minni kirjoitti:

        Hei Jokke!
        Kiitos vastauksestasi! Kyllä mä ite tuossa oon vesiarvoja mittaillut aina veden vaihdon yhteydessä. Hyvin ovat samoissa pysyneet. Nyt seuraavat: Nitraatti reilu 10, nitriitti 0, kokonaiskovuus reilu 10, karbonaattikovuus n.3 ja Ph n.6,8. Mitä olet mieltä viitaten vastaukseesi?
        Kerrotko rusokirjoahvenista vähän enmmän? Koko, väri, mahd. lisääntyminen, käyttäytyminen, kpl-määrä toho mun purkkii suhteessa mahdollisii muihi lajeihi?
        Eix nuo rihmakalat oo aika värittömiä? Mitähä muuta voisi ajatella?
        Mulla on tosiaa 1 partaimumonni ja 2 kuparimonnista. Niistä en luovu. Tikrusta kai sit luovuttava. Platyt ja neontetrat vaa on nii tavallisia, vaikkakin tuovat väriä, jota toivonkin. Ois kiva saada jotain uutta ja mielenkiintoista, muutama iso tai jotai pieniäki sekaa, riippuu lajeista tietty. Tietäs vaa...
        Lisää hyviä ehdotuksia!! = )

        Löysinkin linkin missä oli tästä lajista kerrottu ja kuviakin löytyi. Mietintään meni...Siis iha kiva! Mutta kerro Jokke omia kokemuksiasi niistä..


    • venus2093.sa

      Moi miksi kaikki kalat jotka sopivat kultakalojen kanssa ovat pelottavan näköisiä

    • Makevaario

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1691
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1317
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe