vähän apua ruostesiiven kanssa..?

Tätä jo kyselin tuolla luonto-osoossa, mutta laitan saman tänne, kun täällä on tämä virallisempi perhososasto jossa vois olettaa ihmisten tietävän enemmän.

Eli kertokaas, te jotka perhosista oikeasti tiedätte, millaiset ovat ruostesiiven koteloitumisen vaiheet? Tuossa muutama päivä sitten löysin hangelta tumman karvaisen toukan, joka googlen mukaan olisi ruostesiipi. Laitoin sen lasikulhoon ja talouspaperia pohjalle. Kukkaruukusta löysin heinänkorren joka ei toukalle kelvannut. Laitoin myös pari tippaa vettä siltä varalta että se tarvitsisi kosteutta.

Pari päivää se piileskeli paperin laskoksissa, sitten eilen se kiipesi puoliväliin kulhon seinämää ja jäi siihen. Tänään huomasin hetki sitten, että se oli kehrännyt ympärilleen harsomaisen kotelon joka on ovaalin muotoinen ja väriltään tummahko ruskeanharmaa. Pituutta sillä on suunnilleen parin sentin luokkaa ja leveyttä ehkä kolmannes vähemmän. Luulin ensin että toukka on kuollut ja homehtunut, mutta tuo ei ole hometta. Se on selkeän kuitumaista, ja joitakin kuituja on kotelon alapuolellakin varisseena melkein kuin toukka olisi käyttänyt omia karvojaan sen kutomiseen. Kotelo on tällä hetkellä lähes läpinäkyvä eikä lähelläkään sitä muotoa miltä perhosten kotelot yleensä näyttävät. Tämä toukka on liimannut kotelonsa reunat kulhoa vasten joka puolelta eikä muoto muutenkaan mukaile toukan muotoa. Se on toukkaan nähden sen verran iso, että sinne kyllä mahtuisi toinenkin.

Eli tekeekö ruostesiipi noin koteloituessaan, vai väsääkö se jotakin väliaikaista suojaa odotellakseen parempia olosuhteita koteloitumiseen? Toukka on siellä pää alaspäin. Takapää pysyy paikallaan yläreunassa, mutta etuosaa se välillä kääntelee askarrellessaan jotakin siellä sisäpuolella.

Miten voin varmistaa, että se aikanaan kuoriutuu perhoseksi, ja kauanko tuo kotelovaihe kestää? Ja jos/kun se kuoriutuu, voiko sen päästää ulos vaikka on vielä kylmä, vai pitäisikö se pitää sisällä? Ja tarvitseeko se syötävää ja jos, niin mitä?

Auttakaa! Olen pulassa!

8

957

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perseenreikä00,7

      ketä kiinnostaa jotkut siipi-eläimet?IhAN oikeesti

    • Kyllähän maailmassa hulluja riittää. Olethan sinäkin täällä.

      Onko sivustoilla ketään kanssahullua joka voisi vastata asiallisesti kysymyksiini?

      • tevilja

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruostesiipi

        Tuolta löytyy tietoa Ruostesiivestä. Ilmeisesti tehnyt sen kotelon talvehtimista varten. Keväällä tämä toukka vasta koteloituu muutuakseen aikuiseksi perhoseksi, joten sen pitää päästä maan sisään keväällä. Toivotaan, että kevät sille koittaa.

        Jos se on lasipurkissa, jossa on kansi, niin kannatta kanteen tehdä reikiä.
        Itse laittaisin purkin paikkaan, jossa on vain muutama aste lämmintä.
        Talvehtimen onnistuu varmaan paremmin.

        Itselle sattui aikoinaan semmonen tapaus, että Horsmakiitäjä kuoriutui joulukuussa, kun oli huoneen lämmössä. Liian lämpimässä.

        Keräsin pentuna perhosia, mutta asiantuntija en ole. Itse laittaisin sen kuitenkin viileään paikkaan pimeään, josta voi välillä vilkasta mitä sille kuuluu.

        Toivottavasti tästä on jotain apua.


    • Maan sisäänkö? Perhonen? Eikö se siinä tapauksessa olisi tehnyt tuota karvakoriaan paperin laskosten sisään sen sijaan että se kiipesi kulhon seinään ja väsäsi sen siihen?

      Se on avokulho, ei ole ollenkaan kantta. Pitää katsoa josko sen saisi jonnekin parempaan paikkaan. Kiitos linkistä, käyn katsomassa!

    • fuliginosa

      Ruostesiipi talvehtii toukkana ja koteloituu keväällä lämpimän kauden alettua. Sen kotelon laittaminen kylmään suurella todennäköisyydellä tappaa sen. Joten anna sen kuoriutua rauhassa lämpimässä.

    • OK, kiitos! Olkoon siinä missä nyt on. Miten on ilmankosteuden laita? Ulkonahan on aina hieman kosteampaa, joten aiheuttaako normaali sisäilma ongelmia? Sen kulhon pohjalla on talouspaperiarkki jota voisi välillä hieman kastella ilmankosteuden kohottamiseksi. Onko järkeä?

      • koppiskeräilijä

        Tää vastaus tulee nyt hiukan myöhään..mut ite löysin just samanlajin edustajan n.4pv sitten ja aikomuksena on kasvattaa se aikuiseksi ja kenties pistää sekin neulaan.
        Kysyin just pari päivää sitten yheltä perhosharrastajalta(kokemusta varmaan 35 vuoden ajalta) tosta kosteudesta; kun se toukka on alkanut kehräämään kotelokehtoa, sitä ei saisi enää häiritä lisäämällä kosteutta esim. sumupullolla, homehtumisvaara siis. Eli jos se kippo on umpinainen ja kansi rei'ätön niin sinne ei kannata lisätä vettä. Jos se on ilmeisesti kanneton niin en sitte kyllä tiiä et pitäiskö sitä kastella, kannattais ehkä kehittää siihen joku kansi niin se ei ainakaan kuivu tai märänny jos menet kastelemaan sitä kannettomana jos se ei sitten oliskaan tarpeellista.. Kipon vois ehkä laittaa johonkin varjoon, niin ite ainakin teen..Sit se ei lämpeniskään liikaa. Sen pitäis kai viipyä kotelossaan jtn 2 viikkoa, eikä se tosiaankaan syö mitään ennen koteloitumistaan kun se on just talvehtinut. En oo varma et onks se syömättä silloin kuoriutumisensa jälkeenkin. Et ei mikään kovin hankala juttu toi. :) ( jos nää jutut kiinnostaa ni kannattais hakeutua asiaankuuluvalle foorumille kuin suomi24 :DD. Kun semmonenkin on onneks kehitetty:>)


    • ei siinä kipossa ollu kantta. Ihan avokulho. En minä mitään vettä sinne laittanut kostuttimeksi vaikka mietinkin olisko pitänyt. Kulho oli yhden puuarkun päällä jakkaran alla suojassa pahimmalta auringolta, ja siinä se kotelo sitten nökötti vähän reilun pari viikkoa. Sitten se kuoriutui. Harmittaa vain kun jouduin sen pitämään vankina ylösalaisin käännetyn kulhon alla, kun ulkona oli vielä pakkasta, ja mulla on tupa täynnä lihansyöjäkasveja. Kärpäsloukut olis napannut sen heti.

      Perhonen tosin karkasi myöhemmin ja lensi ulos, kun ovi oli auki kevään ensimmäisten plussakelien aikaan. Se siis luultavasti paleltui kuoliaaksi sen sijaan että kasvini olisivat syöneet sen... Ojasta allikkoon perhosparka.

      Jostain perhosia koskevilta wikisivuilta löysin maininnan, ettei ne söis mitään kuoriutumisensa jälkeenkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      79
      3295
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1871
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1038
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe