Ehkä MS tauti, itsetuhoisuus

loppuunpalanu.

Mulla on lukemattomia neurologisia oireita, sain lähetteen pään magneettiin jonka tulokset tulen kuulemaan vasta kahden viikon kuluttua. Mulla on ennestään jo masennus, ahdistuneisuushäiriö ja paniikkioireilua, joten tämä on jotain niin helvettiä. Oon puhunu läheisille tästä, en pysty tekemään mitään, mietin vain miten pääsisin pois täältä, tää on liikaa kestettäväksi. En yksinkertaisesti halua enää elää jos mulla on MS. Tiedän miten se tarina päättyy, lopulta maataan letkuissa sairaalassa. Lapsia en halua hankkia jos tulen olemaan vakavasti sairas.

9

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mäsänä

      Ei maailma MS-taidin toteamiseen lopu. Aluksi mä itekki olin aika hajalla kaikesta ja näin tulevaisuuden pyörätuolissa, mutta ei se oo ollenkaan niin. Oon vasta 23v ja MS todettiin puolisen vuotta sitte, eikä tää maailma kaatunu. Eikä MS edes lyhennä elinikää merkittevästi kuhan sitä hoitaa. Ennen diagnoosin saantia mullaki oli takana jo pitkään jatkunu masennus ja paniikkihäiriö, masennnus on vieläkin. Sitte siihen lyötiin vielä se MS, luulis että riittäis jo sairaudet yhteen ihmiseen, mutta pyh.

      Siitäkin huolimatta eteenpäin mennään, lääkehoito MS-tautiin oli helppo oppia ja elämä jatkuu niinku aina ennenki. Ei MS automaattisesti tarkota sitä että kaikki romahtaa, kunto huononee nopeesti ja kuolla kupsahdat. Jos noin ajattelet niin oot pahoin väärässä.

    • unti

      Ihan mielenkiinnosta: ootteko syöneet SSRI -lääkkeitä paniikkioireisiin ja masennukseen (tai syöttekö jopa yhä)? Minulla tuli tämä mieleen, kun itsellä takana 15 vuotta SSRI-lääkitystä, ja nyt todettiin MS. Väkisinkin tulee mieleen, voiko pitkäaikaislääkityksellä olla jokin yhteys taudin puhkeamiseen.

    • epätietone

      Mä olen tätäkin epäillyt kun on niin monimuotoisia oireita että. Mullakin on masennus, paniikki, ahdistusta ja olen miettinyt johtuuko kaikki oireilu niistä. Elikkäskö magneettikuvausko selvittäis onko ms.

    • amanda8

      Luin Kotilääkäri lehdestä 4/85 artikkelin, jossa MS:sää sairastava lääkäri oli saanut apua oireisiinsa helokkiöljystä ja colchicine nimisestä lääkkeestä. Netistä löytyy englanninkielisiä juttuja samasta asiasta. Onkohan sairastavilla omia kokemuksia näistä?

    • 100µg

      D-vitamiinin puute aiheuttaa MS-tautia.


      D-vitamiini ja MS
      https://sites.google.com/site/erkkikuure/d-vitamiinijams

      "D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen ovat huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus kertoo. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin.

      Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn.

      Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin.

      D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen."

      LÄHDE: Uutispalvelu Duodecim

      Vuoden 2012 ECTRIMS-kongressissa Sreeram Ramagopalan Oxfordin yliopistosta kertoi uusista D-vitamiinia koskevista tutkimustuloksista. Britanniassa on todettu selkeä yhteys riisitaudin ja MS-taudin välillä: jos on sairastanut riisitaudin, MS-taudin riski suurentuu 2,4-kertaiseksi.

      Ramagopalan esitteli myös tutkimusta, jossa on osoitettu, että T-lymfosyyttien D-vitamiinireseptorit alkavat toimia kunnolla vasta kun D-vitamiinipitoisuudet ovat nykyisen viitealueen (mikä viitealue on käytössä ?) suurimman kolmanneksen alueella.

      2011 Yhdysvaltain endokrinologien yhdistys The Endocrine Society on julkaissut uuden seerumin D-vitamiinin viitearvon 75–150 nmol/l.

      New randomized controlled trial says, vitamin D prevents and delays multiple sclerosis
      http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

      10 µg (mikrogramma) = 400 IU tai KY (kansainvälinen yksikkö)

      10 ng/ml = 25 nmol/L

      • 100µg

        C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

        C-vitamiinia 500-1000mg / vrk
        D-vitamiinia 50-125µg / vrk
        Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1
        Omega-3 rasvahappoja

        D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

        Muut saa todella edullisesti esim. Citymarketin luontaistuotehyllystä.

        Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

        Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

        Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

        D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

        Miksi Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

        Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

        Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

        Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

        Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

        Riittävä D-vitamiinin saanti (yhdessä muun aidon kunnon ruuan kanssa) vaikuttaa oleellisesti lihasten kasvuun, voimaan ja kestävyyteen sekä lihasten palautumiseen. D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa, kun elimistö kuljettaa kalsiumia lihassoluihin, jotta ne voivat supistua ja työskennellä. Ilman riittävää D-vitamiinia lihaksissa ei ole voimaa. Kun kalsiumin on vuorostaan aika poistua lihassoluista, jotta lihakset voivat rentoutua, tarvitaan riittävästi D-vitamiinia. Muutoin riskinä on, että lihakset alkavat krampata, kipeytyvät ja palautuminen heikentyy.

        D-vitamiini herättää paljon kysymyksiä. Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri vastaa katsojien kysymyksiin. (kesto 10 min)
        http://areena.yle.fi/tv/1802812/?start=2m27s

        D-vitamiini — hyötyä koko terveydelle!
        http://ruohikolla.blogspot.fi/2013/01/d-vitamiini-hyotya-koko-terveydelle.html

        Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.
        http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

        The multiple sclerosis D-lemma
        http://blog.vitamindcouncil.org/2013/02/16/the-multiple-sclerosis-d-lemma/


    • KoitaJaksaa!

      Hei loppuunpalanu.

      Älä vielä heitä kirvestä kaivoon. Voihan olla että sulla ei olekaan MS-tautia, vaikka oireita olis monenlaisia. Monesti on niin että oireille ei löydy mitään selitystä. Neurologisia oireita aiheuttaa moni asia, esim. jotkut lääkkeet, kilpirauhasvaivat (vajaatoiminta aiheuttaa myös masennusta, huom!) ja monet muut asiat, joita ei välttämättä vielä edes tunneta.

      Tiedän odottamisen tuskan; se on helvettiä. Mutta onneksi sun ei tarvi odottaa kuin kaksi viikkoa. Heti huomenna eli torstaina haet apteekista D-vitamiinia ja jonkun rasvahappolisän (syön itse, vaikka olenkin vähän skeptinen; tuskinpa näistä kuitenkaan haittaa on, ja D:n puutteella on todettu ilmeisesti tieteellinen yhteys mäsään) ja soitat ystävälle/meet käymään, itket ja huudat pahan olon pois. Jos mahdollista, hakeudu läheisten seuraan, älä jää yksin murehtimaan! Minä jouduin olla yksin, ei ollut helppoa, mutta selvisin!

      Koita vaikka punkata jonkun luona niin paljon kuin mahdollista, niin aina on joku lähellä jos tulee paha mieli. Samalla apteekkireissulla voit ostaa melatoniinia (saa ilman reseptiä) jonka otat aina illalla ennen nukkumaanmenoa, että saat unta. Koita käydä vähän myös kävelyllä, koska kävellessä saa samalla ajatukset järjestykseen; ainakin mä saan. Jos kilpirauhasarvoja ei oo tarkistettu, nekin kannattaa ottaa, josko sillä olis yhteyttä masikseen ja niihin muihin oireisiin.

      En sano, että koita olla stressaamatta, koska se on mahdotonta. Sen sijaan pura pahaa oloa kaikille jotka jaksaa kuunnella; jos lähimmäiset ei jaksa (raskasta heillekkin), niin koita hankkia ulkopuolista apua työterveydestä, terveysasemalta tai vaikka seurakunnan kautta (sieltäkin mun mielestä saa kuunteluapua). Kaks viikkoa menee tosi nopeasti! Kävitkö muuten samalla selkäydinpunktiossa? Mulle tehtiin sekin, ei ollut niin paha mitä monet sanoo.

      Koita jaksaa, toivon ja rukoilen että sulla ei ole mäsää! Kirjoita välillä tänne kuulumisia, täällä varmasti saa myös tukea. Jos satun olemaan linjoilla, voidaan vaikka sopia tärskyt tonne chatin puolelle ja voit purkaa sydäntä mulle! Olen ihan tavallinen ihminen, kokenut saman kuin säkin, en ole mikään hörhö :)

      • KoitaJaksaa!

        No nyt vasta huomaan että ap:sta on kulunut jo 2 viikkoa. Olis kuitenkin kiva kuulla, löytyikö mitään? Ja koska auttaisin tosi mielelläni parhaani mukaan aloittajaa ja muitakin ms-pelon kanssa painivia, koska se on tosi raskasta aikaa, mulle voi anonyymisti tilittää chatissä, jaksan kuunnella (lukea) kyllä, ja koittaa tsempata parhaani mukaan :) Sovitaan vaan aika koska tavataan jossain huoneessa.


    • pjar

      Itselläni myös ollu ennen diagnoosia ssri-lääkitys (citalopram) noin puolisen vuotta. En ehkä menisi sanomaan, onko ahdistus seurausta ms-taudista vai toisinpäin. Itse uskon, että vuoden takainen ahdistusoireiluni on ollut yksi merkki ms-taudista joka todettiin siis vuoden myöhemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe