Valikoiva remmirähjäys

Loppu räyhälle

Koirani on nyt vähän yli 1,5 vuotias ja rodultaan luontaisesti hiukan varautunut muita koiria kohtaa. Tiesin tämän jo koiraa hankkiessani ja kitkinkin sen pelokkuuden heti kunnon sosialistamisella, jonka jälkeen koirastani tuli kaikkien kaveri eli tervehtisi mielellään kaikkia mahdollisia vastaantulikoita. Aika nopeasti sain koiran ohittamaan ihmiset ihan vaivatta eikä nykyään useinkaan edes vilkaise vastaantulevaa ihmistä. Koirat sen sijaan ovat ongelma ja siinä tilanteessa kun koirani huomaa toisen koiran en saa siihen enää minkään valtakunnan kontaktia vaan se pysähtyy ensin tuijottamaan toista jo pitkältä ja sitten kun toinen on tarpeeksi lähellä se alkaa hirveän vinkumisen saattelemana kiskoa sitä kohti.

Ja nyt sitten tietysti on tullut kuvioon remmirähjääminen. Koirani on siis aina ollut todella ystävällinen kaikkia kohtaan eikä ole hermostunut vaikka sille olisi toinen koira rähjännyt, mutta kun muutama kuukausi sitten muutimme uudelle asuinalueelle, niin törmäsimme ensimmäistä kertaa ranskanbulldoggiin ja siitähän riemu repesi. Opin hyvin pian ettei koirani voi kyseisen rodun edustajia sietää alkuunkaan koska se ei muille koirille rähjännyt. Tämä ei ollut suuri ongelma aluksi koska tähän koiraan törmäsimme todella harvoin, mutta nyt toinen samanlainen on ilmaantunut naapurustoon.

Nyt sitten törmäämme lenkeillä tuplasti useammin näihin koirani vihaamiin sympaattisiin ruttunaamoihin ja rähinähän siitä tulee joka kerta. Lisäksi olen kauhukseni huomannut, että koirani ei näiden tilanteiden jälkeen enää osaa rauhoittua vaan alkaa joskus rähjätä seuraavillekin vastaantuleville koirille ja kerran se on murahtanut toiselle koiralle ilmankin noiden ranskisten läsnäoloa.

Tästä tuli nyt huomattavasti pidempi teksti kuin oli tarkoitus mutta toivottavasti joku on jaksanut lukea ja osaisi neuvoa että miten saisin jo näin alkuvaiheessa pelastettua tilanteen ettei minulla ole kohta naapuruston kauhua hihnan päässä!

Voisivatko narttujen juoksut vaikuttaa näin paljon? Voin nyt suoraan tunnustaa että minulla ei ole minkäänlaista kokemusta nartuista eli en edes tiedä kuinka pitkään juoksut yleensä kestävät tms.

9

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • topikin aloittaja

      Ai niin, ennen kuin tulee uhoamista että miksi nartun otin jos en nartuista tiedä, niin selvennykseksi että koirani on siis uros.

    • vellihousu45

      Se nyt vaan alkaa tuossa iässä se remmirähinä joillakin yksilöillä. Ei siinä sosiaalistamiset mitään auta. Jätkä uhoaa ja pullistelee. Itse rähinä on koirasta kivaa ja palkitsevaa, joten palkkioperustaisilla koulutusopeilla et tuosta pääse. Omani ainakin vaan komennan hiljaiseksi. Sivulle-käsky ja tiukka kontrolli hyvissä ajoin. Ohitustilanteissa ole sinä se johtaja äläkä jää odottamaan, mitä koirasi keksii tehdä.

    • Hmm!

      Onko tämä naapuriisi muuttanut ruttunaama myös uros? Ja se aiempi ilmeisesti myös? Mikäli näin on, on kyse varmaan aika pitkälti juuri "urosjuoksuista" eli pullistellaan kavereille kenellä isoin(toiveena kai että joku narttu sattuisi näkemään). Sitä jatkuu nyt luultavasti koko kevättalven ajan alkaakseen jälleen syyskesällä uudelleen. Eli ne yleisimmät narttujen juoksuajat kestää pari-kolme kuukautta alkuvuodesta ja loppukesästä. Koko ajan joku "herkkuperse" tiputtelemassa hunajaa.

      Parhaiten voit tuohon vaikuttaa sillä että et anna koiran nuolla pisaraakaan tuota ihanaa hunajaa eli nartunpissejä. Lisäät siihen kuvioon sen että lenkille lähdetään vain rauhallisin mielin. Eli sopiva hetki voi olla vaikka suoraan koiran kauneusunilta lenkille.

      Lenkillä hyvissä ajoin pyydät koiran sivullesi ja kerrot mitä tuleman pitää ja kuinka on syytä käyttäytyä. Lipsahtaessa rähinäksi, ei kannata reagoida oikein mitenkään vaan viedä koira ohi.

      Jos haluat edelleen pitää sosiaalisuutta yllä lenkkeillessä, kysy etukäteen onko vastaantulija tyttö vai poika. Äläkä ota riskejä herrahaukkujen kanssa. Kun asia on selvinnyt, kerro koirallesi että nyt mennään vain ohi. Anna koiralle tilaisuus noudattaa pyyntöäsi, eli älä ohjaa tässä vaiheessa hihnasta. Ole kuitenkin valmis toimintaan sillä tuossa tapaamisten epäämisessä tulee alkuun ehkä rähinää.

      Vanhemmiten koira kyllä hoksaa että on parempi kun vain seuraa ohjeitasi. Kärsivällisyyttä. Mitään palkintoja eikä rankaisuja tuossa ei tarvita. Se vain kuuluu koirien elämään.

    • canis.familiaris

      "Voisivatko narttujen juoksut vaikuttaa näin paljon?"...voi ja vaikuttaa.

      "minulla ei ole minkäänlaista kokemusta"...vaikutus riippuu koirasta (kesto/reagointi) koska aina jossain on joku koira juoksussa ympäristössä.

      "mutta kun muutama kuukausi sitten muutimme uudelle asuinalueelle, niin törmäsimme ensimmäistä kertaa ranskanbulldoggiin"..mm nimimerkki molossi on maininnut muutamaan kertaan, että ruttunaamojen eleettömyys/vaikealukuisuus voi ja vaikuttaakin koiraan, joka/jolle pitäisi olla selkeälukuinen....eli ilmeisesti kokemus muovaa suhtaumisen...Tämä ei kuitenkaan poista omaa osuutta tilanteen ohjauksessa/hyväksynnässä.

      Omissa koirissa toiselle vastaantulevat ruttunaamat aiheuttaa ihmetystä ja toisella keittää heti, jos saisi kiehua.

    • topikin aloittaja

      Kiitos asiallisista vastauksista!

      Ainakin toinen näistä ruttunaamoista on uros ja toista ei olla niin lähelle päästy että olisi saatu selvää. Koirani ei ole kyllä tähän mennessä koskaan suhtautunut uroksiin mitenkään agressiivisemmin kuin narttuihin, mutta toisaalta se on aivan pienestä pitäen reagoinut narttujen juoksuihin todella voimakkaasti. Pitää visiin koittaa tuota etten anna koiran ollenkaan nuoleskella narttujen jälkiä ja treenata toiseten ohitusta enemmän.

      Olen haaveillut ohituskurssille menoa, mutta mitäs jos siellä tulee vastaan luokallinen ruttunaamoja?

      Olen myös kuullut tuosta että joillekin koirille ruttunaamojen sietäminen vain on liian vaikeaa ja ikävästi tuntuu että minun koirani on yksi näitä yksilöitä. Toisaalta olisin helpottunut jos kiukku kohdistuisi vain ruttunaamaisiin koiriin koska sitten yksinkertaisesti pysyisimme niistä erossa jos koirani ei niitä oppisi hyväksymään.

      Mitä mieltä olette, voisiko sellainen auttaa jos uskaltautuisimme koirani kanssa tervehtimään toista näistä ranskiksista? Olisiko sellainen edes mahdollista että aikansa rähjättyään koirani voisi koittaa tutustua kiltisti vai onko rähinävaiheessa peli jo auttamatta menetetty? Olisiko vinkkejä miten tällaisessa tilanteessa voisi toimia niin etten vahingossakaan yllytä koiraani räksyttämään?

    • Tässä vaiheessa en vielä päästäisi koiraa ranskisten lähelle.

      Hmmm... Näetkö näitä ruttunaamoja koskaan silloin kun olet liikkeellä ilman koiraasi? Voisit selittää heille tilanteen ja pyytää suoraan heidän apuaan. Jos he suostuisivat auttamaan, voisitte kokoontua jonnekin rauhalliseen paikkaan missä meteli ei haittaa esim lähitalojen asukkaita, ja kerta kaikkiaan kulkea porukassa kunnes koirasi rauhoittuu. Ei se loputtomiin jaksa riehua ja metelöidä. Huolehdi siitä, että ennen tätä kokoontumista annat koirallesi niin rankkaa liikuntaa että se on valmiiksi kunnolla väsynyt. Siten sillä on vähemmän energiaa tuhlattavana ja se luovuttaa nopeammin.

      Mutta: et ole maininnut minkä kokoinen koirasi on. Jos se on iso ja vahva, tuossa menetelmässä on riskinsä. Se saattaa yhtäkkiä kiskaista kaikella voimallaan, ja jos remmi lipeää otteestasi...

      Ohituskurssi voisi olla erittäinkin hyvä ajatus. Mitä enemmän ruttunaamoja, sen parempi! Jos siellä kuljetaan esim kahdessa sisäkkäisessä ympyrässä niin että koiria tulee vastaan jatkuvalla syötöllä muutaman askeleen välein, koirasi ei ehdi kunnolla aloittaakaan räyhäämistä toiselle, kun vastaan tulee jo seuraava. Ennen pitkää se menee sekaisin laskuissa, että kenelle sen pitikään sillä hetkellä rähistä, ja lakkaa rähisemästä kokonaan. Käytännössä kyse on samasta asiasta mitä tuossa aiemmin sanoin, mutta puhuit kurssista, joten siellä on ammattitaitoinen ohjaaja. Ja ohjaajan läsnäollessa opettelu olisi turvallisempaa, koska hän näkee itse miten kukin koira käyttäytyy ja pystyy ohjaamaan "luokkaa" sen mukaan.

      Tuo "kehänkierto" on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi opettaa remmirähjät asiallisille tavoille toisten koirien läsnäollessa. Ellei kurssilla tehdä niin (tai jotakin vastaavaa) kannattaa kysyä muilta omistajilta, haluaisivatko he kokeilla sitä.

    • teeeeeeeeeee

      Siis onks tää koira narttu vai uros ?

    • Uros. Aloittaja sanoi sen lisäyksenä aloitukseensa.

    • Jos kyseessä varautunut rotu,niin olisihan tuo voinut muutenkin tulla.Todennäköisesti vaan ruttunaama/t laukaisi sen.
      Tuo alussa mainittu,vaikkakin positiiviselta ehkä näyttävä häärääminen koiralta on todennäköisesti ollut vähän alkusoittoa rähjäämiseen.
      Todennäköisesti on hihnassa yritetty "sosiaalistaa" muihin koiriin?
      Se,miten omaan sukupuoleen reagoi luonnostaan,niin sekin voi jo ruveta näkymään nyt.

      Olisi ollut jo heti alussa kannattanut opettaa hihnakäyttäytyminen.Eli vaan ohitetaan muut,ei seurustella.Opetettu kontakti eli tehty omistaja mielenkiintoisammaksi ja palkka oikeasta toiminnasta,kuin muut koirat.Seurustelut sitten hoidettu omana juttuna haluttujen kaverien kanssa.
      Nyt tavallaan on vähän "annettu" kaverille löysiä oppia ihan itsekseen myös.

      Kyllä nyt lähtisin työstämään,kuten useimmissakin tän tapaisissa,että opetetaan kunnon kontakti,oikeat mallit ja niitä työstetään.Kieltoakin voisi käyttää,mutta siinä on vaan niin,että jos se on jo kärsinyt inflaation tai ei osata olla riittävän vakuuttava,niin ei siitä ole hyötyä välttämättä.

      Kun ensin noita harjoiteltu,niin sitten voi pikkuhiljaa alkaa siedättämään jollain rutullakin.Jos sopiva on.Eli pitää olla hyvin käyttäytyvä ja provosoitumaton.
      Mieluiten vielä narttu.Missään nimessä ei nyt vielä viedä koiraa syötille(kuten tuolla jo L mainitsikin),ennekuin on hihnatoiminta ylipäätään saatu hanskaan.
      Ja jos minulta kysyttäisiin,niin ylipäätään ei sitten hihnassa seukkaamista yhtään...
      Vaan selkeä mustavalkoisuus.

      Ohituskursseista sen verran mielipiteeni.Ok tai ei ok,riippuu ihan vetäjästä ja systeemeistä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      98
      1906
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      238
      1552
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1030
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      78
      925
    5. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      83
      857
    6. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      815
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      755
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      741
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      714
    10. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      709
    Aihe