Työasuntovähennyksestä

Hämmentynyt?

Hei!

Muutama kysymys työasuntovähennykseen liittyen.

1) Olenko ymmärtänyt oikein, että en verottajan näkökulmasta ole perheellinen henkilö? Olen avoliitossa ja olemme avomieheni kanssa asuneet samassa taloudessa nyt kolmen vuoden ajan. Katsottaisiinko meidät perheellisiksi, mikäli asuisimme vuokra-asunnon sijaan yhteisessä omistusasunnossa? Vai ovatko tähän pykälään tosiaan ainoat poikkeukset laissa mainitut yhteinen lapsi ja aiempi avioliitto?

2) Asumme paikkakunnalla A, josta tulevalle päätoimen työpaikalleni (paikkakunnalle B) on matkaa n. 130 km. Tarkoituksenani olisi vuokrata töissä käymistä varten asunto paikkakunta B:stä. Minulla on kuitenkin on myös osa-aikainen sivutyöpaikka paikkakunnalla A. Jotta saisin työasuntovähennyksen, tuleeko minun saada kaikilta kuukausilta palkkaa myös sivutyöstäni paikkakunnalla A? Vai riittääkö, että minulla tältä vuodelta ylipäätään on tuloja ko. työstä?

3) Eli onko minulla käytännössä mitään perusteita saada työaikavähennyksiä, mikäli emme mene naimisiin, saa lasta ennen työn (B) alkua tai mikäli en saa paikkakunnan A työstä palkkaa kokoajan?

7

3648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • *^*

      "Onko kotisi toisella paikkakunnalla ja työsi toisella paikkakunnalla?

      Jos kotisi on eri paikkakunnalla, kuin missä työskentelet ja yövyt työpäivinä, matkakulujesi vähentämiseen vaikuttaa työsi vakituisuus sekä perheesi.

      Matkakulujen vähentämisen perusteet ovat erilaiset perheellisellä ja perheettömällä. Perhesuhteet on määritelty verotusta varten laissa. Verotuksesssa sinut katsotaan perheelliseksi, jos sinulla on aviopuoliso tai avopuoliso jonka kanssa sinulla on tai on ollut yhteinen lapsi. Muussa tapauksessa sinut katsotaan verotuksessa perheettömäksi.

      Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on perhe toisella paikkakunnalla

      Ilmoita työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut normaalisti päivittäisinä matkoina. Katso kohdat 1-3.

      Voit vähentää myös toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tehdyt matkat, yleensä kerran viikossa. Jos olet kulkenut matkaa useammin, selvitä matkat veroilmoituksella.
      Jos ehdit käymään viikonlopun aikana kotona julkisilla liikennevälineillä, voit vähentää matkakulut vain julkisen kulkuneuvon mukaan.

      Jos työskentelet vakituisesti toisella paikkakunnalla ja sinulla on asunto (mutta ei perhettä) myös toisella paikkakunnalla

      Ilmoita työskentelypaikkakunnalla syntyneet matkakulut normaalisti päivittäisinä matkoina. Katso kohdat 1-3.
      Toisella paikkakunnalla olevaan kotiin tekemiäsi viikonloppumatkoja et voi vähentää.
      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Usein_kysyttya/Kodin_ja_tyopaikan_valiset_matkakulut__u(16978)#5.Onkokotisitoisellapaikkakunnallajatysitoisellapaikkakunnalla1

    • Työasuntovähennys

      "Työasuntovähennys



      Jos työskentelet vakituisesti eri paikkakunnalla kuin sillä, missä sinulla on yhteinen koti puolisosi ja/tai alaikäisen lapsesi kanssa, ja vuokraat työskentelypaikkakunnalta itsellesi työasunnon, voit saada työasuntovähennyksen. Edellytyksenä vähennykselle on, että vakituinen asuntosi sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä sekä työasunnosta että siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu. Työasuntovähennys liittyy aina työssäkäyntiin varsinaisella työpaikalla.



      Jos työnantajasi on järjestänyt sinulle työskentelypaikkakunnaltasi asunnon (työsuhdeasunto), voit myös sen perusteella saada työasuntovähennyksen. Sen sijaan omistusasunnon perusteella ei voi tehdä työasuntovähennystä.



      Puolisoista vain toinen voi saada työasuntovähennyksen.



      Jos olet perheetön, voit saada työasuntovähennyksen vain, jos sinulla on samanaikaisesti kaksi varsinaista työpaikkaa ja tästä johtuen kaksi asuntoa.



      Vähennyksen määrä on enintään 250 euroa täydeltä kalenterikuukaudelta, ei kuitenkaan enempää kuin työasunnosta maksamasi vuokran verran. Työsuhdeasunnosta vähennyksenä myönnetään enintään asunnon luontoisetuarvoa vastaava määrä. (Tällöinkin enimmäismäärä on kuitenkin 250 euroa.)



      Työasuntovähennystä ei myönnetä, jos olet saanut verovuonna toisella paikkakunnalla asumiseen liittyvää verovapaata korvausta tai etuutta. Työasuntovähennyksen määrää pienentävät mahdolliset muut vähennykset, joihin sinulla on oikeus verovuoden verotuksessa kyseisen asunnon käytön perusteella. Poikkeuksena on kotitalousvähennys, joka ei vaikuta työasuntovähennyksen määrään.

      Jos vaadit työasuntovähennystä, täytä liitelomake 19 ja siirrä työasuntovähennyksen

      määrä lomakkeen ohjeen mukaisesti veroilmoitukselle. Palauta liitelomake ilmoitusosan mukana verotoimistoon. Työasuntovähennyksenkin voi vaatia verkossa.

      Vähennyksen on voinut saada ensi kerran vuodelta 2008 toimitettavassa verotuksessa.
      http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/veroilmoitusohjeet/palkansaaja/muuttulonhankkimiskulut/

    • Hämmentynyt?

      Juu, olen kyllä lukenut tuon, mutta mielestäni ei vastaa noihin kysymyksiin.. Eli voinko olla "perheellinen henkilö" ainoastaan noilla aiemmin mainitsemillani tavoin, eli pelkkää useampaa vuotta kestänyttä avoliittoa ei noteerata?

      Ja mikä sittenlasketaan varsinaiseksi työpaikaksi? Onko osa-aikainen/satunnainen työ kotipaikkakunnallani (A) varsinaista työtä, kun se ei ole kokoaikaista ja palkka tulee n. 5 kertaa vuodessa, ei joka kuukausi? = Eli onko minulla kaksi varsinaista työpaikkaa, joka oikeuttaisi asuntovähennykseen paikkakunnassa B?

      • .........

        Kyllä se menee noin, verottajan kannalta. Avopuoliso ei ole "perhettä", jos lapsia ei ole.


      • hello65
        ......... kirjoitti:

        Kyllä se menee noin, verottajan kannalta. Avopuoliso ei ole "perhettä", jos lapsia ei ole.

        Riittää että sinulla on kummallakin paikkakunnalla työpaikka ja asunto, niin silloin on oikeus työasuntovähennykseen B-paikkakunnalla olevasta asunnosta.

        Varsinaisella työpaikalla tarkoitetaan paikkaa, jossa palkansaaja vakituisesti työskentelee. Se voi olla esim. toimisto, teollisuushalli tai työmaa-alue.
        Lyhytaikainenkin työskentelypaikka voi olla varsinainen työpaikka. Esimerkiksi jos yritys palkkaa tiettyyn toimipaikkaan ruuhka-apulaisen tai sairausloman sijaisen, heidän varsinainen työpaikkansa on tuo toimipaikka. Henkilö voi virkavapautensa aikana työskennellä toisen työnantajan palveluksessa. Tällöin tämän toisen työnantajan toimipiste on hänen varsinainen työpaikkansa.

        Verotuksessa eritellään työpaikat varsinaisiksi, toissijaisiksi ja erityisiksi. Nämä määritelmät ovat lähinnä työmatkakustannusten korvausten takia.
        http://vero.fi/fi-FI/content/9973/8137


    • Hämmentynyt?

      OK. No, jottei asia menisi liian helpoksi...

      Teen pääosin tätä kotipaikkakunnan A osa-aikaista työtä kotitoimistossa, mutta palkan maksava yritys on rekisteröity samalle paikkakunnalle. Lasketaankohan tämä työpaikaksi, vai katsooko verottaja, että kotitoimistoni voi siirtyä matkassani paikkakunnalle B? Vai katsotaanko työpaikkani olevan automaattisesti yrityksen päätoimipaikassa, vaikka tekisinkin sitä enimmäkseen kotona?

      Aiemmin mainittu avopuolisoni siis työskentelee samalle yritykselle kuin minäkin, joten tätä kotitoimistoamme ei voi siirtää paikkakunnalle B. (Koska avopuolisoa pitää paikkakunnalla A myös toinen työpaikka.)

      :D

      • Hämmentynyt?

        Vastaan itse itselleni.. Tuosta linkistäsi löytyi kohta:

        "Kotikin voi olla varsinainen työpaikka. Esim. myyntiedustajan koti, josta hän lähti päivittäin myyntipiirinsä esittelypaikoille ja jossa hän säilytti edustamiaan työnantajan tuotteita, katsottiin hänen varsinaiseksi työpaikakseen (KHO 2003/2882)."

        Eli ilmeisesti olen nyt oikeutettu ko. vähennykseen?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      75
      1390
    2. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      243
      1279
    3. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      152
      1086
    4. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      255
      1058
    5. Avustikset peruttu.

      Aettokosken ampuraan rahat otettu poekkeen valtiolle.
      Suomussalmi
      51
      775
    6. 65
      754
    7. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      62
      727
    8. Miksi mies tuntee näin?

      Eli olen mies ja ihastuin naiseen. Tykkään hänestä ja koskaan hän ei ole ollut minulle ilkeä. Silti ajoittain tunnen kui
      Ikävä
      39
      708
    9. Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg

      parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤
      Ikävä
      44
      681
    10. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      30
      637
    Aihe